21. 8. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Dánsky konštruktér Peter Madsen, ktorého obvinili z usmrtenia švédskej žurnalistky Kim Wallovej priznal, že žena zomrela na palube jeho ponorky a on ju "pochoval" v mori. Súdne pojednávanie s Madsenom bolo neverejné, na žiadosť prokuratúry a obhajoby ale zverejnili jeho vysvetlenie toho, čo sa stalo.
Madsen najskôr tvrdil, že ženu vysadil na ostrove v kodanskom prístave ešte počas ich nočného výletu. Teraz ale pred súdom priznal, že jej telo vyhodil do vôd zálivu Koge južne od Kodane. Wallovú naposledy videli na Madsenovej ponorke 10. augusta. Za nezvestnú ju vyhlásili po tom, ako jej priateľ zalarmoval políciu, keď sa nevrátila z výletu ponorkou UC3 Nautilus, o ktorej pripravovala reportáž. Kodanská polícia uviedla, že námorné úrady určili trasu ponorky, ktorá sa pred potopením plavila cez záliv Koge a Sundský prieliv.
Po žene od piatka pátrajú lode, potápači a helikoptéry. Muža obvinili z neúmyselného zabitia. Polícia sa domnieva, že ponorku potopil sám Madsen zámerne tesne pred tým, ako sa ho podarilo zachrániť.
Wallová bola uznávanou novinárkou a písala pre niekoľko medzinárodných publikácií.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.