4. 2. 2017

Hasty Pudding Award 2017

Hasty Pudding Award 2017

Kanadský herec Ryan Reynolds (40), niekdajší snúbenec pesničkárky Alanis Morissetteovej, známy z viacerých hollywoodskych produkcií sa stal laureátom titulu Muž roka podľa študentskej skupiny divadelníkov z Harvardovej univerzity. Umelec si tak v piatok večer miestneho času prevzal ich cenu Hasty Pudding Award. Už na sklonku januára sa rovnakej pocty v ženskej kategórii dostalo herečke a autorke Octavii Spencerovej (46), ktorá si takisto prevzala trofej v podobe pudingovej misy.
Medzi doterajšími laureátmi humorného - avšak pozitívneho - ocenenia za "trvalý a efektný príspevok do sveta zábavy" figurujú okrem iných i Tom Cruise, Julia Robertsová, Meryl Streepová, Harrison Ford a Clint Eastwood. V uplynulých rokoch sa medzi ocenených zaradili aj Richard Gere a Halle Berryová (2006), Ben Stiller a Scarlett Johanssonová (2007), Christopher Walken a Charlize Theronová (2008), James Franco a Renée Zellwegerová (2009), Justin Timberlake i Anne Hathawayová (2010), Jay Leno a Julianne Mooreová (2011), Jason Segel a Claire Danesová (2012), Kiefer Sutherland a Marion Cotillardová (2013),. Neil Patrick Harris a Helen Mirrenová (2014), či Chris Pratt a Amy Poehlerová (2015). Vlani ocenili dvojicu Joseph Gordon-Lewitt a Kerry Washingtonová.

Copyright TASR ©2017

RTVS Tajné životy 2

RTVS Tajné životy 2



Tajné životy 2 sa začínajú už 5. februára na Jednotke.
RTVS pripravila pokračovanie televízneho seriálu Tajné životy II. Diváci Jednotky uvidia 13 častí, pričom premiéru v dvoch častiach za sebou uvedie v nedeľu 5. februára v hlavnom vysielacom čase.
      Režisérom seriálu je Ján Sebechlebský, hlavným kameramanom Tomáš Stanek, šéfdramaturgom Jana Kákošová, scenár napísali Naďa Clontz a Soňa Čermáková Uličná. Samotná realizácia druhej série prebiehala počas štyroch mesiacov roku 2016. Prvá klapka padla 23. mája, posledná 20. septembra, celkový počet filmovacích dní sa vyšplhal na 78.
      Aj druhá séria bude výpravná a plná exteriérových scén, počas nakrúcania produkcia a štáb seriálu vystriedali viac ako 50 reálnych lokácií. Nakrúcalo sa v prostredí kaštieľa a parku v Malinove, ale aj na súde, v centrále streetworkingu, herni, na oddelení intenzívnej starostlivosti v nemocnici, v katolíckom kostole či v ubytovni na okraji Bratislavy.
      V seriáli účinkovalo 131 hercov, 686 epizódnych postáv a komparzistov. Výrobný štáb tvorilo 48 umelecko-realizačných profesií. Dokončovacie práce na seriáli prebiehali od septembra do decembra 2016. K seriálu sa vytvorila pôvodná komponovaná hudba z pera skladateľa Jana Maxiána. Aj druhú sériu bude sprevádzať ústredná pieseň speváčky Simy Martausovej Dobrý deň, to som ja.
      „Divák môže byť spokojný, že uvidí to, čo pozná, ale zároveň niečo úplne nové. Sú to príbehy, idú viac do hĺbky, myslím si, že je to viac dramatické, sú tam noví herci, nové postavy. Je to výzva, ak ide človek do druhej série, keď som šiel prvýkrát do toho seriálu, tak človek vytváral ten iluzórny svet, vlastne novú realitu. Teraz som už trocha vedel, do čoho idem, že to musí byť iné a zároveň je tu aj očakávanie diváka. Prvá časť mala odozvu aj preto, lebo to bolo o nás, o všetkých. Nikto nie sme iba dobrý alebo zlý, v každom z nás je niečo temného, túžba alebo niečo, čo zažil a nechcel zažiť, preto tá odozva,“ povedal pre TASR režisér Sebechlebský.
      V pokračovaní seriálu účinkujú Zuzana Mauréry, Ondřej Daniš, Gabriela Mihalčínová–Marcinková, Szidi Tobias, Vladimír Kobielsky, Vladimír Jedľovský, Zuzana Kanócz, Dana Pribullová, Gloria Novotná, Ady Hajdu, František Kovár, Peter Kočiš, Anna Šišková, Judit Bárdos, Matej Ďurica, Anikó Varga, Tereza Kočišová, Marcel Ochránek, Tereza Janečková, Kristína Greppelová, Judita Hansman, Pavol Šimun, Emil Horváth, Marko Igonda, Kristína Farkašová, Alex Vitáloš, Krištof Zachar a ďalší umelci.
      „Do druhej časti pribudli nové postavy a ďalší výborní herci a zaujímavé linky, myslím si, že budú prínosom pre diváka, určite obohatením seriálu, dúfam, že sa im to bude páčiť. Pre nás, ktorí sme v seriáli stabilní, to bolo, ako vrátiť sa domov, už sme vedeli, čo kde je, od začiatku sme cítili pohodu pri práci. Ja tam neprežívam teraz nejaké dramatické udalosti, som pri udalostiach, ktoré sa dejú, ale tentoraz nie som v popredí deja. Veľakrát dostávam otázky, kedy už budú tie Tajné životy, že boli veľmi dobré, rezonovalo to hlavne pred rokom,“ uviedla pre TASR Mauréry.
      Ústredným motívom druhej série budú aj naďalej osudy zamestnancov azylového domu Druhá šanca a jeho starých i nových klientok, ktoré sa snažia začať nový život bez násilia a utrpenia. Každá postava si nesie svoje tajomstvá a pocity viny či neviny: Juraj sa trápi pocitom bezmocnosti a depresie z náhlej nezamestnanosti, Dominika naďalej trpí anorexiou, nová klientka "azyláku" Karin (Zuzana Kanócz) sa vyrovnáva so skutočnosťou, že sa jej život obrátil naruby. Anička (Dana Pribullová) mlčí o tom, že ju muž týra, a Martin v sebe dusí veľké tajomstvo, ktoré súvisí s jeho minulosťou. Tvorcovia sa držia myšlienky, že moc násilia spočíva práve v jeho utajenosti za múrmi domovov či za etiketou spoločenských konvencií a zahaľovaní viny. Tajné životy II chcú i naďalej prostredníctvom silných emocionálnych príbehov tieto viny odhaľovať a tabuizované témy vystaviť verejnej diskusii.

