27. 5. 2017

MEDIA NEWS




             MEDIA NEWS


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Viceprezident(ka)


Komediálne seriály Viceprezident(ka) (2012) a Silicon Valley (2014) budú pokračovať v ďalšej televíznej sezóne. Prvý menovaný sa dočká siedmej série, druhý zase piatej, pričom oba sa dostanú na televízne obrazovky v roku 2018. Televízia HBO momentálne vysiela šiestu a štvrtú sezónu obľúbených seriálov, ktorých finálové epizódy uvedie 25. júna.
Viceprezident(ka) sa zameriava na fiktívnu političku a neskoršiu prezidentku USA Selinu Meyer s tímom, s ktorým sa snaží zvládnuť každodenné politické hry vo Washingtone. Zároveň chce však vyzerať dobre pre verejnosť a vykonať niečo dobré pre svoju krajinu. V titulnej úlohe sa predstavila Julia Louis-Dreyfus a okrem nej si v projekte zahrali Tony Hale, Anna Chlumsky, Matt Walsh, Reid Scott, Timothy Simons, Kevin Dunn, Gary Cole či Sam Richardson. Séria má na konte dvanásť cien Primetime Emmy či sedem nominácií na Zlatý glóbus.
Silicon Valley sleduje skupinu mužov, ktorí si v oblasti preslávenej množstvom firiem zaoberajúcich sa informačnými technológiami založia vlastný podnik a s humorom čelia nástrahám biznisu. V seriáli účinkujú Thomas Middleditch, T.J. Miller, Zach Woods, Kumail Nanjiani, Martin Starr, Josh Brener, Amanda Crew, Matt Ross, Jimmy O. Yang alebo Suzanne Cryer. Komediálny projekt získal dve ceny Primetime Emmy a tiež ho dvakrát nominovali na Zlatý glóbus. Spomínaný Miller, ktorý stvárňuje arogantného a sebaistého Erlicha Bachmana, však po aktuálnej štvrtej sezóne v Silicon Valley končí. Jeho odchod televízia oznámila vo štvrtok, krátko po tom, ako seriál obnovila.
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt The Get Down

Hudobno-dramatický seriál The Get Down (2016 - 2017) americkej spoločnosti Netflix nebude pokračovať druhou sezónou. Ukončenie jedenásťdielneho projektu prišlo po vyše mesiaci od uvedenia posledných piatich epizód. Séria, ktorá bola jednou z najdrahších z produkcie Netflixu, je zároveň jednou z mála, ktoré sa po prvej sezóne nedočkali pokračovania.
Na správy o ukončení projektu reagoval prostredníctvom sociálnej siete Facebook aj jeden z jeho tvorcov, austrálsky filmár Baz Luhrmann. Rodák zo Sydney, ktorý stojí napríklad za muzikálom Moulin Rouge (2001), fanúšikom v príspevku vysvetlil, prečo je nepravdepodobné, že by séria pokračovala ďalej. "Keď ma požiadali, aby som sa pridal a pomohol zrealizovať The Get Down, musel som minimálne o dva roky posunúť svoje povinnosti s režírovaním filmu. Táto exkluzívnosť sa pochopiteľne stala problematickým bodom pre Netflix a Sony, ktorí boli úžasnými partnermi a podporovateľmi tejto šou. Ubíja ma, že sa nemôžem rozdeliť na dvoch, aby som mohol pracovať na oboch produkciách. Cítim veľmi hlboké spojenie so všetkými, čo pracovali a spolupracovali na tomto úžasnom zážitku," uviedol a poďakoval sa všetkým, ktorí sa na The Get Down podieľali. Dodal tiež, že už pripravuje nový filmový projekt.
The Get Down sa odohráva v druhej polovici 70. rokov v južnej časti newyorského Bronxu a sleduje vzostup hip-hopovej a disco hudby, prostredníctvom životov skupiny tínedžerov. V seriáli si zahrali Justice Smith, Shameik Moore, Herizen F. Guardiola, Skylan Brooks, Tremaine Brown Jr., Yahya Abdul-Mateen II, Jimmy Smits či Jaden Smith. Okrem spomínaného Luhrmanna sa pod projekt ako tvorca podpísal aj Stephen Adly Guirgis.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Šéfredaktorom portálu Parlamentné listy Igor Matloň


