4. 8. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyjadrila dnes znepokojenie nad právnymi krokmi, ktoré poľská vláda podniká voči reportérovi tvrdiacemu, že šéf rezortu obrany má dlhodobo kontakty s ruskými vojenskými agentmi a členmi ruskej mafie. Informovala o tom agentúra AP.
      Investigatívny reportér denníka Gazeta Wyborcza Tomasz Piatek publikoval svoje tvrdenia o ministrovi obrany Antonim Macierewiczovi v novej knihe, nazvanej Macierewicz a jeho tajomstvá.
      Ministerstvo obrany podalo na vojenskú prokuratúru oznámenie, v ktorom Piateka obviňuje z "používania sily alebo vyhrážok voči verejnému činiteľovi" a "verejného urážania alebo ponižovania ústavného orgánu", píše AP.
      Za takéto delikty by mu v prípade uznania za vinného hrozil trest do výšky troch rokov väzenia.
      OBSE v tejto súvislosti zverejnila stanovisko, v ktorom apeluje na poľské vedenie, aby preukázalo "zdržanlivosť" pri reagovaní na zmienenú knihu, a to s cieľom chrániť slobodu médií.


Európska federácia novinárov (EFJ) a Medzinárodná federácia novinárov (FIJ) sa pripojili k výzvam pre tureckú vládu, aby prepustili na slobodu mladého nezávislého novinára a študenta bruselskej novinárskej školy Loupa Bureaua. Uviedla to belgická televízna stanica RTBF.
      "Môj syn nepodporuje Kurdov a nie je terorista. Je iba mladý novinár," citovala televízia otca 27-ročného žurnalistu z Francúzska, ktorý je poslucháčom Ústavu sociálnej komunikácie (IHECS) v Bruseli.
      Loupa Bureaua, ktorý popri štúdiu spolupracoval s francúzskym televíznym kanálom TV5 Monde, uväznili v stredu 2. augusta po tom, ako ho týždeň predtým zadržali na hraniciach medzi Tureckom a Irakom, v provincii Sirnak. Turecké úrady ho obvinili zo spolupráce s kurdskou ozbrojenou organizáciou pôsobiacou v Sýrii, čo Bureau popiera.
      Turecké úrady mu počas výsluchov vyčítali, že v roku 2013 natočil reportáž, v ktorej opisuje životné podmienky civilného obyvateľstva v severnej Sýrii. Novinár potvrdil svoju prítomnosť v tomto regióne. Vysvetlil, že konal prísne profesionálne a kontakty s lokálnym obyvateľstvom zdôvodnil ako nevyhnutné pre novinársku prácu.
      "Extrémne povrchný postup úradov je znepokojujúci, najmä keď Turecko príliš často považuje za teroristov nezávislých novinárov, ktorí odvážne vykonávajú svoju prácu," uviedol Martin Pradel, právnik zadržaného francúzskeho novinára, a vyzval turecké úrady na jeho okamžité prepustenie.
      Na túto kauzu už zareagovali aj Európska federácia novinárov a Medzinárodná federácia novinárov. Obe stavovské organizácie v spoločnom úsilí žiadajú okamžité prepustenie Loupa Bureaua. EFH a FIJ zdôraznili, že francúzska vláda musí vynaložiť všetko úsilie na vyriešenie tejto situácie a v tejto súvislosti sa obrátili aj na "platformu na ochranu žurnalistiky a bezpečnosť novinárov", ktorá od roku 2015 funguje pri Rade Európy (RE).

Copyright TASR ©2017


Poľská vláda pripravuje novelu zákona o médiách, ktorou chce výrazne obmedziť zahraničné vlastníctvo poľských médií. Novela, o ktorej prípravách a konkrétnej podobe ako prvý informoval denník Gazeta Wyborcza, by sa mala dostať na rokovanie poľského parlamentu hneď po skončení parlamentných prázdnin, teda v septembri.
Ak novela z dielne vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) prejde, zahraniční vlastníci budú môcť disponovať najviac 20-percentným podielom v akomkoľvek poľskom médiu. To by najviac ublížilo televízii TVN, ktorej väčšinovým vlastníkom je americká spoločnosť Scripps Networks Interactive. Jej spravodajský kanál TVN24 často veľmi ostro kritizuje predseda PiS Jaroslaw Kaczynski a vláda sa ho podľa zákulisných informácií mala v minulosti pokúšať aj odkúpiť a zastaviť tak jeho kritické vysielanie.
Kaczynski často o poľských médiách hovorí ako o zástupcoch záujmov svojich zahraničných vlastníkov a obviňuje ich, že útočia na všetko poľské.


Seriál Will a Grace (1998 - 2006), ktorý televízia NBC pôvodne obnovila len na jednu limitovanú sériu, bude pokračovať aj ďalšou sezónou. Vo štvrtok o tom informoval predseda NBC Entertainment Bob Greenblatt. Zároveň tiež oznámil, že deviata séria, ktorá sa na televízne obrazovky dostane 28. septembra, a pôvodne mala mať 10 epizód, bude mať napokon 16 častí. Desiatu sezónu by malo tvoriť 13 epizód.
"Včera sme mali prvú čítačku prvej časti a bolo to úžasné. Sme veľmi vďačná sieť a nesmierne nás teší, že tento seriál budeme mať vo vysielaní minimálne dve sezóny," vyjadril sa Greenblatt.
Nečakaný návrat Willa a Grace na televízne obrazovky odštartovala 10-minútová miniepizóda k vlaňajším americkým prezidentským voľbám. Následne si televízia objednala limitovanú sériu s desiatimi časťami, ktoré neskôr rozšírili na 12 a aktuálne na spomínaných 16.
V novinke si úlohy zopakujú Eric McCormack, Debra Messing, Megan Mullally a Sean Hayes. Na komédii o skupinke svojských priateľov sa budú znova podieľať aj jej pôvodní tvorcovia David Kohan a Max Mutchnick.
Seriál Will a Grace priniesol príbeh interiérovej dizajnérky Grace (Messing), ktorá býva v jednom byte s homosexuálnym právnikom Willom (McCormack), ako aj ich výstredných priateľov Karen (Mullally) a Jacka (Hayes). Seriál, ktorý vysielali osem sezón, si vyslúžil 83 nominácií na ceny Primetime Emmy, z ktorých 16 premenil na víťazstvo, pričom si toto prestížne ocenenie odniesol každý z predstaviteľov hlavných hrdinov. Seriál má okrem toho na konte napríklad aj sedem GLAAD Media Awards alebo sedem Screen Actors Guild Awards.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.