4. 3. 2017

Český lev

Český lev

Životopisné dráma Masaryk režiséra Julia Ševčíka ovládlo dnešné udeľovanie Českých levov v pražskom Rudolfíne. Tvorcovia filmu dostali ocenenie v 12 kategóriách. Snímok tak prekonal doterajší rekord, ktorý držal Horiace ker s 11 soškami. Masaryk sa stal najlepším filmom roka. Porota ocenila aj réžiu, herecké výkony Karla Rodena a Oldřicha Kaisera, scenár a ďalších sedem tvorcov.
Do tuzemských kín film Masaryk dorazí 9. marca, symbolicky v deň, keď Jan Masaryk zomrel. Česko-slovenské koprodukčný film sa odohráva v rokoch pred druhej svetovej vojne.
Diplomata a politika vo filme hrá Roden, prezidenta Edvarda Beneša stvárnil Kaiser. V ďalších úlohách sa predstavil Jiří Vyorálek ako Konrád Henlein a Robert Jašków ako Emanuel Moravec. V úlohe jednej z Masarykových priateliek sa na filmové plátno vrátila modelka Eva Herzigová.
Drámu Masaryk mali možnosť v polovici februára vo svetovej premiére zhliadnuť diváci medzinárodného filmového festivalu Berlinale, kde príliš nenadchlo. Vyplýva to z recenzií na serveroch Screen Daily a The Upcoming. Kritici vytýkajú snímke napríklad strnulosť či lacné sexuálne scény.


VÍŤAZI - ČESKÝ LEV

NAJLEPŠÍ FILM
Masaryk

DOKUMENT
Normálne autistický film

RÉŽIA
Masaryk - Julius Ševčík

HLAVNÝ ženský herecký výkon

Ja, Olga Hepnarová - Michalina Olszanská

HLAVNÝ mužský herecký výkon
Masaryk - Karel Roden

VEDĽAJŠÍ ženský herecký výkon
Ja, Olga Hepnarová - Klára Melíšková

VEDĽAJŠÍ mužský herecký výkon
Masaryk - Oldřich Kaiser

NAJLEPŠÍ TELEVÍZNY FILM alebo miniséria
Zločin v Polnej

NAJLEPŠÍ DRAMATICKÝ TELEVÍZNY SERIÁL
Pustatina

SCENÁR
Masaryk - Petr Koliesko, Alex Koenigsmark, Julius Ševčík

KAMERA
Masaryk - Martin Štrba

STRIH
Masaryk - Marek Opatrný

ZVUK
Masaryk - Viktor Ekrt, Pavel Rejholec

HUDBA
Masaryk - Michal Lorenc, Kryštof Marek

Scénografia
Masaryk - Milan Býček

KOSTÝMY
Masaryk - Katarína Štrbová Bieliková

MASKY
Masaryk - Lukáš Král

CENA Magnesia ZA NAJLEPŠÍ ŠTUDENTSKÝ film
Kyjev Moskva

FILMOVÝ PLAGÁT 
Ja, Olga Hepnarová - Lukáš Veverka -vítěz

CENA filmových FANÚŠIKOV 
Anthropoid 

Copyright ČTK ©2017

Zomrel Lazar Stojanovič

Zomrel Lazar Stojanovič

Vo veku 73 rokov zomrel v Belehrade srbský filmový režisér Lazar Stojanovič, ktorého komunistický režim poslal v 70. rokoch do väzenia za jeho absolventský film Plastični Isus (Plastikový Ježiš) kritizujúci totalitné režimy. Jeho úmrtie oznámila dnes jeho rodina. Príčinu smrti neuviedla.
Stojanovič bol známy svojimi liberálnodemokratickými ideálmi v bývalej Juhoslávii i po rozpade krajiny v nacionalistickej eufórii, ktorá vyústila v sériu etnických vojen. V 90. rokoch sa ako protivojnový aktivista angažoval v hnutí bojujúcom proti režimu Slobodana Miloševiča.
Nakrútil filmové dokumenty o vodcoch bosnianskych Srbov v období vojny Radovanovi Karadžičovi a Ratkovi Mladičovi.

Copyright TASR ©2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Deniz Yücel je "nemecký agent", vyhlásil včera turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Takto označil v Turecku zatknutého novinára s dvojakým nemecko-tureckým občianstvom Deniza Yücela, informovala agentúra Anadolu.
"Ako predstaviteľ Strany kurdských pracujúcich (PKK), ako nemecký agent sa táto osoba mesiac ukrývala na nemeckom konzuláte," povedal Erdogan.
Turecké úrady vzali Yücela do väzby a obvinili ho zo šírenia propagandy PKK a hnutia moslimského duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v USA a obviňovaného Ankarou zo zorganizovania vlaňajšieho nevydareného pokusu o vojenský prevrat v Turecku, pripomenula agentúra DPA.
Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert v stredu vyhlásil, že Berlín očakáva od tureckých orgánov čo možno najrýchlejšie prepustenie Yücela, ktorý pracuje pre nemecký denník Die Welt.
Uväznenie novinára ešte v utorok večer kritizoval aj nemecký prezident Joachim Gauck, ktorý v tejto súvislosti vyjadril pochybnosti, či Turecko chce byť právnym štátom.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová považuje uvalenie vyšetrovacej väzby na novinára, ktorý sa sám prihlásil tureckým orgánom, za neadekvátny krok.
Yücel prišiel 14. februára na policajnú stanicu v Istanbule po tom, ako polícia po ňom začala pátrať v súvislosti s jeho článkami o počítačových útokoch, ktorých výsledkom bol únik e-mailov Erdoganovho zaťa, tureckého ministra energetiky Berata Albayraka.
Obsah Albayrakových e-mailov bol zverejnený vlani v septembri. Odhalil sa vďaka nim politický tlak, ktorý vláda vyvíja na turecké médiá, ako aj stratégie využívané na manipulovanie verejnej mienky na sociálnych sieťach.

Copyright TASR ©2017


Bývalý pakistanský vojenský líder a generál vo výslužbe Parvíz Mušarraf odštartoval televíznu kariéru ako politický analytik v talkshow na pakistanskej stanici BOL Network.
Program s názvom "Pakistan na prvom mieste s prezidentom Mušarrafom" mal premiéru v nedeľu a exlíder sa divákom prihovoril naživo z Dubaja v Spojených arabských emirátoch, kde teraz žije. Odpovedal na otázky týkajúce sa bezpečnostnej situácie v Pakistane, kde iba vo februári pri útokoch militantov zomrelo vyše 130 ľudí, uvádza agentúra Reuters.
Mušarraf, ktorý sa ujal moci počas vojenského prevratu v roku 1999 a odstúpil o deväť rokov neskôr v dôsledku masových protestov, mohol vlani opustiť svoju vlasť zo zdravotných dôvodov. Vďaka nim sa nemusel postaviť pred súd pre obvinenia z velezrady a iných údajných zločinov, ktoré však on opakovane odmieta.
Súdny proces proti bývalému prezidentovi iniciovala prokuratúra na podnet pakistanského premiéra Naváza Šarífa, ktorý bol zosadený počas zmieneného prevratu. Šaríf sa vrátil do kresla ministerského predsedu v roku 2013. Obvinenia vznesené proti Mušarrafovi boli zdrojom napätia medzi armádou a Šarífovou vládou.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


TO JE TV!

TO JE TV!


