28. 1. 2017

Zomrela Emmanuelle Riva

Zomrela Emmanuelle Riva

Vo veku 89 rokov zomrela francúzska herečka Emmanuelle Riva, informovala agentúra AFP. Známa je napríklad z filmov Hirošima, moja láska z roku 1959 alebo Láska, za ktorý ju v roku 2013 ako najstaršiu herečku v histórii nominovali na Oscara v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe.
Film režiséra Michaela Hanekeho hovorí o manželoch, ktorých dlhoročná láska a pevné puto je náhle vystavené ťažkej skúške, po tom čo žena prekoná mozgovú mŕtvicu a okolie sa musí zmieriť s jej premenou. Partnerom Rivaovej v snímke bol Jean-Louis Trintignant. Za postavu Anne vo filme Láska získala Riva v roku 2013 britskú cenu BAFTA a francúzskeho Césara. Snímka tiež v roku 2012 vyhral filmový festival v Cannes.
Riva zomrela v piatok po dlhej chorobe, uviedol podľa AFP zdroj z herečkinho okolia.

Copyright ČTK ©2017

20. ročník Organových koncertov pod pyramídou

20. ročník Organových koncertov 
pod pyramídou

20. ročník Organových koncertov pod pyramídou sa začína 29. januára. Zvuk organa vzbudzuje dojem slávnosti, vznešenosti a vyrovnanosti. Nie náhodou je oddávna nazývaný kráľom hudobných nástrojov. Organ je súčasťou aj viacerých dôležitých koncertných siení po celom svete.
Od roku 1998 sa cyklus organových koncertov koná každoročne za účasti domácich a zahraničných interpretov. V uplynulých 19-tich ročníkoch tak v rámci cyklu Organových koncertov pod pyramídou vystúpila plejáda slávnych organistov - Olivier Latry, Michel Bouvard, László Fassang, Michael Schönheit, Vincent Dubois a mnohých ďalších. Koncerty sa konajú formou nedeľňajšieho matiné so začiatkom o 10.30 h. Ich výnimočnosť spočíva aj v realizácii priameho prenosu z každého koncertu, ktorý sa vysiela v Rádiu Devín.
V tomto roku sa uskutoční jubilejný 20. ročník cyklu Organových koncertov pod pyramídou. Prvý koncert jubilejného ročníka 29. januára 2017 bude patriť Olivierovi Latrymu, titulárnemu organistovi Katedrály Notre Dame v Paríži z Francúzska. Na ďalších koncertoch vystúpia Matthias Maierhofer z Nemecka, Přemysl Kšica z Češka, Arkadiusz Bialic z Poľska a slovenskí organisti Denisa Gibalová Kabáčová a Imrich Szabó.
Všetci, ktorí si chcú sviatočnú atmosféru nedele obohatiť hodnotným umeleckým zážitkom, sú vítaní na podujatiach cyklu Organových koncertov pod pyramídou.
Program 20. ročníka cyklu Organových koncertov pod pyramídou - vždy v nedeľu o 10.30 h vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu a naživo v Rádiu Devín
29. 1. 2017 Olivier Latry (FRA)
26. 2. 2017 Přemysl Kšica (CZE)
19. 3. 2017 Denisa Gibalová Kabáčová (SK)
30. 4. 2017 Matthias Maierhofer (GER)
21. 5. 2017 Arkadiusz Bialic (POL)
11. 6. 2017 Imrich Szabó (SK)
Doplňujúce informácie
V budove Slovenského rozhlasu v Bratislave sa nachádza organ, ktorý je dominantou Veľkého koncertného štúdia, je najväčším organom na Slovensku a svojou kvalitou vyhovuje náročným kritériám umeleckej interpretácie. Bol postavený v roku 1984, má 81 registrov, štyri manuály, pedál a 6373 píšťal. Tieto atribúty ho radia medzi veľké organy aj v európskom kontexte.
V prvých rokoch bol organ využitý na koncertné účely iba sporadicky. Myšlienku využiť tento cenný nástroj na pravidelné organové recitály sa podarilo zrealizovať v roku 1994. Prvý cyklus koncertov sa konal za účasti domácich interpretov a dostal názov Organové koncerty pod pyramídou. Záujem publika i vedenia Rádia Devín o tieto koncerty boli pohnútkami k tomu, aby sa v realizovaní cyklu organových koncertov pokračovalo aj v budúcnosti.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký prezident Donald Trump sa týždeň po svojom nástupe do funkcie obul do médií, ktoré sa podľa neho správajú ako opozičná strana.
V programe televízie CBN News povedal, že veľká časť médií "je nečestná, absolútne podvádza a klame. To z nich robí čiastočne opozičnú stranu". Médiá sú však "oveľa schopnejšie ako opozičná strana. Opozičná strana prehráva a teraz sa na jej stranu pridali médiá", citovala ho tlačová agentúra AP.
Nie je prvým americkým prezidentom, ktorý vyjadril médiám otvorené nepriateľstvo. Richard Nixon nazýval médiá nepriateľom a jeho viceprezident, Spiro Agnew, ich titulov "tárajúci vládcovia negativizmu". Iný americký prezident Lyndon Baines Johnson sa sťažoval, že ak by raz prešil suchou nohou cez rieku Potomac, vyšla by na druhý deň správa s titulkom "Prezident nevie plávať."
Trumpovo nepriateľstvo voči médiám iba týždeň po jeho nástupe do funkcie je ďaleko od normálu, uviedli v piatok historici s tým, že mnohí predchádzajúci prezidenti sa aspoň usilovali vyvolať zdanie, že sú voči médiám ústretoví.
Riaditeľ prezidentskej knižnice Lyndona B. Johnsona Mark Updegrove, ktorý je tiež prezidentským historikom, povedal, že "Trump sa už počas predvolebnej kampane a prechodného obdobia netajil so svojimi pocitmi k médiám". A dodal, že tento prezident očividne vynechá vo vzťahu s médiami tradičné medové týždne.
Profesor histórie na Rutgersovej univerzite David Greenberg, ktorý písal o Nixonovom prezidentovaní, povedal, že médiá od 60. až 70. rokov vždy boli kritické voči prezidentovi považujúc za svoju úlohu nútiť prezidentskú administratívu k zodpovednosti a vyšetrovať všetko podozrivé. Kritika médií môže mať ohlas u prezidentových stúpencov, ale Trumpova kritika je podľa neho prehnane veľká.
Televízia CNN nazvala túto Trumpovu kritiku vojnou s médiami.

Copyright TASR ©2017


Ruská televízna stanica NTV natočila film o Alexejovi Navalném, ruskom opozičným predákovi a kandidátovi na prezidenta v budúcich voľbách. Dokument vraj okrem iného odhalí politikovej záhadné niekoľkomiliónové príjmy. Informoval o tom dnes denník Kommersant. Navalnyj na svojom blogu uviedol, že film je založený na lži.
Názov filmu - Občan Navralnyj - je slovnou hračkou, kedy pridané písmeno "r" dáva priezvisko význam "klamár". Snímka má vysvetliť "osobnú ochranu, školu pre deti v New Yorku a štvorizbový byt v Moskve", píše Kommersant.
Navalnyj vo videu na svojom blogu uviedol, že Kremeľ všetky jeho peňažné transakcie podrobuje prísnej kontrole, a o jeho príjmoch má teda veľmi dobrý prehľad. Svoje príjmy a majetkové priznanie zverejnil aj na internete, kde sú dokumenty prístupné verejnosti. Navalnyj sa tak vo videu označuje za "najtransparentnejšieho ruského politika".
Oznámenie o vysielaní snímke nasleduje po televíznej debate, v ktorej sa Navalnyj stretol s ruským politikom a dizajnérom Artěmijem Lebedevom. Ten Navalného ako kandidáta na prezidenta kritizoval. Na Lebedeva sa od opozičného politika zasa zniesli výčitky o netransparentnosti okolo čerpania vládnych prostriedkov. Konflikt už pred televízne debatou bujnel aj na sociálnych sieťach.
Politológ Georgij Fiodorov je presvedčený, že rozruch okolo Navalného zdvihne záujem o zhliadnutí filmu. "Z Navalného sa stala populárnou mediálne postava," upozornil Fiodorov a dodal, že k vyššej sledovanosti televíznych staníc prispeje každý nový škandál. Rozruch už napríklad vyvolala správa, že úrady zablokovali špeciálny finančný účet s príspevkami verejnosti, ktoré Navalnyj zhromažďoval na svoju volebnú kampaň.
Ruský kanál Rossija 1 odvysielal v apríli dokumentárny film "Browderov efekt", v ktorom Navalného predstavil ako agenta amerických tajných služieb s krycím menom Freedom. Okrem iného politika spája so smrťou audítora Sergeja Magnitského. Ten zomrel v roku 2009 za nejasných okolností v moskovskej väzobnej väznici. Magnitského advokáti a niektorí obhajcovia ľudských práv sú toho názoru, že bol ubitý kvôli tomu, že upozorňoval na finančné machinácie špičiek ruskej politiky. Magnitského meno sa po jeho smrti stalo v Rusku symbolom represií, ktorým sú vystavené osoby varujúce pred korupciou na najvyšších miestach.
Navalnyj podal na šéfa kanáli Dmitrija Kiseljova kvôli tomu žalobu, tá však bola zamietnutá.
Navalnyj oznámil kandidatúru na prezidenta v decembri minulého roka. Mohol tak urobiť vďaka anulovanie podmienečného odsúdenia za spreneveru, ktoré mu predtým v kandidatúre bránilo.