Šéfredaktorom portálu 
Parlamentné listy Igor Matloň 


Šéfredaktorom Parlamentných listov sa stane Igor Matloň. Do redakcie spravodajského portálu príde 1. júna. Portál o tom informoval na svojej stránke.
Matloň do Parlamentných listov prestupuje z pozície zástupcu šéfredaktora ekonomického týždenníka Trend. Pred nástupom do funkcie uviedol, že na Parlamentných listoch si cení najmä to, že nevnímajú svet len v čierno-bielych farbách, ale ponúkajú čitateľom celé farebné spektrum názorov ľudí z politiky, ekonomiky a spoločenského diania.
„Podľa mňa nejde o klasický politický bulvár, ako sa často nazývajú. Skôr by som ich charakterizoval ako provokatívny, vyvážený a názorom otvorený web. Bol by som rád, keby sa viac posunuli aj do konštruktívnej pozície hľadania riešení,“ cituje portál svojho budúceho šéfredaktora.
Matloň je v médiách od vysokoškolského štúdia. Vyštudoval Vysokú školu ekonomickú v Bratislave, Národohospodársku fakultu a medziodborové štúdium žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V minulosti pracoval aj pre Profit, Slovenský rozhlas, TASR, Plus 7 dní.
Parlamentné listy pôsobia na slovenskom mediálnom trhu od roku 2015. Za webom je spoločnosť Our media, ktorá v susednej Českej republike prevádzkuje web Parlamentní listy.cz. Riaditeľkou portálu je Oľga Dúbravská, ktorá predtým pôsobila v TV Markíza a RTVS.
Parlamentné listy sami seba charakterizujú ako spravodajsko-komunikačný portál, zameraný na politické, spoločenské a ekonomické dianie na Slovensku, ale aj v zahraničí. Od októbra 2016 je portál monitorovaný prostredníctvom AIM monitoru a v súčasnosti dosahuje priemernú mesačnú návštevnosť na úrovni 600.000 návštevníkov.

Copyright TASR ©2017

TO JE TV!

TO JE TV!


26. 5. 2017

Ekotopfilm - Envirofilm 2017



EKOTOPFILM – Envirofilm 2017
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Ekotopfilm – Envirofilm 2017,
Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm 2017, ktorý prebieha od pondelka (22.5.) v Banskej Bystrici a Bratislave, dnes vrcholí. V bratislavskom Primaciálnom paláci popoludní odovzdali ceny 19 víťazným filmom festivalu a udelili jedno čestné uznanie, ktoré určila medzinárodná porota. Tá počas týchto dní zhliadla a vyhodnotila 115 súťažných programov z celého sveta. Medzi ocenenými je aj slovenský film režiséra Erika Baláža s názvom Život v oblakoch, ktorý približuje zvieratá v najvyšších polohách Vysokých Tatier.
Podľa generálneho riaditeľa festivalu Petra Límu je potrebné naďalej témy z environmentálnej oblasti popularizovať. Na jednej strane ho teší, že sa o festival začínajú vo väčšej miere zaujímať aj mladí ľudia, na druhej strane zdôrazňuje aj skepsu mnohých odborníkov. "Začal som vnímať, že mnohí odborníci, ktorí majú k tomu čo povedať, začínajú byť skeptickí," skonštatoval Lím. Preto je podľa neho potrebné popularizovať dané témy, teda napríklad, v akom životnom prostredí žijeme. Poukazuje pritom na výsledky výskumov z viacerých krajín, vrátane Slovenska, v ktorých sa na popredných priečkach umiestnili životné podmienky ako príjem, bývanie či bezpečnosť a samotné životné prostredie je až okolo ôsmeho miesta. Zároveň ale pozitívne hodnotí neustále narastajúcu kvalitu filmov.
Grand Prix – Cena vlády SR patrí kanadskému filmu s názvom Dojedz to: Príbeh o plytvaní jedlom. Ceny v hlavných kategóriách si odnášajú dva nemecké filmy, a to Železná džungľa – Návrat prírody do Porúria a Chrobáky – malí superhrdinovia prírody. Rovnako dve ceny poputujú aj do Veľkej Británie za filmy Chránime našu Zem a Spomaľovanie rýchlej módy. Ocenenie si odniesol aj holandský Muž, ktorý chcel zmeniť svet, americký film s názvom Myslieť ako vedec: Gorongosa a mexická snímka Tabakoví ľudia. Medzinárodná porota udelila aj desať špeciálnych cien. Tie okrem slovenskej snímky Život v oblakoch získalo ďalších deväť filmov - z USA, Kanady, Izraela, Švédska, Dánska, Španielska a Nemecka. Okrem toho si kanadský film Medzi dvoma svetmi odniesol z festivalu čestné uznanie.
Význam Ekotopfilm – Envirofilm 2017 ocenil aj minister životného prostredia László Sólymos. Upozornil, že životné prostredie je len jedno a mali by sme sa oň patrične starať. Pri príležitosti festivalu ocenil nielen tvorcov filmov, ale aj tých, ktorí každodenne prispievajú k lepšiemu a čistejšiemu rozvoju, ktorý prírodu neničí, ale naopak, "ide s ňou ruka v ruke".
Do tohtoročného festivalu sa prihlásilo približne 1200 dokumentárnych filmov z 30 krajín sveta zameraných na témy ekológie, vedy, nových technológií, ochrany životného prostredia a trvalo udržateľného rozvoja. Motto tohto roka znie: Na konci evolúcie nie je krása. Do súťaže vybrala medzinárodná porota 115 dokumentárnych snímok apelujúcich na problémy, s ktorými bojuje naša planéta. Súčasťou festivalu boli okrem samotných filmov aj rôzne tematické prezentácie, workshopy či diskusie. Vystúpilo viacero ekologických odborníkov. Medzi nimi aj Polly Higgins, uznávaná medzinárodná právnička, ktorej jediným klientom je Zem. Tá sa v rámci svojej práce snaží presadiť Zákon o ekocíde, ktorý má za cieľ trestať za zločiny spáchané na prírode a ekosystéme. Výber filmov a diskusií však pokračuje prostredníctvom festivalovej tour, s ktorou plánujú organizátori navštíviť takmer 50 slovenských miest.
Medzinárodný filmový festival je najstarším filmovým festivalom s environmentálnou tematikou na svete. Na území bývalého Československa sa Ekotopfilm po prvý raz uskutočnil v roku 1974.