Copyright © TASR 2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Rozhlas v digitálnej kvalite môžu pokusne počúvať už aj poslucháči na strednom Slovensku. Spoločnosť Towercom spustila začiatkom februára testovacie vysielanie digitálneho rádia vo formáte T-DAB+ z vysielača Laskomer v Banskej Bystrici. Ten doplnil vysielače v Bratislave a Košiciach.
Výhodou tohto typu vysielania je najmä efektívnejšie využitie frekvenčného spektra, priestor pre šírenie ďalších rozhlasových staníc, vyššia kvalitu zvuku, ale aj ďalšie doplnkové funkcie, priblížil Zsolt Nagy, technický riaditeľ Towercomu. Na príjem digitálneho rozhlasového vysielania je potrebný prijímač podporujúci službu T-DAB+.
V krátkom čase chcú spustiť vysielanie ďalšieho regionálneho vysielača. V súkromnej spoločnosti vnímajú rozhlasové digitálne vysielanie ako nástupnícku technológiu konvenčného analógového vysielania. Hovorca spoločnosti Ivan Rudolf vysvetlil, že v niektorých krajinách je už dnes digitálne rozhlasové vysielanie alternatívou k analógovému.
Vláda schválila 11. januára stratégiu zavádzania digitálneho rozhlasového vysielania na Slovensku. Spustené by podľa nej mohlo byť v rokoch 2019 až 2021. S experimentálnym vysielaním začali spoločnosti Towercom a Avis. Prechodom na digitálne vysielanie by sa mala odstrániť hlavná technická prekážka rozvoja rozhlasového vysielania, ktorou je nedostatok frekvencií.
Prechod sa má realizovať v troch fázach. Prípravná fáza má predpokladané obdobie na roky 2017 až 2019, v druhej fáze sa počíta so začiatkom digitálneho vysielania (2019 – 2021) a v tretej s postupným prechodom od analógového na digitálne vysielanie. Pravidelné vysielanie T-DAB / T-DAB+ je v súčasnosti zavedené v 19 krajinách sveta, z toho v Európe v pätnástich.
Towercom zároveň na žiadosť verejnoprávneho vysielateľa RTVS zmenil programovú ponuku digitálneho rozhlasového vysielania. Od štvrtka (2.2.) bolo Rádio Pyramída nahradené Rádiom Patria. Od 3. októbra 2016 pozostáva rozhlasový multiplex zo šiestich rozhlasových staníc. Rozšírený bol vtedy o Rádio Litera.

Copyright TASR ©2017

3. 2. 2017

Vyhlásenie Jozefa Holjenčíka

Vyhlásenie Jozefa Holjenčíka

Vzhľadom na dezinformácie a útoky na moju osobu oznamujem, že moja abdikácia bude doručená prezidentovi Slovenskej republiky po rokovaní Regulačnej rady.

Jozef Holjenčík

TU JE TLAČ!

TU JE TLAČ!

Mě by jenom zajímalo, kde udělali soudruzi z NDR chybu

Mě by jenom zajímalo, kde udělali
 
Image may contain: text
 
soudruzi z NDR chybu

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA




"Títo milionári a miliardári majú tak dobre podchytené mediálne prostredie, nakúpia si najlepších novinárov. Mohol by som vám uviesť ľudí, ktorí komunikujú s redakciami, aby zosmiešnili nás politikov, ktorí robíme na nich tlak. SNS nemala správne nastavený fan page. Nikto nič nemazal, prestavujeme nastavenie z hľadiska ochrany. Môj volič nie je na Facebooku.
Andrej Danko

“Nerozumíte tomu a jen přebíráte lži! Je to kampaň! Vytáhli to na mě bývalí zhrzení novináři Lidových novin, které dovedli do bankrotu. To jen aby všichni věděli, vo co de! Já jsem transparentní! Až do spodního prádla. Sorry jako.”
Andrej Babiš

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Hospodárske výsledky Facebooku za posledný kvartál vlaňajška výrazne prekonali očakávania Wall Street.
Tržby amerického koncernu v posledných troch mesiacoch 2016 medziročne vyskočili o 51 % na 8,81 miliardy USD (8,16 miliardy eur). Analytici prognózovali tržby na úrovni 8,47 miliardy USD.
Čistý zisk dosiahol 3,56 miliardy USD alebo 1,21 USD na akciu z 1,56 miliardy USD alebo 54 centov na akciu v rovnakom období pred rokom, uviedol Facebook v stredu (1.2.) večer. Upravený zisk na akciu predstavoval 1,41 USD, pričom analytici počítali len s 1,34 USD.
Akcia Facebooku v poburzovom obchodovaní posilnila o 3,08 USD alebo 2,3 % na 136,31 USD.
Počet aktívnych užívateľov v uplynulom štvrťroku stúpol o 70 miliónov na 1,86 miliardy. Približne 1,74 miliardy z nich sa pripájajú k najväčšej sociálnej sieti na svete cez svoj smartfón.
Nosným pilierom podnikania Facebooku zostávajú príjmy z reklamy, ktoré sa v poslednom kvartáli vlaňajška medziročne zvýšili o 53 % na 8,63 miliardy USD. Približne 84 % z nich pripadá na reklamy na mobilných zariadeniach.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala dnes tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby rešpektoval slobodu prejavu. Reagovala tak na situáciu po vlaňajšom zmarenom pokuse o štátny prevrat v Turecku.
      Merkelová počas svojej prvej návštevy Turecka od neúspešného prevratu z júla 2016 novinárom v metropole Ankara povedala, že s Erdoganom diskutovala o spoločných záujmoch v boji proti terorizmu. Sľúbila, že podporí tureckého premiéra pri hľadaní pôvodcov vojenskej vzbury. Zdôraznila však, že sloboda prejavu a politická rôznorodosť by nemali byť terčom postihu.
      "Opozícia je súčasťou demokracie," povedala.
      Merkelová zároveň žiada, aby Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) poslala svojich pozorovateľov do Turecka, kde by dohliadali na nadchádzajúce referendum o rozšírení prezidentských právomocí.
      Nemecko už skôr vyjadrilo obavy z opatrení tureckej vlády, ktoré po neúspešnom puči zasiahli demokratickú opozíciu a novinársku obec.
      V Turecku doposiaľ platí výnimočný stav, ktorý dáva bezpečnostným zložkám širšie právomoci. Úrady dosiaľ zakázali okolo 130 novín, televíznych a rozhlasových staníc a ďalších médií. Vláda obvinila tieto médiá zo spolupráce s hnutím moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara podozrieva zo zosnovania prevratu.
      Turecké orgány zadržali desaťtisíce ľudí podozrivých zo spojenia s hnutím Fethullaha Gülena, ktorý žije v exile v USA. Viac než 100.000 štátnych zamestnancov tiež prišlo o prácu. Rozsiahle zákroky rozšírili aj na iných oponentov vlády. Vo väzbe je vyše sto novinárov i lídri prokurdskej parlamentnej strany.


Copyright © TASR 2017



Vydavateľ týždenníka Respekt sa musí  ospravedlniť lobistovi Ivu Rittigovi kvôli článku "Kde zostali krstní rodičia", pretože  týždenník nepreukázal pravdivosť uverejnenýchých tvrdení. Lobista odmietal, aby bol  spájaný s trestnou činnosťou a popisovaný ako človek, ktorý sa chce vyhýbať zadržaniu.Súd ale podnikateľmi nepriznal odškodnenie 100.000 českých korún.




Na Kalifornskej univerzite v Berkeley sa konal búrlivý protest proti plánovanej   prednáške šéfa konzervatívneho webu   Breitbart News S.Bannona, ktorý podporuje D.Trumpa a teraz sa stal jeho poradcom.Prezident pohrozil, že po incidente univerzite odoberie štátne dotácie.        
             