3. 3. 2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Prvé číslo obecných novín v obci Hrochoť v okrese Banská Bystrica Hrochotský hlásnik vyšlo vo februári. „Noviny budú vychádzať periodicky každých šesť mesiacov a občanov budú informovať o dianí vo všetkých oblastiach spoločenského života v obci, akými sú šport, kultúra, dobrovoľní hasiči, základná škola, materská škola a iné,“ uvádza v úvodníku starosta Hrochote Marian Mazúch.
„Vydali sme toto prvé číslo Hrochotského hlásnika z obecných peňazí a dodali v tlačenej podobe do každej domácnosti v obci. Na základe kladných ohlasov pripravíme ďalšie číslo na jeseň tohto roku. Ozvali sa aj ďalšie obecné združenia, ktoré sa chcú v novinách prezentovať,“ spresnil pre agentúru SITA starosta Mazúch.
Hlásnik na ôsmich stranách informuje o vybudovaní hasičskej zbrojnice, rekonštrukcii komunikácií a iných objektov v obci, občania v ňom nájdu aj informácie zo športu. V novinách sa predstavuje Dobrovoľný hasičský zbor Hrochoť, Základná a materská škola a Folklórna skupina Hrochoťan. Na poslednej strane sú informácie o zbere odpadu v obci, dôležité telefónne čísla, ale aj program podujatí v roku 2017. Hrochotský hlásnik je dostupný aj vo formáte PDF na internetovej stránke obce.
Obec Hrochoť sa nachádza v okrese Banská Bystrica a patrí do mikroregiónu Severné Podpoľanie. V obci v rokoch 1847 – 1856 pôsobil ako evanjelický kňaz veľký štúrovský básnik, autor Maríny a Detvana - Andrej Braxatoris-Sládkovič.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



"Hluchí" sa z médií zatiaľ úplne nevytratili

"Hluchí" sa z médií zatiaľ 


úplne nevytratili

Už 10 rokov si verejnosť pripomína 3. marec ako Svetový deň počutia, alternatívne nazývaný aj Medzinárodný deň starostlivosti o sluch. Tento deň je venovaný najmä tým, ktorých postihla čiastočná alebo úplná strata sluchu. Hovorí sa im „Nedoslýchaví“ alebo „Nepočujúci“. Také je správne pomenovanie skupiny ľudí so sluchovým postihnutím. Ako však s týmto termínom pracujú médiá?
Spoločnosť NEWTON Media sa rozhodla podrobnejšie zmonitorovať používanie týchto pojmov v slovenských médiách. V analýze za rok 2016 skúmala, ako pracujú novinári s výrazom „Nepočujúci“, pričom porovnávala výskyt tohto slova s nesprávne používaným pojmom „hluchý“. Sledovala zastúpenie oboch výrazov v jednotlivých médiách, citácie respondentov, tematické zameranie príspevkov a v neposlednom rade aj kultúru Nepočujúcich.

Používanie označenia „hluchý“ nie je korektné
Rodina Šarinových z Veľkého Krtíša, známa aj vďaka projektu Deaf Kebab, už niekoľko rokov upozorňuje na nevhodné používanie slova „hluchý“, ktoré je v našej spoločnosti stále zaužívané: „Za hluchého môže označiť manželka svojho manžela, ak neumyje riad, ktorý mu kázala umyť,“ vtipne vysvetľuje Róbert Šarina, tlmočník a lektor posunkového jazyka. S vážnosťou ale dodáva, že toto označenie pre nepočujúceho človeka je nevhodné, podobne ako pojmy slepý (správne nevidiaci), Cigán (správne Róm), Neger (správne Afroameričan).
Pojem „hluchý“ sa v minulosti bežne používal, podobne ako označenie „hluchonemý“, čo znamená, že ľudské podvedomie ho automaticky „vyťahuje“ a vyvoláva dojem, že sa má použiť ako prvý výraz, ktorý človeku napadne. Dnes je však toto označenie komunity Nepočujúcich považované až za nezdvorilé, či dehonestujúce. Róbert Šarina hovorí, že ak niekto v rozhovore takéto pomenovanie použije, ukazuje len, že „v téme nie je doma“.
Hoci ide o jazykovo nekorektný výraz, objavuje sa aj v slovenských médiách. Spoločnosť NEWTON Media analyzovala celkovo 30 mediálnych zdrojov, pričom pojmy „hluchý“ alebo „nepočujúci“ zaznamenala spolu v 304 článkoch. Označenie „hluchý“ bolo použité v 60 príspevkoch, čo tvorilo 20 % z celkovej medializácie.

„Hluchí“ najmä na Markíze
Najväčší počet reportáží s použitím výrazu „hluchý“ odvysielala TV Markíza (9). Musíme však zdôrazniť, že až v 2/3 prípadov použil toto označenie samotný respondent. Táto skutočnosť upozorňuje aj na ďalší súvisiaci fakt, a to, že nielen médiá nesprávne používajú označenie „hluchý“, ale aj široká verejnosť, vrátane ľudí s poruchami sluchu a odborníkov. Respondenti so zhoršeným sluchom sa totiž pojmom „hluchí“ označili v siedmych článkoch, odborníci použili toto slovo v štyroch príspevkoch.
Tu Róbert Šarina upresňuje, že je potrebné rozlišovať medzi používaním slova „hluchý“ u ľudí, ktorých strata sluchu postihuje odmalička a tými, ktorí prišli o sluch v neskoršom veku, napr. v dôsledku zdravotných problémov: „Nepočujúci používatelia posunkového jazyka, teda tí, ktorí sa s defektom sluchu narodili, slovo „hluchý“ nepoužívajú a nemajú ho radi. Výnimkou je jedine ironické označenie iného Nepočujúceho. Je to čierny humor. Ľudia Nedoslýchaví alebo ohluchnutí, tí ktorí stratili sluch v dospelosti, pojem „hluchý“ síce používajú, ale to len preto, že sa nikdy nestotožnili s komunitou Nepočujúcich.“
Ako pozitívne zistenie môžeme označiť skutočnosť, že médiá dávali prednosť označeniu „nepočujúci“ pred použitím slova „hluchý“. Až desať zo sledovaných médií pojem „hluchý“ nepoužilo vôbec (Hospodárske noviny, Nový Čas Nedeľa, Plus 7dní, pravda.sk, Rádio Lumen, Rádio Regina, Slovenka, TA3, tyzden.sk, Dvojka).
Dôležité je spomenúť aj to, že Nepočujúci sami seba vnímajú ako jazykovú a kultúrnu komunitu, a preto používajú pri tomto slove veľké N. Takéto označenie si osvojili periodiká Denník N, Hospodárske noviny, spravodajský portál sme.sk a TV Markíza. Nepočujúcich ako členov jazykovej menšiny zmieňovalo s veľkým písmenom sedem príspevkov publikovaných v slovenských médiách.

Zdravotníctvo vs. každodenné problémy
Tematicky boli „hluchí“ najviac spájaní s oblasťou zdravotníctva. O „Nepočujúcich“ médiá zase informovali prevažne v súvislosti so zlepšením komfortu ich života či každodennými problémami. V žiadnom z analyzovaných príspevkov sa neobjavili komplexné rady, ako komunikovať s Nepočujúcim, resp. osobou, ktorá trpí poruchou sluchu. Komunita Nepočujúcich považuje pritom médiá za jeden z kanálov šírenia povedomia o problémoch s hluchotou, komunikácie s takýmito ľuďmi a ich integráciou do spoločnosti. Na každodennú realitu týchto osôb nepriamo upozornil rozhovor v relácii O 5 minút 12 (RTVS). Herečka Dalma Špitzerová v rámci neho viackrát upozorňovala, že je „trošku hluchá“, a že otázky musia klásť hlasnejšie. Súhrn pravidiel pri komunikácii s Nepočujúcimi alebo zle počujúcimi tak možno nájsť skôr na špecializovaných portáloch, ako v klasických médiách, u ktorých v tomto prípade absentovala vzdelávacia funkcia.