Copyright TASR ©2017

VÝROKY TÝŽDŇA

    VÝROKY TÝŽDŇA





"Vo štvrtok 18. mája prebehlo na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave ďalšie verejné zhromaždenie proti základniam NATO na Slovensku a za mier. Medzinárodné vzťahy sa akosi stále vyostrujú. Zhromaždenie prebehlo štandardne, za vyše dva roky sa stali zhromaždenia súčasťou kultúry mesta. Martin Daňo a Rudolf Vasky sa prvýkrát pokúsili zhromaždenie rušiť. Na YouTube zavesili výzvu, aby ich prívrženci prišli a pískaním a inak mi znemožnili prehovoriť – kým nezruším exekúcie proti nim. Ukazuje sa, že exekúcie ich poriadne trafili. Zistil som, že výzvu zavesili aj na môj facebook. Na námestie prišiel Vasky a asi traja mladší muži. Jeden z nich sa pokúsil na začiatku zhromaždenia rušiť megafónom. Zavolal som policajta z neďalekej hliadky, ten mladého muža legitimoval a vystríhal, aby s tým prestal. On naozaj prestal a zhromaždenie prebehlo v pokoji. Vasky sa prekvapivo snažil so mnou bratríčkovať. S ľuďmi ako sú Vasky a Daňo nemá zmysel rozumne hovoriť, ich sa dá poraziť len keď je človek sprostejší než sú oni.
V mojom prejave na námestí som reagoval aj na obvinenia, že ľudia z alternatívnej scény podporujú Konšpiratívne teórie."
Ján Čarnogurský 


"Tú úctu štátu a ten priestor tej väznice nám vyvoláva zodpovednosť voči štátu."
Andrej Danko
 

