1. 8. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký prezident Donald Trump sa rozhodol odvolať riaditeľa pre komunikačnú stratégiu Bieleho domu Anthonyho Scaramucciho, ktorého do tohto úradu vymenoval len pred desiatimi dňami. S odvolaním sa na tri nemenované osoby oboznámené so situáciou o tom včera ako prvý informoval denník The New York Times.
      Správu následne potvrdila aj hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová. "Scaramucci cítil, že bude najlepšie, ak dá šéfovi kancelárie Bieleho domu Johnovi Kellymu voľné ruky a možnosť vybudovať si svoj vlastný tím. Prajeme mu len to najlepšie."
      New York Times informoval, že Trump sa rozhodol Scaramucciho odvolať práve na žiadosť Kellyho, ktorého dnes slávnostne uviedol do funkcie šéfa kancelárie Bieleho domu.
      Scaramucci vyvolal ako nový šéf komunikácie Bieleho domu minulý týždeň pozornosť amerických médií pre spŕšku vulgárnych nadávok, ktorými v telefonickom rozhovore s redaktorom magazínu New Yorker počastoval Kellyho predchodcu v úrade Reincea Priebusa, ako aj ďalších členov Trumpovho štábu.
      Doposiaľ nie je jasné, či Scaramucciho odvolanie znamená jeho celkový odchod z Bieleho domu alebo sa tento finančník len presunie na inú pozíciu, uviedla agentúra DPA.


Od začiatku roka 2017 zaznamenali v Srbsku nárast počtu útokov na novinárov. Predvlani zaregistrovali v tejto postjuhoslovanskej republike celkove 36, vlani celkove 69 takýchto atakov, v tomto roku ich už doteraz bolo 47.
      Informácie priniesli tlačová agentúra APA a rozhlasová stanica Slobodná Európa s odvolaním sa na srbskú novinársku organizáciu NUNS.
      Podľa slov jej generálneho tajomníka Svetozara Rakoviča je cieľom útokov zastrašiť médiá, ktoré by chceli písať o chúlostivých témach.
      Ako je známe, na sklonku mája sa o vláde kriticky píšuci novinári stali pred sídlom parlamentu terčom útoku stúpencov vládnej Srbskej pokrokovej strany, a to v čase prevzatia prezidentského úradu dovtedajším premiérom Aleksandarom Vučičom. Prokuratúra až doteraz nezačala trestné stíhanie útočníkov, aj keď sa ich fotografie objavili vo viacerých médiách.

Argentínsky denník Buenos Aires Herald, vychádzajúci v angličtine, ukončil po 141 rokoch svoju činnosť. Informovala o tom v noci nadnes agentúra DPA.
      Išlo o jediné noviny v tejto juhoamerickej krajine, ktoré informovali o porušovaní ľudských práv počas vlády vojenskej junty v rokoch 1976-83. Už vlani bol denník zredukovaný na týždenník.
      Denník spočiatku podporoval prevrat, ktorý zvrhol prezidentku Isabel Perónovú, svoj postoj však zmenil po tom, ako začala junta vraždiť svojich oponentov, alebo z nich robiť "nezvestných".
      Britský redaktor Robert Cox, ktorý pre denník pracoval v rokoch 1959-79, vystupoval ako ostrý kritik režimu a bol donútený opustiť krajinu, pričom jemu i jeho rodine sa vyhrážali zabitím.
      Noviny založil v roku 1876 škótsky imigrant William Cathcart. V roku 1968 ich odkúpila americká spoločnosť Evening Post Publishing Company, v roku 2007 ich zase prebrala spoločnosť Grupo 23.
      Len o rok neskôr denník Buenos Aires Herald odkúpila spoločnosť Editorial Amfin S.A., ktorá sa teraz rozhodla, že už nebude vychádzať. Dôvody tohto rozhodnutia neboli bezprostredne známe.
      Buenos Aires Herald boli vydávané vo formáte berliner. V nedeľu obsahovali špeciálnu prílohu s analýzou udalostí, ktoré sa stali za uplynulý týždeň. V pondelok mali prílohu o obchodných otázkach.

Copyright TASR ©2017


Hackeri sa nabúrali do systému televízie HBO a ukradli a zverejnili 1,5 terabajtu údajov vrátane budúcich dielov seriálov ako Hra o tróny (2012), Izba 104 (2017) či Hráči (2015). Médiám následne poslali list, v ktorom konštatujú, že HBO "dali dole". Britský denník The Guardian k tomu dokonca napísal, že Hra o tróny je po tomto útoku "v ohrození".
Televízia stratu údajov potvrdila, jej riaditeľ Richard Piepler sa obrátil emotívnym listom na jej zamestnancov aj na verejnosť a hackerský útok označil za "ničivý a znepokojujúci". "Okamžite sme túto udalosť začali vyšetrovať. Ochrana dát je jednou z hlavných priorít HBO, a našu zodpovednosť za ochranu dát, ktoré vlastníme, berieme vážne," píše šéf HBO.
Hackeri navyše hrozia, že čoskoro zverejnia aj ďalšie materiály. K tomu, čo všetko je súčasťou doteraz zverejneného obsahu, existuje viacero verzií, väčšina sa však zhoduje v tom, že sú medzi nimi aj diely seriálov Hra o tróny, Izba 104 a Hráči.
"Zdravíme všetkých ľudí. Práve ste svedkami najväčšieho úniku v ére kybernetického priestoru. A ako sa volá? To som zabudol povedať. Volá sa HBO a Hra o tróny!" píšu hackeri v liste médiám. Obracajú sa na ne aj s tým, že kto o nich napíše "pekne", poskytnú mu rozhovor.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.