Svetový deň počutia
Svetový deň počutia bol založený v roku 2007 v Pekingu, kde sa konala prvá medzinárodná konferencia zameraná na prevenciu a liečbu porúch sluchu. Podľa verejne dostupných údajov trpí stratou sluchu až 16 % európskej populácie. Odhaduje sa, že na svete žije asi 360 mil. ľudí so zhoršeným sluchom. Na Slovensku neexistuje presná štatistika, no odborná verejnosť hovorí o približne 3 až 5 % z celkového počtu Slovákov. Podľa zákona o vysielaní a retransmisii musia verejnoprávne médiá zabezpečiť skryté alebo otvorené titulky pri 50 % všetkých svojich programov, alebo do nej tlmočiť 3 percentá svojich programov na oboch programových službách. Pri komerčných televíziách je toto číslo nižšie, tvorí 10%. RTVS vysiela pre túto skupinu osôb relácie Televízny klub nepočujúcich a Správy RTVS v slovenskom posunkovom jazyku.

Metodika:
Do analýzy boli zaraďované iba príspevky, ktoré pojmom „hluchý“ alebo „nepočujúci“ označovali reálne osoby, nie literárne či filmové postavy alebo priezviska osôb. Zaraďované neboli ani metaforické označenia a frazeologické jednotky. Analýza bola vykonávaná na vzorke médií: Denník N, Hospodárske noviny, Nový Čas, Plus jeden deň, Pravda, SME, aktuality.sk, aktualne.sk, blog.sme.sk, cas.sk, dennikn.sk, hnonline.sk, pluska.sk, pravda.sk, sme.sk, topky.sk, tyzden.sk, Rádio Lumen, Rádio Regina, Rádio Slovensko, Jednotka, Dvojka, TA3, TV JOJ, TV Markíza, Nový Čas Nedeľa, Plus 7 dní, Slovenka, Týždeň, Život.

O spoločnosti NEWTON Media
Spoločnosť NEWTON Media je lídrom v oblasti monitoringu médií a mediálnych analýz. Má za sebou 20-ročnú históriu, o ktorú opiera svoje bohaté odborné skúsenosti. Disponuje najväčším mediálnym archívom správ, ktorý siaha až do roku 1996. Aktivizuje sa aj v zahraničnej oblasti, je členom medzinárodných asociácií FIBEP a AMEC, ktoré združujú spoločnosti pôsobiace v oblasti monitoringu médií a mediálnych analýz.

TV JOJ NEWS-1890

TV JOJ NEWS-1890

Televízia JOJ zaradí v prvú marcovú nedeľu do vysielania nový výpravný dobový seriál 1890.
Na zámok Betliar prichádza z Pešti známy detektív Jánoš Marton, ktorý sa pokúša rozuzliť okolnosti záhadnej vraždy slúžky. Ako zakrátko zistí, tento prípad ani zďaleka nie je tak jednoduchý, dokonca nejde o jediné podivné úmrtie mladej ženy v tejto oblasti. Na Gemeri Martona víta rázny strážmajster Vilém Černý, ktorému detektívova prítomnosť nie je vôbec po chuti. Miestni obyvatelia tiež nie sú z Martonovho príchodu nadšení a krútia hlavou nad jeho vyšetrovacími metódami - sú totiž skeptickí k technickým vymoženostiam, pretože vyrastali vo viere v mágiu a povery. Marton s Černým tak stoja pred veľkou výzvou – prekonať vzájomnú antipatiu a spolu pátrať po zvrátenom páchateľovi, ktorým je podľa dedinčanov démon a podľa Martona prvý sériový vrah v dejinách Uhorska.
Seriál tvorcovia pripravovali približne dva roky. Jeho dejiskom je Gemer - väčšina scén vznikla na tamojšom kaštieli Betliar a v jeho okolí. „Gemer je nepoznaný a je veľmi krásny, mám k nemu vzťah, tak som si vymyslel, že by bolo vhodné ho viac ukázať. Sú tam krásne scenérie, či už kaštieľ, alebo exteriéry,“ povedal režisér seriálu Peter Begányi.
Autorkou storylinov je Zuzana Dzurindová, o scenár sa postarali Peter Nagy, Rasťo Boroš a Soňa Čermáková Uličná, ktorá zároveň dohliadala na literárnu prípravu seriálu. Tvorcovia podľa vlastných slov nemali ambíciu robiť presnú dobovú rekonštrukciu. „Rozhodli sme sa ponúknuť divákom niečo, čo je zhruba zasadené do konca 19. storočia. Aj ten rok, ktorý máme v názve, je len približný. Dostávame sa do obdobia, v ktorom fungujú určité spoločenské súvislosti a vzťahy, čo je pre nás z dramatického uhla pohľadu veľmi zaujímavé obdobie, je to obdobie, keď sa v tých zaostalejších regiónoch Uhorska mieša viera v povery a mágiu, zatiaľ čo z Pešti už prichádzajú nové metódy, nová technika, nadšenie pre nové objavy. Toto nás nejakým spôsobom inšpirovalo a preto sme si zvolili túto dobu. Naozaj však nebolo našou ambíciou byť úplne vo všetkom dôsledný a z finančného hľadiska to ani nie je možné,“ poznamenala dramaturgička a scenáristka Soňa Čermáková Uličná. „Za seba môžem povedať, že ten pocit je naozaj dobrý a cítim aj nádej, že by sa to mohlo páčiť aj niekomu inému okrem nás,“ dodala.
V seriáli účinkujú slovenskí, českí a poľskí herci. V hlavných úlohách sa predstavia Ján Koleník a Stanislav Majer. Ďalšie z ústredných postáv stvárnia Martin Nahálka, Milan Ondrík, Lukasz Kos, Anikó Vargová, Danica Matušová či Filip Kaňkovský.
Televízia novinku spustí pri príležitosti 15. výročia svojho vzniku. „Keď sme do tohto seriálu vstupovali, ešte sme nevedeli, že bude vysielaný práve na 15. výročie vzniku televízie. Naším úmyslom bolo priniesť niečo nové a kvalitné. Napriek tomu, že to je historický seriál, tak je veľmi progresívny. Z televízneho pohľadu je to jeden z najkvalitnejších počinov, ktoré naša novodobá televízna história na Slovensku pozná,“ uviedol generálny riaditeľ TV JOJ Marcel Grega.
Námet seriálu sa podľa neho vedeniu televízie páčil i preto, že upriamuje pozornosť na Gemer. „Snažíme sa totiž pracovať nielen v Bratislave, ale aj v regiónoch. Toto je niečo, čo upriamilo pozornosť na Gemer a ja som šťastný, že televízia JOJ bola schopná niečo také zorganizovať. Sme na tento seriál pyšní a veríme mu, preto sme ho aj nasadili na jedno z najťažších 'bitevných polí',“ podotkol Grega, ktorý zároveň formuloval i záväzok televízie do budúcna. „Chcem dať záväzok, že budeme naďalej chodiť do regiónov a budeme vyhľadávať atraktívne miesta pre nakrúcanie ďalšej tvorby, filmov a seriálov. Je to naša misia ako manažérov, ale aj ľudí a občanov Slovenska. Chceme, aby sa tieto oblasti rozvíjali, aby tam bola kultúra a aby tam chodili ľudia na turistiku a boli pyšní na to, kde žijú, pretože majú byť na čo pyšní,“ uzavrel.
Novinka má spolu 13 epizód, ktoré plánuje televízia vysielať každú nedeľu v prime time. Prvý diel uvedie 5. marca o 20:35.