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK

Poslucháči koncom minulého roka a začiatkom tohto roka najčastejšie počúvali Rádio Expres, televízni diváci najviac sledovali TV Markíza a najčítanejším denníkom bol Nový Čas. Vyplýva to z dát z prieskumov spoločnosti MEDIAN SK, s. r. o., ktoré zbierali od 19. septembra do 18. decembra 2016 a následne od 9. januára do 2. apríla tohto roku. Prieskum uskutočnili na vzorke 4 054 respondentov vo veku 14 až 79 rokov. Agentúru SITA o správe z prieskumu MML-TGI informovala Linda Kleinertová z MEDIAN SK.
V počúvanosti rádií vedie Rádio Expres s 19 percentami. Nasledujú Rádio Slovensko so 17 percentami a Fun rádio s 11 percentami. Rádio Jemné a Rádio Europa 2 dosiahli sedempercentnú počúvanosť. Na ďalších miestach sú Rádio Regina a Rádio Vlna so šiestimi percentami. Výsledky počúvanosti sa odrážajú aj v podiele na trhu (share). Rádio Expres malo 22-percentný podiel na trhu a Rádio Slovensko malo podiel 21 percent. S 12-percentným podielom sa na trhu pohybovalo Fun rádio. Osempercentný podiel mali Rádio Regina, Rádio Europa 2 a Rádio Jemné. Rádio Vlna dosiahlo sedem percent. Ostatné rozhlasové stanice držali spolu 15-percentný podiel z trhu.
Televíziu v štvrtom kvartáli 2016 a prvom kvartáli tohto roku celkovo sledovali takmer štyri milióny divákov. Najviac z nich (45 percent) videlo program Televízie Markíza. Sledovanosť na úrovni 32 percent zaznamenala TV JOJ a za ňou sa umiestnila verejnoprávna Jednotka (RTVS) s 24 percentami. Sumárna sledovanosť všetkých televízií bola 82 percent. V podiele na trhu viedla s 36 percentami TV Markíza. TV JOJ dosiahla 22 percent a za ňou sa so 16-percentným podielom na trhu umiestnila Jednotka RTVS.
Z celoštátnych denníkov si udržal prvú pozíciu Nový Čas s čítanosťou 15 percent. Čítanosť na úrovni šesť percent mali v štvrtom kvartáli 2016 a prvom kvartáli tohto roku denníky Sme a Pravda. Nasleduje denník Plus jeden deň s piatimi percentami a Šport so štyrmi percentami. Korzár a denník Hospodárske noviny mali čítanosť tri percentá populácie vo veku 14 až 79 rokov. Posledné vydanie niektorého celoštátneho denníka čítalo 28 percent populácie. Za posledných 14 dní čítalo niektorý z celoštátnych denníkov 62 percent ľudí.
Najčítanejším týždenníkom je podľa zistení MEDIAN SK Plus 7 dní s čítanosťou osem percent. Šesťpercentnú čítanosť mali týždenníky Báječná žena, Život a Nový čas pre ženy. Štyri percentá obyvateľov SR čítali týždenník Slovenka. Eurotelevízia a Katolícke noviny dosiahli trojpercentnú čítanosť. Sieť týždenníkov Regionálne noviny (RegionPRESS ) dosiahla 10 percent a sieť Petit Press MY noviny šesťpercentnú čítanosť. Posledné vydanie niektorého z týždenníkov si prelistovalo alebo prečítalo 37 percent ľudí. Za posledné tri mesiace tak spravilo 68 percent populácie.
Najčítanejším dvojtýždenníkom sa stal TV max s čítanosťou päť percent. Nasledujú Tele plus s dvomi percentami. Dvojtýždenníky Bratislavské noviny, Relax, Žena a život a Stop dosiahli jednopercentnú čítanosť. Sieť titulov ECHO Dvojtýždenníky dosiahla čítanosť tri percentá. Celková čítanosť dvojtýždenníkov predstavuje 13 percent populácie vo veku 14 až 79 rokov . Dvojtýždenníky si v posledných šiestich mesiacoch prečítalo 23 percent populácie.
Z bežne dostupných mesačníkov boli najviac čítané Záhradkár a Zdravie, ktoré mali sedempercentnú čítanosť. Nasledujú Eva a EMMA s piatimi percentami, mesačník Nový čas Krížovky so štyrmi percentami a za nimi s trojpercentnou čítanosťou tituly Dobré jedlo a Auto magazín. Celková čítanosť mesačníkov bola na úrovni 41 percent. Za posledný rok si mesačník prečítalo 51 percent ľudí.
Spoločnosť MEDIAN SK, s. r. o. uskutočňuje národný prieskum spotrebného správania, médií a životného štýlu Market & Media & Lifestyle - Target Group Index (MML - TGI) v licenčnej spolupráci s anglickou spoločnosťou Kantar Media na Slovensku kontinuálne od roku 1997.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Ivan Stadtrucker

Zomrel Ivan Stadtrucker

Dnes v skorých ranných hodinách zomrel technik, dramaturg, scenárista, spisovateľ, pedagóg a bývalý riaditeľ Slovenskej televízie prof. Ing. Ivan Stadtrucker, CSc.

25. 5. 2017

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) ukladala na dnešnom zasadnutí ďalšie sankcie. Finančnú pokutu 3000 eur dostal vysielateľ MAC TV (programová služba WAU) za to, že odvysielal zahraničný program s českým dabingom. Informovala o tom dnes Lucia Jelčová z RVR.
RVR ďalej odňala frekvenciu vysielateľovi RADIO ONE, s.r.o. (programová služba Rádio One) za nevyužívanie frekvencie 99,6 MHz Žarnovica na príslušné účely.
Zároveň upozornila na porušenie zákona vysielateľa GES Slovakia, s.r.o. (programová služba Rádio Anténa Rock) za odvysielanie nepresnej informácie o skončení platnosti ročných diaľničných známok v programe Správy.
Vysielateľov Marián Dokupil - Doko Media (programová služba Šláger Rádio/ Rádio GO DeeJay) a Rádio WOW s.r.o. (programová služba RADIO WOW) upozornila na porušenie zákona za to, že nedoručili Rade do 15 dní po skončení príslušného kalendárneho mesiaca štatistiku o odvysielaných programoch obsahujúcu vyhodnotenie podielu slovenských hudobných diel za mesiace október až december 2016.

Copyright TASR ©2017

Oficiálne stanovisko RTVS k aktuálnej situácií


Oficiálne stanovisko RTVS 
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt rtvs
k aktuálnej situácií


V spojitosti so súbojom o kreslo generálneho riaditeľa RTVS sa množia mediálne útoky, ktoré vyvrcholili únikom osobných a mzdových údajov z internej personálnej agendy RTVS. Tieto majú byť využité na diskreditáciu generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku v opätovnej kandidatúre na generálneho riaditeľa.

V tejto súvislosti RTVS uvádza, že všetky mzdy a odmeny, vrátane miezd a odmien vrcholového manažmentu v uplynulom období, boli vyplatené v súlade so zákonom a mzdovým poriadkom RTVS. Systém odmeňovania vrcholového manažmentu zobrala na vedomie aj Dozorná komisia Rady RTVS. Riaditeľom sekcií je priznaná odmena, ktorá je závislá od odmeny GR RTVS priznanej Radou RTVS na základe dosiahnutých výsledkov za dané obdobie. Ako verejnoprávne médium sme transparentní a otvorení.

