21. 11. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS






Hlavná správa rozviedky (GUR) ukrajinského ministerstva obrany v pondelok odmietla tvrdenie bieloruskej KGB, že ukrajinský občan Pavlo Šarojko robil na území Bieloruska špionáž v prospech Ukrajiny.  
      Ukrajinské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení spresnilo, že Šarojko síce pracoval v GUR ako vedúci tlačového odboru, ale v roku 2009 dal zo zdravotných dôvodov výpoveď. Potom pôsobil ako novinár vo viacerých ukrajinských médiách, pričom zastával aj post spravodajcu v Bielorusku.
      Podľa vyhlásenia bieloruskej KGB sa však Šarojko, ktorého zadržali 25. októbra, priznal, že je zamestnancom ukrajinskej vojenskej rozviedky pracujúcim pod krytím, pričom má hodnosť plukovníka.
      Šarojko je obvinený, že bieloruským občanom platil za informácie o politických a vojenských záležitostiach Bieloruska a vytváral tak sieť spolupracovníkov ukrajinskej tajnej služby v Bielorusku. Šarojko mal v Bielorusku krytie ako spravodajca ukrajinského verejnoprávneho rozhlasu. Koordináciu jeho činnosti v Bielorusku mal na starosti zamestnanec hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany Igor Skvorcov, ktorý mal v Bielorusku krytie ako radca ukrajinského veľvyslanectva v Bielorusku.
      "Za činnosť nezlučiteľnú s diplomatickým statusom bol Skvorcov vyhlásený za nežiaducu osobu," uviedla v pondelok bieloruská KGB. Na Šarojka bola uvalená väzba a momentálne sa nachádza vo väzení KGB, informovala agentúra UNIAN.



Americké televízie CBS a PBS prerušili v pondelok spoluprácu s moderátorom Charliem Roseom po obvineniach žien, že ich sexuálne obťažoval. Informovala o tom agentúra DPA.
      Sedemdesiatpäťročného Rosea obvinilo z obťažovania osem žien, ktoré s ním pracovali alebo snažili sa spolupracovať v období od konca 90. rokov až do roku 2011. Údajne ich obchytkával, prechádzal sa pred nimi nahý a obťažoval ich oplzlými telefonátmi, uviedol denník Washington Post.
      Tri z ôsmich žien sa vyjadrili na záznam. Ostatných päť chce ostať v anonymite pre obavy z Roseovho vplyvu v mediálnom priemysle.
      Rose vydal vyhlásenie, že sa za svoje nevhodné správanie hlboko ospravedlňuje. K obvineniam sa však plne nepriznal.
      "V tých časoch som sa správal necitlivo, to priznávam a beriem za svoje činy plnú zodpovednosť. Všetky obvinenia však podľa môjho názoru nie sú presné," uviedol. 
     Roseovi zamestnávatelia, televízne stanice CBS a PBS, na obvinenia reagovali okamžite.
      Charlie Rose bol po početných obvineniach zo sexuálneho obťažovania suspendovaný, uviedla CBS na Twitteri.
      V PBS neskrývali prekvapenie z týchto obvinení a prerušili vysielanie jeho spravodajského programu "Charlie Rose".
      Program "Charlie Rose" vyrábala podľa PBS súkromná spoločnosť, ktorú vlastní Rose. Televízia však dodala, že očakáva od svojich producentov vytvorenie bezpečného pracovného prostredia, kde sa ľudia navzájom rešpektujú. 



Copyright TASR ©2017