Zdroj: ČT TXT

2. 2. 2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Novými členmi Rady RTVS sa dnes stali Dóra Hushegyiová a Martin Kabát. Tretieho člena zatiaľ plénum nezvolilo, tajnú voľbu si tak musí zopakovať. Do opakovaného hlasovania postúpili Martin Kákoš a Ľubomír Krno.
Do Rady RTVS mali poslanci zvoliť troch ľudí, keďže 10. februára sa končí funkčné obdobie Martinovi Kákošovi, Dóre Hushegyiovej, čo sú odborníci v oblasti televízneho vysielania, a Martinovi Kabátovi, odborníkovi v oblasti ekonómie.
Poslanci zároveň v závere tretieho rokovacieho dňa 12. schôdze NR SR volili aj členov Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Novým členom sa stal exposlanec Smeru-SD Mojmír Mamojka, druhého poslanci nezvolili. Do opakovanej voľby tak postúpili Peter Alakša a Štefan Fejko.
Nových členov RVR volil parlament preto, lebo 16. februára sa končí funkčné obdobie Milošovi Mistríkovi a Petrovi Alakšovi. Opakovaná voľba sa má uskutočniť v utorok 7. februára.

Copyright TASR ©2017



Ján Baránek po siedmykrát najcitovanejší analytik roka

Ján Baránek po siedmykrát 

najcitovanejší analytik roka

Spoločnosť NEWTON Media spracovala rebríček najcitovanejších analytikov za rok 2016. Na vzorke relevantných médií (mienkotvorné denníky, ekonomické týždenníky, rozhlasové a televízne spravodajstvo a diskusné relácie) sledovala publicitu politických analytikov a sociológov v slovenských médiách. Analýza ukázala, že spomedzi asi 40 sledovaných odborníkov, bol novinármi najčastejšie citovaný Ján Baránek. Politický analytik z agentúry Polis Slovakia sa na čelo rebríčka postavil už po siedmykrát, keď jeho vyjadrenia k otázkam domácej a zahraničnej politiky prevzali novinári vo viac ako 400 mediálnych príspevkoch.
Nižšie prinášame výsledky mediálnej publicity piatich najcitovanejších politických analytikov roku 2016. Na stránke www.medan.sk zároveň ponúkame grafické hodnotenie analytických výsledkov: http://www.medan.sk/jan-baranek-po-siedmykrat-najcitovanejsi-analytik -roka/

1. Ján Baránek (415 zmienok)
Politológ Ján Baránek sa počtom zmienok 415 stal suverénne najcitovanejším politickým analytikom roku 2016. Zmieňovaný bol najmä v denníkoch Nový Čas (105), Plus Jeden deň (88) a Hospodárske noviny (61 zmienok). Naopak, denníky Pravda, SME a Denník N ho citovali minimálne, podobne ako RTVS. V rámci televízneho vysielania dominovali najmä TV Markíza a TA3.

2. Martin Slosiarik (234 zmienok)
Riaditeľ a analytik prieskumnej agentúry FOCUS - skončil v rebríčku analytikov za rok 2016 druhý. Uznávaný odborník na oblasť prieskumu verejnej mienky oslovil najmä novinárov z denníka SME (102). Výrazne nižšiu publicitu zaznamenal analytik v Denníku N (27) a televízii Markíza (18).

3. Grigorij Mesežnikov (229 zmienok)
Politológ z Inštitútu pre verejné otázky sa počtom zmienok v médiách doťahoval za Martina Slosiarika. Najčastejšie ho citoval denník SME (84) a Hospodárske noviny (39). V denníku Pravda mal iba jednu zmienku, a to v prílohe Víkend, kde ho parafrázoval autor príspevku Vladimír Jančura.

4. Tomáš Koziak (206 zmienok)
Vysokoškolský profesor a politický analytik Tomáš Koziak svojou publicitou taktiež prekročil hranicu 200 mediálnych príspevkov. Až 60% jeho vyjadrení prevzali vo svojich článkoch novinári denníka HN (119). Zvyšný podiel medializácie si rozdelili denníky Nový Čas (56) a Pravda (25). Tomáš Koziak však takmer vôbec nebol oslovený televíznymi či rozhlasovými reportérmi. Iba raz sa objavil v spravodajstve TV JOJ a rovnako jedenkrát v Rádiu Regina.

5. Michal Horský (176 zmienok)
Päticu najcitovanejších analytikov uzatvára Michal Horský. Aj v tomto prípade platí, že jeho vyjadrenia k politickej situácii na Slovensku preberali najmä denníky. Viac ako 70% citácií pokrývali správy v denníku Pravda (125). Michal Horský sa v rámci televíznych debát najčastejšie vyjadroval v TA3 (20). Televízia Markíza a JOJ ho citovali iba jedenkrát. Príspevky sa skôr zameriavali na krst jeho knihy, ako na jeho aktuálne politologické úvahy. Politológa Horského vôbec necitovali denníky SME, Hospodárske noviny ani verejnoprávna televízia.

Spoločnosť NEWTON Media každoročne monitoruje a vyhodnocuje mediálnu publicitu politológov, politických analytikov a sociológov. V rámci analýzy sa zameriava primárne na príspevky so spontánnou publicitou, tzn. príspevky, v ktorých novinári spontánne citovali alebo parafrázovali vyjadrenia analytikov. Vyradené boli autorské príspevky analytikov (stĺpčeky, komentáre). Kľúčové slová Ján Baránek, Martin Slosiarik, Grigorij Mesežnikov, Tomáš Koziak, Michal Horský boli vyhľadávané z databázy spoločnosti NEWTON Media.

Zoznam sledovaných politických analytikov, politológov a sociológov Ján Baránek, politický analytik; Maritn Slosiarik, sociológ; Pavel Haulík, sociológ; Juraj Marušiak, politológ; Miroslav Kusý, politológ; Pavol Marchevský, politológ; Jozef Klavec, politológ; Rastislav Tóth, politológ; Samuel Abrahám, sociológ; Erik Láštic, politológ; Peter Horváth, politológ; Eduard Chmelár, politický analytik; Oľga Gyárfášová, sociologička; László Öllős, politológ; Zsolt Gál, politológ; Jozef Lenč, politológ; Tomáš Zálešák, politológ; Svetozár Krno, politológ; Andrej Findor, politológ; Darina Malová, politologička; Gabriel Eštok, politológ; Marcela Gbúrová, politologička; Michal Vašečka, sociológ; Peter Spáč, politológ; Bohumil Búzik, sociológ; Tibor Madleňák, volebný geograf; Ľubomír Falťan, sociológ; Michal Cirner, politológ; Ivan Dianiška, sociológ Focus; Zora Bútorová, sociologička; Pavol Hardoš, politológ; Pavol Baboš, politológ; Jozef Bátora, politológ; Soňa Szomolányi, politologička; Václav Hřích, riaditeľ agentúry AKO; Grigorij Mesežnikov, politológ; Tomáš Koziak, politológ, Michal Horský, politológ.

Sledované zdroje
Jednotka, Dvojka, TA3, Markíza, JOJ, Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio Expres, Rádio Lumen, SME, Pravda, Hospodárske noviny, Denník N, Nový Čas, Plus Jeden deň, Týždeň, Trend, Plus 7 dní.


Ústavný súd SR k nesprávnej informácii v televízii Markíza

Ústavný súd SR k nesprávnej 
informácii v televízii Markíza


Ústavný súd Slovenskej republiky považuje za potrebné vyjadriť sa k nesprávnej informácii zverejnenej vo vysielaní televízie Markíza
Vo vysielaní televízie Markíza bola dňa 1. februára 2017 zverejnená nesprávna informácia týkajúca sa rozhodnutia pléna Ústavného súdu Slovenskej republiky (ďalej len "ústavný súd"). Znenie informácie bolo nasledovné: "Plénum súdu dnes na neverejnom zasadnutí zamietlo Matovičov návrh na preskúmanie rozhodnutia parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií."
Ústavný súd považuje za potrebné informovať verejnosť, že na neverejnom zasadnutí pléna dňa 1. februára 2017 sa rozhodovalo vo veci vedenej pod sp. zn. PLz. ÚS 1/2017 o zjednotení odchylných právnych názorov senátov ústavného súdu, pričom tento návrh bol zamietnutý (Tlačová informácia č. 7/2017).
Vo veci vedenej pod sp. zn. II. ÚS 789/2016 týkajúcej sa návrhu sťažovateľa I. M. na preskúmanie rozhodnutia Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií sa ešte len bude rozhodovať v II. senáte ústavného súdu.