Riaditeľom sekcií a manažmentu RTVS sú priznávané odmeny, ktoré sú súčasťou pracovných zmlúv vo väzbe na priznané odmeny generálnemu riaditeľovi. V praxi to znamená, že ak Rada RTVS schváli generálnemu riaditeľovi odmenu vo výške 100% za splnenie úloh, jeho plat dosiahne v priemere výšku približne 7200 Eur, v hrubom. Po schválení odmeny generálnemu riaditeľovi, môže na základe pracovnej zmluvy vzniknúť nárok na odmenu aj členom manažmentu RTVS. V žiadnom prípade a v žiadnom období neprekročila priemerná mesačná mzda ktoréhokoľvek riadiaceho pracovníka RTVS sumu 8200 Eur, v hrubom.

Zároveň zdôrazňujeme, že na rozdiel od minulosti, keď sa odmeny manažmentu RTVS vyplácali nesystémovo, jednorazovo, neraz vo výške desiatok tisíc eur, bez nadväznosti na zhodnotené výsledky RTVS, sa riaditeľom sekcií nevyplácajú a nevyplácali žiadne mimoriadne odmeny mimo stanoveného systému odmeňovania. Dovoľujeme si uviesť, že v úrovni manažmentu ide o výrazne nižšie priemerné mzdy, ako v komerčných televíziách.

      RTVS analyzuje možné právne kroky vrátane trestno-právnej roviny. Pre odstránenie akýchkoľvek pochybností RTVS zváži kontrolu nezávislou štátnou inštitúciou.

      Václav Mika
      generálny riaditeľ RTVS


MEDIA NEWS




MEDIA NEWS
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Dmitrij Popkov killed
Šéfredaktora miestnych novín Ton-M na ruskej Sibíri Dmitrija Popkova zastrelili. Oznámili to dnes ruskí vyšetrovatelia.
Vyšetrovacia komisia v Krasnojarskom kraji uviedla vo vyhlásení, že 42-ročného šéfredaktora Popkova našli v stredu neskoro večer mŕtveho so strelnými ranami pred jeho domom v meste Minusinsk. Vyšetrovatelia ešte nepoznajú podrobnosti vraždy, ale vyhlásili, že preverujú niekoľko možných motívov, vrátane Popkovovej novinárskej práce.
Noviny Ton-M založil Popkov v roku 2014 a sú vzácnym regionálnym médiom, ktoré otvorene kritizuje miestnych predstaviteľov a funkcionárov zo strany Jednotné Rusko, podporovanej Kremľom. Články v novinách sa zaoberali aj korupciou týchto politikov.
Popkov bol krátko členom mestskej rady Minusinska, kým ho nezbavili funkcie
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt police manchester
Polícia anglického metropolitného grófstva Veľký Manchester zastavila výmenu informácií so Spojenými štátmi v súvislosti so samovražedným bombovým útokom na popovom koncerte v Manchestri. Dôvodom je únik týchto informácií do amerických médií, oznámila dnes britská spravodajská stanica BBC.
Britských predstaviteľov "rozhnevalo", keď sa fotografie z miesta útoku pri vstupe do haly Manchester Arena - napríklad trosiek, črepín, zvyškov batohu a ďalších následkov - objavili v americkom denníku New York Times, uviedla BBC.
K úniku fotografií došlo v stredu, teda deň po tom, ako do amerických médií uniklo aj meno predpokladaného útočníka Salmana Abediho, hoci britská polícia ho ešte nezverejnila.
BBC uviedla, že premiérka Theresa Mayová podľa očakávania prediskutuje túto záležitosť aj na dnešnom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Bruseli, kde sa bude konať summit NATO.
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Lewis Lukens
Americký veľvyslanec v Británii Lewis Lukens odsúdil dnes úniky informácií z vyšetrovania pondelňajšieho samovražedného bombového útoku v britskom Manchestri, ktoré sa objavili v amerických médiách. Informovala o tom BBC.
"Tieto úniky informácií sú odsúdeniahodné a nesmierne znepokojujúce. Jednoznačne ich odsudzujeme. Vláda Spojených štátov začína úniky vyšetrovať, a ak sa podarí identifikovať ich zdroj, budú voči nemu podniknuté príslušné kroky. Sme odhodlaní... tieto úniky zastaviť," uviedol Lukens.
Britská premiérka Theresa Mayová dnes povedala, že na summite NATO upozorní amerického prezidenta Donalda Trumpa na skutočnosť, že výmena spravodajských informácií medzi oboma krajinami musí byť bezpečná.
Americký denník New York Times zverejnil v stredu policajné fotografie z miesta bombového útoku v Manchestri, ktorých únik majú údajne na svedomí americké tajné služby.
Fotografie podľa expertov zachytávajú rozbušku, kovové matice a skrutky a modrý batoh britskej značky Karrimor, v ktorom mohla byť bomba uložená. Tieto snímky boli zverejnené deň po tom, ako do amerických médií uniklo meno samovražedného bombového útočníka, a to bez súhlasu britskej polície.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt trump+new york times
Za "nesmierne znepokojujúce" označil dnes americký prezident Donald Trump úniky informácií z vyšetrovania pondelňajšieho samovražedného bombového útoku v britskom Manchestri, ktoré sa objavili v amerických médiách. Trump zároveň podľa spravodajskej televízie Sky News sľúbil, že každý, kto je za únik zodpovedný, bude postavený pred spravodlivosť.
      "Údajné úniky pochádzajúce zo štátnych inštitúcií sú nesmierne znepokojujúce. Požiadal som ministerstvo spravodlivosti a ďalšie príslušné inštitúcie, aby túto záležitosť náležite vyšetrili... vinník by mal byť v plnom rozsahu zákona potrestaný," uviedol Trump po príchode na summit NATO v Bruseli.
      Denník New York Times (NYT), ktorý v stredu zverejnil fotografie z miesta bombového útoku v Manchestri a deň predtým aj meno páchateľa Salmana Abediho, svoj postup obhajuje a tvrdí, že "zverejnené fotografie neboli ani drastické, ani neúctivé k obetiam".
      "Naším poslaním je prinášať správy a informovať našich čitateľov. Máme prísne pravidlá, ktoré platia pre informovanie o citlivých udalostiach. Spôsob, akým sme o pondelňajšom hrôzostrašnom útoku informovali, bol komplexný a zodpovedný," uvádza sa v dnes zverejnenom vyhlásení New York Times.
      Fotografie zverejnené v stredu v NYT podľa expertov zachytávajú rozbušku, kovové matice a skrutky a modrý batoh britskej značky Karrimor, v ktorom mohla byť bomba uložená. Tieto snímky boli zverejnené deň po tom, ako do amerických médií uniklo meno samovražedného bombového útočníka, a to bez súhlasu britskej polície.
      Samovražedný útočník, identifikovaný ako Salman Abedi, v noci na utorok odpálil v Manchestri nálož pred halou, kde sa práve skončil koncert americkej popovej speváčky Ariany Grande. Útok si vyžiadal 22 obetí na životoch vrátane detí a tínedžerov. Zranenia utrpelo ďalších 119 ľudí, z ktorých je podľa BBC 75 hospitalizovaných.