Copyright ČTK ©2017

Zomrela Barbara Haleová

Zomrela Barbara Haleová

Vo veku 94 rokov zomrela vo štvrtok americká herečka Barbara Haleová, ktorá sa preslávila úlohou sekretárky Delly Streetovej v televíznom detektívnom seriáli Perry Mason.
Herečkin 65-ročný syn William Katt v piatok na svojej facebookovej stránke oznámil, že jeho matka zomrela vo svojom dome v Sherman Oaks, predmestí kalifornského veľkomesta Los Angeles.
Haleová debutovala vo filme v roku 1943: v muzikáli Higher and Higher si zahrala po boku Franka Sinatru. Prvý väčší úspech zaznamenala v dráme The Boy with Green Hair (Chlapec so zelenými vlasmi, 1948). V roku 1950 sa objavila po boku Jamesa Stewarta v komédii The Jackpot a o tri roky neskôr hrala vo westerne Seminole, v ktorom stvárnil hlavnú úlohu Rock Hudson.
K neskorším známejším Haleovej filmovým úlohám patrí rola v katastrofickom filme Letisko (1970), v ktorom účinkovali aj Burt Lancaster, Dean Martin či Jacqueline Bissetová.
Haleová neskôr hrávala prevažne v televíznych produkciách. V seriáli televízie CBS o detektívovi Perrym Masonovi, ktorého stvárnil Raymond Burr, hrala v rokoch 1957-66. Získala zaň aj cenu Emmy. K Perrymu Masonovi sa vrátila v rokoch 1985-95 v sérii televíznych filmov.
Haleová má aj hviezdu na Chodníku slávy v Hollywoode. V rokoch 1946-92 bola až do jeho smrti vydatá za herca Billa Williamsa, s ktorým mala tri deti. Vyznávala baháizmus, jedno z najmladších nezávislých náboženstiev, ktoré vzniklo približne v polovici 19. storočia.

Copyright TASR ©2017

Ceny ACE Eddie

Ceny ACE Eddie

Ceny ACE Eddie, ktoré udeľuje Americká spoločnosť filmových strihačov (American Cinema Editors - ACE), tento rok získali strihači filmov La La Land, Prvý kontakt a Zootropolis. Prvá menovaná snímka triumfovala zásluhou Toma Crossa v kategórii Najlepší strih celovečerného filmu (komédia), Joe Walker zvíťazil s prácou na snímke Prvý kontakt v kategórii Najlepší strih celovečerného filmu (dráma) a titul Zootropolis nenašiel zásluhou Fabienne Rawley a Jeremyho Miltona premožiteľa medzi animovanými filmami.
V rámci 67. ročníka ACE Eddie Awards uspeli aj Bret Granato, Maya Mumma a Ben Sozanski s prácou na celovečernom dokumente O.J.: Made in America. V seriálových kategóriách boli úspešní Steven Rasch, David L. Bertman, Tim Porter a Mustafa Bhagat. Cenu za televízny dokument získal Bob Eisenhardt a za minisériu alebo televízny film Carol Littleton. Na piatkovom ceremoniáli, ktorý moderovala herečka Rachel Bloom, si špeciálnu cenu ACE Golden Eddie Filmmaker of the Year prevzal J. J. Abrams. Cenu za celoživotné dielo dostali Janet Ashikaga a Thelma Schoonmaker.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel John Hurt

Zomrel John Hurt

Na Oscara nominovaný britský herec Sir John Hurt zomrel po dlhej chorobe vo veku 77 rokov. Potvrdil to dnes jeho agent.
Hurt v roku 2015 oznámil, že mu diagnostikovali rakovinu pankreasu.
Z jeho dlhoročnej bohatej hereckej kariéry je najznámejší film režiséra Davida Lyncha Sloní muž (1980), v ktorom Hurt stvárnil titulnú postavu znetvoreného muža a neskôr si našiel mladých fanúšikov medzi divákmi filmov o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi, kde si zahral pána Ollivandera, predajcu čarodejníckych prútikov. V úvodnom filme kultovej sci-fi ságy Votrelec (1979) stvárnil Kanea.
V roku 2011 hral vo filme dánskeho režiséra Larsa von Triera Melanchólia a v ten istý rok stvárnil postavu šéfa britskej tajnej služby MI6 vo filme Johna Le Carreho Jeden musí z kola von.
Z filmov nominovaných tento rok na Oscara si zahral v životopise Jackie Kennedyovej nazvanom Jackie, kde stvárnil kňaza.
Za služby dramatickému umeniu ho britská kráľovná povýšila v roku 2015 do šľachtického stavu.
Hurt bol dvakrát nominovaný na Oscara, po prvýkrát v roku 1979 za svoju vedľajšiu úlohu narkomana v Polnočnom exprese a po druhý raz v roku 1981 za Slonieho muža. V roku 2012 dostal cenu britskej filmovej akadémie BAFTA za výnimočný prínos britskému filmu.

Copyright TASR ©2017

27. 1. 2017

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK

Najviac čitateľov má z celoštátnych denníkov Nový Čas. V rebríčku čítanosti nasledujú denníky Sme a Pravda. Vyplýva to z výsledkov národného prieskumu Market & Media & Lifestyle - Target Group Index (MML - TGI) za 3. a 4. kvartál 2016, ktoré agentúre SITA poskytla Linda Kleinertová z MML - TGI. Posledné vydanie niektorého z celoštátnych denníkov čítalo 29 percent populácie vo veku 14 až 79 rokov. Za posledných 14 dní si niektorý celoštátny denník prečítalo 64 percent populácie. Nový Čas si prvú pozíciu v rebríčku čítanosti celoštátnych denníkov udržal s čítanosťou 15 percent, denníky Sme a Pravda majú čítanosť šesť percent. S päťpercentnou čítanosťou nasleduje denník Plus jeden deň a Šport so štyrmi percentami. Korzár spolu s denníkom Hospodárske noviny majú čítanosť tri percentá obyvateľov vo veku 14 - 79 rokov.
Posledné vydanie niektorého z monitorovaných týždenníkov si prečíta alebo prelistuje 38 % populácie. Najčítanejším týždenníkom je Plus 7 dní s čítanosťou 8 %. Ďalšie pozície obsadili so šesťpercentnou čítanosťou týždenníky Báječná žena, Život a Nový Čas pre ženy. Nasleduje Slovenka, Eurotelevízia a Katolícke noviny so 4 %. Sieť týždenníkov Regionálne noviny (RegionPRESS) dosiahla 9-percentnú čítanosť, sieť Petit Press MY noviny má čítanosť 6 %.
Celková čítanosť dvojtýždenníkov je 13 %. Najčítanejším titulom medzi dvojtýždenníkmi je TV max s 5 %. Nasledujú Tele plus a Bratislavské noviny s 2 %. Dvojtýždenníky Relax a Žena a život dosiahli 1 % čítanosť. Sieť titulov ECHO Dvojtýždenníky dosiahla čítanosť 3 %.
Mesačníky v 3. a 4. kvartáli tohto roka čítalo 42 % obyvateľov Slovenska. Poradie mesačníkov, ktoré sú na Slovensku bežne dostupné, otvára časopis Záhradkár so 7 %. Rovnakú čítanosť má mesačník Zdravie. Nasledujú Eva a EMMA s čítanosťou 5 %. Ďalší je mesačník Nový Čas Krížovky so 4 % a za ním Dobré jedlo a Auto magazín s čítanosťou 3 %. Spoločnosť Median SK prieskum uskutočnila v licenčnej spolupráci s anglickou spoločnosťou Kantar Media od 27. júna do 11. decembra 2016 na vzorke 4 101 respondentov, občanov Slovenskej republiky vo veku 14 až 79 rokov. Na Slovensku sa tento prieskum kontinuálne robí od roku 1997.

