7. 8. 2017

Zomrel Christian Millau

Zomrel Christian Millau

Vo veku 88 rokov zomrel v sobotu spoluzakladateľ prestížneho európskeho gurmánskeho bedekra  Gault&Millau, novinár a gastronomický kritik Christian Millau.
      Informoval o tom dnes Côme de Chérisey, generálny riaditeľ spoločnosti Gault&Millau vydávajúcej bedeker, ktorý je považovaný za druhý najvplyvnejší po slávnom sprievodcovi Michelin.
      Ako dnes pripomenul denník Le Parisien, Christian Millau sa v 70. rokoch zaslúžil aj o zrod smeru "nouvelle cuisine", ktorý je v protiklade s tradičnými prístupmi vo francúzskej gastronómii a tzv. haute cuisine.
      V porovnaní s klasickou francúzskou kuchyňou v "nouvelle cuisine" sa varia ľahšie jedlá, pričom dôraz sa kladie na ich prezentáciu na tanieri a používanie surovín od miestnych výrobcov a jednoduchšiu i invenčnejšiu prípravu.
      Millau svojho času objavil takých slávnych šéfkuchárov ako Marc Veyrat, Michel Guérard, Pierre Gagnaire, Joël Robuchon či Alain Senderens.
      To, čo Millau spoločne so spoluzakladateľom gurmánskeho bedekra Henrim Gaultom "spôsobili", bolo "big bangom" v kulinárskom svete.  "Dodali tomuto (kuchárskemu) remeslu ľudský rozmer a zblížili dva svety - reštauratérov a ich hostí," napísal Marc Esquerré, šéfredaktor bedekra Gault&Millau.
      Za svoje zásluhy sa Millau v roku 2015 stal nositeľom francúzskeho vyznamenania Rad umenia a literatúry 1. stupňa v hodnosti komandér.

Copyright TASR ©2017