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Murat Capan


Jedného z dvoch spoluvydavateľov medzičasom zakázaného časopisu Nokta, ktorých v pondelok turecká justícia uznala za vinných z podnecovania ozbrojenej vzbury a poslala na 22 rokov a šesť mesiacov za mreže, zadržali pri pokuse o ilegálne prekročenie štátnej hranice pri obci Uzunköprü.
Murat Capan bol jedným z ôsmich členov skupiny narušiteľov štátnej hranice. Turecké orgány zadržali okrem neho aj štyroch predpokladaných stúpencov hnutia kazateľa Fethullaha Gülena vnímaného v krajine polmesiaca ako strojcu vlaňajšieho zmareného pokusu o štátny prevrat, informovala tlačová agentúra Anadolu, podľa ktorej smeroval Murat Capan do Európskej únie.
Súd v Istanbule pritom v pondelok nariadil, aby tak Capana, ako aj jeho odsúdeného kolegu Cevheriho Güvena neodkladne vzali do väzby. Po Güvenovi, na ktorého vydali zatykač, sa intenzívne pátra.
Za mrežami je v Turecku viac ako 140 pracovníkov médií. V krajine platí po vlaňajšom neúspešnom pokuse o puč výnimočný stav a v rebríčku indexu slobody tlače, ktorý zostavila mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc, sa Turecko nachádza spomedzi 180 krajín na 155 priečke.



Copyright TASR ©2017






Americká televízia HBO zverejnila oficiálny trailer siedmej sezóny seriálu Hra o tróny (2011). Takmer dvojminútové video ukazuje Cersei Lannister, v podaní Leny Headey, odhodlanú brániť sa proti nepriateľom, i Daenerys Targaryen, ktorú stvárňuje Emilia Clarke, s túžbou ovládnuť Železný trón. Ukážka ponúka aj krátke zábery na Kita Haringtona ako Jona Snowa, Sansu Stark v podaní Sophie Turner či Tyriona Lannistera, ktorého hrá Peter Dinklage.
Siedma sezóna populárneho projektu odštartuje 16. júla na televízii HBO. Doterajšie série Hry o tróny mali premiéry spravidla v apríli. Tú aktuálnu ale museli tvorcovia odložiť na neskôr, aby mohli prispôsobiť nakrúcanie viacerým podmienkam, medzi ktoré patrilo aj ponuré počasie. Na rozdiel od doterajších sérií, ktoré ponúkli vždy po desať epizód, bude mať očakávaná sezóna o tri časti menej.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Prichádza však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hoci predlohou seriálu je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich. Seriál by mal skončiť v roku 2018 ôsmou sezónou, ktorá bude mať šesť epizód.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