2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

  VÝROKY TÝŽDŇA


Výročné ceny ASFK

Výročné ceny ASFK


Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) rozdala v bratislavskom Kine Lumiere po deviaty raz výročné ceny. Slávnosť sa konala v rámci otvorenia 24. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. O víťazoch, ktorí získali symbolické filmové kotúče od sklárskeho výtvarníka Pala Macha, rozhodli hlasovaním zástupcovia 57 slovenských filmových klubov.
Najlepším filmovým klubom za rok 2016 sa stal Filmový klub Iskra v Kežmarku, ktorý odštartoval pôsobenie v novembri 2010. Trofej si prišiel prevziať dramaturg Boris Švirloch, ktorý sa poďakoval za inšpiráciu a priazeň divákom aj ostatným filmovým klubom. V kategórii Najlepší klubový film triumfoval dokument Sloboda pod nákladom režiséra Pavla Barabáša, ktorý uviedol, že si cenu veľmi váži.
Výročnú cenu za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu dostali dve osobnosti. Jednou z nich je slovenský spisovateľ, básnik, surrealista, kolážista, patafyzik, esejista, scenárista, dramaturg, výtvarník, kritik a prekladateľ Albert Marenčin, ktorý tento rok oslávi 95 rokov. "Je pre mňa cťou, že sa mi dostalo takého ocenenia," uviedol počas večera. V rámci Febiofestu premietnu snímku Pieseň o sivom holubovi (1961), na ktorej sa podieľal ako scenárista. Druhým oceneným je český scenárista, dramaturg a režisér Meir Lubor Dohnal, ktorý si trofej prevzal z rúk prezidenta festivalu Petra Dubeckého. "Bratislavu vnímam ako svoj adpotívny domov, tu som začínal," povedal. Na Febiofeste predstavia napríklad jeho dokument Sklenené obrazy (2008) o spomínanom sklárovi Pavlovi Machovi. Ocenenie za prínos svetovej kinematografii získal rumunský režisér Radu Jude. Filmár príde na festival predstaviť snímku Zjazvené srdcia a zároveň si prevezme cenu.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

2. 3. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Anglický herec Nicholas Hoult si zahrá v historickom filme The Favourite (2018) pod režisérskou taktovkou režiséra Yorgosa Lanthimosa. Rodák z Wokinghamu v Berkshire stvárni Harleyho, lídra Konzervatívnej strany počas vlády kráľovnej Anny na prelome 17. a 18. storočia. Spolu s ním sa vo filme predstavia aj herečky Emma Stone a Rachel Weisz.
Scenár napísali Deborah David a Tony McNamara, producentmi budú Ceci Dempsey zo Scarlet Films, Ed Guiney z Element Pictures a Lee Magiday. Výkonným producentom bude Andrew Lowe.
Nicholas Hoult sa na plátne po prvý raz predstavil vo veku sedem rokov v snímke Intimate Relations (1996). Ako dieťa zažiaril v adaptácii románu Nicka Hornbyho Ako na vec (2002), kde si zahral po boku Hugha Granta. V roku 2009 ho módny návrhár Tom Ford obsadil do svojho režisérskeho debutu Single Man (2009), kde účinkoval spolu s Colinom Firthom a Julianne Moore, a v roku 2010 sa stal tvárou Fordovej jarnej kolekcie okuliarov. Okrem toho sa objavil v Súboji Titanov (2010), fantasy Jack, zabijak obrov (2013), hororovej romantickej komédii Warm Bodies (2013), sci-fi Mad Max: Zbesilá cesta (2015) a známy je tiež ako mutant Hank s prezývkou Beast zo série komiksoviek X-Men (2011, 2014, 2016).

Anglický herec Sean Teale si zahrá v pilotnom filme pripravovaného seriálu zo sveta X-Menov spoločnosti Marvel. Rodák z Londýna sa v novinke predstaví ako Marcos Diaz, cieľavedomý bojovník a rebel, ktorého okolnosti prinútia spolupracovať s ostatnými mutantmi. Jeho alter ego Eclipse, so schopnosťou absorbovať a ovládať fotóny, je novovytvorený mutant vo svete X-Menov.
Zamýšľaný seriál by mal sledovať rodičov, ktorí zistia, že ich deti majú mutantské schopnosti. Po úteku z domu sa rodina pridá k ilegálnej skupine mutantov a je nútená bojovať o vlastný život. "Postačí, ak poviem, že je to príbeh, ktorý prinesie postavy, z ktorých budú fanúšikovia nadšení. Nemôžem hovoriť detailnejšie, ale sú tam aj X-Meni. Je to príbeh, ktorý sa dotýka sveta mutantov, jedným elementom je napríklad rodina na úteku. Filmy a komiksy začali práve s X-Menmi a predstavili svet z perspektívy mutantov. Táto show to obracia naopak v tom zmysle, že príbeh sa nebude odohrávať len vo svete ľudí, ktorí už sú X-Meni a poznajú tento svet," prezradil jeden z tvorcov seriálu Matt Nix.
V pilotnom filme sa okrem Teala predstavia aj Stephen Moyer, známy zo seriálu True Blood: Pravá krv (2008 - 2014), ako ambiciózny právnik Reed, Jamie Chung z Kde bolo, tam bolo (2013) či Blair Redford.
Zatiaľ nepomenovaný projekt pripravuje Marvel Television v spolupráci s 20th Century Fox Television. Výkonnými producentmi sú Matt Nix, Bryan Singer, Lauren Shuler, Simon Kinberg, Jeph Loeb a Jim Chory. Bližšie informácie by mala televízia Fox oznámiť na jar.
Anglický herec Sean Teale sa stal známym ako Nick Levan, ktorého si v rokoch 2011 - 2012 zahral v seriáli Skins (2007 - 2013). V roku 2014 sa predstavil ako Franco v Pánovi Selfridgeovi (2013 - 2016) a v rokoch 2014 - 2015 ako Princ Condé v druhej sezóne Kráľovstva (2013). Stvárnil tiež hlavnú úlohu v sci-fi sérii Incorporated (2016 - 2017), ktorú však zrušili hneď po prvej sezóne.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel David Rubinger

Zomrel David Rubinger


Známy izraelský fotograf David Rubinger, ktorého snímka zachytávajúca izraelských vojakov pri Múre nárekov sa stala symbolom blízkovýchodnej vojny z roku 1967, zomrel vo veku 92 rokov.
O fotografovej smrti informovala agentúra AP s odvolaním sa na Rubingerove deti.
Rubinger sa narodil v roku 1924 vo Viedni. V roku 1939 emigroval do Palestíny. S fotografovaním začal, keď počas druhej svetovej vojny slúžil v židovskej brigáde britskej armády. Ako fotokorešpondent pracoval najprv v izraelských denníkoch, neskôr - viac ako 50 rokov - pracoval pre časopis Time-Life.
Bol prvým fotografom v dejinách židovského štátu, ktorý získal najvyššie štátne vyznamenanie - Izraelskú cenu. Stalo sa tak v roku 1997.
Agentúra AP uviedla, že Rubingerove fotografie sú prierezom dejín Izraela. Zachytávajú totiž výjavy z frontových línií mnohých ozbrojených konfliktov, ale aj z bežného života obyčajných ľudí i významných politikov. Známe sú napríklad snímky premiérky Goldy Meirovej, ako vo svojej kuchyni umýva riad či kŕmi svoju vnučku. Bol aj jediným fotografom, ktorý mal povolenie fotografovať v kaviarni izraelského parlamentu.
Izraelský prezident Reuven Rivlin v dnešnom vyhlásení ocenil Rubingerovo dielo. "Sú takí, ktorí píšu stránky dejín, a sú aj takí, ktorí ich ilustrujú cez objektív svojho fotoaparátu. Vo svojich fotografiách David zvečnil dejiny tak, ako sa navždy vryli do našej pamäti," uviedol.