Najviac divákov má Televízia Markíza a poslucháčov Rádio Expres. Vyplýva to z výsledkov národného prieskumu Market & Media & Lifestyle - Target Group Index (MML - TGI) za 3. a 4. kvartál 2016, ktoré agentúre SITA poskytla Linda Kleinertová z MML - TGI. Podľa prieskumu dosiahla najvyššie percento sledovanosti televíznych staníc Televízia Markíza so sledovanosťou 50 percent. Sledovanosť na úrovni 31 percent zaznamenala TV Joj, za ňou sa umiestnila televízna Jednotka RTVS s 24 percentami. Sumárna sledovanosť všetkých televízií bola 83 % a televíziu v 3. a 4. kvartáli 2016 celkovo sledovali takmer štyri milióny divákov.

Verejnoprávny Slovenský rozhlas (SRo) - RTVS je v rebríčku počúvanosti rádií druhý po dlhodobo najpočúvanejšom súkromnom rádiu Expres. Rádio Expres v rebríčku najviac počúvaných rádií vedie s 19 percentami. Na druhom mieste je prvý okruh verejnoprávneho Slovenského rozhlasu (SRo) - RTVS, Rádio Slovensko s počúvanosťou 17 percent. Tretie je Fun rádio s jedenástimi percentami. Počúvanosť sedem percent dosiahli Rádio Jemné a Rádio Europa 2. Druhý okruh SRo, RTVS - Rádio Regina získalo rovnako 7 % a poradie siedmich najpočúvanejších staníc uzatvára Rádio Vlna so 6 %.
Verejnoprávny Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi šiestimi okruhmi dosiahol v parametri "počúval včera“ 25-percentnú počúvanosť. Rozhlasová sieť Radio Services (Rádio Jemné, Rádio Vlna, Rádio Europa 2 a Rádio Anténa Rock) dosiahla počúvanosť 20 percent a sieť Fun Media Group (Fun rádio a 10 regionálnych rádií) dosiahla počúvanosť 15 percent. Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval včera" predstavuje 65 percent. Markíza Group (TV Markíza, Doma a Dajto) dosiahla v parametri "sledoval včera" 54 percent. Televízna skupina Joj group (TV Joj, Plus, Wau a ďalšie) sledovanosť 33 percent a Rozhlas a televízia Slovenska (Jednotka a Dvojka RTVS) 25 percent.
V 3. a 4. kvartáli 2016 malo spomedzi sledovaných rozhlasových staníc najvyšší podiel na trhu Rádio Expres s podielom 22 percent. Rádio Slovensko dosiahlo 21-percentný podiel na trhu. S 12-percentným podielom sa na treťom mieste umiestnilo Fun rádio. Ďalej nasleduje Rádio Regina, Rádio Europa 2 a Rádio Jemné zhodne s ôsmimi percentami. Rádio Vlna dosiahlo sedem percent. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 13 percent z trhu. Poradie jednotlivých slovenských televíznych staníc v podiele na trhu (share) otvára s 39-percentným podielom TV Markíza. TV Joj dosiahla podiel na trhu 21 percent a za ňou sa s 15-percentným podielom na trhu objavila Jednotka.
Spoločnosť Median SK prieskum uskutočnila v licenčnej spolupráci s anglickou spoločnosťou Kantar Media od 27. júna do 11. decembra 2016 na vzorke 4 101 respondentov, občanov Slovenskej republiky vo veku 14 až 79 rokov. Na Slovensku sa tento prieskum kontinuálne robí od roku 1997.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


“Mucko, to pobozkanie nezaslúžených výložiek a následné detinské "ja si ich zaslúžim" nemalo chybu. Ďakujem ti za státisíce ľudí, ktorým si tým otvoril oči. Máme ťa radi takého aký si, to mi ver. Len si pre štát nebezpečný, ale to sa poddá, neboj, my to dáme.
ps. Nechcem si ani len predstaviť, čo robíš s tými výložkami, keď tam nie sú kamery, keď na verejnosti cmuky-cmuk. Bŕŕŕ.”
Igor Matovič

„Faragea by som si vedel predstaviť ako predsedu Európskeho parlamentu, pod jeho vedením by mal iné smerovanie.“
Richard Sulík

„Celému svetu boli Nemci na smiech. Mne chcú zabrániť, aby som si mohol kúpiť teplé rožky počas sviatku."
Richard Sulík


"Ako minister obrany, ústavný činiteľ a trojhviezdičkový generál si za rozhodnutím stojím. Z mojej strany to bol prejav úcty a vďaky. Danko bol v priebehu vykonávania povinnej vojenskej služby schopným vojakom a vzorne si plnil povinnosti. Danka som povýšil rozkazom a o tých sa  nediskutuje, tie sa vo vojenskom prostredí plnia.“
Peter Gajdoš ,minister obrany


"Kvôli tomu, čo tlač so mnou robí, mám ochranu tajnej služby"

Kellyanne Conway, poradkyňa Bieleho domu

RTVS- Zem spieva

RTVS- Zem spieva




Postaviť na nohy celé Slovensko má folklórna šou Zem spieva, ktorej tvorcovia dali názov na počesť Karola Plicku, významného výtvarníka, fotografa, filmového režiséra, kameramana, folkloristu a hudobného vedca. Historicky prvú televíznu súťaž, v ktorej sa predstavia folklórne súbory a skupiny, tanečníci a speváci tradičnej ľudovej hudby zo všetkých kútov Slovenska, dnes odvysiela RTVS na Jednotke o 20.25 .
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika označil novú šou za formát, ktorý má prežiť viac ako jednu sezónu, za artikel verejnoprávneho média. "Má to byť niečo, čo na Slovensku v takejto mediálnej a projektovej podobe ešte doposiaľ nebolo."
Riaditeľ Sekcie programu televíznej časti RTVS Tibor Búza povedal, že folklórom v primetime a týmto typom programu sa vo verejnoprávnej televízii zaoberali od roku 2013. "Vyrešeršovali sme viac ako 200 - 250 formátov z celého sveta," doplnil s tým, že počas prieskumu podobných zahraničných súťaží bol v hre i zaujímavý formát z Pobaltia či maďarskej verejnoprávnej televízie. K výslednému formátu sa napokon dostali vďaka spolupráci so spoločnosťou NFE režiséra a producenta Petra Núňeza. "Podarilo sa dať dohromady veľmi dobrú zostavu ľudí, zaangažovať špičkovú zostavu profesionálov, ktorí sú v porote, poznajú celé folklórne podhubie na Slovensku." Podľa Tibora Búzu je folklór v súčasnosti nesmierne trendy, sexy a zaujímavý aj pre hipsterskú generáciu. "Je zaujímavý aj pre ľudí, ktorí nie sú iba pri televízii, ale pre ľudí na sociálnych sieťach a na webe," dodal k novému formátu Zem spieva, o ktorom je presvedčený, že bude rozhodne úspešný. "Nie je to prvý a posledný ročník, ale prvý ročník niekoľkých ročníkov, ktoré budeme každý rok prinášať na televízne obrazovky."
Do projektu sa zaregistrovalo 2000 súťažiacich, 350 z neprofesionálnych interpretov (jednotlivcov a súborov) sa predstavilo na kastingoch v Múzeu slovenskej dediny v Martine. Celkovo 63 folklórnych formácií - spevákov, tanečníkov, hudobníkov, súborov, ktoré budú reprezentovať pestrofarebnosť slovenských regiónov a krásu slovenského folklóru, sa bude prezentovať v šou počas desiatich týždňov. Šou tvoria štyri epizódy z kastingov, štyri semifinálové kolá a dve veľké finálové kolá, ktoré sa budú vysielať naživo v priamom prenose zo štúdia v Mlynskej doline. O víťazovi rozhodnú diváci sms hlasovaním. "Cieľom je nájsť čo najviac talentovaných ľudí, ktorí sa venujú folklóru na vysokej úrovni. Nehráme o peniaze, nesúťažíme o vecné ceny, súťažíme o morálnu prestíž, že sme folkloristi, ktorí zaujali čo najviac divákov na Slovensku," povedal pre TASR Tibor Búza.
Na stoličky porotcov zasadnú odborníci na folklórny spev, tanec a hudbu Alžbeta Lukáčová, Lenka Konečná, Barbora Morongová, Vladimír Michalko a Samuel Smetana. Divákov budú reláciou sprevádzať nové tváre. Úlohy moderátorov sa zhostili mladí ľudia zo zoskupenia S hudbou vesmírnou.
Pár dní pred štartom nového formátu ho režisér Peter Núňez považuje za "veľmi tenký ľad". "Mám z toho stiahnutý žalúdok a veľmi sa bojím, aby dôvera, ktorá bola do toho vložená, energia a investícia, aby dopadla dobre," uviedol tvorca novinky, ktorá by nemala uraziť konzervatívnu časť folklórnej obce a novým fanúšikom folklóru by mala prostredníctvom emócií a momentov otvoriť dvere.
Premiérovú časť Zem spieva uvidia diváci v sobotu 28. januára v hlavnom vysielacom čase na Jednotke. Zostrih - Best of Zem spieva by sa mal dostať na televízne obrazovky počas veľkonočných sviatkov, na Bielu sobotu.
Folklórnu šou Zem spieva budú môcť sledovať aj Slováci žijúci v zahraničí.
Program bude RTVS vysielať naživo aj cez online stream a bez geoblokácie.
Link na online vysielanie: http://www.rtvs.sk/televizia/live-1
Tak si ho budú môcť prostredníctvom internetového vysielania vychutnať kdekoľvek na svete, stačím im k tomu internetové pripojenie.
 Generálny riaditeľ Václav Mika: „Priznám sa, že sa na prvý diel novej šou nesmierne teším a dnes je to o to viac, že nepostavíme na nohy celé Slovensko, ale cez internet aj našich rodákov žijúcich v zahraničí, ktorým domov často chýba.“
      Všetky časti novej šou Zem spieva nájdu diváci po ich odvysielaní aj v archíve na www.rtvs.sk.