RVR NEWS

RVR NEWS


Rada pre vysielanie a retransmisiu dnes rozhodla o pridelení štyroch zo šiestich voľných rozhlasových frekvencií zaradených do jarného výberového konania. Frekvenciu 102,4 MHz Senec, o ktorú bol najväčší záujem, pridelila Rada spomedzi štyroch uchádzačov Rozhlasu a televízii Slovenska pre programový okruh Rádio Patria. Národnostné vysielanie sa tak stane dostupnejším pre maďarskú menšinu na území, kde má početné zastúpenie. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu Lucia Jelčová.
Spoločnosti Intersonic Radio Viva s.r.o. (VIVA Metropol), Marek Petráš (Rádio Košice) a C.S.M. group s.r.o. (Rocková republika/RÁDIO AKTUAL), ktoré sa do výberového konania prihlásili s individuálne koordinovanými frekvenciami, tieto frekvencie získali. Umožňuje im to rozšíriť svoje pokrytie. Dve žilinské frekvencie, o ktoré žiadali spoločnosti Rádio ROCK, s.r.o. (Radio One Retro) a Radio ONE, s.r.o. (Rádio One) Rada uchádzačom nepridelila. Vzhľadom na stav plnenia zákonných povinností týmito vysielateľmi a ich prínos pre rozvoj mediálneho trhu totiž nepovažovala ich pridelenie za účelné.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Verejné vypočutie kandidátov na post generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska


Verejné vypočutie kandidátov 
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt rtvs
na post generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska 


      Verejné vypočutie kandidátov na post generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska sa uskutoční v utorok, 30. mája o 09.00 h v Sále Ústavy SR v Historickej budove Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave.
      Na verejné vypočutie bolo pozvaných 9 kandidátov. Výbor NR SR pre kultúru a médiá zaujme stanovisko v lehote do dvoch pracovných dní od verejného vypočutia a predloží návrh na voľbu generálneho riaditeľa spolu so svojím stanoviskom Národnej rade SR.
      Verejné vypočutie kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa RTVS bude možné sledovať prostredníctvom web stránok NR SR / www.nrsr.sk; http://tv.nrsr.sk/.
      Využiť na tento účel je možné aj mobilné telefóny (smartfóny) a tablety. Podporované platformy sú: Apple a Android.


      Vstup a akreditácia médií

      Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR prosí redakcie, aby na e-mailovú adresu tlacove@nrsr.sk zaslali menný zoznam (s uvedením COP) svojich redaktorov, kameramanov a fotografov, ktorí sa zúčastnia verejného vypočutia. Informácie o účasti pracovníkov za redakciu je možné posielať najneskôr do pondelka 29. mája do 15.00 h.
      Prístup do budovy pre médiá bude umožnený od 08.15 h s posledným vstupom o 08.45 h. Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR prosí o dodržiavanie uvedených časov, vzhľadom na začiatok živého prenosu z vypočutia o 09.00 h.


MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

Americká herečka Vera Farmiga sa predstaví v pripravovanej antológii Philip K. Dick's Electric Dreams. Projekt bude mať desať epizód, pričom každá z nich prinesie samostatný dramatický príbeh. Štyridsaťtriročná herečka sa predstaví v epizóde s názvom Kill All Others, pričom o jej scenár a réžiu sa postará Dee Rees. Farmiga stvárni političku, ktorá vystúpi so šokujúcim prejavom povzbudzujúcim k násiliu. Následne na pouličnej lampe visí obesený, zjavne zavraždený, muž a okoloidúci ho nevysvetliteľne ignorujú. Keď sa jeden človek odváži o situáciu zaujímať, okamžite sa stáva terčom. V epizóde sa po jej boku predstavia aj Mel Rodriguez, Jason Mitchell, Glenn Morshower a Sarah Brown.
Séria vznikne na motívy poviedok sci-fi autora Philipa K. Dicka a zahrajú si v nej aj Anna Paquin, Terrence Howard, Greg Kinnear, Steve Buscemi, Timothy Spall, Jack Reynor, Benedict Wong, Geraldine Chaplin, Mireille Enos, Jack Gore a Bryan Cranston. Posledný menovaný je zároveň jedným z výkonných producentov. Projekt vzniká pod hlavičkou spoločností Amazon, Sony Pictures Television a televízie Channel 4. Ďalším scenáristom a výkonným producentom série je Michael Dinner, pričom ako výkonní producenti sa pod antológiu podpíšu aj Ronald D. Moore, James Degus, Kalen Egan, Christopher Tricarico, Maril Davis, Lila Rawlings, Marigo Kehoe, Kate DiMento, David Kanter, Matt DeRoss a tiež autorova dcéra Isa Dick Hackett. O scenáre sa postarajú aj Tony Grisoni, Jack Thorne, Matthew Graham, David Farr, Dee Rees a Travis Beacham.
Podľa diel autora, ktorý zomrel 2. marca 1982 vo veku 53 rokov, už nakrútili napríklad filmy Blade Runner (1982), Total Recall (1990, 2012), Screamers: Hlasy z podzemia (1995), Impostor: Živá zbraň (2001), Minority Report (2002), Výplata (2003), A Scanner Darkly (2006), Next (2007), Správcovia osudu (2011) či seriál The Man in the High Castle (2015).
Vera Farmiga debutovala na filmovom plátne v roku 1998 v snímke Poprava. Nasledovali úlohy vo filmoch ako Jeseň v New Yorku (2000), Mandžuský kandidát (2004), Anjeli s oceľovým hlasom (2004), Na druhej strane (2006), Chlapec v pruhovanom pyžame (2008), Zdrojový kód (2011), V zajatí démonov (2013), Middletonská romanca (2013), Sudca (2014) alebo V zajatí démonov 2 (2016). V roku 2010 si vyslúžila nomináciu na Oscara za herecký výkon vo vedľajšej úlohe dramédie Lietam v tom (2009). Zahrala si aj v mysterióznom seriáli Batesov motel (2013 - 2017), pričom stvárnenie Normy Bates jej vynieslo jednu nomináciu na Primetime Emmy.



