9. 12. 2017

Rádio_FM oslávi 13. Narodeniny

Rádio_FM oslávi 13. Narodeniny

Trináste narodeniny oslávi v nedeľu 10. decembra štvrtý okruh Slovenského rozhlasu a alternatíva pre slovenského poslucháča Rádio_FM. Osláv v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC) sa popri elektro-funkovej špičke z Holandska Kraak & Smaak zúčastní aj obľúbená indie-popová kapela Puding Pani Elvisovej.
Slovenská skupina, v minulosti ocenená hneď tromi Radio_Head Awards (2010-2012) ako „najlepšia koncertná kapela“, otvorí večer po úvodnom sete DJ-a Stame. „Na podujatie sa už veľmi tešíme, lebo Rádio_FM máme veľmi radi a takisto si veľmi radi zahráme pred dobrým publikom,“ uviedol za skupinu klávesák a gitarista Pino Ungvölgyi. Zároveň navnadil, že v prípade dobrej nálady kapela môže predstaviť aj niečo z pripravovanej novinky. Skupina aktuálne pracuje na nových singloch, dvojročnú pauzu od vydania posledného štúdiového albumu s názvom Tektonická platňa (2015) však v decembri vyplnia tri remixy známych singlov, kvôli ktorým PPE oslovili viacerých „remixérov“ z Českej republiky. Narodeninový setlist však predstaví všetko, čo z tejto pätice muzikantov robí jednu z najlepších kapiel na scéne už dvadsaťdva rokov.
Smršť funku, disca a housu s tou správnou dávkou rokenrolovej energie predvedie fanúšikom headliner večera, formácia Kraak & Smaak, ktorá je na Slovensku považovaná za jeden z najobľúbenejších holandských exportov. Projekt okolo producentského tria Oscar de Jong, Mark Kneppers a Wim Plug však tentokrát na Slovensko neprichádza s DJ-ským setom, ale so živou pódiovou kapelou a vokálmi. Práve spojenie klubového zvuku nahrávok a živých vystúpení urobili z Kraak & Smaak okamžitý fenomén holandskej scény. U nás sa v spomínanej zostave predstavili len dvakrát, a to v rámci festivalu Pohoda (2009) a v Starej Tržnici (2015).
Kraak & Smaak zaznamenali úspech už po vydaní debutového albumu Boogie Angst v roku 2005 a svojom prvom vystúpení v Amsterdame. Druhý radový album Plastic People (2008) formáciu vzápätí katapultoval na pódiá popredných svetových festivalov Coachella, Glastonbury či Sziget. Objavila sa tiež na renomovaných podujatiach za oceánom, ako Miami’s Winter Music Conference či newyorský CMJ Music Marathon. Singel Squeeze Me jej naopak zabezpečil účasť v populárnej Late Night Show Jimmyho Kimmela, pričom obdiv si vyslúžila aj od rappera Kanyeho Westa, či známeho celebrity bloggera Pereza Hiltona.
V súčasnosti majú Kraak & Smaak na konte 5 albumov, vrátane nespočetného množstva remixov skladieb od hudobníkov ako Moby, Aretha Franklin, Chromatics, či Royksopp. Posledný album Juicy Fruit (2016) sa vracia k pôvodnému organickému zvuku debutového albumu, pričom Kraak & Smaak sa na ňom opäť nevyhli kolaboráciám s významnými muzikantskými i producentskými hviezdami, akými sú napríklad Američania Mayer Hawthorne či Eric Biddiness.
Narodeninovými oslavami Rádia_FM bude sprevádzať Martin Staňo z Rána na eFeMku, pričom afterpárty prebehne v priestoroch bratislavského klubu Nu Spirit. Hlavný stage tu bude patriť soulful housu a world music pod patronátom dvojice DJ-ov Magálová a Kinet, známej tiež z pravidelnej nedeľnej relácie Nu Spirit_FM. V bassemente zase roztancuje matador slovenskej scény Galagha a rezident Nu Spiritu DJ Stame.