7. 1. 2017

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Britská televízia BBC vysielala v rámci komediálneho seriálu Revolting video parodujúci život manželiek príslušníkov hnutie Islamský štát (IS). Len na facebooku videlo video 21 miliónov ľudí.
Nahrávka Real Housewives from ISIS (Naozajstné manželky z IS) paroduje ženy, ktoré sa rozhodli odísť do Iraku a Sýrie a pripojiť sa k IS. Ženy v hidžábch zahalujícim vlasy, ktoré hovoria čistým britským prízvukom, napríklad porovnávajú svoje samovražedné vesty a sťažujú si, že majú rovnaký model. "Samotné tri dni do popravy a ja stále ešte netuším, čo na seba, "sťažuje sa ďalšie.
"Toto je moja šiestej manželstvo. Už som ovdovela celkom päťkrát, "vysvetľuje iná "manželka" člena IS, keď v tom sa v pozadí ozve výbuch. "šesť krát, "opraví sa s povzdychom.
Krátky klip vyvolal búrlivú debatu o vhodnosti takejto satiry. niektorí diváci oceňujú odvahu a vtip, iní video odsudzujú ako nevkusné, píše Reuters.
Podľa jednej užívateľky facebooku by sa obete útokov IS a ich rodiny videu nesmiali. "Je načase, aby sme si začali robiť žarty z tých hlupákov! "napísal naopak iný užívateľ.

Zdroj: ČT TXT

NCTO 2016

NCTO 2016





Minulý rok zvíťazila v súťaži o Najtrápnejšiu CELEBRITU Televíznej Obrazovky Sisa Lelkes Sklovská .
Tento rok je to ťažké. Nie sú naozajstné celebrity. A tí ostaní sú všetci trápni. Mojsej prosto chýba.

6. 1. 2017

Zomrel Zdeněk Macháček

Zomrel Zdeněk Macháček


Podľa informácie riaditeľky Divadla Nová scéna zomrel vo veku 88 rokov dirigent, hudobný skladateľ a pedagóg Zdeněk Macháček . Narodil sa narodil v Brne v rodine poštového zriadenca. Vo veku osem rokov začal začal chodiť do speváckeho zboru a učiť sa hrať na husle, čo natrvalo poznačilo celý jeho život a profesijné smerovanie.
V rokoch 1949 - 1953 bol Zdeněk Macháček členom Štátnej filharmónie v Brne, kde sa stal vedúcim skupiny II. huslí. V týchto rokoch spolupracoval s rôznymi mládežníckymi súbormi. Zaujímavé je spomenúť aj jeho spoluprácu so súborom RADOST pri JAMU v Brne, ktorého členmi boli v tom čase aj českí herci Vlasta Fialová, Josef Somr a dlhoročný osobný priateľ Zdenka Macháčka, Vladimír Menšík a ďalší. Podieľal sa na budovaní spevoherného súboru, najmä orchestra. Tvorivé výsledky a interpretácia operetných diel a muzikálov zaradili divadlo Nová Scéna na popredné miesto nielen v bývalom Československu. Dôkazom je množstvo úspešných zahraničných vystúpení (Nemecko, Holandsko, Dánsko, Švajčiarsko, Rakúsko, Luxemburg, Taliansko). Do dejín slovenského spevoherného divadla sa nezmazateľne zapísal mnohými inscenáciami, ktoré pripravil s kolegami Bedřichom Kramosilom a Borisom Slovákom. O tejto trojici sa právom hovorí ako o zakladateľoch slovenského operetného divadla. Vyše štyridsať rokov spolupracuje Zdeněk Macháček so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. S týmto telesom odohral množstvo koncertov a nahral veľa hudobných nosičov, prevažne operetného a muzikálového žánru – slovenských autorov (Gejza Dusík, Karol Elbert, M. Schneider-Trnavský, M. Novák, T. Andrašovan, T. Šebo Martinský, I. Bázlik, M.Varga, P. Breiner, Z. Mikula, Z. Cón a iní), ale aj skladateľov svetových mien – J. Strauss, Fr. Lehár, E. Kálmán, Fr. von Suppé, K. Millöcker, J. Offenbach, C. Porter, O. Nedbal, L. Berstein a ďalší. Mnohé z koncertov zaznamenala aj Slovenská televízia. Okrem SOSR pracoval Zdeněk Macháček aj s ostatnými veľkými hudobnými telesami, či už to bola Slovenská filharmónia, Filharmónia Košice, ale tiež viaceré hudobné divadlá, medzi nimi Slovenské národné divadlo, Štátna opera v Banskej Bystrici, či Štátna opera v Košiciach. Hudobný skladateľ a dirigent spolupracoval a ešte stále spolupracuje aj so zahraničnými hudobnými divadlami (v Berlíne, Moskve, Prahe, Brne, Budapešti, Varšave). Venuje sa aj piesňam pre deti a detskému hudobnému divadlu. Autorsky spolupracoval aj s Orchestrom ľudových nástrojov, pre ktorý napísal, upravil a inštrumentoval ľudové piesne z moravsko-slovenského pomedzia. Na bratislavskej VŠMU pôsobil dvanásť rokov ako pedagóg - vyučoval dirigovanie operety a muzikálu. Dlhé roky je predsedom poroty Medzinárodnej speváckej súťaže operety a muzikálu, ktorá sa koná v Komárne, v rodisku svetového hudobného skladateľa Franza Lehára.

Zdroj :osobnosti.sk

Zomrel Jozef Polešenský

Zomrel Jozef Polešenský

Vo veku 59 rokov zomrel vo štvrtok 5. januára bývalý popredný slovenský chodec, neskôr tréner a novinár Jozef Polešenský. Rodák z Trnavy (28. 12. 1957) takmer celý život zasvätil športu - najskôr ako futbalista, neskôr sa venoval atletike, predovšetkým chôdzi. Na 20 km bolo jeho životné maximum 1:31:17 h, na 50 km 4:54:43 h. Oba tieto výkony dosiahol na vojenskej základnej službe v Dukle Banská Bystrica v roku 1982.
Po skončení kariéry sa v Banskej Bystrici venoval trénerskej práci, bol asistentom trénera československej seniorskej reprezentácie, viedol juniorskú reprezentáciu a jeho rukami prešlo viacero generácií chodcov v Športovom gymnáziu v Banskej Bystrici. V druhej polovici 90. rokov 20. storočia sa začal venovať športovej novinárčine. Jeho nezameniteľný prejav mohli počuť fanúšikovia na takmer všetkých významných slovenských atletických súťažiach (Dudinská päťdesiatka, Záhorácka dvadsiatka, Banskobystrická latka, Atletický most a mnoho ďalších).
Jozef Polešenský pôsobil ako regionálny spravodajca v tlačových agentúrach SITA a TASR, bol reportérom Rádia Lumen i trnavskej rozhlasovej stanice Forte, spolupracoval aj s banskobystrickou internetovou televíziou ESO.
Posledná rozlúčka s Jozefom Polešenským sa uskutoční vo štvrtok 12. januára 2017 o 14.00 h v krematóriu v Banskej Bystrici-Kremničke. Česť jeho pamiatke!

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Televízny prenos tradičného príhovoru dánskej kráľovnej Margaréty II. (76), ktorý v krajine na Jutskom polostrove sleduje viac ako dva milióny občanov, narušil v tomto roku zrejme hackerský útok.
Televízny signál bol tentoraz rušený a tak sa mnohí sklamaní Dáni snažili pozrieť si prejav prostredníctvom webu, čo viedlo k preťaženiu internetových stránok verejnoprávnej televízie DR.
Dánska polícia zadržala dnes 51-ročného muža, ktorý čelí podozreniu, že sa postaral o komplexné narušenie prevádzky televízneho vysielania, informovali vyšetrovatelia. Súčasne poznamenali, že v tejto súvislosti došlo k vykonaniu domových prehliadok a zaisteniu technických zariadení.
Novoročný príhovor dánskej kráľovnej sa vysiela obvykle na Silvestra o 18.00 hod.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

V súvislosti s júlovým pokusom o štátny prevrat zadržala turecká polícia vo štvrtok dvoch zamestnancov holdingu Dogan, ktorý vlastní aj noviny Hürriyet, tlačovú agentúru Dogan a TV CNN Türk. Hlavného právneho poradcu a bývalého výkonného riaditeľa podozrieva z napojenia
na hnutie duchovného Fethullah Gülen. Razie sa podľa holdingu zamerala iba na kancelárie a byty oboch zadržaných.

Ferdo Mravec, Krtko či Broučci. 50 tisíc položiek z dielne legendárneho Krátkeho filmu skončilo po trochu divokej privatizácii v 90. rokoch minulé-
ho storočia v rukách súkromného vlastníka. Na filmové pásy či cenné bábky nemá štát ako dohliadať. Netuší ani, v akom stave sa podstatná časť národného kultúrneho dedičstva nachádza. Umelci z Akadémie výtvarných umení teraz apelujú na české ministerstvo kultúry, aby situáciu zmenilo. "Ministerstvo nemôže zasahovať do činnosti súkromnoprávnych subjektov, "uviedla hovorkyňa rezortu Simona Cigánková.