Copyright © TASR 2017

26. 1. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Anglický herec Matthew Goode si zahrá v druhej sezóne historického seriálu The Crown (2016) americkej spoločnosti Netflix. V dramatickom projekte o britskej kráľovnej Alžbete II. a jej rodine sa predstaví ako fotograf Antony Armstrong-Jones, neskôr známy ako lord Snowdon, za ktorého bola panovníčkina mladšia sestra, princezná Margaréta, vydatá v rokoch 1960 až 1978.
Za seriálom The Crown stojí britský scenárista a dramatik Peter Morgan. Prvá séria, ktorá mala dovedna desať epizód, debutovala vlani v novembri a zamerala sa na posledné roky kráľovnej Alžbety II. ako princeznej a jej prvé roky na tróne. Mladú panovníčku stvárnila Claire Foy, jej manžela, princa Filipa si zahral Matt Smith a spomínanú princeznú Margarétu Vanessa Kirby. Okrem nich sa v projekte predstavil aj John Lithgow, ktorý sa ujal roly Winstona Churchilla, či Jared Harris. Ten si zase zahral kráľa Juraja VI.. Séria má na konte dva Zlaté glóbusy. Jeden získala v kategórii Najlepší dramatický seriál a druhý si odniesla spomínaná Foy. Séria, ktorej druhá sezóna je momentálne v produkcii, by mala podľa plánov sledovať šesť desaťročí Alžbetinej vlády.
Tridsaťosemročný Matthew Goode sa do povedomia verejnosti dostal vďaka účinkovaniu v romantickej komédii Honba za slobodou (2004). Zahral si tiež v snímkach Match Point - Hra osudu (2005), V tieni Beethovena (2006), Ten, kto dáva bacha (2007), Strážcovia (2009), Single Man (2009), Priestupný rok (2010), Kód Enigmy (2014), Spojenci (2016) alebo seriáloch Dobrá manželka (2009 - 2016), Panstvo Downton (2010 - 2015) či minisérii Korene (2016).

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Zomrela Nora Cífková-Novotny

Zomrela Nora Cífková-Novotny

Vo veku 96 rokov zomrela česká herečka Nora Cífková-Novotny, známa ako kontesa Hortensie z filmu Babička (1940) režiséra Františka Čápa. Českému portálu iDNES.cz potvrdil smutnú správu filmový historik Miloš Fikejz, ktorému informáciu prezradila rodina zosnulej. Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa.
Nora Cífková-Novotny sa narodila 21. februára 1920 v Prahe. Okrem spomínaného filmu Babička sa predstavila napríklad v tituloch ako Jarka a Věra (1938), Srdce v celofánu (1939), Lízino štěstí (1939), Minulost Jany Kosinové (1940) a 13. revír (1940). V roku 1968 emigrovala s manželom Vladimírom Novotným a dvoma synmi do Austrálie, kde žila až do smrti.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 
 

Bratislavské Divadlo Aréna uvedie v aktuálnej sezóne, ktorá sa celá nesie v znamení témy odkrývania spoločenských tabu, štvrtú premiéru. Po tituloch Lulu, Persona, Podvolenie prichádza s inscenáciou Extasy Show a témou staroby. Režisérom tragikomédie z pera súčasnej rakúskej dramatičky Constanze Dennig je Juraj Bielik. V príbehu o starých ľuďoch v dnešnom krutom a nemilosrdnom svete sa v jednotlivých postavách predstavia Michal Ďuriš, Zuzana Frenglová, Jozef Pročko, Zuzana Skopálová, Tatiana Kulíšková, Dušan Cinkota, Petra Blesáková a Ján Tribula.
      Hra s podtitulom Zaži to naplno! na pozadí krásnej a nablýskanej televíznej šou ukazuje osud piatich postáv, ktoré v roku 2047 dosiahnu vysoký dôchodcovský vek. Sociálny systém zlyháva, ľudia sa neustále dožívajú vyššieho veku a mladá generácia sa o nich nedokáže postarať. Táto situácia sa stane námetom pre televíznu šou s priliehavým názvom Extasy Show. Každý, kto má viac ako 80 rokov, musí podstúpiť test, ktorý rozhodne o ich ďalšom živote. Súťažiaci, ktorý v teste nedosiahne potrebný počet bodov, mieri rovno na párty, kde ho už čaká otrávené prosecco a pesnička na želanie.
      "Rozhodli sme sa uviesť túto hru, pretože téma, o ktorej hovorí, je veľmi aktuálna. V dnešnej ére až zbožšťovania zdravia a mladosti sa starí ľudia ocitajú v pozícii na druhej koľaji," uviedol po dnešnej generálke Juraj Bielik, ktorý si po úspešných inscenáciách ako Closer (Na dotyk), Írska kliatba a Vibrator-Play vybral titul s dejom síce odohrávajúcom sa v ďalekej budúcnosti, ale témou viac ako aktuálnou, dotýkajúcou sa nás všetkých.
      Ľudia z rôznych sociálnych vrstiev, no najmä so svojským prístupom k životu, sa stretávajú tesne pred živým vysielaním v zákulisí a postupne odhaľujú svoje osudy, sny, túžby a nádeje. Na ich naplnenie im už neostáva veľa času. Jedine, ak by dosiahli v teste výnimočne dobré výsledky. Groteskné situácie divákom približujú život starých ľudí, ktorí zažili viac ako si mnohí myslíme alebo ako si oni sami pamätajú. "Zaujímavosťou je, že ich nehrajú aktuálne ľudia osemdesiatnici, ale ľudia, ktorí budú mať o 30 rokov, kedy sa hra odohráva, práve tento vek, čiže dnešní päťdesiatnici. Vidíme ich, ako čakajú na šou, svojím spôsobom sú zmierení, boja sa, očakávajú, dúfajú, že to pre nich dopadne dobre," priblížil režisér hru, ktorá na javisko prináša eutanáziu alebo ako jedna z postáv hovorí "konečné riešenie otázky tretieho veku".
      V Divadle Aréna prvýkrát účinkuje herečka Petra Blesáková. Hrá ostrieľanú moderátorku reality šou, ktorá starých vníma ako nepotrebných, doslova zavadzajúcich ľudí berúcich peniaze mladým. Zuzana Skopálová stvárňuje Mgr. Evu Pillingerovú, osemdesiatničku na vozíčku postihnutú Alzheimerom: "Najväčší strach a obavy som mala nie z toho invalidného vozíka, ale z toho, že táto postava má také závažné ochorenie. Bola to asi moja najväčšia dilema - čo s tým, aby to nikoho ani neurazilo a nebolo to zosmiešňovanie ľudí postihnutých touto vážnou chorobou. Dúfam, že sme našli správnu divadelnú mieru." Po niekoľkých rokoch sa z televíznych seriálov na divadelné dosky vracia Zuzana Frenglová. Jozef Pročko sa pre Extasy Show musel ostrihať dohola. Hereckú profesiu si v novej inscenácii vyskúšal po prvý raz televízny spravodajca Ján Tribula. "Zavolali sme ho veľmi zámerne ako predstaviteľa televízneho sveta, ktorý ho pozná, pre mnohých ľudí je jeho synonymom," povedal pre TASR Juraj Bielik.
      Hru Constanze Denning Extasy Show preložil Tomáš Vravník, upravili ju dramaturgička Saša Sarvašová a Juraj Bielik, ktorý sa podpísal aj pod hudbu. Scény a kostýmy navrhla Zuzana Formánková, masky Juraj Steiner.
      Premiéra sa uskutoční 27. januára o 19.00 h, prvá repríza 28. januára.