Copyright © TASR 2017

Prieskum MEDIAN SK

Prieskum MEDIAN SK

Najpočúvanejším rádiom na Slovensku je Rádio Expres s podielom 34,8 % poslucháčov. Vyplýva to z prieskumu počúvanosti rozhlasových staníc, ktorý robila agentúra MEDIAN SK. Agentúra prieskum robila v dňoch 9. januára až 5. februára na vzorke 3 367 respondentov, občanov Slovenskej republiky vo veku 14 - 79 rokov.
Druhým najpočúvanejším rádiom je podľa prieskumu Rádio Slovensko s podielom 29,0 % poslucháčov, nasledujú Fun rádio s 22,6 %, Rádio Jemné (16,1 %) a Rádio Europa 2 (15,7 %) . Rádio Vlna dosiahlo podiel 12,8 % poslucháčov a Rádio Regina 12,7 %. V rámci rozhlasových sietí dosiahol Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi šiestimi okruhmi v parametri "počúval minulý týždeň" 41,3 % podiel. Rozhlasová sieť Radio Services dosiahla počúvanosť 38,8 % a Fun Media Group dosiahlo počúvanosť 29,7 %.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" predstavuje podľa prieskumu 87,6 %; čo je 3 921 000 poslucháčov vo veku 14 - 79 rokov. Každý deň počúva podľa výsledkov prieskumu rádio takmer 3 milióny ľudí (65,4% populácie). V priemere každý občan Slovenskej republiky počúva podľa prieskumu denne rádio viac ako dve hodiny.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Febiofest 2017

Febiofest 2017

V Bratislave sa začína dnes 24. medzinárodný festival filmových klubov Febiofest. Filmový a klubový sviatok prinesie 235 projekcií v 11 mestách a 16 kinách po celom Slovensku. Festival tiež vzdá poctu dvom legendám slovenskej kinematografie Albertovi Marenčinovi a Viktorovi Kubalovi.
V sekcii Slovenská filmová krajina si festival uctí dramaturga a scenáristu A. Marenčina pri príležitosti 95. výročia jeho narodenia. Okrem filmových scenárov písal básne, eseje, prekladal z francúzštiny, kreslil surrealistické koláže a je nositeľom mnohých ocenení. Febiofest premietne ako poctu Marenčinovi film režiséra Stanislava Barabáša Pieseň o sivom holubovi (1961), ku ktorému napísal scenár. Film, ktorý prostredníctvom detských hrdinov pôsobivo vypovedá o hrôzach a nezmyselnosti vojny, uvedie v pondelok 6. marca. Albert Marenčin si na festivale prevezme Výročnú cenu Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK) za prínos pre slovenskú kinematografiu a klubovému hnutiu, ocenený bude aj český scenárista a dramaturg Meir Lubor Dohnal, ktorý pôsobil v Slovenskej filmovej tvorbe Bratislava a ako spoluscenárista sa podieľa na režijnom debute Juraja Jakubiska Kristove roky (1967) a Ela Havettu Slávnosť v botanickej záhrade (1969).
Poctu vzdá MFFK Febiofest aj nestorovi slovenského animovaného filmu Viktorovi Kubalovi, od ktorého smrti uplynie tento rok dvadsať rokov. Kubal vytvoril viac ako dvesto filmov, ovplyvnil mnohých tvorcov v oblasti slovenskej animácie a jeho tvorba sa preslávila aj za hranicami našej krajiny. Slovenský filmový ústav (SFÚ) pri tejto príležitosti uvedie na festivale film Zbojník Jurko (1976). Ide o Kubalov dlhometrážny debut o dobrodružstvách slovenského zbojníka Jura Jánošíka, hrdinu, ktorý nenávidí krivdu a bojuje proti sociálnemu útlaku. Projekcia sa uskutoční v piatok (3.3.).
Festival ponúka aj bohatý sprievodný program, jeho súčasťou bude aj krst prvého zväzku publikácie Dejiny slovenskej kinematografie 1896-1969, ktorá je výsledkom niekoľkoročného výskumu filmových historikov Václava Maceka a Jeleny Paštékovej. "Publikácia predstavuje významný edičný počin. Ide o druhé aktualizované a doplnené vydanie, ktoré podrobne mapuje históriu všetkých jej odvetví, rodov a žánrov, približuje tvorbu najvýznamnejších diel, rozvoj slovenského kinematografického priemyslu, distribúcie, ale aj filmovej kritiky a filmového myslenia," uviedla pre TASR k významnému edičnému počinu SFÚ jeho tlačová tajomníčka Simona Nôtová.
V Kine Lumiére si návštevníci festivalu môžu pozrieť výstavu Amerika 1936 - kolekciu viac ako šesťdesiatich fotografií jedného z najvýznamnejších priekopníkov českej filmovej a fotografickej avantgardy Alexandra Hackenschmieda. Expozíciu tvoria negatívy z obdobia Hackenschmiedovho pôsobenia vo filmových ateliéroch v Zlíne, objavené až v roku 1999 v súkromnej zbierke Jiřího Novotného.
Festival dnes večer slávnostne otvorí nový film českého režiséra Bohdana Slámu Baba z ľadu v hlavnej úlohe so Zuzanou Kronerovou. Počas otváracieho ceremoniálu sa uskutoční aj udeľovanie Výročných cien Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK), hlavného organizátora podujatia.
Febiofest v Bratislave potrvá do 8. marca. Publiku sa predstaví v desiatich programových sekciách 122 dlhometrážnych, stredometrážnych a krátkych titulov, spolu na 153 premietaniach v piatich klubových kinách (Kino Lumiére, Mladosť, Foajé, Kino KLAP VŠMU a Artkino za zrkadlom). Výber z bratislavskej časti poputuje do ďalších desiatich slovenských miest.


Copyright © TASR 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Druhá sezóna seriálu Feud sa zameria na vzťah zosnulej britskej princeznej Diany a princa Charlesa. Zástupcovia televízie FX informovali, že diváci a diváčky sa môžu tešiť na desať epizód, ktoré budú mať premiéru na budúci rok. O scenár sa postarajú Ryan Murphy a Jon Robin Baitz. Na produkcii sa okrem nich podieľajú aj Dede Gardner alebo Alexis Martin Woodall.
Prvá sezóna televíznej antológie sa dostane na obrazovky 5. marca. Zameriava sa na zákulisný spor medzi herečkami Joan Crawford a Bette Davis počas nakrúcania ich spoločnej snímky Čo sa vlastne stalo s Baby Jane? (1962). Prvú menovanú stvárni Jessica Lange, v úlohe Davis sa zas predstaví Susan Sarandon. Okrem nich sa v seriáli objavia aj Alfred Molina ako Robert Aldrich, Catherine Zeta-Jones ako Olivia de Havilland, Stanley Tucci ako Jack L. Warner, Judy Davis ako Hedda Hopper, Dominic Burgess ako Victor Buono alebo Sarah Paulson ako Geraldine Page. Prvá sezóna bude mať osem epizód a na jej produkcii sa podieľal aj Brad Pitt.
Diana a Charles sa zosobášili 29. júla 1981 v londýnskej Katedrále svätého Pavla po tom, ako sa vo februári toho istého roka zasnúbili. Diana sa čoskoro po sobáši stala jednou z najznámejších osobností na svete a jedným z najobľúbenejších členov kráľovskej rodiny. Mali spolu dvoch synov - princov Williama a Harryho. Manželstvo plné škandálov sa však skončilo rozvodom. Pár rozchod oficiálne oznámil v decembri 1992 a rozvod uzavreli v roku 1996. V roku 1997 vyvolal obrovský záujem médií Dianin románik s egyptským filmovým producentom Dodim Al-Fayedom. Spolu s ním 31. augusta 1997 vo veku 36 rokov zahynula pri autonehode v Paríži.