Zdroj: ČT TXT


VÝROKY ROKA 2016

VÝROKY ROKA 2016


"Tak s týmito rajtakmi som sa spaciroval po vyhradenej moslimskej pláži, kde mali ženské plavky, z ktorých im trcali iba oči. No a kerka s krížom na hrudi to istila. Ale záver: s moslimami sme tam aj v gatkach ťahali šíšu a nadávali na Sion
Tibor Eliot Rostas

"To, samozrejme, nie je hlavný dôvod, prečo si myslím, že vyhrá Trump. Hlavný dôvod je, že žijeme v pomýlenom svete prehnanej politickej korektnosti. Bojuje sa za práva všelijakých menšín, za práva migrantov, za zákazy čo len náznaku diskriminácie, proti najmenším prejavom extrémizmu, xenofóbie, rasizmu... s výsledkom, že biely, pracujúci, heterosexuálny a dane platiaci americký muž je v Amerike najväčším chudákom. A práve títo a ich rodiny zvolia Trumpa."
Richard Sulík


"Robotníci doplácajú na neoliberálnu politiku Wall Street a Hillary bola symbolom ich utrpenia. Navyše, liberálne médiá sa Trumpovi vysmievali a tým len mobilizovali jeho voličov. Odmietam Trumpov rasizmus a nacionalizmus. Vítam, že môže upokojiť vzťahy s Ruskom, zastaviť TTIP a trochu otriasť establišmentom. Po brexite dostal establišment druhú facku. A je otázka, či sa z tejto rany vôbec spamätá. Svet sa otriasa v základoch. Éra globalizácie končí. Naša prvá priorita musí byť boj proti nadnárodným korporáciám, finančnému kapitálu a neoliberálnej globalizácu. Inak centristické strany skončia na smetisku dejín."
Ľuboš Blaha


"Zvyšovanie koncesionárskych poplatkov je posledným nástrojom na získavanie zdrojov."
Tibor Bernaťák ,predseda poslaneckého klubu SNS

"So žiadnym politikom sa nestýkam a nestretávam, naozaj si žijem úbohý život."
Ladislav Bašternák

"Odporúčam novinárovi, aby sa nabudúce venoval viac behu, lebo vyzerá ako záchodový pavúk."
Robert Fico


„Ty kokot!“Andrej Danko

„To je debilina, určite je to kokos.“Andrej Danko

„Stratili ste cveng verejnoprávnosti, pretože ste protivládne médium.“ Robert Fico o RTVS

"Ja som predseda koaličnej strany, za partnerov som si vybral predsedov koaličných strán. Mne nebude žiadny minister brnkať na nervy.“ Andrej Danko


"Kotleba nie je bežný fašista, zvolili ho ľudia."
Radim Jančura

"Povedal som mu, že sme malý štát, možno by nám stačilo aj krátke medzipristátie lietadla, keď pápež pôjde v júli do Poľska, na čo sa milo pousmial."
Andrej Danko

"Domnívám se, že Česká televize by neměla být veřejnoprávní, ale státní institucí, že by koncesionáři neměli platit 135 korun měsíčně za její provoz, že by tento provoz měl být hrazený ze státního rozpočtu.V současné době je Česká televize pouze hlásnou troubou jedné jediné politické strany, která se jmenuje TOP 09."

Miloš Zeman

!Nesúhlasím s tým, aby sa tu vytváral paranoidný zoznam všetkých, ktorí nevyhovujú mentálnemu svetu Juraja Smatanu. Juraj Smatana sa čoraz viac začína podobať na Josepha McCarthyho, ktorý hľadal v 50-tych rokoch paranoidne komunistov a ruských agentov všade od Charlieho Chaplina až po knihu klasickej americkej demokracie od Thomasa Painea Práva človeka z roku 1809. Treba si uvedomiť, že hoci skutočne existujú konšpiračné weby, ktoré sú ako celok bludné, Smatanov zoznam prekročil hranice priateľného v liberálnej demokracii.
Pretože, ak by sme mali postupovať takýmto spôsobom, tak by Smatana musel zaradiť na tento zoznam aj denník Sme, aj všetky médiá, v ktorých sa vyskytovali omyly, lži alebo vyslovene propagandistické klamstvá. Spomeňme si na to, čo všetko odznelo v takom denníku Sme. Si na to ešte pamätám, ako nás Saddám Husajn do 45 minút môže zasiahnuť atómovými zbraňami, nezmysly toho najhrubšieho kalibru, ktoré sa x-krát vyvrátili. Či už o bývalom gruzínskom prezidentovi Saakašvilim, z ktorého sa vykľul nie hrdina, ale obyčajný zloduch alebo o ďalších veciach. O tom je demokracia, že médiá sú zrkadlom spoločnosti a vždy sa v nich vyskytnú veci, s ktorými nesúhlasíme a niekedy sa môžu aj mýliť. To ale neznamená, že by sme mali vytvárať atmosféru paranoje a strachu a všetky alternatívne médiá, respektíve médiá s iným názorom, ako je názor čoraz užšieho mainstreamu, zaraďovať na nejaké zoznamy. Toto považujem za skutočný škandál, lebo toto ohrozuje demokraciu viac ako čokoľvek iné."

Eduard Chmelár



„ V mainstreamových médiách je spravodajstvo napriek snahe o objektivitu tendenčné a zavádzajúce. Práve alternatívne médiá sa snažia poskytovať vyvážené informácie, aby si divák či čitateľ vytvoril vlastný názor na základe faktov, ktoré má k dispozícii z viacerých strán. Zmluva v rámci televízie zaisťuje, že spravodajstvo nebude podliehať tlakom spolumajiteľov. Konečnú tvár mu bude dávať Norbert Lichner a ja. Poslucháči, ktorí poznajú Slovenský vysielač, vedia, že sa tam nekládli nijaké politické medze
Samotné spravodajstvo bude netradičné v tom, že udalosti, ktoré si to budú žiadať, budú komentovať hostia z rôzneho spektra bez obmedzení. Každý, kto má čo povedať k danej problematike, dostane priestor bez ohľadu na to, či je alebo nie je politicky korektný.

Cieľovou skupinou IN TV je uvažujúci divák, ktorý má záujem o určitú mieru vkusu.
Keďže ide o plnoformátovú televíziu, ako to bude v IN TV s reklamou?
na vás nenechávajú nitku suchú a pravidelne kádrujú vašu osobu. Obviňujú vás, že ste mali blízko ku komunistom, neskôr k „náckom“ a teraz ste konšpirátor. Z čoho vyplývajú tieto tvrdenia?
Celé to vyplýva zo strachu Denníka N a denníka SME o informačný monopol. Ak sa niekto vymyká z ich pohľadu na svet, stáva sa extrémistom a konšpirátorom. Snažia sa ho očierniť a spochybniť, nejdú však do priamych konfrontácií, v ktorých by museli
Tí, ktorí majú moc a finančné prostriedky, potrebujú systém, v ktorom môžu rozhodovať a ovládať masy pod rúškom demokracie. Na druhej strane sú žurnalisti, ktorí si zabezpečujú vyšší sociálny štandard, pokiaľ sú poslušní. Lebo keď kritizujete a idete proti. Máme značnú časť presstitútov, aspoň v tých oficiálnych médiách, a máme aj novinárov, ktorí chcú ísť za svojím cieľom a nenechajú sa zlomiť. Nie každý alternatívec je však tým svetlom. Aj na jednu, aj na druhú skupinu si treba dávať pozor a skúmať
Myslenie ľudí sa postupne posúva. Keď boli kedysi diskusie tzv. mienkotvorných denníkov, vyše 70 percent ľudí schvaľovalo oficiálnu propagandu. Dnes je to už rovnomerné, dokonca sa to miestami otáča v prospech tých, ktorí nesúhlasia s oficiálnymi názormi. Je to však beh na dlhú trať, lebo zmena uvažovania sa neuskutoční zo dňa na deň.“

Ľubomír Huďo


,,Mne však pripadá divné, že Filkova smrť prišla práve v tomto okamihu. Je to náhoda?“
Eduard Chmelár
„Ja som to nešírila, ja som to sharovala!"
Martina Šimkovičová


„Socializmus bol lepší ako kapitalizmus. Bol zameraný na ľudí. Ľudia nadávali, že sa nemohlo cestovať, že neboli napríklad banány. Ale ja nie som opica, nepotrebujem banány, stačí mi jablko. Existovali za socializmu bezdomovci? Každý mal zamestnanie. Vysokoškolák po skončení štúdií dostal dve umiestnenky. November 1989 bol riadený Veľkým bratom, spoza mora. Havel a spol. boli odchovanci USA. Myslíte si, že tí ľudia, ktorí to robili, to robili zadarmo? Svet sa uberá do záhuby. Dokonca by som povedal niečo, čo sa mnohým ľuďom nebude páčiť. Nemal sa vynájsť internet. Internet zahubí ľudstvo. Pozrite sa, dočítate sa, že nejakým hackerom sa podarilo dostať k tajným kódom FBI. Akú máme istotu, že sa taký hacker nedostane na ovládanie atómovej bomby. Spravodajstvo bolo pred tým kvalitnejšie ako dnes. Dnešná televízia je poplatná, nie slovenskej vláde .“
Karol Polák, krycie meno Eva, Šport, agent a dôverník ŠTB




“Niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky a stojím si za týmto výrazom." "Hovorím to absolútne kľudne a nenechám sa vôbec uniesť, stojím si za týmto výrazom. Nie je možné, aby ste na dennej báze klamali a poškodzovali slovenské predsedníctvo."
Robert Fico

Zomrel Om Puri

Zomrel Om Puri

Vo veku 66 rokov zomrel indický herec Om Puri. Rodák z mesta Ambala naposledy vydýchol dnes v dôsledku infarktu doma v Bombaji. Smutnú správu potvrdil pre BBC člen rodiny zosnulého.
Om Prakesh Puri sa narodil 18. októbra 1950. Účinkoval v indických, britských i amerických filmoch. Medzi známejšie tituly, v ktorých sa objavil, patria napríklad Gándhi (1982), Vlk (1994), Lovci levov (1996), Človek v ZOO (2001), Súkromná vojna pána Wilsona (2007), Delhi-6 (2009), West Is West (2010) alebo Láska na kari (2014). Za účinkovanie v dramédii Východ je východ (1999) ho nominovali na cenu BAFTA. V roku 2004 mu udelili Rad britského impéria (OBE) za prínos britskému filmu.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