Keď ožívajú zombie alebo tlačové sračky

Keď ožívajú zombie
 
 alebo tlačové sračky


Text Lenka Eremiášová
ExtraPlus







Udeľovanie vyznamenaní prezidentom Slovenskej republiky významným osobnostiam celé roky sledujem v priamom prenose. Tento rok mi to nejako „ubehlo“. Zrejme to bude tým, že po nástupe Andreja Kisku do úradu sa termín udeľovania ocenení z 1. januára (pri príležitosti vzniku SR) zmenil na iný januárový deň. Nakoniec som si túto tentoraz frašku na popud jedného priateľa pozrela zo záznamu. Toho skôr ako osobnosti zaujalo správanie predsedu parlamentu po udeľovaní ocenení. Andrej Danko totiž ako jediný spieval hymnu a aby vzbudil ešte väčšiu pozornosť, ukázal národu, že nie je len „národný“, ale aj „veriaci“, keď sa začal prežehnávať. Na rozdiel od kamaráta ma však skôr zaujala dvadsiatka vyznamenaných. Vzhľadom na zoznam osobností môžem pokojne napísať, že 9. január 2017 sa stal čiernym dňom v histórii novodobej Slovenskej republiky. Prezident vyznamenaním niektorých individualít potupil celý národ. Na Slovensku máme množstvo osobností svetového významu a zaslúžili by si uznanie za reálny prínos pre Slovenskú republiku. Určite by boli hodní úcty Kiskom odmietnutí Boris Filan či Juraj Kukura. Poradcovia hlavy štátu však rozhodli inak a ocenenia sa rozdávali predstaviteľom bratislavskej kaviarne. Priam neuveriteľne znie, že Rad Ľudovíta Štúra I. triedy dostal historik Ivan Kamenec, ktorý celé roky skúma slovenskú históriu. Doteraz sa mu však na Slovensku ani slovenskom národe nepodarilo nájsť nič pozitívne. Keď čítate jeho vyjadrenia, zapochybujete, či má vôbec slovenské korene. Zarážajúci je aj fakt, že demokratovi made in USA Kiskovi neprekáža životopis tohto historika. Podľa Wikipédie bol Ivan Kamenec do roku 1989 členom Komunistickej strany Československa a jeho meno figuruje aj v registračných protokoloch agentúrnych a operatívnych zväzkov ŠtB. Ivan Kamenec s dátumom narodenia 27. august 1938 je vedený ako kandidát tajnej spolupráce s krycím menom Historik a ako dôverník s krycím menom Samo. Hovorí sa, že o mŕtvych len dobre. Rešpektujem majestát smrti, ale nemôžem si odpustiť poznámku k Jánovi Langošovi, ocenenému in memoriam. U väčšiny národa totiž k tomuto politikovi pretrváva negatívny vzťah s dôrazom, že za jeho vedenia ÚPN sa používal dvojaký meter na odhaľovanie totalitných praktík. Ak by prezident rozmýšľal štátnicky, tak by zvážil udelenie ocenenia niekomu, kto aj po smrti dokáže rozdeľovať národ. Mráz po chrbte mi však prebehol vo chvíli, keď zaznelo meno Michael Kocáb. Drzosť Andreja Kisku naozaj nepozná hranice. Tento Neslovák dostal od slovenskej hlavy štátu Rad Bieleho dvojkríža II. triedy za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi ČR a SR. Ten spočíva asi v tom, že v júni 2016 na adresu „Dobrého Anjela“ povedal, že Európa potrebuje viac politikov, ako je Andrej Kiska. V neposlednom rade Kocábovi k oceneniu iste dopomohla aj skutočnosť, že bol osobným priateľom a poradcom Václava Havla, ktorý rovnako ako on nemal rád Slovákov a obaja ich vždy dokázali len urážať. Dnes sa tomu hovorí rozvoj vzťahov medzi SR a ČR. Posledný klinec do rakvy Kiska zatĺkol udelením Radu Ľudovíta Štúra II. triedy „Pohoďákovi“ Michalovi Kaščákovi. Na získanie ocenenia stačilo trenčianskemu smrteľníkovi dvadsať rokov opľúvania Slovenska počas festivalu Pohoda pod pláštikom „rozvoja demokracie“ za účasti vyvolených prozápadných a proamerických politikov, podporujúcich všetko nenormálne. Zdá sa, že politická pohoda sa 9. januárom 2017 na Slovensku definitívne skončila. Treba len dúfať, že Kiska na budúci rok nepríde s nápadom vyznamenať ďalších svojich kamošov typu Petra Porošenka alebo Recepa Tayyipa Erdogana.

