19. 11. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Kancelária predstaviteľa OBSE pre slobodu médií vydala v slovenčine publikáciu na tému Propaganda a sloboda masovej informácie. Pripravila ju v spolupráci s členmi slovenskej sekcie Európskej asociácie novinárov - Vladimírom Bačišinom, ktorý publikáciu preložil, a Petrom Turčíkom, ktorý ju redigoval. TASR o tom informoval Vladimír Bačišin.
      "Sme všetci radi, že diskusná správa predstaviteľa OBSE pre otázky slobody médií je dnes dostupná aj v slovenskom jazyku. Je to zvlášť dôležité aj vo svetle toho, že Slovensko o niečo viac ako o rok bude predsedajúcou krajinou našej organizácie," uviedol Andrej Richter, poradca predstaviteľa OBSE pre slobodu médií, ktorý pôsobí aj na Katolíckej univerzite v Ružomberku.
      Cieľom daného dokumentu je pomôcť členským štátom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v rozpracovaní národnej a medzinárodnej legislatívy a politiky vo vzťahu k rozširovaniu propagandy, ktorá je spojená s konfliktom na Ukrajine, a vôkol nej.
      Dokument poukazuje na dva druhy propagandy v súčasnom svete. Prvý sa nazýva propagandy a nenávisti - vyžaduje si právne akty a opatrenia v súlade s medzinárodným zákonodarstvom v oblasti ľudských práv. Druhý zahŕňa všetky ostatné druhy propagandy.
      Slovensko bude v OBSE predsedať v roku 2019. Predsedníctvo v organizácii trvá jeden kalendárny rok a post úradujúceho predsedu vykonáva minister zahraničných vecí štátu, ktorý na daný rok získa predsednícku funkciu.

Ukrajinská štátna bezpečnostná služba (SBU) zadržala muža podozrivého z vraždy amerického novinára ruského pôvodu Paula Klebnikova, ktorú údajne spáchal pred 13 rokmi. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.
      Klebnikova (41), ktorý bol šéfredaktorom ruského vydania časopisu Forbes, zastrelili v júli 2004 na ulici pred moskovským sídlom časopisu.
      SBU v sobotu uviedla, že zadržala ruského občana, po ktorom bolo vyhlásené pátranie v súvislosti s viacerými nájomnými vraždami, vrátane Klebnikovovej. Totožnosť zadržaného ukrajinská tajná služba nezverejnila.
      Klebnikov sa narodil v roku 1963 v New Yorku v rodine ruských emigrantov. Absolvoval University of California a London School of Economics. Bol ženatý a mal tri deti. Od roku 1989 pracoval v časopise Forbes. Od jesene 2003 pripravoval jeho ruskú verziu, pričom prvé číslo vyšlo v apríli 2004.
      Medzinárodnú pozornosť si vyslúžil v roku 2000 knihou o pochybnej morálke tzv. podnikateľských oligarchov a ich vplyve na ruského exprezidenta Borisa Jeľcina, ktorú nazval Krstný otec Kremľa: Boris Berezovskij a plienenie Ruska.

Copyright TASR ©2017