5. 1. 2017

Opätovné prekrútenie výrokov ministra vnútra v boji s korupciou

Opätovné prekrútenie výrokov 

ministra vnútra v boji s korupciou 


Ministerstvo vnútra sa ohradzuje voči spôsobu ako niektorí novinári interpretujú boj proti korupcii na Slovensku. Minister vnútra nikdy nepovedal, že na Slovensku korupcia neexistuje.
Tvrdiť, že sa na Slovensku s korupciou nebojuje, je neférové a účelové a už vôbec nie pravdivé. Rovnako tak, že situácia na Slovensku s korupciou v roku 2016 je neudržateľná. Je to aj úplná ignorácia rebríčka Transparency International v boji proti korupcii, kde Slovensko oproti vláde Ivety Radičovej poskočilo o 16 miest. Pri interpretácií výrokov ministra vnútra R. Kaliňáka sa novinári priamou otázkou opýtali na korupciu na najvyšších miestach – úrade vlády či u ministrov a ich prípadne stíhanie a čo hovorí na výrok prezidenta, že situácia v roku 2016 s korupciou je neudržateľná. Na čo minister odpovedal otázkou: „Povedzte mi aspoň jednu korupčnú kauzu, ktorá sa týkala ministrov na Slovensku za minulý rok?!“ Ani jeden z novinárov na to odpovedať nedokázal.
Minister nikdy nepovedal, že korupcia na Slovensku nie je. Tvrdíme, že ani novinári, ani mimovládne organizácie ani opoziční politici neprišli vlani so žiadnym obvinením z korupcie, ktoré by sa týkalo niektorého z členov vlády. Prichádzali na stôl len kauzy, ktoré boli deformované, menené alebo úplne vymyslené. Sám Gabriel Šípoš z Transparency International vo svojom blogu, kde rozoberal sms-správy novinárov s poslancom Gáborom Grendelom napísal, že v „99% káuz, o ktorých médiá píšu, nie je ani stopa po dôkazoch korupcie. Väčšinou ide o súbor indícií, konfliktov záujmov, nepriamych prepojení.“
Dobrým príkladom je prípad ministra Plavčana a Študentského pôžičkového fondu, kde v zmysle Trestného zákona aj Trestného poriadku absentuje najzákladnejšia esencia toho, aby trestným činom mohla byť a to je škoda. Naopak investovaním neviazaných finančných prostriedkov Študentského pôžičkového fondu organizácia zarobila 1 milión eur, jej majetok teda značne narástol.
Každé jedno podozrenie z korupcie na Slovensku sa vyšetruje a vyšetrujú ho tí, ktorí na to majú oprávnenie – vyšetrovatelia a prokurátori. Hovoria za to aj čísla, keď v posledných štyroch rokoch bolo z korupcie obvinených viac ako 500 ľudí. Napríklad v roku 2015 bolo za trestné činy korupcie stíhaných 111 osôb, 31 za trestné činy proti majetku a trestné činy hospodárske, 72 za trestný čin poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a 8 za iné trestné činy. V roku 2014 bolo za korupciu stíhaných 141 ľudí, z toho 28 za prijímanie úplatku, 89 za podplácanie, 13 za nepriamu korupciu a 12 za volebnú korupciu. Sú medzi nimi aj prípady, kedy sme za korupciu stíhali vicežupana za Smer, bývalého policajného riaditeľa hraničnej polície alebo rektora policajnej akadémie, sú medzi nimi aj primátori a starostovia a aj úradníci na ministerstvách. Netreba zabúdať ani na obvinenie troch ministrov z minulých volebných období.
Žiaľ, novinári mnohé prípady vydávajú za korupciu, aj keď o porušenie zákona vôbec nejde. Napríklad nedávny útok na nákup zdravotníckeho vybavenia pre Nemocnicu sv. Michala, kde sa vo veľmi krátkom čase ukázalo, že nemocnica nakupovala transparentne a za najnižšie ceny. Rovnako aj v prípade predraženého nákupu CT-prístrojov sa nakoniec ukázalo, že ten, kto sa prvý pri verejnom obstarávaní snažil manipulovať tender v nemocnici v Piešťanoch, bol lekár a neskôr aj poslanec za OĽaNO, ktorý za to získal Bielu vranu. A tú musel nakoniec potupne vrátiť. Vláda R. Fica navyše tento nákup zastavila.
Ak sa za neudržateľnú situáciu ukazuje prípad Gorila, netreba ignorovať, že je to prípad druhej Dzurindovej vlády a týka sa rokov 2005 a 2006. Súčasní opoziční poslanci SaS a OĽaNO, ktorí boli vo vláde v rokoch 2010-2012, neurobili pre vyšetrenie Gorily vôbec nič. Aj minister vnútra aj policajný prezident jasne povedali, že po skončení vyšetrovania musí byť v Gorile urobený odpočet a verejnosť má byť informovaná, ako jednotlivé trestné stíhania dopadli a prečo.
Priestor na korupciu na Slovensku sa naopak v minulom volebnom období výrazne zmenšil. Napríklad ministerstvo vnútra zaviedlo pri verejných obstarávaniach tzv. elektronické trhovisko, ktoré je anonymné a tak akékoľvek dohody pri verejných súťažiach sú výrazne obmedzené. Toto najväčšie protikorupčné opatrenie ušetrilo za takmer 2 roky fungovania 182 miliónov eur z verejných zdrojov, to je 5,5 miliardy slovenských korún. Rovnako sme prišli s novelou zákona o financovaní politických strán, ktoré rovnako prinieslo transparentnosť do tejto oblasti a túto legislatívu ocenilo aj zoskupenie GRECO, teda skupina štátov proti korupcii pri Rade Európy. Ministerstvo vnútra nemalo počas súčasného vedenia žiadnu korupčnú kauzu, ktorá by sa týkala verejných obstarávaní, naopak nakupuje transparentne a v cenách, ktoré sú mnohokrát o tretinu nižšie ako sú trhové ceny.
Rovnako sme sa popasovali od roku 2012 aj s prípadmi daňových podvodov, keď práve prijatím opatrení (kontrolný výkaz DPH, obmedzenie hotovostných platieb na 5000 eur a pod.) sa na daniach vybralo viac ako 2,5 miliardy eur. Aj práve preto, už k takým podvodom na daniach, k akým dochádzalo v rokoch 2010 až 2012, obdobia, ktorého sa týkajú aj podozrenia v prípade Bašternák, dnes dochádzať nemôže. V tomto volebnom období už došlo k prijatiu prísneho protischránkového zákona, čo je ďalšia tehlička do múru boja proti korupcii.
Orgány činné v trestnom konaní vyšetrujú a aj budú vyšetrovať každý korupčný prípad, kde dôkazná situácia ukáže, že niekto bral alebo ponúkal úplatky. A je irelevantné, či je to lekár, starosta obce, primátor, župan, úradník alebo minister.

Zomrel Klaus Wildbolz

Zomrel Klaus Wildbolz

Po krátkej ťažkej chorobe zomrel v rodnej Viedni vo veku 79 rokov herec Klaus Wildbolz - populárny predovšetkým v nemecky hovoriacich krajinách, a to vďaka viacerým televíznym seriálom.
Umelec, ktorý mal za sebou štúdium i vojenskú službu v krajine Helvétov, kde mal korene, sa po absolvovaní Reinhardtovho (hereckého) semináru uplatnil najskôr na viacerých divadelných scénach a od polovice 60. rokov minulého storočia aj na televíznej obrazovke.
Medzi seriály, v ktorých Wildbolz dostal herecké príležitosti, patria okrem iných Soko 5113, Ringstrassenpalais, Die Männer vom K3, ako aj slovenským divákom známe seriály Doktor z hôr alebo Zámocký hotel Orth. Zosnulý umelec však hosťoval aj v epizódach kriminálnych seriálov ako Komisár, Derrick alebo Miesto činu, ako aj v seriáli Klinika v Čiernom lese. Nechýbal ani v Lodi snov a Hoteli snov.
Wildbolz bol aj úspešným moderátorom televíznych šouprogramov, nahral gramoplatňu, prednášal na univerzite, účinkoval na striebornom plátne okrem iného po boku Avy Gardnerovej a Timothyho Daltona či pôsobil v dabingu.
Výrazným spôsobom zasiahlo vášnivého milovníka oldtimerov úmrtie manželky Barbary na následky nádorového ochorenia spred ôsmich rokov.
Zosnulý sa v charitatívnej oblasti angažoval v prospech organizácií podporujúcich deti v núdzi.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká herečka Meg Ryan sa predstaví v pripravovanom komediálnom seriáli s názvom Picture Paris, ktorý bude adaptáciou rovnomennej krátkometrážnej snímky z roku 2001. Tú režíroval Brad Hall, pričom bol tiež autorom scenára a do filmu obsadil svoju manželku Juliu Louis-Dreyfus. Tá stvárnila ženu žijúcu na predmestí, ktorá sníva o výlete do Paríža. O seriálovú adaptáciu sa taktiež postará 58-ročný Hall, ktorý bude spoločne s Meg Ryan aj jedným z výkonných producentov projektu. Seriál by mali nakrúcať vo Francúzsku.
Päťdesiatpäťročná Meg Ryan, vlastným menom Margaret Mary Emily Anne Hyra, má na konte tri nominácie na Zlatý glóbus za hlavné úlohy v snímkach Keď Harry stretol Sally (1989), Bezsenné noci v Seattli (1993) a Láska cez internet (1998). Účinkovala aj vo filmoch Top Gun (1986), The Doors (1991), Keď muž miluje ženu (1994), Francúzsky bozk (1995), Mesto anjelov (1998), Kate a Leopold (2001), Smrtiaca vášeň (2003), Ženy (2008) či Ithaca (2015), pričom posledný menovaný bol zároveň jej režisérskym debutom.