RÚVZ: Je potvrdenou pravdou, že cícerová nátierka bola kontaminovaná

RÚVZ
Je potvrdenou pravdou, že cícerová nátierka bola kontaminovaná


Cícerová nátierka od banskobystrického výrobcu, ktorú skonzumoval 43-ročný muž, bola kontaminovaná baktériou Clostridium botulinum produkujúcou botulotoxín. Preukázali to všetky laboratórne testy vzoriek zvyšného obsahu obalov cícerovej nátierky, výsledky ktorých potvrdili aj odborníci celosvetovo uznávanej inštitúcie Robert Koch Institut Berlin. Zdôrazňuje to v reakcii na opätovné otvorenie kauzy "cícerovej nátierky" niektorými médiami Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Svoje stanovisko zverejnil dnes na webovej stránke spolu s prezentáciou podrobne mapujúcou celý prípad. V súlade s tlačovým zákonom ich RÚVZ žiada o opravu a uvedenie informácií na pravú mieru.
      "Koncom roka 2016 a začiatkom roka 2017 vyšli články, ktoré nepravdivými, pravdu skresľujúcimi a verejnosť zavádzajúcimi tvrdeniami hrubo spochybňovali profesionalitu, odbornosť a česť epidemiológov, mikrobiológov a toxikológov banskobystrického RÚVZ. Tvrdenie, že muž po konzumácii tejto cícerovej nátierky ochorel na botulizmus, je potvrdenou pravdou. Nebyť správnej diagnostiky lekárov II. Neurologickej kliniky SZU FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, bol by celý prípad skončil fatálne," uvádza sa v stanovisku RÚVZ s tým, že na diagnóze "alimentárna intoxikácia botulotoxínom" lekári kliniky trvali a stále trvajú. Nepravdivé tvrdenia sa tak dotýkajú aj odbornosti, profesionálnej vážnosti a cti lekárov kliniky.
      RÚVZ v reakcii tiež pripomína, že pacient bol dlhší čas v kóme, na umelej ventilácii, podstúpil náročné vyšetrenia v spánkovom laboratóriu v Martine a v súčasnosti mu bola priznaná invalidita v dôsledku poškodenia organizmu po ochorení na botulizmus.
      "Cícerová nátierka výrobcu bola kontaminovaná baktériou Clostridium botulinum produkujúcou botulotoxín. Správnosť postupu RÚVZ Banská Bystrica potvrdili odborníci celosvetovo uznávanej inštitúcie – Robert Koch Institut Berlin. Ba čo viac, išlo o raritný prípad, kedy sa diagnostikovaný kmeň (Clostridium botulinum A3 s dokázanou produkciou toxínu) v Európe nevyskytol od roku 1922 a bol privezený pravdepodobne zo severovýchodnej Argentíny alebo Brazílie. Porovnanie s databázou NCBI Genbank Database (National Center for Biotechnology) preukázalo 100-percentnú identickú zhodu sekvencie aminokyselín s kmeňom BoNT/A3CDC54054 (JX110955), pôvodom z Argentíny. Nukleotidová sekvencia kmeňa C. botulinum, izolovaného z tejto cícerovej nátierky, bola vložená do databázy NCBI Genbank," zdôrazňuje RÚVZ.
      Ako dodáva, vzhľadom na klinické, epidemiologické a laboratórne zistenia bol RÚVZ ako orgán štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva povinný upozorniť verejnosť na konzumáciu podozrivej potraviny s možným poškodením zdravia najmä pri takej závažnej a často smrteľnej diagnóze, akou je botulizmus. "Zdravie a životy ľudí musia byť v každom slušnom štáte na prvom mieste pred ekonomickým ziskom podnikateľskej verejnosti."
      "Hoci sme už túto kauzu považovali za uzatvorenú, po opätovnej zavádzajúcej komunikácii RÚVZ Banská Bystrica zvážime voči úradu právne kroky," reagoval v súvislosti so stanoviskom RÚVZ Juraj Lunter, výkonný riaditeľ spoločnosti Alfa Bio, výrobca produktov Lunter. Podľa neho dnešné vyjadrenia úradu len interpretujú už doteraz známe fakty z roku 2015.
      "Tieto vyjadrenia neberieme na ľahkú váhu, pretože bezpečnosť našich produktov je pre nás prvoradou prioritou. Úrad verejného zdravotníctva SR už 12. novembra 2015 potvrdil, že všetky laboratórne výsledky originálnych balení cícerovej nátierky boli zdravotne bezpečné. Všetky informácie, ktoré spomína RÚVZ, sa týkajú rozboru jedinej vzorky zo zvyškov obalov nájdených v odpadkoch, ktoré považujeme za irelevantné," dodal Lunter.



Copyright © TASR 2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Piate výročie časopisu Naša Žilinská diecéza pripomenie v piatok 3. februára 2017 seminár o katolíckych médiách, ktorý sa uskutoční na pôde Diecézneho centra v Žiline.
Podľa hovorcu Žilinskej diecézy Zdena Pupíka otvorí seminár o 13. hodine diecézny biskup Tomáš Galis. "Osvetlí dôvody, pre ktoré sa rozhodol, aby Žilinská diecéza vydávala vlastný časopis. Hlavným hosťom prvého bloku bude don Giorgio Zucchelli z diecézy Crema pri Miláne, ktorý priblíži situáciu v diecéznom týždenníku Il Nuovo Torrazzo a všeobecne v talianskych katolíckych médiách. Zucchelli bol v rokoch 2005 až 2010 prezidentom Talianskej federácie katolíckych týždenníkov FISC, ktorá združuje 191 diecéznych novín. V súčasnosti je prezidentom Únie periodickej talianskej tlače, ktorá združuje tritisíc časopisov," uviedol Pupík.
Doplnil, že ďalší blok a diskusiu bude moderovať hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara. "Kňaz a novinár Marián Gavenda stručne zanalyzuje printové katolícke médiá na Slovensku po roku 2010. Dôležitým vstupom bude príspevok dominikána a publicistu Gabriela Hunčagu na tému Kde sa mentálne a duchovne nachádzame a ktorým smerom sa pohybujeme? Slovensko 2030. Diskusia Od potreby zviditeľniť sa cez konfrontáciu k spolupráci má ambíciu nielen načrtnúť status quo, ale aj poukázať na možnosti spolupráce katolíckych médií," dodal hovorca Žilinskej diecézy.
Podujatie, ktoré pripravili Inštitút Communio, n.o. a Žilinská diecéza, uzavrie ďakovná bohoslužba v Katedrále Najsvätejšej Trojice v Žiline, ktorú bude o 18. hodine celebrovať diecézny biskup Tomáš Galis.
Časopis Naša Žilinská diecéza založili v roku 2012 pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda medzi našich predkov. Jeho hlavnou náplňou je priblížiť život cirkvi vo farnostiach, pomáhať vzniknúť povedomiu diecézy, ale aj reflektovať celospoločenské problémy z regionálneho hľadiska. Časopis je určený pre celú rodinu. Vychádza mesačne v náklade 7000 kusov.

Copyright © TASR 2017

Psia duša

Psia duša


1. 2. 2017

Vyhlásenie študenta Jozefa Repku

Vyhlásenie študenta Jozefa Repku


Ja, Jozef Repka, vyhlasujem, že nikdy som nepodporoval, nepodporujem a nebudem podporovať systémy, ktoré potláčajú práva osôb vzhľadom na ich rasu, národnosť alebo vierovyznanie. Taktiež odmietam rasovú neznášanlivosť a nikdy som sa k takejto myšlienke nehlásil, nehlásim a nebudem hlásiť.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dcéra zosnulého speváka Michaela Jacksona Paris, si zahrá v dramatickom seriáli Star (2016). V pondelok to oznámili zástupcovia televízie Fox, ktorá hudobnú novinku vysiela. Pre 18-ročnú Jackson bude účinkovanie v projekte jej hereckým debutom.
Paris Jackson, ktorá je druhým z troch spevákových detí, stvárni Rachel Wells, štýlovú, ale zastrašujúcu špecialistku na sociálne siete. Tá bude dohliadať na propagačné fotografovanie dievčenskej skupiny titulnej hrdinky Star (Jude Demorest) a úmyselne ich vyprovokuje, aby prekročili hranice ich komfortnej zóny. V projekte hrajú aj Ryan Destiny, Brittany O'Grady, Queen Latifah, Benjamin Bratt, Amiyah Scott či Quincy Brown.
Od smrti svojho otca v roku 2009 sa Paris Jackson viackrát objavila v televíznych reláciách venovaných jeho osobe, ako napríklad v roku 2012 v relácii Oprah's Next Chapter či o rok neskôr v talkshow Ellen DeGeneres. Ako hostka sa vlani objavila aj v projekte iluzionistu Crissa Angela s názvom Criss Angel Trick'd Up. Venuje sa aj modelingu.

Americká herečka Teri Hatcher sa predstaví v aktuálnej druhej sezóne seriálu Supergirl (2015). Tvorcovia projektu zatiaľ neprezradili, akú úlohu si 52-ročná rodáčka z Kalifornie zahrá, uviedli však, že pôjde o tajomnú, zápornú postavu.
Hatcher pritom v minulosti účinkovala aj v seriáli Superman (1993 - 1997), kde stvárnila Lois Lane. "Nechcem uraziť žiadnu z úžasných herečiek, ktoré sa predstavili v tejto úlohe, ale Teri Hatcher je moja najobľúbenejšia predstaviteľka Lois Lane. To, že sa teraz vracia do sveta superhrdinov v úplne inej úlohe, je pre nás aj fanúšikov neuveriteľným darčekom," uviedol Andrew Kreisberg, ktorý je jedným z výkonných producentov Supergirl. Druhú sezónu seriálu začali v USA vysielať 10. októbra, pričom začiatkom minulého mesiaca ohlásili, že vznikne aj tretia séria.
Teri Lynn Hatcher je okrem spomínaného Supermana známa aj ako Susan Mayer zo seriálu Zúfalé manželky (2004 - 2012), ktorý jej v roku 2005 vyniesol Zlatý glóbus. Zahrala si napríklad tiež vo filmoch ako Tango a Cash (1989), Drsný a drsnejší (1996), Zajtrajšok nikdy nezomiera (1997) a prepožičala hlas do animáku Koralína a svet za tajnými dverami (2009). Od minulého roku účinkuje v seriáli The Odd Couple (2015).



