19. 10. 2017

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Pri bombovom útoku, ktorý pripravil v aute o život maltskú investigatívnu novinárku Daphne Caruanovú Galiziovú, bola podľa presvedčenia polície použitá silná plastická trhavina Semtex, preferovaná teroristickými organizáciami.
      Noviny Times of Malta s odvolaním sa na nemenované policajné zdroje dnes informovali, že samotná sila výbuchu a opis očitého svedka poukazujú na použitie plastickej trhaviny Semtex, zmesi určenej na demolácie, ale často využívanej pri rozsiahlych útokoch.
      Caruanová Galiziová (53) bola ostrou vládnou kritičkou, jej články po obrovskom úniku dokumentov známych ako Panamské dokumenty - ktoré sa týkali aj dvoch ministrov maltskej vlády - si vynútili v júni predčasné parlamentné voľby v tejto členskej krajine EÚ.
      Novinárku zabili v pondelok 16. októbra, keď prešla autom od svojho domu len niekoľko metrov.
      Maltská vláda prizvala na vyšetrovanie zahraničných odborníkov.
      Medzitým Európska ľudová strana (EĽS), najväčšia v Európskom parlamente (EP), vyzvala na "nezávislé medzinárodné vyšetrovanie" prípadu.
      "Už nebudeme maltskej vláde tolerovať, že odmieta transparentnosť v prípade Panamských dokumentov," napísal na Twitteri predseda skupiny EĽS v EP Manfred Weber.
      Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa tiež pridala k hlasom na medzinárodnej scéne, ktoré útok na novinárku odsúdili. Povedala, že bezpečnosť a sloboda žurnalistov sú pre fungovanie demokracie zásadné.
      V utorok večer maltský opozičný líder Adrian Delia vyzval premiéra Josepha Muscata na odstúpenie za to, že nedokázal zaručiť Caruanovej Galiziovej bezpečnosť.

Muscat informoval, že blogerka odmietla policajnú ochranu.


Známa ruská televízna moderátorka Xenija Sobčaková včera ohlásila, že sa bude uchádzať o prezidentský úrad.
      Sobčaková (35) uviedla v zverejnenom videu na YouTube, že sa rozhodla kandidovať v prezidentských voľbách naplánovaných na marec 2018.
      Dobre známa televízna moderátorka je dcérou Anatolija Sobčaka, reformne orientovaného starostu mesta Petrohrad zo začiatku 90. rokov 20. storočia. Zapojila sa do protikremeľských protestov v Moskve v rokoch 2011-2012, ale vyhla sa kritizovaniu prezidenta Vladimira Putina, ktorý kedysi pracoval ako zástupca jej otca. V správe to pripomenula tlačová agentúra AP.
      Putin ešte neoznámil, či sa bude uchádzať o znovuzvolenie za prezidenta, ale všeobecne sa očakáva, že tak urobí.
      Keď sa prvýkrát objavili fámy o prezidentských ambíciách Sobčakovej, opozičný líder Alexej Navaľnyj ju varoval, že bude hrať Kremľu do karát, lebo ak vstúpi do súboja o prezidentské kreslo, rozštiepi tým opozíciu. Navaľnyj je najvýznamnejším Putinovým vyzývateľom.


Hlavnou postavou osemdielneho televízneho seriálu, ktorý odvysiela Pervyj kanal ruskej verejnoprávnej televízie pri príležitosti 100. výročia Októbrovej revolúcie od začiatku novembra, bude jedna z jej najkontroverznejšie vnímaných postáv, Lev Trockij.
      Ako zdôraznil podľa francúzskych médií Konstantin Ernst, generálny riaditeľ spomínanej televíznej stanice, pôjde o prvý seriál o Trockom v ruskej televíznej histórii. Na rozdiel od Lenina išlo o "skutočného rokenrolového hrdinu", mienil Ernst zdôrazniac útek Trockého z väzenia, jeho účasť na revolúcii, vynútené vyhnanstvo a napokon fyzickú likvidáciu hrdinu, o ktorú sa v roku 1940 postaral v Mexiku istý Španiel v službách bývalej sovietskej NKVD.
      Vynikajúci rečník a teoretik marxizmu stál spoločne s Leninom pri začiatkoch revolúcie z roku 1917, pri zrode Červenej armády a zohral nezanedbateľnú úlohu i pri víťazstve boľševikov v občianskej vojne v rokoch 1918-1921. Keď sa však vzoprel Stalinovi, diktátor ho nechal vylúčiť z vlády i štátostrany a vyhostil z bývalého ZSSR. Trockij sa usadil po medzizastávkach v Turecku či Francúzsku v ďalekom Mexiku.
      Ak kohosi v 30. rokoch minulého storočia obvinili v ZSSR z "trockizmu", rovnalo sa to takmer trestu smrti.
      Producent seriálu Alexander Čekalo netajil, že ide po 100 rokoch o náročnú tému, avšak zdôraznil, že tvorcovia sa pokúsili o seriál opierajúci sa o skutočné udalosti.
      V hlavnej úlohe diváci uvidia Konstantina Chabenského, rodáka z niekdajšieho Leningradu, dnešného Petrohradu, ktorý je známy i ďaleko za hranicami Ruska vďaka kreáciám v snímkach ako Nočná hliadka, Denná hliadka či Admirál.

Americkí vyšetrovatelia sa domnievajú, že firma ruského oligarchu Jevgenija Prigožina financovala "trollovaciu továreň", ktorá využívala sociálne médiá na šírenie falošných správ počas prezidentskej kampane v USA v roku 2016. Informovala o tom dnes televízna stanica CNN s odvolaním sa na viacerých vládnych úradníkov oboznámených s vyšetrovaním.
      Jedna časť "fabriky" mala obzvlášť pútavý názov "Oddelenie provokácií". Jeho úlohou bolo rozosievanie falošných správ a spoločenských rozporov na Západe. Vyplýva to z interných firemných dokumentov, ktoré získala CNN.
      Prigožinova firma sa pokladá za jedného z hlavných podporovateľov tajomnej technologickej firmy Internet Research Agency (IRA) so sídlom v Petrohrade. Americké ministerstvo financií zaradilo oligarchu v roku 2016 na sankčný zoznam za poskytnutie finančnej podpory ruskej vojenskej okupácii Ukrajiny. Dve z jeho firiem vrátane jeho cateringovej spoločnosti americké ministerstvo sankcionovalo aj v tomto roku.
      Prigožin je podľa CNN mužom s farbistou minulosťou. V 80. rokoch strávil deväť rokov vo väzení za podvod a lúpež, uvádzajú ruské médiá. Po svojom prepustení sa začal venovať biznisu so stravovaním - zrenovoval loď a otvoril si v Petrohrade luxusné reštaurácie. Prezident Vladimir Putin sa na neho obracal, keď bolo treba zorganizovať večere so svetovými lídrami, ktorí ho navštívili. Nadpis v denníku The Moscow Times prisúdil Prigožinovi titul Putinov "osobný šéfkuchár".

Copyright TASR ©2017