 Americký herec James Van Der Beek pripravuje nový seriál, ktorého pracovný názov je What Would Diplo Do?. Tridsaťdeväťročný rodák z Connecticutu sa na novinke podieľa ako scenárista a výkonný producent. V projekte taktiež stvárni dídžeja, pričom ako inšpirácia pre túto postavu poslúžil Diplo. Tridsaťosemročný Diplo sa na seriáli takisto podieľa ako výkonný producent. Réžiu má na starosti Brandon Dermer. Seriál, ktorý bude mať šesť epizód, by mal byť hotový tento rok.
James Van Der Beek je známy najmä ako Dawson Leery zo seriálu Dawsonov svet (1998 - 2003). Neskôr tiež hosťoval vo viacerých seriáloch, ako napríklad Myšlienky vraha (2005), Ako som spoznal vašu mamu (2005 - 2014) či Don't Trust the B---- in Apartment 23 (2012 - 2013). Zahral si tiež vo filmoch Vôľa prežiť (1998), Varsity Blues (1999), Pravidlá vášne (2002), Stolen (2009) či Predĺžený víkend (2013). Účinkoval aj v krimi seriáli CSI: Cyber (2015 - 2016).


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Iracká novinárka Afráh Šawkíová, ktorú minulý týždeň uniesli zatiaľ neidentifikovaní ozbrojenci, je opäť na slobode. Potvrdila to dnes jej sestra Nibras, pričom odmietla uviesť podrobnosti o únoscoch.
Samotná Šawkíová sa ešte v utorok vyjadrila pre irackú televíznu stanicu NRT, že je "vďakabohu v poriadku" a únoscovia s ňou "zaobchádzali dobre". "Len ma vypočúvali a vďakabohu ma neuznali za vinnú," povedala krátko po svojom prepustení bez toho, aby doplnila ďalšie informácie.
Šawkíovú, ktorá patrí medzi známych kritikov korupcie v Iraku, odviedla minulý pondelok z jej domu v Bagdade skupina ozbrojencov vydávajúcich sa za príslušníkov irackých bezpečnostných síl. Tí tvrdili, že prišli prehľadať jej príbytok, odkiaľ si následne odniesli zlato, peniaze, telefóny, počítače i motorové vozidlo.
Iracký premiér Hajdar Abádí po únose novinárky nariadil bezpečnostným zložkám, aby "vyvinuli maximálne úsilie" o jej záchranu. Šawkíovej sestra dnes uviedla, že okolie jej domu je uzavreté a obeť únosu vypočúvajú.
Vojnou zničený Irak je považovaný za jednu z najnebezpečnejších krajín pre žurnalistov. Od Američanmi vedenej invázie v roku 2003, pri ktorej bol zosadený diktátor Saddám Husajn, sú novinári v Iraku častým terčom militantných skupín.

Copyright © TASR 2016

Prieskum spoločnosti Gemius

Prieskum spoločnosti Gemius

Viac ako polovica slovenských užívateľov internetu má viac ako 35 rokov a štvrtina patrí do vekovej kategórie 25 až 34 rokov. V porovnaní s ostatnými štátmi regiónu je toto rozdelenie užívateľov do jednotlivých vekových kategórií priemerné. Najväčšiu skupina najstarších užívateľov vo veku viac ako 55 rokov sa nachádza v Estónsku, kde internet využíva 21 % a najviac mladších užívateľov vo veku 15 až 34 rokov surfuje po internete v Moldavsku, konkrétne 55 %. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Gemius.
Ako ďalej vyplýva z prieskumu, zo všetkých štátov regiónu strednej a východnej Európy má Slovensko spolu s Českou republikou najvyšší podiel užívateľov so stredoškolským vzdelaním, pomerne veľká skupina týchto užívateľov bola zaznamenaná aj v Maďarsku a Srbsku. Naopak, najviac užívateľov s vysokoškolským vzdelaním vykazuje Ukrajina a Chorvátsko. Internet na Slovensku navštevuje, rovnako ako v Česku, Estónsku a Poľsku, takmer rovnaký počet žien a mužov. Napríklad v Lotyšsku či Rumunsku surfujú po internete predovšetkým muži (53 % užívateľov), zatiaľ čo v Srbsku, Chorvátsku a na Ukrajine víťazia ženy (53 až 56 %).
Podľa spoločnosti Gemius rozšírenie internetu na Slovensku, čiže medzi užívateľmi vo veku od 15 do 69 rokov, dosahuje 64 %, pričom priemer celého regiónu strednej a východnej Európy dosiahol 63 %. Najrozšírenejšie je internetové pripojenie v Estónsku s podielom 86 % a Českej republike s podielom 75 %. Naopak, najmenej rozšírený je v Rumunsku s podielom 58 %.
Gemius je obchodno-poradenská spoločnosť, ktorá poskytuje dáta, riešenia a odporúčania v oblasti správy online reklamných kampaniach, monitoring a analýzy webových stránok či profilov internetových užívateľov. Pôsobí na 30 trhoch v Európe, na Blízkom východe a v Afrike.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

Cena denníka Republika

Cena denníka Republika



Minulý rok ju získal Tibor Eliot Rostas.
Ceny tomuto narcistickému šalabachterovi teraz dávajú ruskí kamaráti
Cena teraz poputuje ku Martinovi Daňovi,všeumelovi,hrobárovi, tiežnovinárovi a kozmonautovi.
A pľuhe,čo rada poberá nacistické peniaze a Harabinove odmeny.
Oddnes je trkvas, trúb, trúba, trubiroh, trulant, truľo, trup, trupák, trupavec, ťuťmák, ušiak, vôl, zamotal a, zvetrelec.





4. 1. 2017

AVF NEWS

AVF NEWS

Ministerstvo kultúry hľadá členov do Rady Audiovizuálneho fondu. Šéf rezortu kultúry Marek Maďarič konkrétne vyzýva osoby pôsobiace v audiovízii na Slovensku, aby predložili návrhy na vymenovanie člena Rady Audiovizuálneho fondu (AVF) z oblasti distribúcie audiovizuálnych diel alebo z oblasti prevádzkovania audiovizuálnych technických zariadení. Ako ďalej informuje referát styku s médiami Ministerstva kultúry (MK) SR na webstránke ministerstva http://www.culture.gov.sk/, návrhy treba doručiť do 13. januára 2017 do podateľne ministerstva alebo poštou na adresu: Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Nám. SNP 33, 813 31 Bratislava v obálke označenej heslom „Návrh kandidáta na člena rady AVF“.
K návrhu na člena Rady AVF treba priložiť: výpis z registra trestov nie starší ako tri mesiace, doklad o najvyššom dosiahnutom vzdelaní, štruktúrovaný životopis vrátane prehľadu doterajšej odbornej praxe kandidáta v oblasti distribúcie audiovizuálnych diel, alebo v oblasti prevádzkovania audiovizuálnych technických zariadení a čestné vyhlásenie. Podrobnosti možno nájsť na webe MK SR.
Minister kultúry zverejnil výzvu na predkladanie návrhov na vymenovanie člena Rady AVF na základe zákona o Audiovizuálnom fonde. Rada je najvyšší štatutárny orgán fondu, rozhoduje najmä o strategických cieľoch, prioritách a kritériách podpory, aj o spôsobe jej poskytovania. Má deväť členov, z nich jeden je predseda a jeden podpredseda. Rovnomerné zastúpenie v rade majú všetci prispievatelia, príjemcovia podpory a ministerstvo kultúry.
Fond vznikol od 1. januára 2009, keď začal platiť zákon o fonde. Audiovizuálny fond ako nová nezávislá verejnoprávna inštitúcia v nasledujúcom roku 2010 nahradila program Audiovízia, ktorý fungoval v rámci grantovej schémy ministerstva kultúry od roku 2004. Hlavným cieľom fondu je podporiť rozvoj audiovizuálnej kultúry a priemyslu na Slovensku. Fond filmové projekty podporuje zo zdrojov, ktoré získava kombináciou súkromných a verejných zdrojov. Ako píše na svojej webstránke http://www.avf.sk, fond získava zdroje od: verejnoprávnej televízie (5 % z príjmov za reklamu a telenákup), súkromných televízií (2 % z príjmov za reklamu a telenákup), prevádzkovateľov kín (3 centy za každú predanú vstupenku), distributérov audiovizuálnych diel (1 % z príjmov za distribúciu audiovizuálnych diel okrem príjmov z kín) a od prevádzkovateľov retransmisie (1 % z príjmov za poskytovanie retransmisie). Platí pritom zásada, že príspevok štátu nesmie byť nižší ako celková suma príspevkov od neštátnych subjektov.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prihlasovanie do Novinárskej ceny 2016 je otvorené!

Prihlasovanie do Novinárskej ceny 
2016 je otvorené!

Nepremeškajte termín uzatvorenia prihlasovania, ktorým je nedeľa, 12.2. 2017

Každý ročník je trochu iný a ten s poradovým číslom 13 nebude výnimkou. Tie najzásadnejšie zmeny boli popísané už v predchádzajúcom článku alebo v newslettri, ktorý zasielame aspoň raz prihláseným autorom.

Čakáme na práce uverejnené v kalendárnom roku 2016, ktoré je možné zaradiť do jednej z trinástich kategórií. Pripomíname, že jeden príspevok môže súťažiť len v jednej kategórii a môžete prihlásiť maximálne dva príspevky do každej z nich.

