1. 4. 2017

Zomrel Jevgenij Jevtušenko

Zomrel Jevgenij Jevtušenko


Vo veku 84 rokov zomrel dnes v Spojených štátoch sovietsky a ruský básnik, scenárista, režisér a herec Jevgenij Jevtušenko. S odvolaním sa na Jevtušenkovho priateľa Michaila Morgulisa o tom dnes informovala agentúra TASS.
V ruských agentúrach sa v piatok objavila informácia, že Jevtušenko bol v USA hospitalizovaný, pričom jeho zdravotný stav bol označený za vážny. Zomrel dnes v spánku na zástavu srdca, spresnila v rozhovore pre agentúru TASS jeho vdova Marija Novikovová.
Jevtušenko v roku 1991 vycestoval aj s rodinou do USA, kde učil na univerzite v mesta Tulsa v štáte Oklahoma.
Sergej Vinnikov, generálny producent festivalu, ktorý sa mal v Moskve konať pri príležitosti Jevtušenkových 85. narodenín, podľa TASS uviedol, že básnik 29. marca počas ich spoločného telefonátu vyslovil želanie byť pochovaný v Rusku, a to na cintoríne v spisovateľskom mestečku Peredelkino.
V súlade s Jevtušenkovým želaním by sa jeho hrob mal nachádzať vedľa hrobu spisovateľa Borisa Pasternaka, uviedla agentúra RIA Novosti.
Jevtušenko si popularitu získal ako básnik venujúci sa aktuálnym témam a spolu s Robertom Roždestvenským a Andrejom Voznesenským tvorili prúd "novej poézie". Jevtušenko sa aktívne zúčastňoval na verejnom a politickom živote, protestoval proti vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968, aj proti nútenej emigrácii spisovateľa a publicistu Alexandra Solženicyna. Spolupracoval aj s hudobníkmi: známa je napríklad spolupráca s Dmitrijom Šostakovičom na jeho 13. symfónii - Babij Jar.

Copyright TASR ©2017

Zomrel Gösta Ekman

Zomrel Gösta Ekman

Vo veku 77 rokov zomrel v piatok v noci obľúbený švédsky herec a režisér Gösta Ekman, známy najmä postavou detektíva Martina Backa. Oznámil to dnes server The Local.
Ekman sa narodil v roku 1939 a vo filme i na divadle stvárnil množstvo prevažne komediálnych postáv. Začiatkom 90. rokov hral v niekoľkých filmoch o policajnom detektívovi Martinovi Beckovi.
V ostatných rokoch svojho života pracoval ako režisér v národnom Kráľovskom dramatickom divadle (Dramaten) v Štokholme.
"Gösta Ekman znamenal veľa pre švédske divadlo, film a kultúru a zmieriť sa s jeho odchodom je ťažké," napísal v tlačovom vyhlásení k jeho smrti riaditeľ divadla Dramaten Eirik Stubö.

Copyright TASR ©2017

TO JE TV!

TO JE TV!



31. 3. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Tvorcovia seriálu Hra o tróny (2011) zverejnili prostredníctvom služby YouTube ďalší teaser trailer siedmej sezóny. V jedenapolminútovej ukážke možno vidieť Cersei Lannister v podaní Leny Headey, Daenerys Targaryen, ktorú hrá Emilia Clarke, a Kita Haringtona stvárňujúceho Jona Snowa. Všetci traja kráčajú k svojim trónom, zatiaľ čo v pozadí znie skladba Sit Down od anglickej rockovej kapely James. Na záver videa sa v krátkosti ukáže aj Nočný kráľ, vodca Bielych chodcov.
Siedma sezóna populárneho projektu odštartuje 16. júla na televízii HBO. Doterajšie série Hry o tróny mali premiéry spravidla v apríli. Aktuálnu sezónu museli tvorcovia odložiť na neskôr, aby mohli prispôsobiť nakrúcanie viacerým podmienkam, medzi ktoré patrilo aj ponuré počasie. Na rozdiel od doterajších sérií, ktoré ponúkli vždy po desať epizód, bude mať očakávaná sezóna o tri časti menej. V nových epizódach sa okrem menovaných Haringtona, Headey a Clarke predstavia napríklad aj Peter Dinklage a Nikolaj Coster-Waldau.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Prichádza však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hoci predlohou seriálu je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich. Seriál by mal skončiť v roku 2018 ôsmou sezónou, ktorá bude mať šesť epizód.

