15. 7. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Neočakávané súdne rozhodnutie padlo v predvečer prvého výročia teroristického útoku z Nice, pri ktorom 14. júla 2016 zahynulo 86 ľudí a ďalších vyše 450 utrpelo zranenia.
      Prokuratúra v Paríži sa predtým obrátila na súdne orgány s urgentnou žiadosťou o stiahnutie najnovšieho vydania magazínu Paris Match z predaja pre porušenie ľudskej dôstojnosti. Stalo sa tak v súvislosti so zverejnením dvoch záberov z bezpečnostných kamier zachycujúcich spomínaný útok.
      Súd vo verdikte, zverejnenom vo štvrtok večer, žiadosti prokuratúry nevyhovel. Akékoľvek ďalšie zverejnenie spomínaných záberov - v tlačenej podobe alebo na internete - však redakcii Paris Match zakázal, informovala agentúra DPA.
      Redakcia spomínaného periodika sa voči kritike bránila argumentáciou, že ide o zábery zo značnej diaľky, ktorá znemožňuje identifikáciu obetí a bráni tak poškodeniu ich dôstojnosti.
      K zodpovednosti za útok, ktorého prvé výročie si dnes pripomenú nielen v jeho dejisku za účasti prezidenta Emmanuela Macrona, ale v celom Francúzsku, sa prihlásili džihádisti z tzv. Islamského štátu. Páchateľa, ktorý vošiel do davu ľudí s ťažkým nákladným autom, napokon zastrelili policajti.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Hra o tróny,
Rekordnú sledovanosť a najviac amerických televíznych cien Emmy v histórii má na konte fantasy seriál Hra o tróny, ktorý bude mať už siedmu sériu.. Sága o láske, zrade a boji o moc si získala priaznivé recenzie okrem iných za herecké výkony i príbeh, od niektorých si však získala kritiku za veľkú mieru násilia.
Od prvých desaťdielnych sérií, ktoré mali premiéru v roku 2011, k najnovšiemu šiestemu, ktoré začali vysielať pred rokom, ale tvorcovia sa práve v miere násilia a zobrazovania nudy ubrali. Ešte v roku 2012 sa stalo druhým najkrvavejším programom na americkej televízii, s priemerným počtom 14 mŕtvol na jednu epizódu, za seriálom Spartakus.
Jeden z trailerov "Veľká vojna je tu" bude najmä o boji viacerých rodov o moci, v ktorých sú na dnešnom poriadku politické, dynastické a sexuálne intrigy. Dej se odohráva v mýtickej ríši , kde letá a zimy trvajú celé roky. Stredoveká atmosféra okolo vládnych a drsných rytierov doplňuje draci alebo Bielí chodci, podobní ľadovým zombie.
Seriál Hra o tróny vznikol na motívoch nedávno dokončenej série románov amerického spisovateľa George Raymonda Richarda Martina (68) s názvom Pieseň ľadu a ohňa. Názov dostal tento britsko-americký seriál TV HBO podľa prvej časti Martinovej ​​rozsiahlej epické ságy. Martin sa podieľal na scenároch k niekoľkým epizódam.
Pri poslednom rozdávaní amerických televíznych cien získal Emmy v septembri rekordných 12 cien v septembri a s celkovými 38 výhrami sa stal seriálom s najvyššími cenami v histórii tejto súťaže. Také jeho sledovanosť rástla s každou sériou. Finále tej prvej premiéry v roku 2011 videli vtelevízii asi tri milióny divákov, k poslednému dielu šiestej série sa stalo k televízii približne 8,9 milióna divákov minulého roka.

Copyright © ČTK 2017



Na 17 rokov väzenia odsúdili včera v Británii bývalého televízneho producenta Davida Harrisa, ktorý bol obvinený z pokusu o objednanie si vraždy svojej dlhoročnej partnerky Hazel Allinsonovej. Informovala o tom agentúra AP.
      Podľa prokuratúry Harris (68) ponúkal veľké sumy peňazí trom mužom, aby Allinsonovú, s ktorou žil 27 rokov, zavraždili. Harris a Allinsonová dlhé roky spolupracovali na úspešnom televíznom seriáli z policajného prostredia "The Bill".
      Harris sa odstránením Allinsonovej chcel zmocniť jej majetku, aby mohol žiť so svojou milenkou litovskou profesionálnou basketbalistkou Ugne Čekavičiuteovou, ktorá je od neho o 40 rokov mladšia.
      Sudkyňa Anne Molyneuxová výšku rozsudku zdôvodnila tým, že Harris chcel nechať svoju dlhoročnú partnerku zomierať "bolestivou a hrôzostrašnou smrťou", aby si mohol splniť svoj "nesplniteľný sen" začať nový život.