Anglicko-kanadská herečka Kim Cattrall sa objaví v druhej sezóne švédskeho kriminálneho seriálu Modus (2015). Šesťdesiatročná rodáčka z Liverpoolu stvárni prezidentku Spojených štátov amerických, ktorá prichádza na štátnu návštevu do Štokholmu, ale jej cesta má neočakávané a ničivé následky.
Prvá sezóna seriálu Modus je adaptáciou knihy nórskej právničky a autorky Anne Holt. Sleduje príbeh psychologičky Inger Johanne Vik a jej autistickej dcéry, ktoré sa zapletú do vyšetrovania série znepokojujúcich a brutálnych vrážd. Prípad ju spojí s detektívom Ingvarom Nymannom zo štokholmskej polície, aby spolu odhalili páchateľa týchto zločinov.
Prvú sezónu Modusu priniesla švédska televízia TV4 v roku 2015 a neskôr ho odvysielali aj televízie vo Veľkej Británii, Kanade, Austrálii, Francúzsku a Japonsku.
Kim Cattrall vo filme debutovala v roku 1975 snímkou Rosebud. Neskôr si zahrala v tituloch ako Columbo: Ako vytočiť vraždu (1978), Policajná akadémia (1984), Senzi finta (1985), Veľké problémy v Malej Číne (1986) a ďalších. Svetoznámou sa stala vďaka seriálu Sex v meste (1998 - 2004) a celovečerným filmom Sex v meste (2008) a Sex v meste 2 (2010). Za stvárnenie Samanthy Jones ju päťkrát nominovali na Primetime Emmy a štyrikrát na Zlatý Glóbus, pričom jednu glóbusovú nomináciu premenila na víťazstvo. Zahrala si aj v snímke Muž v tieni (2010). Od roku 2014 účinkuje v seriáli Sensitive Skin.


Americký herec Anson Mount sa predstaví ako Black Bolt v pripravovanom marvelovskom seriáli Inhumans. Oznámil to výkonný producent Marvel Television Jeph Loeb. "Anson má rád výzvy, preto sa teší na postavu, ktorá bude komunikovať bez slov. Jeho nadšenie spojené s impozantnou, takmer kráľovskou osobnosťou jasne ukazuje, prečo sme si ho vybrali," vyjadril sa Loeb pre portál marvel.com. Mount sa tak pridal k waleskému kolegovi Iwanovi Rheonovi, ktorého Marvel nedávno obsadil do role Black Boltovho brata Maxima. 
"Black Bolt je postava, ktorej zložitosť musí byť vyjadrená bez jediného slova a som veľmi rád, že ju môžme priviesť k životu s Ansonom," dodal výkonný producent a tvorca Inhumans Scott Buck.
Seriál priblíži príbeh rasy superľudí s rozmanitými schopnosťami a ukáže tiež vzostup najväčšieho hrdinu z radov Inhumans, Black Bolta, ktorý je z nich najsilnejší a dokáže len svojím hlasom zničiť celé mestá. Zvyčajne sú zobrazovaní ako pôvodní obyvatelia zo strateného mesta Attilan. Prvý raz sa títo hrdinovia objavili v komiksoch Stana Lee a Jacka Kirbyho v roku 1965. Odvtedy sa stali jednými z najobľúbenejších a najznámejších postáv v marvelovských komiksoch. Prvé dve epizódy Inhumans bude režírovať Roel Reine a od 1. septembra ich budú dva týždne premietať ako minifilm v amerických kinách IMAX. Koncom septembra sa seriál dostane do televízneho vysielania ABC. 
Anson Mount začal kariéru v televíznych seriáloch. V roku 1999 sa napríklad predstavil v Ally McBealovej (1997 - 2002), v rokoch 2000 - 2001 v Tretej hliadke (1999 - 2005), v roku 2003 v Smallville (2001 - 2011) alebo v roku 2007 v Zákone a poriadku (1990 - 2010). Zahral si aj vo filmoch ako Pozná ju ako svoje boty (2005), Včera v noci (2010), Ochranca (2012) alebo Non-Stop (2014). Známy je ako Cullen Bohannon zo seriálu Peklo na kolesách (2011 - 2016).

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených 




Sociálna sieť Facebook znemožnila istej austrálskej aukčnej spoločnosti inzerovanie maľby uznávaného umelca, na ktorej je znázornená ľudská nahota. Olejomaľba s názvom "Milenky" od austrálskeho maliara Charlesa Blackmana zobrazuje dve nahé ženy odpočívajúce na posteli.
Facebook však inkriminované výtvarné dielo odmietol propagovať s tým, že ide o "produkty a služby pre dospelých", informovala dnes spravodajská stanica BBC. Šéf aukčného domu Mossgreen Paul Summer označil uvedené rozhodnutie za "smiešne". "Je to veľmi pekný obraz, ktorý nie je otvorene sexuálny," dodal.
"Takéto inzeráty vedú k negatívnym pocitom našich užívateľov, preto máme k podobným záležitostiam nulovú toleranciu," reagoval Facebook, pričom jeho predstavitelia zdôraznili, že rozhodnutie je konečné. "Je to ako návrat do 50. rokov. Cenzurovať takéto veci je smiešne," zakontroval Summer.
Blackman (88) je všeobecne považovaný za posledného žijúceho predstaviteľa silnej generácie austrálskeho výtvarného umenia 20. storočia. Je súčasníkmi boli modernisti Arthur Boyd, Sidney Nolan a Albert Tucker.agentúr je výslovne zakázané.


Nemecká vláda očakáva od tureckých orgánov čo možno najrýchlejšie prepustenie uväzneného spravodajcu periodika Die Welt (novinára Deniza Yücela, ktorý disponuje dvojakým nemecko-tureckým občianstvom). V Berlíne to včera na tlačovej konferencii vyhlásil hovorca tamojšej spolkovej vlády Steffen Seibert.
      Podľa jeho slov očakáva spomínaný postup Turecka tak spolková kancelárka Angela Merkelová, ako aj ostávajúci členovia jej vládneho kabinetu.
      Uväznenie novinára ešte v utorok večer ostro kritizoval aj spolkový prezident Joachim Gauck, ktorý v tejto súvislosti vyjadril pochybnosti, či Turecko chce byť právnym štátom.
      Nemecká kancelárka považuje uvalenie väzby na spravodajcu, ktorý sa sám prihlásil tureckým orgánom, za neadekvátny krok, informoval dnes hovorca vlády.
      Nemecká vláda očakáva od tureckej strany aj primeraný a s princípmi právneho štátu kompatibilný postup v danom prípade vrátane umožnenia konzulárnej pomoci tak pre spomínaného novinára, ako aj ďalších nemeckých občanov uväznených v krajine polmesiaca.
      Seibert potvrdil, že ide o ďalšiu záťaž pre bilaterálne vzťahy, ktoré sú i tak poznačené doterajším zúžením demokratických slobôd v Turecku, čo je, ako formuloval, zlé pre obe strany. Súčasne dodal, že k dohode EÚ-Turecko treba pristupovať osobitne, jej vypovedanie by totiž neprospelo nikomu.
      V Nemecku vyvolal postup tureckej strany značné pobúrenie. Tri z piatich parlamentných strán - Kresťanskosociálna únia (CSU), ktorá je súčasťou vládnej koalície, ako aj opozičná strana Ľavica a Zelení -požadujú ako odvetný krok zákaz vstupu na územie spolkovej republiky pre členov tureckej vlády. Ide o významnú požiadavku vzhľadom na zámer najvyššieho predstaviteľa krajiny polmesiaca, prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana spropagovať ešte pred aprílovým referendom prezidentský systém aj medzi krajanmi žijúcimi na území spolkovej republiky. Predmetom diskusie je v Nemecku teraz otázka, či je vhodné dopustiť politickú kampaň prezidenta alebo členov vlády inej krajiny v spolkovej republike. V médiách sa objavili aj špekulácie o tom, že by vedenie v Ankare mohlo ponúknuť prepustenie spravodajcu výmenou za umožnenie politických mítingov tureckého prezidenta v Nemecku, kde žije najpočetnejšia, asi trojmiliónová turecká komunita v zahraničí.
      Správy z Ankary však doteraz napriek tlaku z Berlína nenaznačujú čo i len minimálny ústup tureckej strany v prípade.
      Tamojší minister spravodlivosti Bekir Bozdag poukázal dnes na nezávislosť súdov, tureckej justície a uviedol, že nevynášajú politicky motivované rozsudky. Zároveň zdôraznil, že jeho krajina je demokratickým právnym štátom.
      Uväzneného spravodajcu previezli dnes do väzenského zariadenia v Silivri, asi 80 km západne od Istanbulu, kde by mal stráviť zvyšok vyšetrovacej väzby, informoval v internetovom vydaní Die Welt.