©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV! BUREŠ ÚTOČÍ!

TO JE TV!
BUREŠ ÚTOČÍ!

Zomrel Frank Pellegrino

Zomrel Frank Pellegrino

Vo veku 72 rokov zomrel americký herec Frank Pellegrino, ktorý v období 1999 až 2004 účinkoval v seriáli Sopranovci (1999 - 2007). Naposledy vydýchol v utorok v rodnom New Yorku v dôsledku rakoviny pľúc.
Frank Pellegrino okrem Sopranovcov účinkoval v rokoch 1994 až 1995 v seriáli New York Undercover (1994 - 1999) či v televíznom projekte Big Apple (2001). Zahral si aj vo filmoch Mafiáni (1990), Angie (1994), Môže sa to stať aj vám (1994), Tarantella (1996), Krajina policajtov (1997), Modrooký Mickey (1999) alebo Flákači (2001). V New Yorku viedol reštauráciu Rao's, ktorá sa stala obľúbeným miestom Woodyho Allena, Tonyho Bennetta, Michaela Douglasa a ďalších. Podnik sa objavil napríklad aj v snímke Vlk z Wall Street (2013) Martina Scorseseho.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

31. 1. 2017

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK

Komerčne najúspešnejšími televíziami boli aj v druhom polroku 2016 stanice TV Markíza, TV Joj a Jednotka. Ukázal to najnovší prieskumu MML-TGI za tretí a štvrtý kvartál minulého roku spoločnosti Median SK.
TV Markízu sledovala denne polovica (50,1 %), TV JOJ takmer tretina (30,6 %) a Jednotku takmer štvrtina (24 %) všetkých divákov. TV Markíza a Jednotka pritom zaznamenali medziročný pokles v sledovanosti zhruba o jeden percentuálny bod. TV JOJ si svoju pozíciu medziročne udržala.
Ďalšie miesta v sledovanosti patrili staniciam TV Doma (6,5 %), TA3 (5,9 %), Dvojka (4,3 %), TV Dajto (4 %) a Plus (3,9 %). Dve posledné priečky v rebríčku desiatich najsledovanejších staníc patrili českým staniciam ČT1 (3,0 %), NOVA (2,7 %).
Celkovo televíziu sledovali v druhom polroku 2016 denne takmer štyri milióny divákov. Sumárna sledovanosť pritom medziročne poklesla o tri percentuálne body na 83 percent.
Najsilnejšou televíznou skupinou bola TV Markíza, ktoré mala v parametri „sledoval včera“ 54-percentnú sledovanosť. V poradí druhá televízna skupina JOJ Group dosiahla sledovanosť 33 percent a televízne okruhy verejnoprávnej RTVS sledovalo 25 percent divákov. Všetky tri skupiny zaznamenali medziročný pokles o jeden percentuálny bod.
Najväčší podiel na trhu si aj v druhom polroku 2016 udržovala TV Markíza (39 %). Trhovou dvojkou bola TV JOJ s 21 percentami a v poradí tretia Jednotka kontrolovala 15 percent trhu. Ostatné televízie mali dohromady štvrtinu (25 %) trhu.
Prieskum uskutočnila agentúra Median SK v termíne od 27. júna do 18. decembra 2016 na vzorke 4101 respondentov vybraných z populácie vo veku 14 až 79 rokov.

Copyright TASR ©2017



MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Škótsky herec Peter Capaldi končí v sci-fi seriáli Doctor Who (2005), známom aj pod názvom Pán času. Oznámil to v rozhlasovej show moderátorky Jo Whiley na BBC Radio 2. Päťdesiatosemročný rodák z Glasgowa odíde z kultovej série na konci roka. "Myslím, že je čas ísť ďalej," vyjadril sa dvanásty predstaviteľ obľúbeného Doktora, ktorý rolu prevzal v roku 2013 po Mattovi Smithovi. Pripravovaná desiata sezóna, ktorá by sa mala dostať do vysielania v apríli, tak bude jeho posledná, pričom s Doktorom sa definitívne rozlúči na Vianoce. "Je mi smutno, milujem Pána času, skvelo sa na ňom pracuje," vyjadril sa. Prezradil pritom, že tvorcovia ho požiadali, aby v seriáli zostal aj po tom, ako sa mu skončí súčasná zmluva, no on sa rozhodol ísť v ústrety novým výzvam.
Desiata sezóna Doctor Who bude poslednou aj pre doterajšieho hlavného tvorcu Stevena Moffata, z ktorého rúk projekt prevezme tvorca krimi seriálu Broadchurch (2013) Chris Chibnall. Ako nová Doktorova spoločníčka sa v nej predstaví Pearl Mackie, ktorá nahradí Jennu Coleman. Tá v seriáli účinkovala v rokoch 2012 až 2015.
Hlavnou postavou seriálu Doctor Who je excentrický humanoidný mimozemšťan, ktorý si hovorí Doktor a cestuje priestorom i časom v lodi zvanej TARDIS. Tá zvonku vyzerá ako stará modrá policajná búdka, ale vnútri je obrovská. Na cestách sa k nemu často pridávajú rôzni ľudia alebo ďalší mimozemšťania a spoločne zachraňujú Zem i vesmír. Seriál vysielali najprv v rokoch 1963 až 1989, no celosvetový fenomén sa z neho stal až po štarte modernej verzie v roku 2005. Doktora hral vtedy už deviaty herec Christopher Eccleston. Zmeny hercov tvorcovia vysvetlili tým, že Doktor sa s každým úmrtím regeneruje do nového tela.
Peter Dougan Capaldi je známy najmä ako Malcolm Tucker zo seriálu The Thick of It (2005 - 2012) a filmu Politické kruhy (2009). Zahral si aj vo filmoch Nebezpečné známosti (1988), Svetová vojna Z (2013) alebo The Fifth Estate (2013). V roku 1995 získal Oscara za krátky hraný film Franz Kafka's It's a Wonderful Life (1993), ktorý režíroval a napísal aj jeho scenár.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a



SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Slovenská lekárnická komora (SLeK) obnovila vydávanie časopisu Slovenský lekárnik. Koncom februára sa pripravuje jeho druhé vydanie. Išlo o prvý slovenský lekárnicky časopis. Vychádzal v rokoch 1931 až 1951, informovala komora.
Prvé číslo mesačníka vyšlo v januári 1931. Časopis mal podtitulok Úradný časopis Sväzu lekárnikov Slovákov a mal hájiť nielen hospodárske záujmy a požiadavky lekárnikov, ale tiež poukázať na riešenia etických a morálnych problémov lekárnictva. Jeho tradíciu obnovila SLeK v roku 2016, kedy vydala prvé číslo obnoveného časopisu Slovenský lekárnik s podtitulom „odborný časopis slovenského lekárnictva“.
Časopis bude vychádzať dvakrát ročne. Jeho obsah tvoria odborné historické články a unikátne historické fotografie.

