20. 11. 2017

Literárny fond ocenil divadelných, dabingových a rozhlasových tvorcov

Literárny fond ocenil divadelných,

dabingových a rozhlasových tvorcov


Prínos do divadelnej, rozhlasovej a dabingovej tvorby dnes ocenil Literárny fond. V bratislavskom Zichyho paláci slávnostne vyhlásili nositeľov Cien za celoživotné dielo a Výročných cien Literárneho fondu za divadelnú, rozhlasovú tvorbu a dabing a Cien Tvorivej súťaže na pôvodný divadelný a rozhlasový text. Laureátov oznámili predstavitelia Výboru Sekcie pre tvorivú činnosť v oblasti rozhlasu, divadla a zábavného umenia a Výboru Sekcie pre pôvodnú literatúru Literárneho fondu.

Ceny za celoživotné dielo za Divadlo získalo 12 divadelníkov, a to herci Gabriela Dolná, Juraj Ďurdiak, Boris Farkaš, Anna Javorková, Ľubomír Kratochvíl, Elena Kušnierová, Igor Latta, Kamila Magálová a Ľubomír Paulovič, operný sólista Jozef Havasi, divadelný historik a kritik Ladislav Lajcha a režisér Roman Polák. Slávnostne odovzdali aj Ceny za celoživotné dielo za dabing. Ich laureátkami sa stali dramaturgička Darina Hlúchová a herečka, režisérka a pedagogička Marta Mrlianová. Literárny fond ocenil za celoživotnú tvorbu aj dvoch rozhlasových tvorcov - hudobného redaktora Ladislava Franca a publicistu Mariána Grebáča.

Na dnešnom slávnostnom odovzdávaní zároveň vyhlásili 39 nositeľov Výročných cien za divadlo, štyroch laureátov Výročných cien za dabing a sedem za rozhlasovú tvorbu. Medzi nositeľmi výročných cien sú napríklad rozhlasová publicistka Ivica Ruttkayová, dabingová režisérka Štefánia Gorduličová, dramaturg a divadelný režisér Svetozár Sprušanský, režiséri Juraj Nvota a Jakub Nvota či dramaturgička Zuzana Mistríková a rad hercov, medzi nimi aj Martin Huba a Emil Horváth.

Literárny fond vyhlásil tiež víťazov Tvorivej súťaže na pôvodný divadelný a rozhlasový text. V oblasti divadla prvú a tretiu cenu neudelili, no rozhodli o dvoch druhých cenách pre Petra Butkovského, a to za divadelnú hru pre deti a mládež Odkaz pre Kristiána a za bábkovú hru Klaun a pes. Taktiež vyhlásili víťazku v kategórii divadelná adaptácia. Stala sa ňou Viktória Janoušková za adaptáciu epického a lyrického diela Trestajúci zločin. Druhú a tretiu cenu za divadelnú adaptáciu neudelili. Víťazmi tvorivej súťaže na pôvodný rozhlasový text sa stali Adriana Krúpová za pôvodnú rozhlasovú hru Dedičstvo (1. miesto), Stanislav Vančo za pôvodnú rozhlasovú hru Ora et labora (2. miesto) a o tretie miesto sa podelili Ivica Ruttkayová za pôvodnú rozhlasovú hru Comeback veľkej bosorky a Dominika Petríková za rozhlasovú rozprávkovú hru Fádnôstkovo. Za adaptáciu v oblasti rozhlasu prvú a druhú cenu neudelili a tretiu cenu získala Dominika Petríková za rozhlasovú adaptáciu diela Svätopluk.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.