V tomto ročníku akceptujeme LEN elektronické prihlášky s výnimkou kategórie Najlepšia fotografia. Videá treba poslať vo formáte .mpeg, .mov a zvukové nahrávky vo formáte .mp3 alebo .wav, prípadne to celé môžete skomprimovať do .zip alebo .rar súboru.

Tie trinástky sa nám v tomto ročníku síce množia, ale veríme, že nám a najmä prihláseným autorom to prinesie len šťastie. Na začiatok však stačí nepremeškať termín uzatvorenia prihlasovacieho procesu, ktorým je nedeľa, 12.2. 2017

Bude Markíza rozdávať satelity?

Bude Markíza rozdávať satelity?


DENNÝ TRHOVÝ PODIEL
(Shr v %, Ind 12+)
3. 1. 2017

Jednotka ( 13,3 )
Dvojka ( 4,5 )
TV Markíza ( 14,4 )
TV Doma ( 4,2 )
TV JOJ ( 15,9 )
PLUS ( 3,2 )
TA3 ( 1,8 )
Maďarské stanice ( 4,2 )
Dajto ( 3 )
WAU ( 3

Obituaries 2016 Part 2

Obituaries 2016 Part 2

Rok 2016 bol posledným pre viacero slovenských i českých osobností. Rodina, priatelia i spoločnosť prišli o takých ľudí, akými boli Leopold Haverl, Juraj Slezáček, Karol Machata, Radim Hladík, Ľubo Gregor, Jaroslava Hanušová, Michal Kováč alebo Juraj "Ďuro" Černý.
Vo veku 79 rokov zomrel 5. februára v rodnej Bratislave slovenský herec Leopold Haverl. Dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla sa narodil 16. februára 1936. Na začiatku svojej kariéry pôsobil v trnavskom Krajskom divadle, v rokoch 1965 - 1968 v Divadle poézie v Bratislave a od roku 1968 bol členom Činohry SND. Stvárnil tu mnoho postáv, niekoľko rokov vystupoval ako Rozprávač v úspešnom muzikáli Na skle maľované. Haverl sa zaskvel i v muzikáloch režiséra Jozefa Bednárika v Divadle Andreja Bagara v Nitre a účinkoval aj na Novej scéne v Bratislave. Hral napríklad aj v trojdielnom televíznom filme Ako divé husi (2000) a v seriáloch Tajné životy (2014) a najnovšie Divoké kone (2014). Z ďalšej filmografie: Do zbrane, kuruci! (1974), Súkromná vojna (1977), Penelopa (1977), Noční jazdci (1981), Kohút nezaspieva (1986) či Najdúch (1992).
Tretieho mája naposledy vydýchol divadelný a filmový herec, člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) Karol Machata. Dožil sa 88 rokov. Karol Machata sa narodil 13. januára 1928 v Malackách. V rokoch 1948 až 1950 študoval herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave a v rokoch 1952 až 1953 pôsobil v Armádnom divadle v Martine. Následne takmer pol storočie pôsobil v Činohre SND (1953 - 1998). Jeho nádherný zamatový hlas znel z javiska, filmového plátna, rozhlasu a v poslednom období jeho umeleckej kariéry aj z televíznej obrazovky. V divadle vynikol najmä v shakespearovských postavách a v dielach ruských autorov. Na javisku žiaril v Shakespearovi - vo Veselých paniach z Windsoru, Romeovi a Júlii, Hamletovi, Kráľovi Learovi, Othellovi, Richardovi III., ale aj v Moliérovi či Goldonim. Machata sa preslávil v úlohe Cyrana z Bergeracu. Podľa SND patril do "slnečnej generácie" predstaviteľov hier Arthura Millera, Harolda Pintera, Edwarda Albeeho a iných, rovnako ako domácej klasiky - Bukovčana, Karvaša a ďalších. Vo filme debutoval v roku 1950 v českom filme Vítezná křídla a odvtedy patril medzi najobsadzovanejších filmových a televíznych hercov. Hral v desiatkach slovenských filmov, ktoré patria do zlatého fondu slovenskej kinematografie, ako sú Zemianska česť (1957), Dáždnik svätého Petra (1958), Prerušená pieseň (1960), Pieseň o sivom holubovi (1961), Polnočná omša (1962), Geľo Sebechlebský (1963), Zločin slečny Bacilpýšky (1970), Hriech Kataríny Padychovej (1973), Skrytý prameň (1973), Červené víno (1976) či Soľ nad zlato (1982) a ďalšie. V roku 1967 získal titul zaslúžilý umelec a v roku 1979 titul národný umelec. Za významné zásluhy v oblasti divadelnej, filmovej a rozhlasovej tvorby mu prezident v roku 2003 udelil štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy. V roku 2005 si prevzal cenu Tatrabanky za umenie a v roku 2008 získal cenu OTO a uviedli ho do Siene slávy.
Piateho augusta naposledy vdýchol slovenský herec Juraj Slezáček. Uznávaný umelec podľahol rakovine ústnej dutiny, s ktorou bojoval od roku 2014. Juraj Slezáček sa narodil 14. januára 1943 vo Zvolene. Štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) absolvoval v roku 1964, pričom v tom istom roku sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla (SND). Stvárnil tu mnoho postáv, niekoľko rokov vystupoval ako veliteľ žandárov v úspešnom muzikáli Na skle maľované. Slezáček sa zaskvel aj v inscenáciách Kým kohút nezaspieva, Dom v stráni, Timon Athénsky, Veselé panie z Windsoru, Posledný let Sarah Bernhardtovej, Cyrano z Bergeracu či Čertice. V roku 2008 sa predstavil v hre Václava Havla Odcházení, ktorú uviedli v SND. Okrem množstva divadelných predstavení sa objavil aj v televíznych filmoch a seriáloch. Stvárnil napríklad Emila Blichára v televíznom seriáli Panelák (2008 - 2015). Ukázal sa aj v televíznych filmoch ako napríklad Kocúrkovo (1971), Americká tragédia (1976) či Na skle maľované (1980). Z ďalšej filmografie: Kým kohút nezaspieva (1972), Život na úteku (1975), Fénix (1981), Škola žien (1981), Tiene v raji (1986), Stratený list (1992), Kráľovská hra (1999). V rokoch 1979 až 1990 bol umeleckým šéfom Činohry SND, pričom ako riaditeľ Činohry SND pôsobil aj v rokoch 1997 až 2005 a krátko v roku 2008. Venoval sa aj pedagogickej činnosti na VŠMU. V rokoch 1996 až 2002 pôsobil vo funkcii dekana Činohernej a bábkarskej fakulty VŠMU v Bratislave. V roku 2008 sa stal čestným občanom Piešťan.
Vo štvrtok 24. novembra zomrel český herec František Peterka, ktorý naposledy vydýchol v hospici v Liberci, kde žil od leta. Dožil sa 94 rokov. František Peterka sa narodil 17. marca 1922 v Prahe, kde tiež vyštudoval herectvo. Pôsobil v Slováckom divadle v Uherskom Hradišti alebo Divadle F. X. Šaldu v Liberci. Účinkoval vo filmoch Černý prapor (1958), Prežil som svoju smrť (1960), Nádej (1963), Dáma na kolejích (1966), Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970), Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), Hodíme sa k sebe, miláčik...? (1974), Zajtra to roztočíme, miláčik...! (1976), Zítra vstanu a opařím se čajem (1977), Já už budu hodný, dědečku! (1978), Ako dostať otecka do polepšovne (1978), Co je doma, to se počítá, pánové... (1980), Příště budeme chytřejší, staroušku! (1982) alebo Kráva (1992). Vo večerníčku Krkonošské pohádky (1973 - 1984) sa predstavil ako Krakonoš a v seriáli Arabela (1980 - 1981) zas stvárnil Fantomasa.
Rok 2016 bol tým posledným aj pre českého gitaristu Radima Hladíka z kapely Blue Effect. Uznávaný hudobník zomrel 4. decembra vo veku 69 rokov. Rodák z Prahy podľahol fibróze pľúc, s ktorou bojoval už dlhší čas. Interpret naposledy naživo vystúpil 14. septembra na podujatí na Střeleckom ostrove v Prahe, pričom musel hrať s dýchacím prístrojom. Po koncerte mu prišlo nevoľno a následne ho museli previezť na jednotku intenzívnej starostlivosti v pražskej Fakultnej nemocnici v Motole. Radim Hladík sa narodil 13. decembra 1946. V roku 1968 pomáhal zakladať spomínanú bigbeatovú kapelu Blue Effect. S formáciou vydal nahrávky ako Meditace (1970), Nová syntéza (1971), Modrý efekt & Radim Hladík (1975), Svět hledačů (1979) či 33 (1981). Venoval sa i folkovej hudbe a spolupracoval tiež so slovenskými hudobníkmi, napríklad Pavlom Hammelom a Mariánom Vargom, s ktorými nahral albumy Zelená pošta (1972), Na druhom programe sna (1977) a Labutie piesne (1993). Na konte má i ďalšie nahrávky ako Stůj břízo zelená (1974) či Vandrovali hudci (1976), oba s Jaroslavom Hutkom, alebo Voliéra (1997) s Dagmar Andrtovou-Voňkovou. Pôsobil tiež v kapele The Matadors.