Copyright TASR ©2017

30. 1. 2017

Skylink News

Skylink News

Skylink dnes spustil vysielanie programu JOJ Cinema +1 HD. Filmová stanica je už druhým programom z portfólia JOJ Group, ktorý operátor ponúka ako satelitnú inováciu s časovým posunom.
Dnes, v pondelok 30. januára, spustila spoločnosť M7 Group, prevádzkovateľ česko-slovenskej satelitnej platformy Skylink, vysielanie programu JOJ Cinema +1 HD – ide už o druhú stanicu z portfólia JOJ Group, ktorú operátor poskytuje s časovým posunom jednej hodiny. Skylink zaviedol túto inováciu satelitného televízneho vysielania na slovenskom trhu už v decembri 2016, keď spustil vysielanie JOJ +1 HD. Program filmovej stanice JOJ Cinema +1 HD je súčasťou predplateného balíčka Smart a vyšších.
„Tešíme sa, že si služba poskytovania programu s časovým posunom našla svojich divákov a v krátkom čase tak k JOJ +1 HD pribudla aj naša filmová stanica JOJ Cinema +1 HD,“ hovorí Mojmír Mlčoch, finančný riaditeľ JOJ Group
V regióne strednej a východnej Európy ide o novinku, na západných trhoch je toto riešenie už zaužívané. Pre český trh Skylink rovnakým spôsobom ponúka kanál Prima +1 HD, teda obsah stanice Prima HD s hodinovým posunom.

TV JOJ NEWS

TV JOJ NEWS

JOJ Group dosiahla za uplynulý týždeň najvyšší výkon v stredu 25. januára, a to celodenne aj v prime time. V rámci obchodne relevantnej cieľovej skupiny si v hlavnom vysielacom čase vyslúžila 34,7 % podiel na trhu, pri divákoch starších ako 12 rokov zaznamenala 33,6 % share. Sledovanosť v CS 12-54 mala JOJ Group najvyššiu v rovnaký deň – v prime time na úrovni 12,0 %. V nedeľu 29. januára dosiahla najvyšší rating v rámci CS 12+, až 15,6 % v hlavnom vysielacom čase.
Najsledovanejším programom uplynulého týždňa z ponuky všetkých slovenských televízií boli v rámci univerzálneho publika Noviny TV JOJ, ktoré vo štvrtok 26. januára sledovalo až 770-tisíc divákov, čo znamenalo vynikajúci 16,4 % rating a 35,3 % share. Najlepšie počasie zaznamenalo najvyšší rating v pondelok 23.1. s 15,7 % sledovanosťou a 31,7 % share (CS 12+).
Z nespravodajských relácií malo najviac divákov V siedmom nebi, ktoré si v nedeľu opäť zlepšilo svoj výkon - dosiahlo vynikajúci 14,3 % rating a 32,4 % share v CS 12+ a 10,2 % sledovanosť a 28,5 % podiel na trhu v CS 12-54. Najpočetnejšou skupinou divákov boli ženy vo veku 45 až 54 rokov, ktoré zaznamenali excelentnú, až 18,9 % sledovanosť. TOP programom pre komerčnú cieľovku bola druhá epizóda seriálu Prázdniny, ktorá v stredu dosiahla 13,1 % sledovanosť a 35,2 % podiel na trhu.

Dáta sú analyzované v meraní LIVE + VOSDAL (Viewing On Same Day As Life) – analýza živého vysielania spojená s oneskorenou sledovanosťou prehranou v ten istý deň ako živé vysielanie.
Dáta sú od 1. 1. 2017 analyzované s pridaním HOSTÍ. Hodnoty sledovanosti sú uvedené za cieľové skupiny 12+ a 12-54. Zdroj dát: PMT Slovakia; PR JOJ Group

TA3 NEWS

TA3 NEWS

Premiéra relácie V politike, vysielaná na TA3 dňa 29.1.2017, bola s podielom na trhu až 22,7 % v cieľovej skupine A status s VŠ (top manažéri) - jednotkou na trhu.
V premiére si reláciu pozrelo 359 tis. divákov ( rch 359 tis., shr 8,6 % ) a spolu s reprízou dosiahla relácia V politike včera kumulatívny reach 578 tis. divákov.
Hosťami relácie V politike, ktorú od 11.00 hod. moderoval Norbert Dolinský, boli traja najvyšší ústavní činitelia: Andrej Kiska, prezident SR, Andrej Danko (SNS), predseda NR SR a Robert Fico (Smer-SD), predseda vlády. Ďalšími hosťami relácie boli Štefan Zelník (SNS), poslanec NR SR, Iveta Lazorová, prezidentka SKSPA a Marián Petko, prezident ANS.
Témy relácie, o ktorých moderátor Noro Dolinský diskutoval so svojimi hosťami, boli: Ceny energií, prideľovanie vojenských hodností, komunikácia politických strán s verejnosťou, radikalizácia spoločnosti, témy zahraničnej politiky a reforma zdravotníctva.
Obsah relácie zaujal nielen širokú divácku verejnosť, ale aj mnohé slovenské médiá. Podľa agentúry Slovakia online boli vyjadrenia z relácie V politike citované v 71 rôznych mediálnych príspevkoch.

*Poznámka: Uvedené čísla pochádzajú z elektronického merania televízií formou peoplemetrov (zdroj: PMT/TNS SK). V CS Ind 12+ sú započítaní hostia. Meraná bola aktivita LIVE+VOSDAL, reach s minútovou podmienkou.