 

Copyright © TASR 2017

RTVS- Trochu inak s Adelou Banášovou

RTVS- 
Trochu inak s Adelou Banášovou

Trochu inak s Adelou Banášovou čoskoro na RTVS. Mimoriadne obľúbenú talkshow Adely Banášovej Trochu inak, budú môcť diváci RTVS sledovať od 27. januára na obrazovkách Dvojky o 22.10 h.
Šou vznikla v roku 2013 a má za sebou 4 roky existencie. Po dvoch sezónach v Štúdiu SND s kapacitou 150 divákov, sa pre veľký záujem presunula do Sály Činohry SND s kapacitou 640 divákov. Z relácie vzniklo 44 častí, ktoré naživo videlo viac ako 18. tisíc ľudí. RTVS vsadila na obľúbený a stabilný formát, ktorý sa teší mimoriadnej obľube. Program však prešiel zmenami. Novinkou bude scéna, v ktorej Adela Banášová víta svojich vzácnych hostí, ale aj zvučka, či grafická výbava relácie.
      „Som veľmi rád, že RTVS sa nám podarilo získať tento zaujímavý formát. V relácii nastane posun v dramaturgii, ale aj iných detailoch, ktoré verím, že naši diváci ocenia. RTVS so SND spolupracuje na viacerých projektoch a v prípade Adely to bola pre nás jasná voľba,“ povedal Tibor Búza, riaditeľ Sekcie televíznych programových služieb RTVS.
      Formát má stabilnú pozíciu aj v online prostredí, okrem takmer 23.000 fanúšikov na sociálnej sieti, generujú videá zo šou mimoriadne vysoké čísla online divákov.
      „Vážim si spoluprácu s TA3, ale teším sa na účinkovanie v RTVS. Trochu inak považujem za svoju srdcovku, preto mám radosť z profesionálneho prístupu a prostredia slovenskej televízie. Verím, že je to projekt vhodný práve pre Dvojky a že úzky, ale verný okruh fanúšikov si ho nájde v novom mediálnom priestore,“ s nadšením sa vyjadrila moderátorka talkshow Adela Banášová.
      Trochu inak s Adelou Banášovou budete môcť sledovať na Dvojke od 27. januára vždy o 22.10 h.
      Hosťami prvej relácie budú Hana Hrstková, ekologická aktivistka, youtuber Matej „Selassie“ Slažanský a Viola Mariner, sólistka Baletu SND. Hudobným hosťom prvého dielu vynovenej relácie na Dvojke bude Adam Ďurica.

Zomrela Mary Tyler Moore

Zomrela Mary Tyler Moore

Vo veku 80 rokov zomrela v stredu americká herečka Mary Tylerová-Moorová, ktorá bola v Spojených štátoch známa predovšetkým vďaka účinkovaniu v televíznych seriáloch, stvárnila však aj viacero filmových postáv. Americké médiá o tom informovali s odvolaním sa na vyhlásenie herečkinej hovorkyne Mary Buxbaumovej.
      Tylerová-Moorová sa dostala do povedomia televíznych divákov v 60. a 70. rokoch účinkovaním v sitkomoch ako "The Dick Van Dyke Show" (1961-1966) a "Mary Tyler Moore Show" (1970-1977). Rola nezávislej pracujúcej ženy z nej urobila feministickú ikonu svojej doby.
      V roku 1980 sa Tylerová-Moorová objavila vo filmovej dráme "Ordinary People" (Obyčajní ľudia). Za stvárnenie úlohy ženy v domácnosti po boku Roberta Redforda vtedy získala cenu Zlatý glóbus a bola tiež nominovaná na Oscara.
      Tylerová-Moorová bola držiteľkou siedmich televíznych cien Emmy, ako aj ďalších ocenení. V roku 2011 podstúpila chirurgické odstránenie nádoru na mozgu.


Copyright © TASR 2017

25. 1. 2017

Etická komisia TU dnes riešila vyjadrenia študenta Jozefa Repku

Etická komisia TU dnes riešila 

vyjadrenia študenta Jozefa Repku

Etická komisia Trnavskej univerzity (TU) sa dnes zaoberala podnetom dekana Pedagogickej fakulty (PdF) Reného Bílika, týkajúcim sa vyhlásení študenta fakulty Jozefa Repku na sociálnej sieti. Študent na seba upriamil pozornosť extrémistickými postojmi, od ktorých sa Bílik dištancoval.
"Zoznámil som sa s obsahom týchto vyjadrení a pokladám ich za absolútne neprijateľné a nebezpečné, pretože sú založené na princípe rasovej a sociálnej neznášanlivosti a obdive voči tomu najhoršiemu, čo, žiaľ, tvorí súčasť moderných dejín ľudskej civilizácie," napísal Bílik pred niekoľkými dňami vo vyhlásení k prípadu. Etická komisia dnes konštatovala, ako TASR informovala jej predsedníčka, prorektorka TU Viera Peterková, že zverejnené názory a stanoviská na facebookovom profile spájanom so študentom Repkom sú v príkrom rozpore s Etickým kódexom TU a uložila dekanovi PdF, aby vo veci konal. Študent bude pozvaný na pohovor.

Copyright TASR ©2017

Poľský inštitút udelil T. Petřivému Rad za zásluhy in memoriam

Poľský inštitút udelil T. Petřivému Rad za 

zásluhy in memoriam


Rad za zásluhy Poľskej republiky in memoriam udelil dnes Tomášovi Petřivému Poľský inštitút v Bratislave. Petřivý bol študentom filmovej školy FAMU v Prahe a jedným z prvých slovenských signatárov Charty 77, v dôsledku čoho sa o jeho osobu začala zaujímať komunistická tajná služba.
Z vysokej školy ho vyhodili a prišiel o pas, avšak ešte predtým sa mu podarilo dostať do Varšavy, kde nadviazal kontakty s poľskými aktivistami demokratickej opozície. Výsledkom jeho návštevy bolo prvé stretnutie poľských a československých opozičných aktivistov v júli 1978 v Krkonošiach. Bol prinútený pracovať fyzicky, ale stále sa aktívne podieľal na opozičnej činnosti a tiež sa zaujímal o to, čo sa dialo v Poľsku. V nezávislých časopisoch publikoval svoje poviedky, poéziu a publicistické texty. V roku 1986 tragicky zomrel za nejasných okolností.
Vyznamenanie, o ktorého udelení rozhoduje prezident Poľskej republiky, prebral Oleg Pastier, spisovateľ, vydavateľ a bývalý disident.
Podujatie na pôde inštitútu sa konalo pri príležitosti 40. výročia podpísania Charty 77, dokumentu, v ktorom signatári vyzývali na dodržiavanie ľudských práv v komunistickom Československu. Organizátorov Charty a jej signatárov vtedajšia československá vláda totiž prenasledovala a niektorí z nich skončili vo väzení alebo odišli do exilu. Do roku 1990 podpísalo Chartu vyše 1800 ľudí, niekoľko desiatok z nich bolo zo Slovenska.
Poľský inštitút v Bratislave je organizačnou zložkou poľského ministerstva zahraničných vecí. Jeho hlavnou úlohou je propagácia poľského umenia, poľskej kultúry a vedy na Slovensku. Organizuje výstavy, koncerty, filmové projekcie, prednášky, konferencie, autorské stretnutia a iné atraktívne akcie. Podporuje kultúrne a umelecké podujatia nielen v Bratislave, ale aj v Košiciach, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove a v ďalších slovenských mestách. Vo svojich priestoroch ponúka stále aktualizovanú zbierku kníh, novín a časopisov. Pre záujemcov o poľský jazyk pripravuje semestrálne kurzy na všetkých úrovniach.