V roku 2016 zomreli aj:
športový komentátor Karol Polák

český režisér a scenárista Ladislav Helge, autor známej psychologickej drámy Stud (1967)

česká herečka Jaroslava Hanušová, známa najmä ako Jaruš z televízneho programu Možná přijde i kouzelník (1982)

slovenský bubeník Juraj "Ďuro" Černý, ktorý pôsobil v kapelách Tublatanka alebo Slobodná Európa

slovenský filmový publicista, historik a organizátor Štefan Vraštiak

český fotograf Adam Holý, držiteľ výročnej ceny Akadémie designu ČR za rok 2014

český hudobník a skladateľ Jaromír Klempíř, ktorý zložil hity Hej, páni konšelé a C’est la vie pre speváka Karla Gotta

televízna hlásateľka Nora Selecká

speváčka obdobia swingovej hudby Gabriela Hermélyová

moderátor, herec, komik, bábkoherec, režisér a scenárista Vlado Štancel

slovenský herec Ľubo Gregor, ktorý sa predstavil vo filmoch ako Sebechlebskí hudci (1975), O sláve a tráve (1984), Šípová Ruženka (1990) alebo Eva Nová (2015)

český hudobník, básnik, moderátor a scenárista Jan Turek z country kapely Fešáci

česká herečka Luba Skořepová, ktorá účinkovala vo filmoch ako Němá barikáda (1949), Co je doma, to se počítá, pánové... (1980) či Cesta z města (2000)

český hudobný producent Jiří Smetana

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Palm Springs International Film Festival

Palm Springs International Film Festival

Na 28. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Palm Springs ocenili amerického herca Toma Hanksa aj austrálsku herečku Nicole Kidman. Šesťdesiatročný Hanks si počas pondelkového ceremoniálu prevzal Icon Award za výkon v snímke Sully (2016), 49-ročná Kidman zas dostala International Star Award za snímku Lion (2016).
Držiteľmi Desert Palm Achievement Award sa stali Casey Affleck za Manchester by the Sea (2016) a Natalie Portman za Jackie (2016). Andrew Garfield dostal Spotlight Award za výkon vo vojnovej snímke Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu (2016), Amy Adams udelili Chairman’s Award za film Prvý kontakt (2016), Rising Star Award získala Ruth Negga za Loving (2016), Mahershala Ali si odniesol Breakthrough Performance Award za Moonlight (2016) a Annette Bening dostala Career Achievement Award. Herecké obsadenie drámy Skryté čísla (2016) si vyslúžilo Ensemble Performance Award a muzikál La La Land (2016) zas Vanguard Award. Festival v Palm Springs potrvá do 16. januára.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

3. 1. 2017

Zomrela Štefánia Pepka Slobodová

Zomrela Štefánia Pepka Slobodová
Štefánia Pepka Slobodová s Jozefom Bednárikom

Slovenské amatérske divadlo opustila 2. januára jedna z jeho výrazných osobností. V Zelenči pri Trnave vo veku 59 rokov náhle zomrela herečka Z-divadla Štefánia Pepka Slobodová.
Bola priateľkou a múzou režiséra Jozefa Bednárika. V období najväčšej slávy tejto divadelnej scény ju obsadil do hlavných úloh oceňovaných inscenácií ako Guľôčka a Matka Guráž a jej deti a výrazné postavy stvárnila aj v ďalších ako Don Juan, Premena, Mŕtve duše, Impresário zo Smyrny.
Za svoje majstrovstvo na divadelných doskách získala ako vôbec prvá ochotnícka herečka Cenu Jozefa Kronera. Ceny si odniesla z festivalov v Československu, okrem iných z Jiráskovho Hronova, Scénickej žatvy v Martine, ale nadchla odborníkov i divákov aj na festivaloch v Monte Carle, Japonsku, Francúzsku, Nemecku, Belgicku, Rakúsku či Veľkej Británii. V roku 2001 o nej režisér Fedor Bartko nakrútil dokumentárny film Pepka.
Posledná rozlúčka so zosnulou bude vo štvrtok 5. januára o 14. hodine v Zelenči. Informoval manažér Z-divadla Ľubomír Jedlička.

Copyright © TASR 2016

Nelegálne najsťahovanejším filmom roka 2016 je Deadpool

Nelegálne najsťahovanejším filmom
 roka 2016 je Deadpool

Nelegálne najsťahovanejším filmom roka 2016 sa stala akčná snímka Deadpool (2016). Informoval o tom portál TorrentFreak, ktorý sledoval pirátstvo na internete počas uplynulých dvanástich mesiacov. Podľa štatistík si používatelia internetu nelegálne preberali najmä filmy s komiksovými superhrdinami či snímky s vysokými celosvetovými tržbami.
Na druhé miesto sa dostal ďalší akčný film Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti (2016) a tretie miesto obsadil titul Captain America: Občianska vojna (2016). Nasleduje siedma epizóda sci-fi ságy Hviezdne vojny s podtitulom Sila sa prebúdza (2015), pričom prvú päťku uzatvára snímka X-Men: Apokalypsa (2016).
Medzi desiatku nelegálne najsťahovanejších filmov sa dostali aj Jednotka samovrahov (2016), Hľadá sa Dory (2016) či Revenant Zmŕtvychvstanie (2015).


Rebríček nelegálne najsťahovanejších filmov roka 2016 podľa portálu TorrentFreak:

1. Deadpool
2. Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti
3. Captain America: Občianska vojna
4. Star Wars: Sila sa prebúdza
5. X-Men: Apokalypsa
6. Warcraft: Prvý stret
7. Deň nezávislosti: Nový útok
8. Jednotka samovrahov
9. Hľadá sa Dory
10. Revenant Zmŕtvychvstanie


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Koncesie sú predpokladom nezávislosti RTVS

Koncesie sú predpokladom
nezávislosti RTVS

Dominantné financovanie verejnoprávnej televízie a rozhlasu cez tzv. koncesionárske poplatky je predpokladom ich nezávislosti. Návrh na zvýšenie úhrad za vysielanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) však ešte v lete zastavila jedna zo strán vládnej koalície – Slovenská národná strana (SNS). Minister kultúry Marek Maďarič si myslí, že nový moment môže do tejto situácie vniesť voľba nového generálneho riaditeľa. „Pretože tí, ktorí sa budú uchádzať o funkciu generálneho riaditeľa RTVS, prídu so svojou predstavou. Ak to budú naozaj ľudia, ktorí poznajú situáciu a ktorí sú profesionáli, tak som presvedčený, že víziu ďalšieho pozitívneho rozvoja budú podmieňovať aj lepším financovaním,“ konštatoval v rozhovore pre agentúru SITA šéf rezortu kultúry. Kandidáta na pozíciu šéfa RTVS si Maďarič predstavuje „ako človeka, ktorý je dobrý manažér, ktorý má skúsenosti s prácou v médiách, ideálne v rozhlase a televízii“.
Minister kultúry v Slovenskej televízii v 90. rokoch pracoval ako dramaturg a v rokoch 2002 až 2004 bol aj podpredsedom vtedajšej Rady STV. Aj z vlastných znalostí televízneho prostredia tvrdí, že RTVS je finančne na hrane a ďalší rozvoj programu nie je možný bez dostatočných zdrojov. Záujemcovia, ktorí sa na jar prihlásia do voľby generálneho riaditeľa RTVS „budú mať určité predstavy a predpokladám, že politici, pretože generálny riaditeľ je volený v parlamente, na to budú nejakým spôsobom reagovať. Uvidíme, či dajú poslanci hlasy niekomu, kto príde s víziou, že RTVS nepotrebuje žiadne ďalšie peniaze, naopak, že má veľa peňazí a možno aj niečo odovzdá späť do rozpočtu. Alebo, či dajú hlasy niekomu, kto bude hovoriť, že nejakým spôsobom potrebuje RTVS viac peňazí. A potom to môže vyvolať ten moment, že sa s tým zas začne niečo robiť,“ domnieva sa Maďarič.
Úhrady za vysielanie RTVS sú podľa ministra kultúry štandardným spôsobom financovania verejnoprávnych médií. Pripomenul, že zámer vlády prijať také legislatívne opatrenie, ktoré poskytne RTVS "stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh prostredníctvom optimalizácie výšky úhrady za služby verejnosti" schválili všetky koaličné strany a preto sa aj dostal do programového vyhlásenia vlády. Podotkol, že nie je časovo ohraničený. Keďže akékoľvek zvyšovanie platieb nie je podľa Maďariča ľahké presadiť na konci funkčného obdobia vlády, pripravil a predložil návrh o zvýšení úhrad v prvých mesiacoch vládnej koalície. „Politická realita je taká, že jeden z koaličných partnerov napriek tomu, že to je súčasťou programového vyhlásenia vlády, jednostranne vyhlásil, že takéto zvýšenie nepodporí a súčasne povedal, že príde sám s nejakým riešením,“ konštatoval.
K výzve na odpolitizovanie RTVS, ktorú začiatkom novembra 2016 adresovali slovenskí filmári v otvorenom liste prezidentovi, predsedovi NR SR, poslancom aj ministrovi kultúry, Marek Maďarič podotkol, že v liste medzi iným píšu, že vysielanie RTVS je v posledných rokoch kvalitnejšie. Filmári sú za to, aby o verejnoprávnych médiách nerozhodovali politici, ale profesionáli. Tí by mali byť zastúpení pri voľbe orgánov RTVS a pri tvorbe programovej skladby verejnoprávnych médií. Podľa ministra kultúry to nemusí byť ideálny model, príkladom sú spory okolo obdobného zámeru v Českej republike. Za záruku autonómie verejnoprávneho médiá Maďarič považuje skôr viac zdrojov od koncesionárov, ktoré by priniesli viac kvalitného programu, nezávislého a objektívneho spravodajstva. „Platenie poplatkov je demokratický občiansky akt, ktorý má svoju veľkú politickú hodnotu. Nie každý si to môže uvedomovať. Ja vidím cestu k zachovaniu nezávislosti RTVS v jej lepšom financovaní prostredníctvom úhrad,“ dodal v rozhovore pre agentúru SITA minister kultúry.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Obituaries 2016 Part 1

