20. 11. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS




Výbor pre právne záležitosti Európskeho parlamentu (JURI) sa rozhodol opätovne odložiť hlasovanie o novej smernici EÚ o ochrane autorských práv. Europoslanci mali o tejto téme, ktorá je dôležitá aj pre TASR ako člena Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA), hlasovať v utorok 21. novembra. Hlasovanie bolo odložené na 25. januára.
      Informáciu pre TASR potvrdila hovorkyňa výboru JURI Iina Lietzenová. Europoslanci tohto výboru pre viaceré "politické nezhody" odložili rokovania o tejto téme aj počas predošlého októbrového zasadnutia.
      Európska komisia vlani v septembri predložila návrh smernice o ochrane autorských práv. Nová legislatíva má zmodernizovať pravidlá autorských práv, prispôsobiť ich technologickému pokroku 21. storočia a ustanoviť pravidlá výnimiek a obmedzení ochrany autorských práv.
      EANA v marci tohto roku vypracovala stanovisko, v rámci ktorého sa zasadzuje za to, aby do pripravovanej ochrany vydavateľov, či už v pôvodnej verzii eurokomisie alebo vo verzii upravenej a odobrenej europarlamentom, bol zahrnutý aj obsah vytvorený tlačovými agentúrami. EANA v tejto veci oslovila poslancov z výboru JURI a v kontakte je aj s prebiehajúcim estónskym predsedníctvom v Rade EÚ a s predstaviteľmi Bulharska, ktoré od 1. januára prevezme štafetu rotujúceho predsedníctva. Očakáva sa, že Rada EÚ prijme návrh tejto smernice v prvej polovici roku 2018, počas bulharského predsedníctva.
      V stanovisku EANA, pod ktoré sa podpísali jej riaditeľ Jonas Eriksson a generálny tajomník Erik Nylen, sa spresňuje, že neoprávnené používanie mediálneho obsahu agregátormi a vyhľadávacími nástrojmi "ohrozuje trvalo udržateľný prístup občanov ku kvalitnému spravodajskému obsahu". Podľa nich sú v tomto smere vážne obavy najmä v súvislosti s diskusiou o tom, ako môžu "falošné správy" a dezinformácie narušiť voľby a iné demokratické procesy v Európe. Aj preto Správna rada EANA podporuje rozšírenú ochranu navrhnutú pre vydavateľov - s prísnym dodatkom, že táto ochrana musí obsahovať aj obsah vytvorený spravodajskými agentúrami.
      Nylen začiatkom novembra upozornil, že by bolo veľmi užitočné, keby všetky členské agentúry z krajín EÚ použili dokumenty EANA v kontaktoch so svojou vládou a snažili sa získať podporu v Rade. Nylen zdôraznil, že v spolupráci s generálnym riaditeľom Bulharskej tlačovej agentúry (BTA) Maximom Minčevom sa stretol s členmi bulharskej vlády, ktorí v prvom polroku roku 2018 budú predsedať zasadnutiam Rady EÚ.
      Novým spravodajcom EP pre smernicu o autorských právach je od júna tohto roka nemecký poslanec Axel Voss. Ten v mene europarlamentu uviedol, že cieľom pri schvaľovaní uvedenej smernice je "posilniť vyvážený prístup nových právnych predpisov a zabezpečiť, aby nové pravidlá týkajúce sa autorských práv neboli prekážkou pre nový technologický rozvoj".


Copyright © TASR 2017




Americký herec Jeffrey Tambor odchádza zo seriálu Transparent (2014). Sedemdesiattriročný rodák zo San Francisca to oznámil po tom, ako ho jeho bývalá asistentka Van Barnes a herečka Trace Lysette, ktorá tiež účinkuje v spomínanom projekte, obvinili zo sexuálneho obťažovania. "Hranie Maury Pfefferman v Transparent bolo jedným z najväčších privilégií a kreatívnych skúseností môjho života. Čo ale v ostatných týždňoch začalo byť jasné je, že už to nie je práca, ktorej som sa podujal pred štyrmi rokmi. Už som jasne vyjadril svoju ľútosť nad akýmkoľvek mojím správaním sa, ktoré si niekto mohol mylne vysvetliť ako agresívne, ale myšlienka, že by som niekoho úmyselne obťažoval je jednoducho a úplne nepravdivá," uviedol herec pre portál Deadline. "Vzhľadom na spolitizovanú atmosféru, ktorá sa zdá postihla našu výpravu, neviem si predstaviť ako sa môžem vrátiť do Transparent," dodal.

Spoločnosť Amazon, ktorá spomínaný projekt zastrešuje, obvinenia voči Tamborovi už prešetruje. Zástupcovia Amazonu podľa Deadline už o nich komunikovali s tvorkyňou seriálu Jill Soloway. Ani ona ani spoločnosť sa však k situácii nevyjadrili.

Príbeh Transparent sa rozvíja okolo členov rodiny Pfeffermanovcov, ktorých životy sa zmenia, keď ich otec Mort (Tambor) oznámi, že sa identifikuje ako žena. Zatiaľ poslednú štvrtú sezónu Amazon ponúkol 22. septembra. Piatu sériu tvorcovia ešte oficiálne nepotvrdili, očakáva sa však, že ju uvedú na budúci rok.

Jeffrey Tambor na filmovom plátne debutoval v roku 1979 v snímke ...a spravodlivosť pre všetkých. Medzi jeho ďalšie filmy patria napríklad Muž, ktorý tam nebol (1983), Článok 99 (1992), Veľký postrach (1996), Zoznámte sa, Joe Black (1998), Dr. Dolittle (1998), Grinch (2000), Hellboy (2004), jeho pokračovanie Hellboy 2: Zlatá armáda (2008) alebo Účtovník (2016). Okrem projektu Transparent, ktorý mu vyniesol Zlatý glóbus aj cenu Primetime Emmy, si zahral napríklad v seriáli Arrested Development (2003).

Bieloruské úrady zadržiavajú ukrajinského novinára podozrivého zo špionáže a vytvárania siete spolupracovníkov ukrajinskej tajnej služby v Bielorusku. Informoval o to v pondelok oficiálny predstaviteľ bieloruskej KGB Dmitrij Pobjaržin.
      Podozrivý Pavlo Šarojko je obvinený, že bieloruským občanom platil za informácie o politických a vojenských záležitostiach Bieloruska. Šarojko mal v Bielorusku krytie ako spravodajca ukrajinského verejnoprávneho rozhlasu.
      Podľa vyhlásenia bieloruskej KGB sa Šarojko, ktorého zadržali v októbri, priznal, že je zamestnancom ukrajinskej vojenskej rozviedky pracujúcim pod krytím, pričom má hodnosť plukovníka.
      Koordináciu jeho činnosti v Bielorusku mal na starosti zamestnanec hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany Igor Skvorcov, ktorý mal v Bielorusku krytie ako radca ukrajinského veľvyslanectva v Bielorusku.
      "Za činnosť nezlučiteľnú s diplomatickým statusom bol Skvorcov vyhlásený za nežiaducu osobu," uviedla bieloruská KGB. Na Šarojka bola uvalená väzba a momentálne sa nachádza vo väzení KGB, informovala agentúra UNIAN.



©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.