Copyright TASR ©2017

AVF NEWS

AVF NEWS

Minister kultúry Marek Maďarič vymenoval včera Richarda Kováčika za nového člena rady Audiovizuálneho fondu. Je zástupcom z oblasti distribúcie audiovizuálnych diel a prevádzkovania audiovizuálnych technických zariadení. Richarda Kováčika navrhlo za člena rady fondu občianske združenie VERTIGO, ktoré je okrem iného aj prevádzkovateľom Kinoklubu Tatra Nitra. Jeho šesťročné funkčné obdobie začína plynúť 26. 1. 2017. V rade fondu nahradí Ľubu Féglovú.
      Richard Kováčik bol od roku 1990 dramaturgom viacerých komerčných aj klubových kín v Nitre. Od roku 1993 až po súčasnosť spolupracuje s Asociáciou slovenských filmových klubov, z toho niekoľko rokov ako podpredseda jej výkonného výboru, so zameraním na distribúciu audiovizuálnych diel a šírenie klubových aktivít a filmovej kultúry na území Slovenskej republiky. Bol členom v porotách domácich aj zahraničných filmových festivalov (napr. MFF Karlové Vary, MFF Art Film), dvadsať rokov pôsobil aj ako vysokoškolský pedagóg v oblasti filmu.
      Rada Audiovizuálneho fondu je štatutárnym orgánom fondu a koná v jeho mene. Má deväť členov, ktorých vymenúva a odvoláva minister kultúry na návrh osôb pôsobiacich v audiovízii v Slovenskej republike tak, aby zloženie rady fondu tvorili dvaja členovia rady z oblasti tvorby slovenských audiovizuálnych diel, dvaja členovia rady z oblasti nezávislých producentov v audiovízii, jeden člen rady z oblasti distribúcie audiovizuálnych diel alebo z oblasti prevádzkovania audiovizuálnych technických zariadení, jeden člen rady z oblasti televízneho vysielania vysielateľom zriadeným zákonom, jeden člen rady z oblasti televízneho vysielania vysielateľmi oprávnenými vysielať na základe licencie, jeden člen rady z oblasti poskytovania retransmisie a jeden člen rady vymenovaný ministrom.
      Funkčné obdobie člena rady je šesť rokov, pričom tá istá osoba môže byť vymenovaná za člena rady najviac v dvoch po sebe nasledujúcich funkčných obdobiach. Funkčné obdobie člena rady sa začína dňom, ktorý nasleduje po zániku mandátu člena rady, na ktorého miesto bol vymenovaný, najskôr však dňom jeho vymenovania.


Copyright © TASR 2017

Jelena Isinbajevová reagovala na reportáž nemeckej televízie ARD 

Jelena Isinbajevová reagovala na 
reportáž nemeckej televízie ARD 


Dvojnásobná olympijská víťazka v skoku o žrdi Jelena Isinbajevová si podala informátorov, ktorí prichádzajú s udaniami o ruskom dopingovom systéme. Novú šéfku dozornej rady Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) nahnevala posledná zo série reportáží nemeckej televízie ARD odvysielaná v nedeľu 22. januára. Investigatívny novinár Hajo Seppelt v nej spovedá ruského bežca na 1500 m Andreja Dmitrieva. Témou sú ruskí tréneri, ktorí napriek dištancu za účasť na podvodoch stále pracujú. Ako dôkaz v reportáži použili aj tajne nakrútené video zachytávajúce potrestaného kouča Vladimira Kazarina, ako v hale v Čeľabinsku usmerňuje štvorstovkára Arťoma Denmuchametova. "Hovoria, že sme sa zmenili, ale títo ľudia zostávajú," povedal podľa insidethegames.biz Dmitriev. 
Isinbajevová si myslí, že informátori by sa so svojimi odhaleniami mali obrátiť na príslušné inštitúcie, nie ich prepierať v médiách a zarábať na nich. "Dovoľte mi vyjadriť svoj názor na nedávno zverejnené video od ďalšieho informátora. Pýtam sa, prečo títo ľudia nekontaktujú vyšetrovacie orgány namiesto toho, aby ponúkali televíziám zábery natočené skrytou kamerou a predávali ich. Prečo sú zasa všetci športovci obviňovaní bez dôkazov? Na celom svete platí, že údaje o previneniach proti antidopingovým pravidlám a o zázemí športovcov sú ich osobnou zodpovednosťou," uviedla na instagrame a facebooku členka komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru. Isinbajevová sa opakovane pustila do polemiky o štátom riadenom systéme užívania zakázaných látok ruskými športovcami. "Mali by sme si definovať, čo znamená štát. Máme si pod tým predstaviť prezidenta krajiny a jeho podriadených, alebo nejakých iných občanov Ruskej federácie? Som celou dušou proti dopingu, ale som aj proti tým, ktorí bez dôkazu a pádneho dôvodu kladú na jednu kopu vinníkov a nevinných športovcov. So všetkou vážnosťou vyhlasujem, že ruský šport bol, je a bude čistý. Moja kariéra to potvrdzuje," uviedla Isinbajevová. 
Rozhodnutie o návrate či pretrvávajúcom vylúčení ruskej atletiky z medzinárodného diania by malo padnúť najskôr vo februári. V uplynulých dňoch bola na návšteve krajiny inšpekčná skupina Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) na čele s Runem Andersenom. Rada IAAF by mala na základe jej správy vysloviť ortieľ 6. februára na zasadnutí vo francúzskom Cap d’Ail. Prezident Všeruskej federácie ľahkej atletiky (VFLA) Dmitrij Šľachtin očakáva časový plán na návrat. 

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Art Film Fest News

Art Film Fest News

Zástupcovia Art Film Festu (AFF), ktorý sa bude konať od 16. do 24. júna v Košiciach, dnes predstavili novinky v programe. Podujatie opäť ponúkne niekoľko sekcií. Be2Can Starter predstaví to najlepšie z festivalov v Benátkach, Cannes či Berlíne. "Je vynikajúce, že pokračujeme v náročnom trende. Diváci sa môžu tešiť na filipínsky film Žena, ktorá odišla, ktorý získal Zlatého leva v Benátkach, rovnako tiež na sugestívnu snímku amerického vizionára Terrencea Malicka Cesta časom, argentínsku tragikomédiu Ctihodný občan, ocenenú Volpiho pohárom pre najlepšieho herca, ako aj podmanivú krutú grotesku Emira Kusturicu Na mliečnej ceste s Monicou Bellucci v hlavnej úlohe," uviedol umelecký riaditeľ AFF Peter Nágel.
O hlavné ceny Art Film Festu Modrý anjel sa budú uchádzať snímky v Medzinárodnej súťaži hraných i krátkych filmov. Festival pokračuje aj v tradícii oceňovania známych osobností. Mená prvých ocenených sa verejnosť dozvie v najbližších týždňoch.
Na návštevníkov a návštevníčky čakajú aj nesúťažné sekcie ako Európske zákutia, Láska a anarchia, Okolo sveta, Prísľuby z východu, American Indies alebo Nočná prehliadka. Tohtoročnou novinkou bude Peter Kerekes špeciál, v ktorom košický rodák a medzinárodne uznávaný filmár predstaví svoje obľúbené snímky a hostí.
Hlavným festivalovým kinom zostáva košická Kunsthalle. Program sa bude konať aj v priestoroch Kulturparku, Tabačky, kina Úsmev, kina Slovan i v amfiteátri, kde práve Art Film Fest otvorí letnú premietaciu sezónu. Hudobné, divadelné i relaxačné akcie si budú môcť návštevníci a návštevníčky vychutnať v Kulturparku, Tabačke i na Hlavnej ulici.
Na organizácii festivalu či programu spojeného s ním sa podieľajú aj košické školy. "Urobíme všetko pre to, aby festivalom žilo a dýchalo doslova celé mesto a do Košíc cestovali ľudia z celého Slovenska za skvelými filmami a neopakovateľnou atmosférou," vyhlásil Nágel. "Pracujeme na tom, aby medzi hosťami 25. ročníka bola aj filmárska hviezda minimálne európskeho formátu," dodal.
Festivalu bude od konca januára predchádzať séria filmových podujatí, ktoré divákom ponúknu Art Film Fest a Film Europe. "Projekt Art Film Fest uvádza... prinesie každý mesiac do Košíc a ďalších miest východného Slovenska špičkové filmové udalosti. Práve dnes, 25. januára spúšťame spoločne prehliadku Scandi - severská filmová lekcia, vo februári predpremiéru filmu Odyssey o známom morskom výskumníkovi Jacquesovi Cousteauovi a minifest Európske rozprávky, v marci Créme de la Créme - prehliadku francúzskych filmov, v apríli Prvý apríl, čo bude manifest filmových komédií a v máji predstavíme Cannes v Košiciach - víťazné filmy z posledných ročníkov najprestížnejšieho festivalu," povedal prezident distribučnej spoločnosti Film Europe Ivan Hronec. "Art Film Fest uvádza... je o budovaní celoročného vzťahu festivalu a košického a východoslovenského publika. Zároveň spolu s Film Europe iniciujeme projekt Festival Cinema, čo bude sieť slovenských kín zapojených do vzdelávacieho cyklu celoročnej podpory a prezentácie najlepších festivalových filmov," vyjadril sa Nágel.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Alternative facts