Škótsky herec David Tennant, ktorý je známy napríklad zo seriálu Doctor Who (2005), žaluje mediálnu spoločnosť News UK v prípade odpočúvania už nevychádzajúcim týždenníkom News of the World. Právnická firma Collyer Bristow, ktorá vrátane 45-ročného rodáka z Bathgate zastupuje aj ďalších deväť britských osobností, podala vo štvrtok na Vrchnom súde v Londýne žiadosť o odškodenie za tento incident. Ako v nej uviedla, jej klienti nemali pre ukončenie kompenzačného plánu inú možnosť. Týždenník sa podľa firmy síce "priznal a ospravedlnil za vstupovanie do hlasových schránok viacerých prominentných osôb" a v roku otvoril spomínaný plán ako alternatívu k súdnym procesom, ale odškodňoval menej ako 18 mesiacov. "News Group stiahla kompenzačný plán v roku 2013, pričom pre tento krok neuviedla pádne vysvetlenie a zlyhala v odškodnení obetí, aj napriek všetkej snahe právnikov urovnať prípad mimosúdne," uviedol Steven Heffer konajúci v mene žalobcov.
James Murdoch, ktorý je synom mediálneho magnáta Ruperta Murdocha a vlastníka News UK, zastavil v júli 2011 po 168 rokoch vydávanie týždenníka News of the World po tom, ako sa na verejnosť dostali informácie, že sa nabúrali do telefónu zavraždenej školáčky Milly Dowler. Magazín okrem toho neoprávnene sledoval telefóny celebrít, politikov či členov britskej kráľovskej rodiny. Škandál pobúril britskú verejnosť a musela naň reagovať aj vláda, ktorá si v týždenníku objednávala inzertný priestor. Bývalý šéfredaktor Andy Coulson strávil v súvislosti s prípadom 18 mesiacov za mrežami. Medzi osobnosťami, ktoré sa dočkali odškodnenia boli napríklad Jude Law, Hugh Grant či Charlotte Church. Ďalšie celebrity, ktoré s Tennantom žiadajú kompenzáciu sú Fran Cutler, Jess Morris, Tanya Frayne, Sophia Myles, Rob Gros či Eddie Irvine. Podobnú žiadosť na súde údajne podali aj ďalšie právnické firmy. Zástupcovia News UK sa k situácii odmietli vyjadriť.
David Tennant v kultovom seriáli Doctor Who, známom aj ako Pán času, účinkoval v rokoch 2005 až 2010, pričom sa predstavil ako Desiaty Doktor. Zahral si tiež Bartyho Croucha Juniora vo filme Harry Potter a Ohnivá čaša (2005) alebo lovca upírov Petra Vincenta v remakeu hororovej komédie Fright Night (2011). Predstavil sa aj v hlavných úlohách seriálov Single Father (2010), Broadchurch (2013) a Gracepoint (2014).



Americká Akadémia filmových umení a vied bude aj naďalej spolupracovať so spoločnosťou PricewaterhouseCoopers (PwC), ktorej zamestnanci sú zodpovední za chybu počas tohtoročného udeľovania Oscarov. Po utorkovom stretnutí členov správnej rady akadémie informáciu prostredníctvom e-mailu členom oznámila prezidentka Cheryl Boone Isaacs. "Od ceremoniálu až dodnes PwC prevzala za chybu plnú zodpovednosť. Spolupráca s PwC je pre nás veľmi dôležitá, ale trváme na tom, že chyba zamestnancov firmy je neprijateľná. Preskúmali sme rozsiahle prepracovanie protokolov, ktoré pripravila PwC, a rozhodli sme sa v spolupráci pokračovať," vyjadrila sa prezidentka akadémie.  
Firma PwC okrem prevzatia zodpovednosti navrhla sprísnenie pravidiel a Isaacs zmeny potvrdila. Týka sa to napríklad zákazu elektronických zariadení v zákulisí počas ceremoniálu. Partner PwC Rick Rosas, ktorý zodpovedal za odovzdávanie obálok s menami víťazov v rokoch 2002 - 2013 sa vráti k tejto funkcii spolu s ďalším spolupracovníkom, ktorého meno zatiaľ spoločnosť neoznámila. K týmto zamestnancom, ktorí poznajú tajné výsledky hlasovania, pribudne tretí, ktorý bude počas udeľovania v kontrolnej miestnosti s režisérom podujatia. 
V závere večera udeľovania tohtoročných Oscarov došlo k chybe pri vyhlasovaní najlepšieho filmu, za ktorý najskôr označili muzikál La La Land a až potom skutočného víťaza, drámu Moonlight. Pochybili zamestnanci PwC Brian Cullinan a Martha Ruiz, keď odovzdali nesprávnu obálku. Akadémia neskôr potvrdila, že ani jeden z nich už nebude pracovať na ďalších ceremoniáloch. 

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„My si uvedomujeme, že ľudia nemajú viac ako by si zaslúžili.“
Andrej Danko

"Musíme chrániť budúcnosť bielych detí"
Milan Uhrík, poslanec NR


„Tady v Lánech mi někdo na můj počítač nainstaloval dětskou pornografii. Prohlížel jsem si to deset vteřin, zjistil, o co jde, a  pak jsem zavolal ajťáky z Hradu. Řekl jsem jim, že podáme trestní oznámení, ať zjistí, odkud mi to tam ten někdo dal. Víte, odkud byly ty stránky? Z Alabamy. Bohužel na Alabamu nemůžeme podat trestní oznámení, řekli mi ajťáci. Opravdu netuším,  jak se může prezidentovi v Lánech někdo vlámat do počítače. Kdyby to byl takový hezký příběh… Audrey Hepburn, která zvolna odkládá svoji blůzku. Večeřet budu uzený hovězí jazyk s bramborovou kaší.“

Miloš Zeman


„Žádné velké překvapení se nekoná. J. Drahoše nadšeně podporují média a politické strany. TOP 09 počínaje a okolím B. Sobotky konče. Přímá volba prezidenta republiky bude o výběru mezi kandidátem občanů naší krásné země a kandidátem médií, který je umělým produktem PR. Česká republika potřebuje prezidenta, který se zastane občanů, jako třeba v situaci migrační krize. Ne kývala, který pronese prázdný projev.“

Jiří Ovčáček



„Žádný rozpor neexistuje. Na Jiřího Drahoše jsem nezaútočil jedním jediným slůvkem. Ve vyjádření o nevhodnosti prezidenta kývala neobsahovalo žádné jméno.“

Jiří Ovčáček

„Jde výhradně o skromná konstatování objektivních faktů. Například jsem poukázal na podporu politických stran, což je nezpochybnitelné. Třešinkou na dortu je pak fakt, že Jiří Drahoš podepsal promigrantskou a občany odsuzující Výzvu vědců právě kvůli mé osobě,. Víte, proč prof. Drahoš podepsal promigrantskou a občany odsuzující Výzvu vědců? Na protest proti Ovčáčkovi.“
Jiří Ovčáček

"Británia si nikdy nebola istá a bola proti myšlienke hlbšej a integrovanejšej únie. Nikdy sa nám nepáčila vlajka EÚ. Páčila sa nám naša vlastná vlajka." 
David Cameron


 
 




GRATULUJEME!

GRATULUJEME!


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


 

Newyorský súd zamietol žalobu na tvorcov seriálu Teória veľkého tresku (2007) pre skladbu Soft Kitty. Pieseň je upravenou verziou veršovačky Warm Kitty, ktorú v roku 1937 vydala poetka Edith Newlin. Dcéry autorky v žalobe tvrdili, že zástupcovia Warner Bros. ich nepožiadali o súhlas s použitím piesne, a preto žiadali odškodné v nešpecifikovanej výške. Okrem toho požadovali, aby súd tvorcom sitkomu zakázal pesničku ďalej používať. Producenti seriálu však v roku 2007 získali povolenie na používanie diela od spoločnosti Willis Music Co, ktorá ho publikovala v knihe Songs for the Nursery School (1937). Podľa žaloby sa ale zástupcovia vydavateľstva neskontaktovali s pozostalými Edith Newlin aj napriek tomu, že je v knihe uvedená ako autorka veršovanky. Súd teraz rozhodol, že žaloba nepreukázala vlastníctvo autorských práv na dielo.