Obituaries 2016 Part 1

V roku 2016 svet opustilo viacero známych osobností z oblasti hudby, filmu či umenia. Patria k nim napríklad David Bowie, George Michael, Alan Rickman, Gene Wilder, Prince, Bud Spencer, Leonard Cohen, Carrie Fisher, Anton Yelchin, Glenn Frey či Zsa Zsa Gabor.
Začiatkom roka svet šokovala správa o úmrtí anglického speváka Davida Bowieho. Muzikant, ktorý sa dožil 69 rokov, podľahol 10. januára rakovine. Interpret, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 a patril k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov, ktoré sa prejavilo na albumoch ako The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či "Heroes" (1977). Na konte má 26 sólových štúdioviek. Podarilo sa mu získať dve Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo, alebo štyri BRIT Awards, vrátane ceny za prínos britskej hudbe a BRITs Icon Award. V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznamnejšieho Brita v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 vyhlásil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Okrem hudby sa venoval aj herectvu.
Štrnásteho januára zomrel vo veku 69 rokov anglický herec Alan Rickman, ktorý takisto prehral boj s rakovinou. Predstaviteľ Severusa Snapea v sérii snímok o čarodejníkovi Harrym Potterovi (2001 - 2011) sa narodil 21. februára 1946 v Londýne. V rokoch 1972 až 1974 navštevoval Kráľovskú akadémiu dramatických umení. Ako člena Royal Shakespeare Company ho obsadili do úlohy Vicomta de Valmonta v inscenácii Nebezpečné známosti. Po tom, ako sa predstavenie v roku 1987 presťahovalo na Broadway, si Rickman za výkon vyslúžil prvú nomináciu na cenu Tony. Stvárnenie teroristu Hansa Grubera v snímke Smrtonosná pasca (1988) odštartovalo sériu záporných postáv, v ktorých sa Rickman predstavil. Medzi nimi boli úlohy vo filmoch Robin Hood: Kráľ zbojníkov (1991) či Rasputin (1996), za ktorý získal svoj jediný Zlatý glóbus, Primetime Emmy a Screen Actors Guild Award. Okrem toho sa predstavil aj v romantických drámach ako napríklad Truly Madly Deeply (1990) a Rozum a cit (1995). Medzi jeho ďalšie filmy patria tituly Dogma (1999), Galaxy Quest (1999), Dohola? (2001), Láska nebeská (2003), Parfum: Príbeh vraha (2006), Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street (2007), Víno roku (2008), Gambit (2012) či Komorník (2013). Ako režisér má na konte snímky Zimný hosť (1997) a V kráľových záhradách (2014), v ktorej si tiež zahral. Magazín Empire v roku 1995 zaradil Rickmana do stovky najsexi hviezd filmovej histórie a o dva roky neskôr do stovky najlepších filmových hviezd všetkých čias.
Rok 2016 bol tým posledným aj pre hudobníka, speváka, skladateľa a herca Princea, ktorý skonal 21. apríla vo veku 57 rokov na predávkovanie sa liekmi proti bolesti. Muzikant, celým menom Prince Rogers Nelson, sa narodil 7. júna 1958 v Minneapolise v muzikantskej rodine. Ako sedemročný sa začal učiť hrať na klavír, v 13 rokoch nasledovala gitara a o rok neskôr bicie. Interpret je považovaný za jedného z najväčších hudobných novátorov. Vo svojej tvorbe kombinoval množstvo žánrov ako funk, soul, rock, pop, džez alebo r'n'b. Debutoval v roku 1978 albumom For You. Odvtedy ponúkal nové nahrávky takmer každý rok, pričom vydal 39 štúdioviek. Svoj posledný album HITnRUN Phase Two vydal vlani v decembri. Na celom svete predal viac ako 100 miliónov kópií nahrávok, na konte má sedem cien Grammy, štyri MTV Video Music Awards, jeden Zlatý glóbus aj Oscara. V roku 2004 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a podľa amerického magazínu Rolling Stone je 27. najlepším interpretom všetkých čias. Ako herec sa predstavil vo filmoch Purpurový dážď (1984), Pod višňovým mesiacom (1986) alebo Graffiti Bridge (1990). Dva razy sa oženil aj rozviedol.
Siedmeho novembra naposledy vydýchol kanadský pesničkár a spisovateľ Leonard Cohen, ktorý sa dožil 82 rokov. Hudobník, celým menom Leonard Norman Cohen, prišiel na svet 21. septembra 1934. Debutoval v roku 1967 albumom Songs Of Leonard Cohen. Nasledovali štúdiovky ako napríklad New Skin For The Old Ceremony (1974), I'm Your Man (1988), The Future (1992), Ten New Songs (2001), Dear Heather (2004), Old Ideas (2012), Popular Problems (2014) či You Want It Darker (2016). Okrem toho má na konte aj niekoľko koncertných záznamov a kompilácií. Medzi jeho známe skladby patria napríklad Suzanne, So Long, Marianne, Dance Me To The End Of Love a Hallelujah. Od roku 1991 je členom Kanadskej hudobnej siene slávy, od roku 2008 Rock'n'rollovej siene slávy a v roku 2010 mu udelili prestížnu cenu Grammy za celoživotné dielo. Venoval sa tiež literatúre.
Na prvý sviatok vianočný zomrel anglický spevák George Michael, ktorý sa dožil 53 rokov. Interpret, vlastným menom Georgios Kyriacos Panagiotou, sa narodil 25. júna 1963 v Londýne. V roku 1981 založil spolu s Andrewom Ridgeleyem popové duo Wham!, ktoré sa preslávilo predovšetkým hitmi Last Christmas alebo Wake Me Up Before You Go-Go. V roku 1987 sa Michael vydal na sólovú dráhu, pričom na konte má štúdiovky Faith (1987), Listen Without Prejudice Vol. 1 (1990), Older (1996), Songs From The Last Century (1999), Patience (2004) či živák Symphonica (2014). Celosvetovo predal viac ako 100 miliónov kópií albumov. Medzi jeho najúspešnejšie single patria aj skladby ako napríklad Faith, Careless Whisper, A Different Corner, I Want Your Sex, One More Try, Don't Let the Sun Go Down on Me (feat. Elton John), Somebody to Love (feat. Queen), Jesus to a Child alebo Fastlove. Magazín Billboard ho zaradil na 40. miesto rebríčka 100 najúspešnejších interpretov všetkých čias. Počas kariéry získal napríklad dve Grammy, tri BRIT Awards, štyri Ivor Novello Awards či tri American Music Awards.
Dvadsiateho siedmeho decembra zomrela vo veku 60 rokov americká herečka a spisovateľka Carrie Fisher, ktorá sa preslávila ako princezná Leia Organa vo filmovej ságe Star Wars. Stalo sa tak štyri dni po tom, ako počas letu z Londýna do Los Angeles utrpela masívny infarkt. Narodila sa 21. októbra 1956, pričom jej rodičmi boli spevák Eddie Fisher a herečka Debbie Reynolds. Ako herečka debutovala v roku 1969 v televíznej snímke Debbie Reynolds and the Sound of Children. Známou sa stala o osem rokov neskôr vďaka filmu Star Wars: Epizóda IV - Nová nádej, v ktorom stvárnila spomínanú Leiu Organu. Túto úlohu si neskôr zopakovala aj v snímkach Star Wars: Epizóda V - Impérium vracia úder (1980), Star Wars: Epizóda VI - Návrat Jediov (1983), Star Wars: Sila sa prebúdza (2015) ako aj v pripravovanej ôsmej epizóde tejto vesmírnej ságy, ktorá sa dostane do kín na budúci rok. Zahrala si napríklad aj vo filmoch Bratia Bluesovci (1980), Hana a jej sestry (1986), Schôdzka so smrťou (1988), Keď Harry stretol Sally (1989), Špionátor (1997), Jay a mlčanlivý Bob vracajú úder (2001), Charlieho anjeli 2: Na plný plyn (2003) či Mapy ku hviezdam (2014). Je tiež autorkou niekoľkých kníh ako Pohľadnice z Hollywoodu (1987) či Wishful Drinking (2008). V rokoch 1983 a 1984 bola vydatá za hudobníka Paula Simona a v rokoch 1991 až 1994 bol jej partnerom hľadač talentov Bryan Lourd, s ktorým mala 24-ročnú dcéru Billie.