Alternative facts


Rada Európy je znepokojená rastúcimi útokmi na novinárov a slobodu médií

Rada Európy je znepokojená rastúcimi útokmi 
na novinárov a slobodu médií


 Rada Európy (RE) je znepokojená nad rastúcou mierou násilia proti novinárom v Európe, k čomu dochádza v posledných dvoch rokoch, najmä v Turecku a na Kryme. Uvádza sa v stanovisku Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE), ktoré odznelo počas prebiehajúceho plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.
V utorok zverejnenej správe PZ RE sa uvádza, že v období od januára 2015 do konca roka 2016 v niektorom zo 47 členských štátov tejto paneurópskej organizácie zahynulo násilnou smrťou 16 novinárov a mnohí ďalší utrpeli zranenia.
Poslanci PZ RE väčšinou hlasov (110 za, 15 proti, 9 sa zdržalo hlasovania) prijali správu s označením "Útoky proti novinárom a slobode médií v Európe".
Dokument upozorňuje, že viacero prípadov násilia voči novinárom sa zodpovedným úradom doteraz nepodarilo vyriešiť. Napríklad smrť bieloruského reportéra Pavla Šeremeta, ktorého vlani v júli v Kyjeve zabila bombová nálož ukrytá v aute. Alebo vraždu tureckého fotografa Mustafa Cambaza, ktorého strelili do hlavy vzbúreneckí vojaci len niekoľko hodín po neúspešnom puči v Turecku. Do kategórie nevyriešených prípadov patrí aj smrť sýrskeho filmára Nadžího Džerfa, otvoreného kritika Islamského štátu, ktorý bol zavraždený v decembri 2015 v južnom Turecku.
Správa PZ RE upozornila, že v Turecku sa situácia médií a novinárov zhoršila v dôsledku dekrétov prijatých počas výnimočného stavu po potlačení vojenského puču. Štrasburská inštitúcia v tejto súvislosti vyzvala Ankaru, aby oslobodila všetkých novinárov, ktorí neboli obžalovaní z aktívnej účasti na teroristických činoch. Turecké úrady od polovice júla minulého roka zatkli a uväznili vyše 100 novinárov a ďalším 330 zrušili platnosť novinárskych preukazov. Zaniklo viac ako 60 novín a časopisov 16 televíznych kanálov, 23 rozhlasových staníc a tri spravodajské agentúry boli zrušené.
PZ RE zároveň vyjadrilo znepokojenie aj nad situáciou slobody tlače na Kryme, ktorý bol v marci 2014 pripojený k Rusku. Najznámejším krymským prípadom je ukrajinský filmár Oleg Sencov, ktorý bol pred troma rokmi zatknutý, odvedený do Ruska a odsúdený na 20 rokov väzenia za "terorizmus". Poslanci PZ RE žiadajú ruské orgány, aby Sencova bezodkladne premiestnili na Ukrajinu.
Od roku 2015 v Rade Európy funguje "platforma na ochranu žurnalistiky a bezpečnosť novinárov", ktorá umožňuje stavovským organizáciám novinárov a ľudskoprávnym organizáciám hlásiť útoky na pracovníkov médií. Od vzniku tejto platformy bolo nahlásených vyše 230 prípadov.

Copyright © TASR 2017

Zomrela Katarína Hudecová

Zomrela Katarína Hudecová

Poetka, textárka populárnej hudby Katarína Hudecová zomrela v nedeľu 22. januára vo veku 88 rokov v Trenčianskych Tepliciach. Posledná rozlúčka so zosnulou bude v piatok 27. januára o 14:00 na cintoríne v Trenčianskych Tepliciach, agentúru SITA o tom v mene rodiny zosnulej informoval Martin Jurčo, redaktor publicistiky Slovenského rozhlasu, Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS).
Ako ďalej informoval Jurčo, textárka, poetka, prozaička a satirička Katarína Hudecová (rod. Chromá) sa narodila 17. apríla 1928 v Nemyrynciach na Ukrajine, kde jej otec, Slovák, ako zajatec 1. svetovej vojny ostal 16 rokov. Od svojich troch rokov vyrastala na Slovensku, v rodisku svojho otca, v Nitrianskej Blatnici. Celý život pracovala ako administratívna pracovníčka, no uplatnila sa ako autorka poézie, prózy, krátky literárnych útvarov a textov populárnej hudby. Po uzavretí manželstva sa natrvalo usídlila v Trenčianskych Tepliciach. Takmer 30 rokov pracovala v kúpeľoch. Básne začala písať už ako jedenásťročná a uverejňovala ich v detských časopisoch. Najmä v 60. rokoch úspešne spolupracovala s mnohými slovenskými hudobnými skladateľmi, ktorí zhudobňovali jej texty. Slovenský rozhlas nahral 134 pesničiek s jej textami. Mnohé z nich počuť dodnes, napríklad úspešnú pieseň Ako mám žiť bez teba v podaní Evy Pilarovej z prvého ročníka Bratislavskej lýry z roku 1966. Katarína Hudecová postupne stále viac inklinovala k písaniu poézie, v rámci čoho uverejňovala tiež v detských časopisoch Ohník, Zornička, Včielka a iné. Celé desaťročia uverejňovala v dennej tlači a rôznych týždenníkoch epigramy, aforizmy a krátke literárne útvary. Od 90. rokoch postupne vydala viacero zbierok poézie a prózy. Je autorkou zbierky lyrických básní a občianskej poézie Hosť na deň, epigramov Maximum z minima, epigramov a aforizmov Štyri riadky a..., taktiež básní a krátkych próz Z lanských snehov, poviedok a básní Pozbierané pri cestách. Autorka opísala svoj životný príbeh a cestu k písaniu textov populárnej hudby i stretnutia s interpretmi svojich piesní v knihe Písané životom - Melódia slov, napísala aj epigramy a básne v japonskom žánri haiku Skúpe na slová a mnohé ďalšie.
Ako textárka populárnej hudby najčastejšie spolupracovala so skladateľmi Jánom Siváčkom, Karolom Elbertom, Pavlom Zelenayom a Igorom Bázlikom. Jej piesne spievali najmä Eva Kostolányiová, Marika Škultétyová, Jana Kocianová, Taťjana Hubinská, Peter Sedlák, Eva Máziková, Bea Littmannová, Eva Sepešiová či Helena Blehárová. Katarína Hudecová je autorkou piesní: Vítam dúhu, Ako mám žiť bez teba, Len ja dúfam, Zlaté slnko lásky, Večer s básnikom, Amor je zvláštny prípad, Voňal lipový kvet, Láska je maliar a ďalšie. Jej posledným väčším projektom bola spolupráca na CD platni Evanjelum - Jana Kocianová & Ján Sucháň & Close Harmony Frends. Písala aj texty pre súťaž piesní dychovej hudby Takú mi zahraj, ktorá bola v 70. a 80. rokoch v Trenčianskych Tepliciach. Písala aj rôzne príležitostné texty, napríklad je autorkou hymny Pobebravia.
Katarína Hudecová celý život inklinovala k Nitrianskej Blatnici, kde vyrastala. Napísala o nej báseň Kraju môjho detstva a jej prozaická tvorba sa taktiež dotýka najmä prostredia Nitrianskej Blatnice. V roku 2009 jej v Nitrianskej Blatnici udelili čestné občianstvo. V marci 2016, pri príležitosti vydania jej tridsiatej knižky jej udelili Cenu primátora Trenčianskych Teplíc a Cenu Osvetového strediska v Trenčíne. V novembri 2016 vznikla v RTVS z tvorby a rozprávania Kataríny Hudecovej rozhlasová relácia Martina Jurča Zlaté slnko lásky.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Udelenie Radu za zásluhy Poľskej republiky Tomášovi Petřivému in memoriam

Udelenie Radu za zásluhy Poľskej republiky 
Tomášovi Petřivému in memoriam

V stredu 25. januára 2017 o 17.00 hod. sa priestoroch galérie Poľského inštitútu uskutoční slávnostné udelenie Radu za zásluhy Poľskej republiky Tomášovi Petřivému in memoriam.
Tomáš Petřivý bol študentom filmovej školy FAMU v Prahe a jedným z prvých slovenských signatárov Charty 77, v dôsledku čoho sa o jeho osobu začala zaujímať komunistická tajná služba. Z vysokej školy bol vyhodený a prišiel o pas, no ešte predtým sa mu podarilo dostať do Varšavy, kde nadviazal kontakty s poľskými aktivistami demokratickej opozície. Výsledkom jeho návštevy bolo prvé stretnutie poľských a československých opozičných aktivistov v júli 1978 v Krkonošiach. Po vyhodení zo štúdia bol prinútený pracovať fyzicky, no stále sa aktívne podieľal na opozičnej činnosti a tiež sa zaujímal o to, čo sa dialo v Poľsku. V nezávislých časopisoch publikoval svoje poviedky, poéziu a publicistické texty. V roku 1986 tragicky zomrel za nejasných okolností.
Vyznamenanie, o ktorého udelení rozhoduje prezident Poľskej republiky, preberie Oleg Pastier, spisovateľ, vydavateľ a bývalý disident. Po oficiálnej časti večera prečíta úryvky z tvorby Tomáša Petřivého Boris Farkaš, herec Divadla Astorka Korzo ´90. Následne budú diskutovať o osobe, tvorbe a aktivitách Tomáša Petřivého bývalí opoziční aktivisti Martin Šimečka, Oleg Pastier, Oľga Gyarfášová a Andrzej Jagodziński.

24. 1. 2017

Pokuty naše každodennné

Pokuty naše každodennné

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na dnešnom zasadnutí opäť uložila sankcie. Pokutu 10.000 eur dostal vysielateľ MAC TV za porušenie ochrany ľudskej dôstojnosti. Rovnaký dôvod stojí aj za pokutou 2500 eur pre poskytovateľa audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie MAC TV, konkrétne na webovej stránke www.joj.sk. TASR o tom dnes informoval Martin Dorociak z Kancelárie RVR.
Pokute 3000 eur sa nevyhol vysielateľ Markíza - Slovakia za porušenie ochrany maloletých v programe TV Markíza. Rada zároveň začala šesť správnych konaní. V troch prípadoch sa týkajú vysielateľa Markíza - Slovakia, v dvoch prípadoch vysielateľa MAC TV a v jednom prípade vysielateľa RTVS.

Copyright © TASR 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kirgizský súd ponechal dnes v platnosti trest doživotného väzenia pre novinára uzbeckej národnosti, ktorého prípad svojho času upútal pozornosť medzinárodného spoločenstva.
Azimžana Askarova v roku 2010 odsúdili za podnecovanie etnickej neznášanlivosti. Jeho kauza súvisela s národnostnými nepokojmi, ktoré sa na juhu Kirgizska odohrali v roku 2010. O život pri nich prišlo viac ako 450 ľudí, väčšinou etnických Uzbekov.
Askarovov prípad sa vlani dostal na preskúmanie kirgizským súdnym inštanciám po tom, ako Výbor OSN pre ľudské práva začal naliehať na Kirgizsko, aby ho prepustilo. Svoju žiadosť výbor OSN zdôvodnil svojimi zisteniami, že bol svojvoľne zadržiavaný, mučený a bolo mu odmietnuté právo na spravodlivý proces.
Kirgizský súd však dnes Askarova znova uznal za vinného. Proti tomuto rozhodnutiu sa môže odvolať na najvyšší súd krajiny. Askar dnes na súde kričal, že na protest proti rozhodnutiu súdu vyhlási hladovku.
Novinár a aktivista vo svojej rodnej provincii Bazar-Korgon na juhozápade Kirgizska upozorňoval na prípady priznania mučením, nespravodlivé obvinenia, náhle úmrtia zadržovaných vo väzbe a pohlavné zneužívanie.
V mnohých prípadoch sa mu podarilo iniciovať nové vyšetrovanie, ktoré viedlo k potrestaniu alebo odvolaniu policajných dôstojníkov a vyšetrovateľov.
Tieto jeho aktivity však kirgizský režim potrestal tak, že ho zatkol a odsúdil na doživotie - a to bezprostredne po nepokojoch, ktorými v júni 2010 vyvrcholil dlhoročný národnostný konflikt medzi Kirgizmi a Uzbekmi.

Akvizícia internetovej spoločnosti Yahoo telekomunikačným koncernom Verizon sa posúva z prvého do druhého kvartálu tohto roka. Yahoo oznámil, že spoločnosti ešte stále pracujú na transakcii v hodnote 4,8 miliardy USD (4,48 miliardy eur), na ktorej sa dohodli v júli minulého roka.
Dôvodom pre odklad je odhalenie rozsiahleho hackerského útoku, pri ktorom boli v roku 2014 ukradnuté dáta minimálne pol miliardy používateľov. Americká Komisia pre burzy cenných papierov (SEC) momentálne vyšetruje, či Yahoo neinformoval Verizon o hackerskom útoku príliš neskoro. Podľa informácií Wall Street Journal komisia si v decembri vyžiadala príslušné dokumenty. Okrem toho sa v decembri objavili informácie o ďalšej krádeži dát, ktorá sa mala udiať už v roku 2013 a zasiahla dokonca miliardu používateľov.
Podľa burzových pravidiel v USA musia spoločnosti nahlásiť všetky hackerské útoky, ktoré by mohli mať dôsledky pre investorov. Yahoo pritom začiatkom septembra minulého roka v povinnej správe pre Verizon napísal, že si nie je vedomý žiadnej krádeže údajov používateľov. Prvé správy o krádeži používateľských dát sa však v amerických médiách objavili už v júli. Podľa Wall Street Journal je vyšetrovanie SEC len v začiatkoch a dôsledky zatiaľ nie sú jasné.
Výsledky hospodárenia Yahoo nie sú veľmi priaznivé. V 4. kvartáli tržby, očistené o platby partnerom, medziročne klesli o 4 % na 960 miliónov USD. Zisk dosiahol 162 milióna USD a prekonal očakávania analytikov. V poslednom kvartáli 2015 totiž musel Yahoo zaúčtovať odpisy v celkovej výške 4,46 miliardy USD, čo viedlo k vysokej strate.

Copyright © TASR 2017



Americká televízia Lifetime zverejnila prvý trailer životopisného filmu o speváčke Britney Spears. Novinka s názvom Britney Ever After bude mať na televíznych obrazovkách premiéru 18. februára a prinesie príbeh speváčkinej cesty ku sláve vrátane jej úspechov a pádov. Diváci tak uvidia jej rozchod so spevákom Justinom Timberlakeom, rozvod rodičov, dve nevydarené manželstvá či incident s oholením hlavy v roku 2007.
V titulnej úlohe sa predstaví austrálska herečka Natasha Bassett, ktorá je známa napríklad z filmu Ave, Caesar! (2016). Speváčkinho druhého manžela Kevina Federlinea, s ktorým má synov Seana a Jaydena Jamesa, stvárnil Clayton Chitty. Speváka Justina Timberlakea si zase zahral Nathan Keyes. O réžiu filmu sa postarala Leslie Libman, scenár napísala Anne-Marie Hess.
Samotná speváčka však na snímke nespolupracovala. Krátko po oznámení plánov s projektom sa prostredníctvom svojho hovorcu vyjadrila, že "sa na životopisnom filme od Lifetime nebude nijakým spôsobom podieľať a ani naň nedala povolenie.”

Tohtoročné udeľovanie cien Primetime Emmy bude moderovať Stephen Colbert. Už 69. ročník podujatia sa uskutoční 17. septembra v Microsoft Theater v Los Angeles. Priamy prenos z ceremoniálu sprostredkuje televízia CBS. "Tešíme sa na oslavu toho najlepšieho, čo ponúka televízia, a zároveň na to, že zabavíme publikum prostredníctvom kreatívnej energie a inteligentného humoru Stephena Colberta," uviedol zástupca CBS Jack Sussman. Americká Akadémia televíznych umení a vied oznámi nominácie na Primetime Emmy vo štvrtok 13. júla.
Päťdesiatdvaročný Stephen Colbert v súčasnosti moderuje The Late Show with Stephen Colbert. Komik je tiež jedným zo scenáristov a výkonných producentov projektu. V rokoch 2005 až 2014 zastával rovnaké pozície v show The Colbert Report. Podarilo sa mu získať deväť cien Primetime Emmy či dve Grammy. Objavil sa napríklad vo filme Hobit: Smaugova pustatina (2013). Na konte má tiež niekoľko kníh. Americký magazín Time ho v rokoch 2006 a 2012 zaradil do zoznamu 100 najvplyvnejších ľudí sveta.

Americká internetová spoločnosť Yahoo v štvrtom kvartáli mierne zlepšila svoj výkon. Firma v záverečnom štvrťroku vlaňajška dosiahla zisk 162 mil. USD, čiže 17 centov na akciu. V rovnakom období roku 2015 skončila v strate 4,43 mld. USD, čiže 4,70 USD na akciu. Zisk spoločnosti za október až december 2016 bez zohľadnenia niektorých položiek bol vo výške 25 centov na akciu. Tento výsledok je lepší, ako prognózovali analytici oslovení v prieskume firmy Zacks, ktorí na tejto báze odhadovali zisk v sume 22 centov na akciu.
Tržby spoločnosti Yahoo za štvrtý kvartál boli v objeme 1,47 mld. USD. Po odrátaní provízií pre partnerov poskytujúcich reklamu boli tržby Yahoo v sume 960 mil. USD, čiže medziročne klesli z úrovne 1 mld. USD. Za celý minulý rok tržby firmy po odrátaní reklamných poplatkov oslabili o 14 percent na 3,52 mld. USD. Išlo o najnižšie ročné príjmy Yahoo od roku 2004.
Spoločnosť Yahoo ďalej informovala, že dokončenie minuloročnej dohody o predaji emailových služieb, internetových stránok a mobilných aplikácii firme Verizon sa omešká možno až o tri mesiace. Uzavretie transakcie sa pôvodne plánovalo do konca marca. Teraz Yahoo predpokladá, že to bude niekedy v období od 1. apríla do 30. júna.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.