13. 8. 2017

Zomrela Slávka Peroutková

Zomrela Slávka Peroutková

Vo veku 94 rokov dnes zomrela novinárka Slávka Peroutková, tretia žena spisovateľa a novinára Ferdinand Peroutka. ČTK to dnes oznámila Peroutkova vnučka Terézie Kaslová. V exile spoločne pracovali pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa, po novembri 1989 sa vrátila do Československa a zaslúžila sa o návrat Peroutkova diela do českého povedomia. Stála tiež pri vzniku Ceny Ferdinand Peroutka, ktorá oceňuje prácu slovenských novinárov.

Slávka Peroutková sa narodila 9. novembra 1922 v Trutnove ako Jaroslava Fenclová. S Peroutka sa zoznámila po druhej svetovej vojne a v roku 1948 za ním s veľkými peripetiami emigrovala do Londýna a následne do USA. V roku 1955, po smrti druhej Peroutková manželky, sa stala jeho tretia ženou. Pracovala ako pisárka, hlásateľka a občas ako rozhlasová herečka v Rádiu Slobodná Európa.

V exile pripravila o Peroutka knihu Muž prítomnosti, ktorá vyšla najprv u Škvoreckých vo vydavateľstve Sixty Eight Publishers a v roku 1995 v Nakladatelství Lidové noviny pod názvom Denníky, listy, spomienky. V roku 2005 vydala v nakladateľstve Dokořán a Máj svoje pamäti Treťou ženou svojho muža - Tridsaťtri rokov s Ferdinand Peroutka.

Copyright ČTK  ©2017