V roku 2016 zomreli aj:

kameraman Vilmos Zsigmond, rodáka z maďarského mesta Segedín nominovali za filmy Lovec jeleňov (1978), Rieka (1984) a Čierna Dahlia (2006) na Oscary. Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied sa mu podarilo získať vďaka snímke Blízke stretnutie tretieho druhu (1977)

hudobný manažér a producent Robert Stigwood, s ktorým spolupracovali napríklad The Who, Cream alebo Bee Gees

francúzsky herec Michel Galabru, ktorý sa preslávil predovšetkým ako rotmajster Jérôme Gerber v komédiách Žandár zo Saint Tropez (1964), Žandár v New Yorku (1965), Žandár sa žení (1968), Žandár vo výslužbe (1970), Žandár a mimozemšťania (1979) a Žandár a žandárky (1982)

americká herečka Barbara Allyne Bennet

americký herec David Margulies, predstavil sa napríklad vo filmoch Krotitelia duchov (1984), Krotitelia duchov II (1989) či Ace Ventura: Zvierací detektív (1994)

taliansky režisér a scenárista Ettore Scola, podieľal sa na snímkach ako Dráma žiarlivosti (1970), Mali sme sa tak radi (1974), Zvláštny deň (1977) alebo Tančiareň (1983)

americká speváčka Signe Toly Anderson, známa najmä ako členka pôvodnej zostavy kapely Jefferson Airplane

francúzsky režisér Jacques Rivette, ktorý patril spolu s filmármi ako Jean-Luc Godard, François Truffaut či Éric Rohmer k predstaviteľom francúzskej novej vlny

anglický herec Frank Finlay, známy ako Jago zo snímky Othello (1965)

írsky komentátor a moderátor Terry Wogan, ktorý bol známy vďaka pôsobeniu v stanici BBC či komentovaniu speváckej súťaže Eurovízia

americká spisovateľka Harper Lee, ktorá sa preslávila románom Nezabíjajte vtáčika (1960), na Slovensku známym aj pod názvom Ako zabiť vtáčika

anglický kameraman Douglas Slocombe, vďaka snímkam S tetou na cestách (1972), Júlia (1977) a Dobyvatelia stratenej archy (1981) ho nominovali na Oscara

americký herec Tony Burton, známy najmä ako tréner Tony "Duke" Evers zo série filmov Rocky z rokov 1976, 1979, 1982, 1985, 1990 a 2006

americký herec George Kennedy, známy zo snímky Frajer Luke (1967), za výkon v ktorej dostal Oscara a taktiež ho nominovali na Zlatý glóbus

tvorca vizuálnych efektov Gary Hutzel

anglický hudobný producent, člen Rock'n'rollovej siene slávy George Martin, známy najmä vďaka spolupráci s kapelou The Beatles

filmový výtvarník Ken Adam, rodák z Berlína pracoval na výpravách bondoviek Doktor No (1962), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), Žiješ len dvakrát (1967), Diamanty sú večné (1971), Agent, ktorý ma miloval (1977) a Moonraker (1979)

americký herec a prezident odborovej organizácie Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) Ken Howard

americká herečka Rita Gam, za účinkovanie vo filme The Thief (1952) ju nominovali na Zlatý glóbus

americká herečka Margaret Blye

americká herečka Patty Duke, ktorá dostala za účinkovanie v snímke The Miracle Worker (1962) Oscara

americký bubeník Dennis Davis, s ktorým spolupracovali David Bowie či Iggy Pop

americká herečka Doris Roberts, známa napríklad ako Marie Barone zo seriálu Raymonda má každý rád (1996 - 2005)

anglický režisér Guy Hamilton, ktorý nakrútil bondovky Goldfinger (1964), Diamanty sú večné (1971), Žiť a nechať zomrieť (1973) a Muž so zlatou zbraňou (1974)

francúzska herečka Madeleine Lebeau, ktorá bola poslednou žijúcou členkou hereckého obsadenia legendárneho filmu Casablanca (1942)

americký herec William Schallert

anglický herec Burt Kwouk, ktorý sa predstavil v niekoľkých filmoch zo série Ružový panter

americká herečka a režisérka Angela Paton, známa najmä z komédie Neuveriteľný deň (1993)

americká spisovateľka Lois Duncan

americký herec Anton Yelchin, známy najmä ako Čechov z moderných spracovaní sci-fi Star Trek z rokov 2009, 2013 a 2016

britský dirigent a skladateľ televíznej a filmovej hudby Harry Rabinowitz, ktorý sa podieľal na snímkach ako Ohnivé vozy (1981), Anglický pacient (1996) či Návrat do Cold Mountain (2003)

americký spisovateľ a bývalý vojnový korešpondent Michael Herr, ktorý spolupracoval s filmármi Francisom Fordom Coppolom a Stanleym Kubrickom

taliansky herec Bud Spencer, dlhoročný kolega Terencea Hilla. Predstavil sa vo filmoch ako Boh odpúšťa... ja nie! (1967), Pravá a ľavá ruka diabla (1970), Malý unavený Joe (1972), Ak sa nahneváme, budeme zlí (1974), Dvaja misionári (1974), Kto nájde priateľa, nájde poklad (1981), Banánový Joe (1982) či Superpolicajti z Miami (1985)

francúzsky herec Roger Dumas, ktorý sa predstavil vo filmoch ako napríklad Pui pui (1963), Muž z Ria (1964), Návštevníci 2 (1998) či Bedári (2000)

americký spisovateľ a politický aktivista Elie Wiesel, ktorému v roku 1986 udelili Nobelovu cenu za mier

americký režisér, scenárista a producent Michael Cimino, ktorý stál za filmom Lovec jeleňov (1978)

brazílsky režisér Héctor Babenco

maďarský spisovateľ Péter Esterházy

americký fotograf Billy Name, patril medzi spolupracovníkov zosnulého umelca Andyho Warhola

americký režisér, scenárista, producent a herec Garry Marshall

americký herec Jerry Doyle

americký divadelný a filmový producent Norman Twain, ktorý sa podieľal napríklad na snímke Opri sa o mňa (1989)

americký herec Barry Jenner

anglický herec Kenny Baker, známy predovšetkým ako predstaviteľ robota R2-D2 z vesmírnej ságy Hviezdne vojny

kanadský režisér Arthur Hiller, ktorý má na konte tituly Príbeh lásky (1970), Apartmán v hoteli Plaza (1971), Muž menom La Mancha (1972), Nevidím zlo, nepočujem zlo (1989) či Babe (1992)

americký herec Jack Riley

mexický spisovateľ Ignacio Padilla, jeden z predstaviteľov takzvanej generácie cracku

anglický režisér a scenárista Antony Jay, ktorý sa preslávil predovšetkým ako spolutvorca politického sitkomu Iste, pán minister (1980 - 1984) a jeho pokračovania Iste, pán premiér (1986 - 1988)

americký herec Steven Hill, známy tiež ako prokurátor Adam Schiff zo seriálu Zákon a poriadok (1990 - 2010)

americký zvukový technik Rudy Van Gelder, spolupracovník Milesa Davisa či Johna Coltranea

americký herec, komik, režisér a scenárista Gene Wilder, ktorý sa preslávil predovšetkým ako Willy Wonka v snímke Willy Wonka a továreň na čokoládu (1971)

americký herec Jon Polito, ktorý účinkoval vo filmoch ako Millerova križovatka (1990), Barton Fink (1991), Big Lebowski (1998) či Muž, ktorý nebol (2001)

americký filmový a televízny režisér Leslie H. Martinson

americký herec Hugh O'Brian

americký scenárista Dennis Shryack, ktorý pracoval na snímkach ako Biely jazdec (1985) alebo Turner a Hooch (1989)

nemecký herec Hilmar Thate

kanadský spisovateľ W.P. Kinsella, ktorého román Shoeless Joe (1982) sa stal predlohou filmu Ihrisko snov (1989) v hlavnej úlohe s Kevinom Costnerom

americký dramatik Edward Albee, autor divadelnej hry Kto sa bojí Virginie Woolfovej (1962)

americká herečka a speváčka Charmian Carr

americký režisér Curtis Hanson, ktorý nakrútil filmy ako Ruka na kolíske (1992), Divoká rieka (1994), Skvelí chlapci (2000), 8. míľa (2002) alebo Mavericks: Na divokej vlne (2012)

americký herec Bill Nunn, známy predovšetkým ako Radio Raheem zo snímky Konaj správne (1989)

režisér Herschell Gordon Lewis, známy ako Krstný otec gore filmov

anglický skladateľ a hudobník Rod Temperton, autor úspešného hitu Thriller od Michaela Jacksona

poľský režisér Andrzej Wajda, držiteľ Oscara za celoživotné dielo

taliansky dramatik, komik, divadelný režisér a skladateľ Dario Fo

francúzsky komik, klaun, herec a filmár Pierre Étaix - získal Oscara za film Všetko najlepšie (1962), v ktorom si zahral a spolupracoval aj na scenári a réžii

americká divadelná a televízna herečka Cecilia Hart

americký herec Michael Massee, ktorý v roku 1993 počas nakrúcania filmu Vrana (1994) nešťastnou zhodou okolností zastrelil svojho kolegu Brandona Leeho

nemecký herec a spevák Manfred Krug, známy najmä ako komisár Stoever zo seriálu Miesto činu (1984 - 2001)

anglický komiksový ilustrátor Steve Dillon

americký televízny scenárista a producent Kevin Curran, ktorý sa podieľal na tvorbe animovaného komediálneho seriálu Simpsonovci (1989)

ruský herec Vladimir Zeldin

francúzsky hudobník, skladateľ a producent Jean-Jacques Perrey z dua Perrey and Kingsley

americká herečka Julie Gregg

americký herec Robert Vaughn, ktorého nominovali na Oscara vďaka snímke Chlapci z Filadelfie (1959)

írsky spisovateľ a dramatik William Trevor

britský fotograf a režisér David Hamilton

americký herec Ron Glass, známy najmä ako detektív Ron Harris zo sitkomu Barney Miller (1974 - 1982)

americký herec a režisér Keo Woolford, predstaviteľ detektíva Jamesa Changa zo seriálu Hawaii 5.0 (2010)

americký herec Joseph Mascolo, známy napríklad zo seriálu Tak plynie čas (1965)

macedónska speváčka Esma Redžepová, ktorú nazývajú aj kráľovná rómskej hudby

spisovateľ E. R. Braithwaite, autor románu Pánu učiteľovi z lásky (1959)

kanadský herec Alan Thicke, otec speváka Robina Thicka

americký režisér a učiteľ herectva Gordon Hunt, otec herečky Helen Hunt

francúzska herečka Michele Morgan, ktorá v roku 1946 ako vôbec prvá získala na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes cenu pre najlepšiu herečku

54 členov a členiek ruského armádneho súboru Alexandrovci

americký herec, komik a producent Ricky Harris

anglický spisovateľ Richard Adams

francúzska herečka Claude Gensac

americká herečka Debbie Reynolds

francúzsky spevák, textár, skladateľ a herec Pierre Barouh

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.