Copyright TASR ©2017

Niektorí členovia rady Českej televízie včera vyčítali nedávno odvysielanému seriálu Bohéma nesprávne nakladanie s faktami. Vedenie televízie ale poukázalo na to, že nejde o dokument, ale iba o umeleckú tvorbu na motívy skutočných udalostí. Na zasadnutí Rady ČT to uviedol riaditeľ programu ČT Milan Fridrich.
Podľa radného Zdeňka Šarapatka by ale aj cez to mal byť seriál v základných bodoch fakticky správny. Uviedol napríklad scénu vyznamenanie herca Vlasty Buriana od protektorátneho prezidenta Emila Háchy. Rovnaké vyznamenanie ale v skutočnosti dostala aj ďalšia z ústredných postáv seriálu, režisér Otakar Vávra, čo ale v diele spomenuté nebolo, dodal radkyňa.
Slovami o seriáli natočenom iba na motívy skutočných udalostí by ale išlo obhajovať aj diel Štvanica z normalizačného seriálu Major Zeman, reagoval na názor programového šéfa ČT radkyňa Michael Hauser. Podľa jeho kolegu Ľuboša Beniaka je ale veľmi nešťastné porovnávať Bohému s Majorom Zemanom. Diela sa tiež zastal predseda rady Jan Bednář. Ocenil odvahu, s akou sa tvorcovia pustili do diela, ktoré sa týka ťažké doby nedávnej histórie.
Členovia rady ČT v médiách zaznamenali napríklad vyjadrenie herečky Jany Štěpánkovej, ktorá zobrazenie svojho otca Zdeňka Štěpánka v seriáli označila za dehonestáciu a lož. Jeho vnuk a šéfredaktor týždenníka Respekt Erik Tabery zase poukázal na to, že Štěpánek nebol tým, kto v rozhlasu prečítal vyhlásenie o odstúpení Sudet Nemecku.
Podľa hovorkyne Českej televízie Alžbety Plívovej nie sú niektoré sťažnosti na historické fakty oprávnené. O vystúpenie Štěpánka v rozhlasu s vyhlásením československej vlády o prijatí anglo-francúzskeho ultimáta existujú rôzne záznamy. Existuje o tom napríklad článok v dobovej tlači a odkazujú na neho tiež novšie publikácie, uviedol v analýze pre ČT historik a odborný poradca seriálu Bohéma Petr Koura.
Pod šesťdielny televízne sérií Bohéma je podpísaná scenáristka Tereza Brdečková a režisér Robert Sedláček. Ukazuje osudy českých filmových legiend a príbeh barrandovského štúdia. Príbeh začína v období pred mníchovskou dohodou a končí v roku 1953.

Copyright TASR ©2017

ÚNOS

ÚNOS

 

1. 3. 2017

Zomrel Jerzy Stawicki

Zomrel Jerzy Stawicki


Špičkový poľský filmár, kameraman, ale aj príležitostný scenárista a režisér Jerzy Stawicki zomrel dnes v rodnej Varšave vo veku 89 rokov. Smutnú správu priniesla spravodajská televízia TVN24.
Umelec nakrútil od začiatku 50. rokov do začiatku 90. rokov minulého storočia desiatky hraných i dokumentárnych filmov, ako aj televíznych produkcií vrátane viacerých uznávaných diel poľskej kinematografie. Spolupracoval pri tom s režisérmi ako napríklad Stanislaw Lenartowicz, Tadeusz Chmielewski, Ryszard Ber alebo Sylvester Checiński.
Medzi najznámejšie práce zosnulého, ktorý si filmovú réžiu a práce na scenári vyskúšal v 60. rokoch minulého storočia, patrili Do widzenia, do jutra..., Rozmowy kontrolowane alebo Wierna rzeka.

Copyright TASR ©2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel si predvolal tureckého veľvyslanca v Berlíne na rozhovor o nemecko-tureckom novinárovi Denizovi Yücelovi, ktorého dnes už predtým umiestnili v Turecku do vyšetrovacej väzby.
Žiadne ďalšie podrobnosti neboli zverejnené, ale Gabriel podľa očakávania usporiada po rozhovore tlačovú konferenciu.
Yücela, tureckého dopisovateľa nemeckého denníka Die Welt, zadržali pred 13 dňami okrem iných obvinení pre podozrenie z členstva v teroristickej organizácii.
Šéf nemeckej diplomacie Gabriel najprv na krok reagoval kritikou, že toto "rozhodnutie tureckých orgánov bolo až príliš prísne, a preto tiež neprimerané".

Copyright TASR ©2017


Anglický herec Benedict Cumberbatch sa predstaví v pripravovanom seriáli Melrose. Rodák z Londýna stvárni v spoločnom projekte televízií Showtime a Sky Atlantic titulnú postavu. Štyridsaťročný herec bude pritom aj jedným z výkonných producentov novinky, ktorú plánujú začať nakrúcať v auguste.
Seriál vznikne podľa päťdielnej knižnej série The Patrick Melrose Novels (1992 - 2012) anglického spisovateľa Edwarda St Aubyna, pričom bude mať tiež päť častí. O televízne spracovanie úspešných románov sa postará scenárista David Nicholls. Kto sa ujme réžie však zatiaľ nie je známe.
Séria sa bude sústreďovať na neslušného a sarkastického aristokrata Patricka Melrosea, ktorý sa svojím zvláštnym správaním snaží vyrovnať s traumou z detstva a dospievania. Tie do veľkej miery ovplyvnili jeho násilnícky otec a matka, ktorá dlhé roky v tichosti znášala manželovo správanie. Každá z epizód sa zameria na jednu z piatich častí knižnej predlohy, pričom postupne zobrazí niekoľko najzásadnejších dní Melroseovho života. Seriál sa tak bude odohrávať v rozmedzí od 60. rokov minulého storočia po súčasnosť na miestach ako južné Francúzsko, New York či Veľká Británia.
Benedict Timothy Carlton Cumberbatch je známy najmä vďaka účinkovaniu v seriáli Sherlock (2010), za ktorý ho nominovali na Zlatý glóbus, Primetime Emmy či televízne ceny BAFTA, pričom jednu Emmy sa mu podarilo získať. Nominácie na televíznu cenu BAFTA získal aj za stvárnenie Stephena Hawkinga v televíznom filme Hawking (2004) a vedľajšiu rolu v dráme Small Island (2009). Objavil sa tiež v snímkach Nezlomná vôľa (2006), Pokánie (2007), Third Star (2010), Vojnový kôň (2011), Jeden musí z kola von (2011), 12 rokov otrokom (2013), Star Trek: Do temnoty (2013), The Fifth Estate (2013), Blízko od seba (2013), Black Mass: Špinavá dohoda (2015) či miniseriáli Koniec prehliadky (2012). Svoj hlas prepožičal drakovi Smaugovi a Nekromantovi v trilógii Hobit (2012, 2013 a 2014) i vlkovi v animovanom filme Tučniaky z Madagascaru (2014). Predstavil sa tiež v životopisnej dráme Kód Enigmy (2014), pričom stvárnenie kryptoanalytika a matematika Alana Turinga mu vynieslo nominácie na filmovú cenu BAFTA, Zlatý glóbus i Oscara.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Koalícia 37 francúzskych a medzinárodných médií, podporovaných firmou Google a mediálnych sietí First Draft, spustila včera internetový server crosscheck ako spoločnú platformu pre overovanie informácií a vyvrátenie nepravdivých tvrdení, ktoré by mohli narušiť nadchádzajúce prezidentské voľby. Francúzi budú voliť nového prezidenta v dvoch kolách, v apríli a máji.
Crosscheck si napríklad všíma informácie šíriace sa po sociálnych sieťach, podľa ktorej sa vodkyňa Národného frontu a favoritka prvého kola volieb Marine Le Penová pozastavila na twitteri nad tým, že francúzska televízia odvysielala rozprávku s hrdinkou zahalenú v šatke - hoci išlo o ruský animovaný seriál a na ruskom vidieku sa šatky nosí bežne. V skutočnosti sa údajnej šokujúce tvrdenie objavilo na falošnom účte, s ktorým pravá Le Penová nemá nič spoločné. Skutočný autor, ktorý si praje zostať v anonymite, vraj chcel takto predviesť, ako ľahko možno dezinformovať prostredníctvom twitteri.
Server crosscheck má umožniť partnerom spojiť úsilie pri preosievanie falošných informácií a zverejňovať články uvádzajúce skutočnosti na pravú mieru, uviedla riaditeľka First Draft Jenni Sargentová na tlačovej konferencii.
"Považujeme za zaujímavé spolupracovať s ďalšími redakciami, pretože všetci robíme túto prácu vo svojej oblasti a jediná redakcia nemôže reagovať na všetko, čo sa deje," konštatoval Adrien Senec z denníka Le Monde.
Iniciatíva bola podľa agentúry AFP zamýšľaná na dobu volebnej kampane, ale v prípade úspechu by mohla pokračovať. Medzi partnerov patria veľké celoštátne denníky ako Libération, Le Monde a Les Echos, ako aj regionálne médiá, časopisy, spravodajské weby, tlačová agentúra AFP či spoločnosti Google a Facebook.
Internetová platforma má dať dohromady úsilie asi 250 novinárov z partnerských redakcií pri overovaní sporných tvrdení. Podmienkou, aby výsledok overovania mohol byť na serveri zverejnený, je schválenie prinajmenšom od dvoch redakcií. Google pritom poslúži k vytipovanie najvyhľadávanejších tém. Na serveri CrossChech potom má byť uvedené, či dané tvrdenie je lživé, alebo nie, alebo neoveriteľné, a tiež informácie, aké redakcia sa tvrdenie pokúšali overiť.