Tvorcami sitkomu o vedcoch, ktorým sa do života priplietla krásna mladá žena, sú Chuck Lorre a Bill Prady. Seriálu sa okrem úspechu u divákov podarilo dosiahnuť aj uznanie kritiky. Spomedzi hercov a herečiek najviac žiari Jim Parsons (Sheldon), ktorý získal štyri ceny Primetime Emmy (2010, 2011, 2013, 2014) i Zlatý glóbus (2011). Okrem toho v sérii účinkujú Johnny Galecki (Leonard), Kaley Cuoco (Penny), Simon Helberg (Howard), Kunal Nayyar (Raj), Mayim Bialik (Amy) či Melissa Rauch (Bernadette).

Príbeh o Buffy, premožiteľke upírov bude pokračovať v knižnej sérii. Spin-off s názvom Slayer nadviaže na záverečnú epizódu seriálu a zameria sa na novú premožiteľku. Autorkou pokračovania bude Kiersten White, ktorá sa preslávila literatúrou pre mládež, napríklad sériou Paranormáli. "Poviem to na rovinu - len čo som dostala ponuku napísať Slayer, kričala som. Vydesilo to moje deti, ale ospravedlňovať sa nebudem. Buffy ovplyvnila každý môj rukopis. Všetky knihy, ktoré som kedy napísala, boli prípravou na túto sériu. Je úžasné, že dostanem šancu ukázať svetu, čo bolo súčasťou mojej fantázie viac než polovicu môjho života. Napísať vlastný príbeh premožiteľky je jeden z najneskutočnejších zážitkov mojej kariéry. Teším sa, že ho budem zdieľať s fanúšikmi," vyjadrila sa spisovateľka v rozhovore pre týždenník Entertainment Weekly.
Knižná séria by mala začať vychádzať na jeseň budúceho roka vo vydavateľstve Simon & Schuster. "Kiersten White, ktorej prácu nesmierne obdivujeme, je perfektnou voľbou pre napísanie originálnej série zo sveta Buffy. Veľmi sa tešíme, že súhlasila a pridá k jednej z najvplyvnejších súčastí populárnej kultúry svoje skúsenosti a nadšenie," dodala Liesa Adams z nakladateľstva.
Seriál Buffy, premožiteľka upírov (1997 - 2003) v marci oslávil 20 rokov. Pri tejto príležitosti vyjde tretieho októbra v špeciálnej zberateľskej edícii kniha Buffy the Vampire Slayer: Twenty Years of Slaying, ktorá doplní počas trvania seriálu vydané tri diely Buffy the Vampire Slayer Watcher’s Guides. Nová edícia zahŕňa aj dosiaľ nepublikované rozhovory s hercami a štábom. Pri príležitosti výročia si na seriál zaspomínala aj herečka Sarah Michelle Gellar, ktorá v ňom stvárňovala Buffy. "Vedeli sme, že show má potenciál, ale myslím že nikto z nás netušil, aký trvalý vplyv bude mať. Ako herečka som si želala, aby som mala aspoň jednu rolu, ktorou zanechám stopu a s Buffy som dostala omnoho viac. Predstavovala výzvu genderovej hierarchii. Buffy možno bola vyvolená, ale ja som bola tá šťastná," vyjadrila sa prostredníctvom služby Instagram.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Pražský mestský súd potvrdil desaťmesačné podmienky pre bývalého ministra kultúry Jiřího Balvína, niekdajšieho námestka generálneho riaditeľa Českého rozhlasu Michala Koliandra a podnikateľa Jana Hnilicu za korupciu súvisiacu s predajom zámku Českého rozhlasu v Přerove nad Labem. Každý má tiež podľa rozsudku zaplatiť peňažný trest 240.000 korún. Rozsudok je právoplatný. Zámok nakoniec majiteľa nezmenil. V čase, keď ho rozhlas ponúkal, už prípad vyšetrovala polícia, rozhlas preto výberové konanie zastavil.

Česká asociácia satelitných operátorov podala sťažnosť k Európskej komisii kvôli prechodu pozemného televízneho vysielania v ČR na štandard DVB-T2.
Postup prechodu zakotvený v návrhu novely telekomunikačného zákona je podľa satelitných operátorov v rozpore s legislatívou EÚ a znamená nepovolenú
podporu súkromným subjektom. V prípade prijatie novely hrozí arbitrážami.
V novele vraj nie je zabezpečené, že nové siete vybudované z verejných peňazí nebudú použité pre prevádzku spoplatneného vysielania.

Zdroj : ČT TXT