Americká herečka Elisabeth Moss si zahrá v limitovanom seriáli Fever, ktorý bude adaptáciou rovnomenného románu od Mary Beth Keane. Tridsaťštyriročná rodáčka z Los Angeles sa na projekte, ktorý vznikne v spolupráci televízie BBC America a spoločnosti Annapurna Television, bude podieľať aj ako výkonná producentka. Okrem toho je tiež držiteľkou práv na spomínanú knihu.
Fever prinesie príbeh Mary Mallon, známej ako Týfusová Mary. Žena, ktorá žila na začiatku 20. storočia v New Yorku, bola prvou bezpríznakovou nosičkou brušného týfusu v USA. "Teším sa na to, ako vyrozprávam príbeh jednej z najviac neslávne známych žien v Amerike, Týfusovej Mary. Ženy, ktorej skutočný príbeh zatiaľ nikto nerozpovedal. Bola prisťahovalkyňou v New Yorku na prelome storočia, v čase veľkých zmien a pokroku v Amerike. Bola neuveriteľne jedinečná, tvrdohlavá, ambiciózna a až do konca svojho života, ktorého posledné dni strávila uväznená na ostrove neďaleko Bronxu, odmietala, že by urobila niečo zlé. Je neuveriteľne komplikovaná - niečo čo, zdá sa, rada hrám," uviedla herečka o svojom novom projekte. O jeho réžiu sa postará Phil Morrison, zatiaľ čo scenár napíše Robin Veith. Obaja menovaní budú spolu s Moss, Sue Naegle a Megan Ellison aj výkonnými producentmi.
Elisabeth Moss je známa najmä ako Peggy Olson z dramatického seriálu Mad Men, v ktorom účinkovala v rokoch 2007 - 2015. Vďaka stvárneniu asistentky a neskôr copywriterky v reklamnej agentúre si vyslúžila šesť nominácií na Primetime Emmy a jednu na Zlatý glóbus. Ten získala v roku 2014 za stvárnenie Robin v miniseriáli Top of the Lake (2013). Okrem toho účinkovala napríklad v snímkach Narušenie (1999), Kdekoľvek, len nie tu (1999), Heart of America (2002), Nezvestné (2003), Dostaň ho tam! (2010), The One I Love (2014), Kráľovná Zeme (2015) alebo High-Rise (2015). Aktuálne účinkuje v seriáli Príbeh služobníčky (2017).
                   
                                                                                                                                                       
Americká playmate Dani Mathers bude musieť 30 dní odstraňovať grafity v Los Angeles. Súd udelil 30-ročnej herečke trest za zverejnenie fotografie, na ktorej zachytila okrem seba, ako si prekrýva rukou ústa, aj nahú 71-ročnú ženu v šatni fitnes centra, pričom k záberu pridala aj zosmiešňujúci komentár.
Mathers predtým vyhlásila, že príspevok chcela použiť na súkromné účely, no nešťastnou náhodou ho zverejnila. "Moja klientka sa z hĺbky srdca ospravedlňuje. Nikdy si nemyslela, že sa to stane a nechcela nikomu ublížiť," uviedol jej právny zástupca Thomas Mesereau. Playmate roka 2015, ktorá v období 2005 až 2013 účinkovala v seriáli Bohatí a pekní (1987), dostala tiež trojročnú podmienku a zákaz fotografovať nahých ľudí bez ich povolenia.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané