16. 8. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Francúzsky prezident Emmanuel Macron podal trestné oznámenie na nemenovaného fotografa, ktorý mu údajne znepríjemňoval život počas dovolenky. S odvolaním sa na zdroj z prostredia Elyzejského paláca o tom dnes informovala agentúra DPA.
      Fotograf na motorke opakovane sledoval prezidentský konvoj a prenikol aj do záhrady rezidencie, kde prezident dovolenkoval s manželkou Brigitte. Počas uplynulého víkendu ho preto dvakrát zadržala polícia.
      Macron následne podal sťažnosť na políciu vo veci obťažovania a porušenia súkromia, dodal nemenovaný zdroj.
      Francúzske zákony chránia súkromný život oficiálnych predstaviteľov v čase nevykonávania povinností vyplývajúcich z úradnej funkcie. Podľa správ francúzskych médií trávia Macronovci svoju prvú "prezidentskú" letnú dovolenku v juhofrancúzskom Marseille.
      Regionálny denník citoval svedkov, ktorí videli prezidenta pestovať džoging v Marseilles a oboch manželov zahliadli na miestom kultúrnom podujatí.
      Elyzejský palác miesto pobytu dovolenky prezidenta oficiálne neprezradil. Uviedol iba to, že sa nachádza vo Francúzsku a že je kedykoľvek k dispozícii, aby sa v prípade nutnosti vrátil k svojim povinnostiam.



Britská spravodajská stanica BBC informovala, že na základe príkazu iránskeho súdu boli zmrazené bankové účty vyše 150 spolupracovníkov služby BBC v perzštine.
      Podľa vyhlásenia, ktoré ku kauze vydala BBC, v príkaze vydanom iránskym súdom sú mená súčasných aj bývalých zamestnancov iránskej sekcie BBC, ako aj mená prispievateľov. Na základe súdneho nariadenia nesmú osoby uvedené na zozname "predávať alebo kupovať nehnuteľnosti, autá a ďalšie komodity".
      Riaditeľka zahraničného vysielania BBC Francesca Unsworthová vo svojej reakcii uviedla, že je "desivé, keď niekto čelí právnym alebo finančným dôsledkom za svoje napojenie na BBC".
      Agentúra AP uviedla, že iránske úrady ani iránske médiá o súdnom príkaze neinformovali, ani sa k nemu vyjadrili.
      Redakcia BBC v jazyku fársí má zákaz pôsobiť v Iráne, ale mnohí Iránci počúvajú rozhlas a pozerajú televíziu BBC vďaka satelitným prijímačom.


Švédska novinárka Kim Wallová zostáva nezvestná napriek pokračujúcemu pátraniu za účasti lodí a lietadla. Tridsaťročnú ženu videli naposledy na palube ponorky UC3 Nautilus vo štvrtok večer, teda iba niekoľko hodín pred jej potopením.
      Dánska dánska polícia tvrdí, že k potopeniu plavidla došlo pravdepodobne úmyselne.
      Majiteľ ponorky Peter Madsen, na ktorého uvalili vyšetrovaciu väzbu pre podozrenie zo zabitia z nedbalosti, obvinenia odmieta. Tvrdí pritom, že novinárku, s ktorou si vo štvrtok večer vyrazil na plavbu ponorkou, ešte pred potopením plavidla vysadil na malom ostrove v oblasti kodanského prístavu.
      Policajní vyšetrovatelia sa teraz pokúšajú rekonštruovať posledné hodiny spomínanej ponorky, už do dnešného popoludnia dostali okolo 300 podnetov od verejnosti.
      Na pátraní sa zatiaľ nepodieľajú švédski záchranári, tamojšia polícia však spracúva odpovede na otázky dánskych kolegov.

Copyright TASR ©2017