Copyright TASR ©2017

14. 7. 2017

Kontrolou u novinárky M. Tódovej sa má zaoberať mimoriadny výbor


Kontrolou u novinárky M. Tódovej 
sa má zaoberať mimoriadny výbor 

 Kontrolou terénneho pracovníka úradu práce v byte novinárky Denníka N Moniky Tódovej by sa mal zaoberať mimoriadny Výbor Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Jeho zasadnutie iniciujú opoziční poslanci na čele s predsedníčkou výboru Erikou Jurinovou (OĽaNO-NOVA).
      Opozícia chce na rokovanie pozvať ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) a generálneho riaditeľa Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny Mariána Valentoviča. Žiadajú od nich vysvetlenie konania svojich podriadených. "Ak má mať inštitúcia, ktorej úlohou je chrániť naše deti a rodiny vážnosť, nesmie dochádzať k zneužívaniu právomocí jej zamestnancami a už vôbec nie jej vedením. Je množstvo zlých príkladov praxe, ktoré hovoria o neodbornom vedení rezortu. Toto je, bohužiaľ, ďalšia kocka do tejto zatiaľ nepodarenej skladačky," uviedla Jurinová.
      Spolu s kolegyňou Annou Verešovou (OĽaNO-NOVA) sa obávajú, či ministerstvo, ústredie práce a jednotlivé úrady fungujú zmysluplne. "Kontroly v každej jednej verejnej inštitúcii musia prebiehať podľa presne stanovených pravidiel, vrátane jasného dôvodu uskutočnenia kontroly, presného spôsobu kontroly a jej vyhodnotenia, a nie na základe politickej objednávky," upozornila Jurinová.
      Zároveň upozorňuje, že neohlásená kontrola výchovy detí, ešte aj bez podnetu, v našom právnom poriadku nie je nikde ukotvená. "Pokiaľ priamo riaditeľ dá pokyn svojmu podriadenému na vykonanie kontroly efektívneho využitia prídavku na deti, takýto riaditeľ buď nemá nič na práci, alebo nepozná realitu vo svojom obvode. Terénny sociálny pracovník, nielen v Bratislave, ale kdekoľvek na Slovensku, dnes pre množstvo prípadov a preťaženosť v zásade nedokáže nielen skontrolovať, ale ani reálne pomáhať mnohým ľuďom zvládať ich situáciu," uviedla.
      Podľa poslankýň je po štvrtkovom (13.7.) kroku úradu práce jasné, že podobný spôsob šikany a zastrašovania môže zažiť každý občan Slovenska, ktorý upozorní na porušovanie zákona, korupciu či iné nekalé praktiky v jednotlivých inštitúciách.
      Ústredie práce v reakcii uviedlo, že v prípade novinárky Tódovej išlo o bežnú návštevu terénneho sociálneho pracovníka, ktorý vykonáva aktivity vyplývajúce z národného projektu na podporu rozvoja sociálnej práce v rodinnom prostredí klientov. Jeho cieľom je zefektívniť sociálny systém a zabrániť jeho možnému zneužitiu. Tieto návštevy sa dejú na celom Slovensku a od začiatku roka 2016 do konca apríla 2017 ich terénni pracovníci absolvovali 79.072.
      Hovorkyňa ústredia práce Jana Lukáčová odmietla, že by išlo o zámer. "Ani si nevieme predstaviť, k čomu by takýto zámer mal viesť," uviedla s tým, že výber, koho pracovníci navštívia, je na vedúcich oddelení štátnych sociálnych dávok a hmotnej núdze úradov práce tak, aby postupne prišli ku všetkým poberateľom v rámci úradu. "Návštevy sa teda dotknú kohokoľvek z poberateľov vrátane verejne známych osôb," dodala Lukáčová.

Copyright TASR ©2017

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Keďže to niekto politicky zneužil, ideme nad rámec týchtoch vecí, aby boli komfortní."
Andrej Danko

"Účelom stanoviska (izraelského veľvyslanca) nebolo v žiadnom prípade spochybňovať kritiku Georgea Sorosa, ktorý systematicky podrýva izraelské demokraticky zvolené vlády podporovaním organizácií, ktoré ohovárajú židovský štát a chceli by mu upierať právo na vlastnú obranu." 
Stanovisko izraelského rezortu zahraničných vecí

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Správcovia pozostalosti zosnulého amerického speváka Michaela Jacksona a televízia CBS pripravujú animovaný halloweensky film inšpirovaný jeho tvorbou. Špeciál bude mať názov Michael Jackson's Halloween a interpretove skladby poslúžia ako soundtrack. Priaznivci Kráľa popu ho okrem toho v novinke uvidia v rámci veľkého záverečného tanečného čísla, kde ho tvorcovia zobrazia v animovanej podobe.
Hodinový projekt sleduje Vincenta a Victoriu, ktorí sa počas Halloweenu náhodou stretnú a spolu so psom Ichabodom sa ocitnú na adrese 777 Jackson Street, kde stojí This Place Hotel. Tam na nich čaká magické dobrodružstvo, ktoré zakončí veľké tanečné číslo. Hlasy hlavným hrdinom prepožičajú herec Lucas Till a herečka Kiersey Clemons. Okrem toho sa na projekte budú podieľať aj Christine Baranski, Alan Cumming, Jim Parsons, Lucy Liu, George Eads či Brad Garrett.
Za vznikom novinky stojí spoločnosť Optimum Productions, ktorá zastrešuje jej produkciu. Animáciu má na starosti firma Hammerhead. John Branca a John McClain spravujúci pozostalosť Michaela Jacksona budú výkonnými producentmi, Daniel Chuba zase producentom. O réžiu sa postará Mark A.Z. Dippé. Animák sa dostane na televízne obrazovky počas tohtoročnej jesene.
Michael Joseph Jackson sa narodil 29. augusta 1958, pričom už od roku 1964 pôsobil v The Jackson 5. Neskôr odštartoval sólovú kariéru a vydal desať štúdiových albumov ako napríklad Off The Wall (1979), Thriller (1982), Bad (1987), Dangerous (1991) či HIStory: Past, Present And Future, Book I (1995), pričom podľa odhadov predal viac ako 400 miliónov kópií nahrávok. Medzi jeho najväčšie hity patria piesne Billie Jean, Beat It, Thriller, Bad, Man In The Mirror, Dirty Diana, Black Or White, You Are Not Alone či Earth Song. Na konte má pätnásť cien Grammy, a to vrátane Grammy Legend Award a Grammy za celoživotný prínos. Získal aj stovky ďalších ocenení. Zomrel 25. júna 2009 vo veku 50 rokov.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 


Francúzsky súd rozhodol, že americká spoločnosť Google nemusí doplatiť vo Francúzsku na daniach viac než miliardu eur, čo od nej požadovali francúzske úrady. Podľa súdu totiž systém, akým firma vo Francúzsku pôsobí, jej umožňuje zaplatiť len časť daní.
Francúzi požadovali od Google doplatiť za roky 2005 až 2010 na daniach 1,1 miliardy eur. Podľa parížskeho správneho súdu ale Google nemá v krajine "trvalé zastúpenie". V takom prípade by firma musela požadovanú sumu doplatiť. Spoločnosť síce má pobočku Google France, všetky kľúčové aktivity ale zabezpečuje sídlo firmy v Írsku. Prípad ešte nie je uzatvorený, nakoľko voči rozhodnutiu súdu je možné sa odvolať. Francúzske ministerstvo financií odvolanie zvažuje, pričom má na to dva mesiace.
Google a mnohé iné firmy sú známe tým, že vo Francúzsku aj v iných európskych krajinách si prostredníctvom sídla v Írsku, kde sú výhodnejšie daňové podmienky, optimalizujú dane. Táto stratégia umožňuje zahraničným spoločnostiam zvyšovať zisky aj cenu akcií.
Čo sa týka samotnej firmy Google, Francúzsko nie je jedinou európskou krajinou, kde sa americká spoločnosť dostala s daňovými úradmi do sporov. S cieľom ich urovnať sa firma napríklad v Taliansku dohodla na zaplatení 306 miliónov eur a vo Veľkej Británii na zaplatení 130 miliónov libier (146,19 milióna eur). V Británii pritom táto suma vyvolala nespokojnosť. Ako uviedli viacerí politici a ekonómovia, vzhľadom na príjmy Google v ostrovnej krajine je takáto dohoda pre americkú firmu mimoriadne výhodná.

Copyright © TASR 2017

13. 7. 2017

Stanovisko Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny k informáciám, ktoré na FB zverejnila Monika Tódová, redaktorka Denníka N


Stanovisko Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny k informáciám, ktoré na FB zverejnila Monika Tódová, redaktorka Denníka N




Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny a úrady práce, sociálnych vecí a rodiny sú realizátormi národného projektu Podpora rozvoja sociálnej práce v rodinnom prostredí klientov v oblasti sociálnych vecí a rodiny. Cieľom projektu NP Efektivita II. je zameranie dôslednej pozornosti na zefektívnenie sociálneho systému so zameraním na účelnosť poskytovania dávok a príspevkov s dôrazom na ich následné využívanie pri plnom rešpektovaní právnych predpisov. Cieľom je zabrániť možnému zneužitiu sociálneho systému. Terénnou sociálnou prácou sa mala podporiť adresnosť sociálnej práce s klientom v jeho prirodzenom prostredí, zvýšiť efektívnosť a adresnosť poskytovania dávok a príspevkov, znížiť zneužívanie poskytovaných dávok a príspevkov a zlepšiť orientáciu v sociálnom systéme. Terénni sociálni pracovníci navštevujú poberateľov dávok (vrátane prídavkov na dieťa, rodičovského príspevku, príspevkov na kompenzáciu ŤZP a pod.) priamo v rodinnom prostredí a ich úlohou je zistiť, či si tieto prostriedky plnia svoj účel. Podotýkame, že projekt sa realizuje v rámci celej Slovenskej republiky, a teda návšteva terénneho sociálneho pracovníka sa môže dotknúť každého poberateľa niektorej zo štátnych sociálnych dávok v ktoromkoľvek meste či obci. Samozrejme, že v niektorých rizikových oblastiach (napr. rómske osady, sociálne slabé rodiny) sú tieto návštevy častejšie a sú zamerané aj na komplexné sociálne poradenstvo a pôsobia aj ako prevencia nielen voči zneužívaniu dávok, ale aj voči nežiaducim javom v rodinách – napr. zanedbávanie starostlivosti o deti a pod. Je to jedna z prevencií, ktoré boli prijaté po tragickom prípade úmrtia Lucky. Od začiatku roku 2016 do konca apríla 2017 vykonali terénni sociálni pracovníci 79 072 návštev priamo v rodinách s cieľom skontrolovať účelnosť poberaných štátnych sociálnych dávok. v rámci týchto návštev terénni sociálni pracovníci dokázali pomôcť mnohým rodinám zabezpečiť ďalšie sociálne dávky, na ktoré majú zákonný nárok, či pomáhať s ďalšími činnosťami – napr. získanie občianskeho preukazu, prihlásenie k lekárovi, pomoc pri vybavení dávok zo zahraničia a pod. Výber klientov z jednotlivých cieľových skupín, u ktorých vykonávajú terénni sociálni pracovníci návštevy v rodine, je na vedúcich oddelení štátnych sociálnych dávok a hmotnej núdze na jednotlivých úradoch práce tak, aby terénni sociálni pracovníci postupne navštívili všetkých poberateľov v rámci úradu. V prípade návštevy uvedenej klientky – novinárky -  išlo teda o bežnú návštevu terénneho sociálneho pracovníka, ktorý vykonáva aktivity, vyplývajúce z uvedeného projektu, aké sa dejú po celej SR. V žiadnom prípade nešlo o zámer – ani si nevieme predstaviť, k čomu by takýto zámer mal viesť. Návštevy terénnych sociálnych pracovníkov sa teda dotknú kohokoľvek z poberateľov vrátane verejne známych osôb. Na druhej strane však preveríme pracovné výkony konkrétneho terénneho pracovníka, pretože, ak by malo byť jeho zverejnené tvrdenie pravdivé (návšteva vykonáva raz za pol roka), potom by jeho pracovné výkony nezodpovedali požiadavkám, pracovnej náplni a výkazu práce, ktorým dokladuje svoju mzdu. A z toho potom vyvodíme dôsledky.       

Informáciu TASR poskytla riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVR Jana Lukáčová.

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS




Americká herečka Jennifer Jason Leigh a austrálsky herec Hugo Weaving si zahrajú v miniseriáli Patrick Melrose televízií Showtime a Sky Atlantic. V adaptácii päťdielnej knižnej série The Patrick Melrose Novels (1992 - 2012) anglického spisovateľa Edwarda St Aubyna sa predstavia po boku anglického herca Benedicta Cumberbatcha, ktorý si zahrá hlavnú postavu, a Anny Madeley stvárňujúcej jeho manželku. Projekt bude mať päť častí. O televízne spracovanie úspešných románov sa postará scenárista David Nicholls, réžie sa ujme Edward Berger.

Dej projektu sa sústredí na neslušného a sarkastického aristokrata Patricka Melrosea, ktorý sa svojím zvláštnym správaním snaží vyrovnať s traumou z detstva a dospievania. Tie do veľkej miery ovplyvnili jeho násilnícky otec (Weaving) a matka (Leigh), ktorá dlhé roky v tichosti znášala manželovo správanie. Každá z epizód sa zameria na jednu z piatich častí knižnej predlohy, pričom postupne zobrazí niekoľko najzásadnejších dní Melroseovho života. Seriál sa tak bude odohrávať v rozmedzí od 60. rokov minulého storočia po súčasnosť na miestach ako južné Francúzsko, New York či Veľká Británia.

Päťdesiatpäťročná Jennifer Jason Leigh je známa z filmov ako Bitka na Ridgemont High (1982), Posledný útek do Brooklynu (1989), Spolubývajúca (1992), Krátke strihy (1993), The Hudsucker Proxy (1994), Georgia (1995), Dolores Claiborneová (1995), Cesta do zatratenia (2002), Mechanik (2004), Zvieracia kazajka (2005), Svadba podľa Margot (2007), Synecdoche, New York (2008), Čaro prítomného okamihu (2013), Zbav sa svojich miláčikov (2013) alebo Osem hrozných (2015), ktorý jej v roku 2016 vyniesol nominácie na cenu BAFTA, Zlatý glóbus aj Oscara. Na doskách Broadwaya účinkovala napríklad v hrách Cabaret a Proof.

Päťdesiatsedemročný Hugo Weaving sa do povedomia verejnosti zapísal predovšetkým troma úlohami - ako Agent Smith v trilógii Matrix (1999, 2003), ako V vo filme V ako Vendeta (2005) a elf Elrond v trilógiách Pán prsteňov (2001 - 2003) a Hobit (2012 - 2014). Svoj hlas prepožičal Rexovi v snímkach Babe - galantné prasiatko (1995) a Prasiatko Babe v meste (1998) a Megatronovi zo série Transformers (2007 - 2011). Zahral si aj v snímkach Dôkaz (1991), Captain America: Prvý Avenger (2011), Atlas mrakov (2012) alebo Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu (2016).

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's zmenila výhľad ratingov mediálnej spoločnosti Central European Media Enterprises Ltd. (CME) na pozitívny zo stabilného. Agentúra zároveň spoločnosti potvrdila takzvaný Corporate Family Rating (CFR) na stupni B2 a jej PDR rating vyjadrujúci pravdepodobnosť neplnenia záväzkov (probability of default) na úrovni B2-PD. Zlepšenie výhľadu ratingov nasleduje po oznámení, že CME sa dohodla na predaji svojej chorvátskej televíznej stanice Nova TV a slovinskej stanice POP TV firme Slovenia Broadband, ktorá je dcérou United Group.
Očakáva sa, že transakcia sa uzavrie do konca tohto roka. Výnos sa použije na uhradenie úveru CME v sume 250,8 mil. eur, ktorý je splatný v novembri 2018. "Zmena výhľadu na pozitívny odzrkadľuje hlavne podstatné zníženie dlhu CME, ak sa transakcia zrealizuje, a tiež pokračujúci dobrý prevádzkový výkon očakávaný v priebehu budúceho roka," povedal Alejandro Nú?ez z agentúry Moody's. Za rok 2016 spoločnosť vykázala čisté tržby v sume 638 mil. USD a prevádzkový zisk pred odpismi (OIBDA) v objeme 150 mil. USD.
Central European Media Enterprises prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r. o. ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.


Americký prezident Donald Trump čelí žalobe za blokovanie niektorých jeho kritikov na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Tú naňho na manhattanskom federálnom súde podal Knight First Amendment Institute z Kolumbijskej univerzity, citujúc sedem osôb, ktoré na sieti Trump alebo jeho pobočníci zamietli po tom, ako ho kritizovali. Podľa organizácie je takéto správanie protiústavné, keďže porušuje prvý dodatok, ktorý okrem iného garantuje slobodu prejavu. Okrem prezidenta inštitút zažaloval aj tlačového tajomníka Bieleho domu Seana Spicera a tamojšieho riaditeľa sociálnych sietí Dana Scavina.
Ako uviedol riaditeľ inštitútu Jameel Jaffer, obrátili sa naň desiatky osôb po tom, ako pred troma týždňami vyhlásil, že je zakázané blokovať ľudí na Trumpovom osobnom twitterovom účte. Podľa neho nie je jediným politikom, ktorý sa takto snaží obmedziť kritikov, podobne reagovali viacerí republikáni aj demokrati. Inštitút súdnou cestou požaduje, aby Trump a jeho mediálny tím prestali s blokovaním kritických používateľov Twitteru na jeho osobnom účte, na jeho oficiálnom prezidentskom konte a tiež na účte Bieleho domu. Hovorkyňa vládnych právnikov Dawn Dearden sa k situácii odmietla vyjadriť.
Federálny sudca vo Washingtone D.C., nedávno rozhodol, že konto miestneho politika na sociálnej sieti Facebook slúži podľa prvého dodatku ako verejné fórum, uviedol Jaffer a dodal, že vyššie súdy tento problém ešte neriešili. "Je na mieste povedať, že ide o novú hranicu. Princíp prvého dodatku je dobre ustálený, ale jeho použiteľnosť v tomto kontexte nie je problémom, s ktorým by sa súdy mali možnosť zaoberať," vysvetlil.
Medzi navrhovateľmi žaloby je napríklad spisovateľka a politická konzultantka Rebecca Buckwalter, ktorú zablokovali po tom, ako reagovala na Trumpov príspevok o výhre vo voľbách tvrdením, že sa mu o to postaralo Rusko. Ďalšími žalobcami sú aj profesor sociológie na Marylandskej univerzite Philip Cohen, ktorý označil prezidenta za "skorumpovaného nekompetentného autoritára" a pesničkárka a politická organizátorka Holly Figueroa. Tú zablokovali na Twitteri po tom, čo zverejnila fotografiu ľudí nedôverčivo pozerajúcich na Trumpa a napísala k nej "Takto vás vidí celý svet".


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



V americkej talentovej súťaži America's Got Talent odvysielali v utorok vystúpenie účastníka, ktorý zomrel minulý mesiac pri autonehode.
Dr. Brandon Rogers z Portsmouthu v štáte Virgínia si to vyskúšal v známej súťaži televízie NBC v marci. Vyslúžil si potlesk postojačky a postup do ďalšieho kola, keď zaspieval pieseň Stieveho Wondera Ribbon in the Sky.
Dvadsaťdeväťročný muž potom 10. júna zahynul pri automobilovej havárii v Marylande. Podľa polície bol pasažierom v aute, ktoré zišlo z cesty a narazilo do stromu.
Televízia pustila jeho vystúpenie na žiadosť Rogersovej rodiny. Agentúra AP dodáva, že Rogers spieval v tomto roku počas série koncertov v Las Vegas so skupinou Boyz II Men a kapela mu po smrti vzdala hold na sociálnej sieti Instagram.

Copyright TASR ©2017

12. 7. 2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


10 najsledovanejších hudobných videí na YouTube

10 najsledovanejších hudobných 

videí na YouTube



Skladba See You Again od amerického rappera Wiz Khalifu a speváka Charlieho Putha má najsledovanejšie hudobné video na službe YouTube. Dvojica má so svojím počinom na digitálnej platforme 2 896 015 482 pozretí, čím prekonala doterajšieho rekordmana, juhokórejského speváka a rappera Psya s videom k nahrávke Gangnam Style. To má na konte celkovo 2 894 633 704 pozretí a bolo na prvej priečke ostatných päť rokov. Podľa BBC je na základe počtu pozretí dĺžka streamovania See You Again viac ako 21-tisíc rokov.

See You Again vznikla v roku 2015 k snímke Rýchlo a zbesilo 7 na počesť zosnulého herca Paula Walkera. Skladba sa stala najlepšie predávanou piesňou v roku 2015 a vyslúžila si nominácie na ceny Grammy a Zlatý glóbus. Okrem toho je tiež jednou z najžiadanejších piesní na pohreboch v Spojenom kráľovstve. Samotný videoklip, v ktorom možno vidieť záverečnú scénu z filmu, zaznamenal na YouTube miliardu pozretí po šiestich mesiacoch od zverejnenia a dve miliardy vlani v septembri.

BBC však upozorňuje, že o prvenstvo môže See You Again pripraviť klip k piesni Despacito portorického interpreta Luisa Fonsiho. Ten za šesť mesiacov od zverejnenia zaznamenal takmer 2,5 miliardy pozretí a ich počet stále narastá. Video je zatiaľ piatym najsledovanejším klipom na YouTube.

Zoznam desiatich najsledovanejších hudobných videí na YouTube:
1. Wiz Khalifa - See You Again (feat .Charlie Puth) - 2 896 015 482 pozretí
2. Psy - Gangnam Style - 2 894 633 704 pozretí
3. Justin Bieber - Sorry - 2 635 919 954 pozretí
4. Mark Ronson - Uptown Funk (feat. Bruno Mars) - 2 550 809 256 pozretí
5. Luis Fonsi - Despacito (feat. Daddy Yankee) - 2 485 524 049 pozretí
6. Taylor Swift - Shake It Off - 2 249 027 368 pozretí
7. Enrique Iglesias - Bailando - 2 233 021 287 pozretí
8. Maroon 5 - Sugar - 2 150 773 916 pozretí
9. Katy Perry - Roar - 2 129 791 401 pozretí
10. Taylor Swift - Blank Space - 2 101 750 715 pozretí


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

TO JE TV!

11. 7. 2017

Zomrel Peter Härtling

Zomrel Peter Härtling 


Renomovaný nemecký literát Peter Härtling, ktorého ocenili okrem iného Nemeckou knižnou cenou, Cenou Liona Feuchtwangera či Cenou Gerharta Hauptmanna, zomrel včera v Rüsselsheime v spolkovej krajine Hesensko po krátkej ťažkej chorobe vo veku 83 rokov.
      Informovala o tom v Kolíne nad Rýnom hovorkyňa vydavateľstva Kiepenheuer & Witsch.
      Rodák z Chemnitzu, ktorý časť detstva strávil v Olomouci, pôsobil po viac ako desaťročie ako novinár. Výlučne literárnej tvorbe sa venoval od prvej polovice 70. rokov minulého storočia. Zanechal rozsiahle dielo, v ktorom nechýbajú romány, poviedky, autobiografické práce a knihy pre deti a mládež.
      Ústrednou témou prác zosnulého bolo spomínanie, čo mu umožňovalo vyrovnávať sa s históriou i politickou minulosťou.
      Härtlinga označil v kondolenčnom liste vdove po autorovi za veľkého spisovateľa aj spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier, ktorý vyzdvihol mimoriadny výber jeho literárneho jazyka pre rôzne pomery, miesta a situácie a pripomenul, že svojimi knihami otvoril cestu do sveta literatúry viacerým generáciám.



Copyright TASR ©2017 

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS




Bayern Mníchov zinkasuje v nastávajúcej sezóne najviac peňazí za televízne práva zo všetkých účastníkov najvyššej nemeckej futbalovej súťaže. Z bundesligistov sa najmenej ujde klubu RB Lipsko.

V sídle bavorského klubu sa môžu tešiť v ročníku 2017/2018 na 95,84 milióna eur, ktoré do jeho pokladnice poputujú z predaja televíznych práv - z národných i medzinárodných zápasov. Na konci zoznamu je Lipsko, ktoré si prilepší o 28,78 milióna eur. Je to o 67,06 milióna menej než v prípade úradujúceho majstra.

Čísla zverejnil v pondelok magazín Kicker na základe údajov z Nemeckej futbalovej ligy (DFL). Podľa nového kľúča si 36 klubov dvoch najvyšších nemeckých súťaží rozdelí 980 miliónov eur z národného "balíka" a 206,4 milióna z medzinárodného. Po Bayerne dostane najviac Borussia Dortmund (86,50 milióna), nasleduje Schalke 04 Gelsenkirchen (76,95 milióna eur).


Deviatim novinárom odobrali akreditáciu na summit G20 v nemeckom Hamburgu. Dôvodom boli "obavy o bezpečnosť", informoval v pondelok v Berlíne hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. O odobratí akreditácií rozhodol Spolkový tlačový úrad v spolupráci so Spolkovým kriminálnym úradom a nemeckým ministerstvom vnútra. Celkovo sa tieto pochybnosti týkali až 32 osôb, 23 z nich sa však do Mediálneho centra summitu G20 v Hamburgu vôbec nedostavilo, informovala rakúska televízia ORF.
Na summite bolo akreditovaných vyše 4800 novinárov a zástupcov mimovládneho sektora. Akreditované osoby mali oprávnenie na vstup do tlačového centra a tiež do niektorých uzavretých oblastí v centre Hamburgu, uviedol Seibert.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. včera oznámila súhlas s predajom hlavných vysielacích operácií v Chorvátsku (Nova TV) a Slovinsku (POP TV) spoločnosti Slovenia Broadband S.à r.l. dcérskej spoločnosti United Group BV , za podmienok regulačných schválení. Očakáva sa, že transakcia sa ukončí do konca roka. Cena je 230,0 milióna EUR (približne 262,5 milióna USD).

Zdroj: CME

Zomrela Elsa Martinelli

Zomrela Elsa Martinelli 



Talianska herečka Elsa Martinelli, ktorá predovšetkým v 50. a 60 rokoch nakrútila desiatky filmov rôznej kvality vrátane adaptácie Kafkovho Procesu v réžii Orsona Wellesa, už nie je medzi živými. Umelkyňa zomrela v sobotu 8. júla v Ríme vo veku 82 rokov, informovali tamojšie médiá s odvolaním sa na jej blízkych.
      Rodáčka z toskánskeho Grosseta, vlastným menom Elisa Tia, ktorej pomohol v polovici 50. rokov k filmovej kariére Kirk Douglas prostredníctvom filmu Indiánsky bojovník, pracovala predtým ako barmanka a modelka.
      Keď účinkovala vo filmovej adaptácii Stendhalovho románu Červený a čierny (1954) s Gérardom Philippom v hlavnej úlohe, iba málokto tušil, že sa z nej už čoskoro stane hviezda strieborného plátna, ktorá si za výkon v snímke Donatella odnesie z Berlinale 1956 Strieborného medveďa.
      Zosnulá si zahrala i v hollywoodskej veľkoprodukcii Hatari! v réžii Howarda Hawksa a po boku Johna Wayna či Hardyho Krügera, alebo v dobrodružnej komédii Ak je utorok, musíme byť v Belgicku, ktorú svojho času mohli vidieť aj diváci v bývalom Československu. Medzi jej filmovými partnermi boli aj Marcello Mastroianni a Robert Mitchum, medzi režisérmi, s ktorými nakrúcala, i Vittorio de Sisca a Elio Petri.



Copyright TASR ©2017 

10. 7. 2017

JOJ GROUP NEWS

JOJ GROUP NEWS

JOJ Group v júli pokračuje vo svojich výborných výkonoch ako trhový líder v hlavnom vysielacom čase. Rebríček najsledovanejších relácií
na prvých miestach opäť obsadila televízia JOJ.
JOJ Group bola aj v prvom júlovom týždni prvou voľbou slovenských divákov v prime time v oboch cieľových skupinách (CS 12+ aj CS 12-54). Najvyššiu sledovanosť dosiahla v pondelok 3. 7. s 11,0 % ratingom a najlepší výkon v piatok 7. 7. s 32,8 % podielom. Samotná TV JOJ zaznamenala v pondelok 9,3 % sledovanosť v hlavnom vysielacom čase (všetko v CS 12+).
TOP programom uplynulého týždňa z ponuky všetkých slovenských televízií bolo tradične Najlepšie počasie, ktoré v pondelok 3. 7. dosiahlo 12,0 % sledovanosť a 31,7 % podiel na trhu v rámci univerzálneho publika. Druhé najsledovanejšie bolo pondelkové Inkognito s vynikajúcim 11,2 % ratingom a 27,6 % share, tretie sa umiestnili Noviny TV JOJ, ktoré v piatok 7. 7. zaznamenalo takisto 10,1 % sledovanosť a 33,0 % podiel divákov starších ako 12 rokov.
Piatková zábavná show Všetko čo mám rád dosiahla so svojou treťou epizódou doteraz najlepší výkon 26,6 % a rovnako skvelú sledovanosť ako pri premiére, čiže nadpriemerný 9,8 % rating v CS 12+. Najnovší seriál TV JOJ Pravá tvár si takisto v uplynulom týždni vyslúžil prvenstvo vo svojom vysielacom čase a rástol - štvrtá epizóda v stredu zaznamenala doteraz druhú najvyššiu sledovanosť so 7,8 % ratingom a 19,5 % share v CS 12+, v mladšej cieľovej skupine dosiahla rovnakú sledovanosť 6,1 % ako pri premiére. Najpočetnejšou cieľovou skupinou seriálu sú diváčky vo veku 45 až 54 rokov, ktoré teraz dosiahli vynikajúci 11,7 % rating.
Vo štvrtok 6. júla na JOJke úspešne odštartovala nová súťažno-zábavná show Heslo, a to hneď dvoma epizódami po sebe. Prvá dosiahla 6,7 % rating a 17,3 % share v rámci univerzálnej skupiny divákov, pričom najviac ich bolo z CS 45-54 – ženy zaznamenali 9,7 % rating a muži 8,6 %. Druhá epizóda dosiahla 6,2 % sledovanosť v CS 12+ a pre obchodne relevantnú cieľovú skupinu bola lídrom trhu v čase svojho vysielania (5,9 % Rtg a 20,8 % Shr v CS 12-54).

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Blogerom a užívateľom sociálnych sietí šíriacim falošné správy hrozí v Taliansku podľa kontroverzného návrhu nového zákona pokuta vo výške niekoľko tisíc eur a dokonca aj väzenie. O návrhu zákona, ktorý presadzuje senátroka Adele Gambarová - bývalá členka opozičnej populistickej strany Hnutie päť hviezd (M5S) - by mal taliansky Senát rokovať už v nadchádzajúcich týždňoch.
"Internet je džungľa a my potrebujeme zákon, ktorý nám umožní ju regulovať," povedala agentúre DPA Gambarová.
Jej návrh zákona počíta s pokutami vo výške 5000 eur za zverejnenie "falošných, prehnaných alebo tendenčných správ týkajúcich sa zjavne nepodložených či falošných údajov alebo faktov" na internete. Ak by takto zverejnené správy boli poplašné či zavádzali verejnosť, hrozilo by ich šíriteľom až jednoročné odňatie slobody.
Návrh neopomína ani šíriteľov "nenávistnej kampane voči jednotlivcom" či správ podkopávajúcich demokraciu pre vlastné politické ciele. Tým by hrozila pokuta do výšky 10.000 eur a dvojročné väzenie.
Zákon by sa naopak nemal týkať novinárov, ktorých profesia už je podobným spôsobom regulovaná, uviedla senátorka. Dodala, že samotné posúdenie toho, čo už spadá pod kategóriu "falošná správa", bude na rozhodnutí súdu.
Gambarová uviedla, že návrh, pri ktorého tvorbe sa inšpirovala januárovým uznesením Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, má v Taliansku podporu naprieč politickým spektrom a ak prejde, mohol by slúžiť "ako príklad aj pre ďalšie krajiny".
Podľa kritikov je však návrh formulovaný príliš nejasne a predstavuje tiež hrozbu pre slobodu prejavu. Samotné Hnutie päť hviezd sa domnieva, že internetoví aktivisti sú často spoľahlivejší než mainstreemové médiá a prisľúbilo, že proti návrhu bude bojovať "všetkými možnými prostriedkami".

Copyright TASR ©2017

Nemecké médiá sa vo svojich komentároch k summitu G20 v Hamburgu venujú hlavne výtržnostiam, než jeho politickým záverom. Zaoberajú sa tým, či sa mal summit vôbec konať vo veľkomeste, či mohla polícia postupovať inak a tiež tým, ako reagovať na ľavicové extrémistov.
Stefan Braun v komentári na serveri liste Süddeutsche Zeitung zdôrazňuje, že je dôležité, aby sa politici stretávali na podobných akciách, ako bol práve hamburský summit, pretože možno mnohé dohodnúť. Vrcholná schôdzka v Hamburgu ale podľa neho tentoraz bola debaklom. Desaťtisíce pokojných demonštrantov za to ale rozhodne nemôžu.
"Hamburský debakel nesie iné meno. Sú ním zahalenie násilníci; je ním naivita politiky, ktorá problém brutálnych výtržníkov podcenila," myslí si komentátor. Časť viny podľa neho nesú tiež organizátori protestov, ktorí nechceli vziať na vedomie, že výtržníkom nejde o politické ciele, ale iba o násilí.
"Je prekvapujúce, že polícia a organizátori nenásilných demonštrácií mohli situáciu až tak podceniť," píše Braun. Kritika podľa neho padá ale v prvom rade na politiky, teda na spolkovú vládu a na radnici v Hamburgu, pretože mali počítať s najhorším možným scenárom, nie s tým najpriaznivejším.
Peter Huth z denníka Die Welt vidí za excesy aj dlhodobo príliš mäkkou politiku Nemecka voči ľavicovým extrémistom, ktorá je podľa neho výrazne odlišná od prístupu k pravicovým radikálom. "To, čo sa stalo v Hamburgu, je dôsledkom slepoty voči ľavicovému extrémizmu," mieni Huth, podľa ktorého ľavicoví radikáli v Berlíne alebo práve v Hamburgu doteraz mohli v takzvaných autonómnych centrách v pokoji plánovať svoje akcie a útoky.
Podobne to vidí aj komentár na serveri denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung, podľa ktorého v Nemecku existuje silná ľavicovo-radikálnej scéna. "Jej priaznivci sníva o revolučnom prevrate, ktorý krajinu premení v utópiu. Neznášajú štát a jeho inštitúcie, snaží sa ho ponížiť, kde môžu. Nebezpečnosť tejto scény je neustále znižovaná," myslí si denník.
V nemeckých médiách sa dnes diskutuje aj o tom, či sa mal summit vôbec v Hamburgu uskutočniť. Rozhodnutie v sobotu kancelárka Angela Merkelová zdôvodňovala napríklad tým, že sa podobné akcie už len kvôli nutným hotelovým kapacitám musia organizovať vo veľkých mestách.
Napríklad list Lübecker Nachrichten to ale vidia inak. Mesto a polícia podľa neho situáciu úplne zle vyhodnotili. Zvládli síce ochrániť mocné tohto sveta, ale boli bezmocné, keď bandy výtržníkov prevzali kontrolou nad jednou z mestských štvrtí. Ochrana summitu a delegácií stála toľko síl a energie, že tisícky policajtov niekoľko dní pracovali na hraniciach svojich síl. Správnym riešením teda podľa Lübecker Nachrichten nie dovolávať sa ešte väčšieho počtu policajtov, ale neporadí žiaden summit uprostred veľkomesta.

Copyright ČTK ©2017