RTVS: Zem spieva postavila Slovensko na nohy

RTVS
 
Zem spieva postavila Slovensko na nohy

Jednotka bola vďaka Zem spieva v sobotu v hlavnom vysielacom čase jednotkou sledovanosti s podielom 22,6%. Novú šou, ktorá má ambíciu postaviť na nohy celé Slovensko a ukázať to najkrajšie zo slovenského folklóru, v sobotu večer sledovalo až 630-tisíc divákov, čo predstavuje trhový podiel 28,0%. V čase vysielania bola Jednotka najsledovanejšou televíziou na trhu aj u mladších divákov v cieľovej skupine 12 – 54 (trhový podiel 21,7%), celkový zásah relácie bol 1.053.000 divákov, čo je takmer 23% z populácie divákov starších ako 12 rokov. Zem spieva sa vďaka skvelej sledovanosti stala v sobotu 28. januára vôbec najsledovanejšou reláciou na Slovensku.
„Chcem predovšetkým poďakovať všetkým tvorcom a samozrejme aj divákom za skvelý štart Zem spieva. Nesmierne nás teší, že sme sa trafili do vkusu divákov a vážime si ich záujem. Pevne verím, že sa formátu bude dariť i naďalej,“ uviedol k úspešnej premiére Zem spieva programový riaditeľ televíznej časti RTVS Tibor Búza.
Potešujúci je aj fakt, že počas svojho vysielania si udržiavala stabilnú a skôr rastúcu sledovanosť a v najsledovanejšej minúte ju sledovalo 768.000 divákov.
Verejnoprávnej Jednotke sa darilo aj počas vysielania iných formátov, jednotkou na trhu bola v utorok vďaka relácii Nikto nie je dokonalý (375.000 divákov/podiel na trhu 16,8%), piatok opäť patril zábavno-súťažnej šou Milujem Slovensko (460.000/21,2%; šou bola najsledovanejšia aj v cieľovej skupine mladších divákov od 12 do 54 rokov s trhovým podielom 19,8%), úspešnú sobotu zaznamenala aj Neskoro večer: Talkshow Petra Marcina (334.000/19,3%), ktorá dosiahla najvyššiu sledovanosť a druhý najvyšší podiel na trhu od svojho štartu v r. 2014.
V nedeľu bol počas svojho vysielania trhovou jednotkou aj magazín Svet v obrazoch (144.000/12,1%), diskusná relácia O 5 minút 12 (221.000/16,9%), publicistická relácia Občan za dverami (219.000/16,0%) či detektívny seriál Agatha Christie (202.000/14,7%).
Medziročne vyšší výkon opäť zaznamenali hlavné Správy RTVS (z 15,4% na 17,8%), ale aj Správy RTVS o 12.00 h (z 10,3% na 11,2%), 5 proti 5 (z 15,0% na 18,7%) a populárny kvíz Duel (z 15,7% na 19,2%) - počas celého týždňa bola Jednotka počas vysielania Duelu najsledovanejšou televíziou na trhu.
V piatok Dvojka rozšírila svoju programovú ponuku o talkšou Trochu inak s Adelou Banášovou, jej štart si pozrelo 80.000 divákov a dosiahla trhový podiel 5,3%. Najviac divákov si v 4. týždni 2017 na Dvojke pozrelo priamy prenos z ME 2017 v krasokorčuľovaní - piatkový prenos z voľných jázd žien sledovalo 119.000 divákov. Priemerná sledovanosť prenosov z ME v krasokorčuľovaní dosiahla hodnotu 80.000 divákov. Mimo športu sa tradične darilo populárnemu magazínu Farmárska revue (106.000 divákov).
Poznámka: Všetky dáta sú platné pre CS 12+ (ak nie je uvedené inak).


Screen Actors Guild Awards

Screen Actors Guild Awards

Dráma Skryté čísla o troch afroamerických matematičkách, ktoré začiatkom 60. rokoch robili dôležité výpočty pre americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), získala v nedeľu večer hlavnú cenu amerického Združenia filmových a televíznych hercov (SAG).
Snímka Skryté čísla (Hidden Figures), ktorú režíroval Theodore Melfi, získala prestížnu cenu SAG za najlepšie herecké obsadenie pomerne prekvapivo, favorizované totiž boli skôr filmy Moonlight či Miesto pri mori. Oscarový favorit - muzikál La La Land - pritom do súťaže v tejto kategórii nominovaný nebol vôbec.
Prestížny galavečer v Los Angeles sa od samotného začiatku niesol v politickej atmosfére, resp. kritike imigračného výnosu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podujatie otvoril jeho moderátor, herec Ashton Kutcher, ktorý pozdravil publikum pri televíznych obrazovkách a tiež "... každého na letiskách, ktoré patria do mojej Ameriky". K jeho výroku sa podobnými poznámkami postupne pridávali aj viacerí laureáti prestížnych ocenení, kritizujúci Trumpovo nariadenie zakazujúce vstup do USA pre občanov siedmich krajín spájaných s islamským radikalizmom.
Cenu za najlepší mužský herecký výkon si zo slávnostného galavečera v Los Angeles odniesol Denzel Washington za úlohu v filme Fences, ktorý aj sám režíroval. Za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe zase bola ocenená Emma Stoneová za muzikál La La Land.
Laureátmi v kategóriách filmových hercov vo vedľajších úlohách sa stali Mahershala Ali (Moonlight) a Viola Davisová (Fences). Cenu za najlepšie výkony kaskadérov vo filme dostali účinkujúci vo vojnovej dráme Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu, ktorú režíroval Mel Gibson. Okrem šiestich filmových cien boli udelené ocenenia aj v deviatich televíznych kategóriách.
Cenu za najlepšie herecké obsadenie v komediálnom seriáli získal Orange is the New Black z prostredia ženskej väznice. Cenu za najlepšie herecké obsadenie v dramatickom seriáli zase udelili mysterióznemu seriálu Stranger Things.
Najlepšími hercami v komediálnom seriáli sa stali William H. Macy (Shameless) a Julia Louis-Dreyfusová (Veep). V dramatickom seriáli rovnaké ocenenie získali John Lithgow (The Crown) a Claire Foyová (The Crown). Za kaskadérske kúsky si cenu odniesol fantasy seriál Hra o tróny.
Cenu za celoživotné dielo si z Los Angeles odniesla americká herečka Lily Tomlinová (77), známa najmä vďaka mnohým komediálnym úlohám. Filmové ocenenia SAG sú považované za dôležitý indikátor úspešnosti filmov pred blížiacim sa udeľovaním Oscarov, ktoré sa uskutoční 26. februára.

Copyright © TASR 2017

Mimoriadne zmeny programu RTVS

Mimoriadne zmeny programu RTVS 




Rozhlas a televízia Slovenska v pondelok 30. januára, v deň poslednej rozlúčky so Zdenou Gruberovou pripravuje mimoriadne zmeny programu.

Jednotka

11.00     Posledná rozlúčka so Zdenou Gruberovou
           - priamy prenos zo SND

22.50     Takí sme boli - Zdena Gruberová
           Talkšou Milana Kňažka


Dvojka

12.40     Básnik a žena, televízny film

13.30     Zaostrené na herečku, medailón Zdeny Gruberovej 

29. 1. 2017

The Sundance Film Festival 2017

The Sundance Film Festival 2017

Na najvýznamnejšom festivale nezávislého filmu v Spojených štátoch sa rozdávali ceny.
Usporiadateľom festivalu je filmový inštitút Sundance Institute, ktorý založil herec a režisér Robert Redford na podporu nezávislých filmárov.


U.S. DRAMATIC

Grand Jury Prize
I Don’t Feel At Home In This World Anymore
Réžia: Macon Blair

Cena za réžiu
Eliza Hittman, Beach Rats

Cena Wald Salt Screenwriting
Ingrid Goes West
Autori: Matt Spicer, David Branson Smith

Special Jury Award for Breakthrough Director
Maggie Betts, Novitiate

Špeciálna cena poroty- Breakthrough Performance
Chanté Adams, Roxanne Roxanne

Špeciálna cena poroty za kameru
Yellow Birds
DP: Daniel Landin

Cena publika
Crown Heights

U.S. DOCUMENTARY

Veľká cena poroty
Dina
Réžia: Dan Sickles, Antonio Santini

Cena za réžiu
Peter Nicks, The Force

The Orwell Award
Icarus
Réžia: Bryan Fogel

Špeciálna cena poroty za príbeh
Strong Island
Réžia: Yance Ford

Špeciálna cena poroty za strih
Unrest
Strihači: Kim Roberts, Emiliano Battista


WORLD CINEMA DOCUMENTARY COMPETITION

Veľká cena poroty: 
“Last Men in Aleppo”

Cena publika:
“Joshua: Teenager vs. Superpower”

Cena za réžiu: 
Pascale Lamche, “Winnie”

Špeciálna cena poroty pre príbeh: 
Catherine Bainbridge, Alfonso Maiorana, “Rumble: The Indians Who Rocked the World”

Špeciálna cena poroty za strih: 
Ramona S. Diaz, “Motherland”

Špeciálna cena poroty za kameru: Rodrigo Trejo Villanueva, “Machines”

OSTATNÉ CENY

Next Audience Award: 
“Gook”

Alfred P. Sloan Feature Film Prize: 
“Marjorie Prime”