Copyright ČTK ©2017

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...



28. 2. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Anglický herec Freddie Highmore stvárni hlavnú postavu v medicínskej dráme The Good Doctor podľa juhokórejského seriálu z roku 2013. Scenár novej verzie napísal David Shore, tvorca seriálu Dr. House (2004 - 2012). Réžiu má na starosti Seth Gordon. Dvadsaťpäťročný Highmore sa predstaví ako Shaun Murphy, brilantný mladý doktor s autizmom a Savant syndrómom, ktorý nevie vychádzať s ľuďmi a chápať emócie, no prichádza pracovať do prestížnej nemocnice v San Jose, kde pôsobí aj jeho mentor Ira Glassman. Tvorcovia si pritom v projekte kladú otázku, či človek, ktorý nevie komunikovať s ľuďmi, môže zachraňovať životy.
V novinke sa objaví aj 41-ročný Nicholas Gonzalez, ktorý stvárni doktora Neila Melendeza. Výkonnými producentmi projektu sú Daniel Dae Kim, Sebastian Lee, David Kim, Erin Gunn, Lindsay Goffman či spomínaný Shore.
Freddie Highmore sa predstavil napríklad vo filmoch Hľadanie Krajiny-Nekrajiny (2004), 5 detí a To (2004), Charlie a továreň na čokoládu (2005), Dobrý ročník (2006), Cesta do New Yorku (2007), Kronika rodu Spiderwickov (2008) alebo Umenie zapadnúť (2011). V súčasnosti účinkuje v mysterióznom seriáli Batesov motel (2013).

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 


Za propagáciu terorizmu a podnecovanie k nenávisti vzali v Turecku do vyšetrovacej väzby spravodajcu nemeckého denníka Die Welt. Rozhodol o tom v pondelok súd v Istanbule.
Ako informoval nemecký denník na svojej webovej stránke, o prípade Deniza Yücela bola informovaná aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá v reakcii uviedla, že správa o uvalení väzby na novinára je sklamaním. Rozhodnutie súdu označila za "prehnane tvrdé", pretože novinár sa sám vydal do rúk spravodlivosti a plne spolupracoval s vyšetrovateľmi.
Nemecký novinár tureckého pôvodu Deniz Yücel sa 14. februára dostavil na policajnú stanicu v Istanbule po tom, ako polícia po ňom začala pátrať v súvislosti s jeho článkami o počítačových útokoch, ktorých výsledkom bol únik e-mailov tureckého ministra energetiky Berata Albayraka, zaťa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.
Obsah Albayrakových e-mailov bol zverejnený vlani v septembri. Odhalil sa vďaka nim politický tlak, ktorý turecká vláda vyvíja na turecké médiá, ako aj stratégie využívané na manipulovanie verejnej mienky na sociálnych sieťach.
Podľa Die Welt je Yücel obvinený z členstva v teroristickej organizácii, zneužívania údajov a teroristickej propagandy. Novinárovi advokáti sa proti pondelkovému verdiktu súdu mienia odvolať.
Úrad nemeckej kancelárky v súvislosti s týmto prípadom vyjadril nádej, že turecká justícia bude pri jeho posudzovaní brať do úvahy dôležitosť slobody slova pre každú demokratickú spoločnosť. Spresnil tiež, že verí v Yücelovo skoré prepustenie na slobodu.
Na stranu zadržiavaného novinára sa postavilo aj 170 poslancov nemeckého parlamentu, ktorí otvoreným listom žiadajú Yücelovo oslobodenie.
Vzťahy medzi Berlínom a Ankarou sa v posledných mesiacoch zhoršili, čo súvisí najmä s kritikou represií, ku ktorým turecká vláda pristúpila v dôsledku neúspešného pokusu o vojenský prevrat z júla minulého roku. Turecké úrady totiž pre podozrenie zo sympatizovania s hnutím exilového duchovného Fethullaha Gülena zadržali viac ako 43.000 osôb. Viac ako 100.000 ľudí z polície, justície či školstva bolo pre podozrenie z napojenia na Gülenovo hnutie prepustených zo zamestnania alebo preradených.
Turecké úrady v uplynulých mesiacoch uväznili alebo vyhostili viacero zahraničných novinárov: napríklad Roba Nordlanda z denníka New York Times, Diona Nissenbauma píšuceho pre Wall Street Journal či Oliviera Bertranda, ktorý v Turecku písal pre spravodajský portál Les Jours.
Ako informoval francúzsky spravodajský portál Les Échos, turecké úrady od júlového pokusu o prevrat bez rozhodnutia súdu zadržali a vzali do väzby viac ako sto novinárov, zakázali činnosť 170 médiám a anulovali 775 novinárskych akreditácií. Yücel je prvým perzekvovaným novinárom z Nemecka.




Za bezprecedentným faux pas na tohtoročnom udeľovaní cien Oscar, keď pri vyhlasovaní poslednej a najdôležitejšej kategórie "film roka" bol omylom prečítaný muzikál La La Land namiesto drámy Moonlight, stojí istý asistent, ktorý sa v uvedenom čase nesústredil a zaoberal sa písaním tvítov.
      Brian Cullinan, ktorý mal na starosti podávanie obálok s menami víťazov jednotlivých kategórií, sa v zákulisí nedeľňajšieho udeľovania Cien Akadémie venoval sociálnej sieti Twitter, pričom dal ohlasujúcemu hercovi Warrenovi Beattymu omylom záložnú obálku s menom najlepšej herečky Emmy Stonovej z filmu La La Land.
      Hoci boli Beatty a jeho kolegyňa na pódiu Faye Dunawayová zaskočení, prečítali ako víťaza úspešný muzikál. K náprave došlo až počas ďakovnej reči účinkujúcich a producentov La La Landu. Neskôr sa zistilo, že asistent tesne predtým pridával na Twitter zákulisnú fotografiu Stonovej, príspevok však následne vymazal.

Copyright © TASR 2017