2. 9. 2017

Zomrel Vladimír Brabec


Zomrel Vladimír Brabec

Český herec Vladimír Brabec, predstaviteľ hlavnej úlohy v kontroverznom seriáli 30 prípadov majora Zemana, zomrel vo veku 83 rokov. Jeho úmrtie oznámila v piatok večer jeho vnučka, informuje spravodajský server iDnes.cz.
      Brabec, ktorý sa narodil v pražskom Žižkove, prešiel po štúdiu na divadelnej fakulte DAMU viacerými scénami a od roku 1959 pôsobil v činohre Národného divadla. Nakrúcať začal už v roku 1948, účinkoval napríklad vo filmoch Touha, Svatby pana Voka či Poslední růže od Casanovy.
      Prelomom v jeho kariére bol práve propagandistický seriál 30 prípadov majora Zemana (1974-79), ktorý nakrútili na objednávku režimu a pod jeho dohľadom. Seriál spájal kriminálny žáner s komunistickou ideológiou, napriek tomu sa vrátil na obrazovky aj po novembri 1989, aj keď najskôr doplnený dokumentom uvádzajúcim na pravú mieru udalosti, ktoré zachytával.
      Brabec sa "nálepky" Zemana nikdy nezbavil, so svojou najslávnejšou úlohou sa však časom vyrovnal a nebránil sa ani projektom, ktoré by mohli na seriál nadviazať. "Ale to už by som musel len sedieť a radiť, zle sa pohybujem," povedal kedysi pre denník Mladá fronta DNES. V poslednom čase sa venoval skôr dabingu, vzhľadom na problémy so srdcom mu vyhovovala takáto fyzicky menej náročná práca, píše iDnes.cz.
      V programe 13. komnata Českej televízie Brabec tvrdil, že mu major Zeman v podstate zničil kariéru, pretože ho potom už režiséri nechceli obsadzovať. Neskôr natočil aj ďalšie seriály ako Dobrodružství kriminalistiky alebo Hříchy pro pátera Knoxe. Účinkoval v rozprávke Z pekla štěstí či snímke Anglické jahody a objavil sa v seriáloch Ulice a Stopy života.
      V súvislosti so seriálom 30 prípadov majora Zemana opakovane zdôrazňoval, že sa nemá za čo hanbiť. "Som herec, chcel som hrať," bránil sa Brabec, ktorý o svojej osudovej seriálovej postave napísal aj knihu.


Copyright TASR ©2017 

TO JE TV!

TO JE TV!



1. 9. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Služba Instagram odhalila chybu vo svojom systéme, pre ktorú sa kybernetickí útočníci dostali k telefónnym číslam a e-mailovým adresám jej prominentných používateľov. Sociálna sieť o tom slávne osobnosti informovala prostredníctvom e-mailu. V správe uvádza, že profily známych osobností sa pokúšal napadnúť jeden alebo viac útočníkov s cieľom získať ich kontaktné informácie.
Podľa Instagramu sa hackerom nepodarilo získať ich heslá, napriek tomu vyzval k zvýšenej pozornosti voči akejkoľvek podozrivej aktivite na ich účtoch. Konkrétne mená napadnutých účtov nešpecifikovali. K narušeniu súkromia podľa všetkého došlo pre chybu v softvére spoločnosti, ktorú sa už podarilo opraviť. Prominentní používatelia si majú dávať pozor na neočakávané telefonáty, SMS správy a e-maily.
Instagram má celosvetovo približne 500 miliónov používateľov, z toho 300 miliónov ho využíva aspoň raz za deň.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo, známy kontroverznými príspevkami, si na obálke svojho najnovšieho čísla robí posmešky z obyvateľov amerického štátu Texas, ktorý bojuje so záplavami spôsobenými hurikánom Harvey.
Kresba na titulnej strane magazínu zobrazuje ľudské pravice vystreté v nacistickom pozdrave vytŕčajúce spolu s hitlerovskými zástavami z vody. Obrázok sprevádza nápis: "Boh existuje! Utopil všetkých neonacistov Texasu!", informovala dnes spravodajská stanica Fox News.
Ilustrácia vyvolala na sociálnych sieťach vlnu ostrej kritiky. "Takže idioti v Charlie Hebdo majú radosť z katastrofy v Texase spôsobenej hurikánom Harvey, pretože tvrdia, že utopila neonacistov? Čo to má, k...va, znamenať?" napísala na Twitteri americká politická komentátorka Debbie Schlusselová.
Ďalší používateľ napísal: "Skvelý spôsob, akým Francúzsko a Charlie Hebdo prejavujú vďaku texaským chlapcom, ktorí bojovali za ich oslobodenie od nacistov."

Copyright TASR ©2017

Hovorca roka 2017

Hovorca roka 2017 



Odštartoval ďalší, v poradí už 12. ročník Hovorcu roka. Asociácia hovorcov Slovenska (AHS) zmenila systém rozhodovania. Nominovaných vyberá najskôr odborná porota a až potom o nich hlasuje odborná verejnosť. Víťazov sa dozvieme už tradične na Výročnom stretnutí novinárov a ľudí z komunikačnej oblasti 22. septembra v Bratislave.
      AHS zmenila kritéria posudzovania nominovaných v Štatúte, ktorý je k dispozícii na www.hovorcaroka.sk. Hlavným kritériom je podľa predsedu asociácie Vladimíra Machalíka profesionalita. "Pod týmto pojmom treba vnímať viac daností a schopností. Hovorca roka by mal byť príkladom, to znamená, že jeho vystupovanie charakterizujú príkladné komunikačné zručnosti, ale aj odbornosť v oblasti. Musí byť prínosom pre reputáciu organizácie, ktorú zastupuje a samozrejmosťou je jeho etické správanie, vrátane jednotného prístupu k novinárom."
      Odborná porota vybrala nominácie na najlepších hovorcov v kategóriách Samospráva a neziskový sektor, Štátna správa a štátny sektor, Privátny a komerčný sektor. Teraz o nich v internetovom hlasovaní, ktoré potrvá do 14. septembra 2017, rozhodujú novinári zo všetkých redakcií, ale aj samotní hovorcovia a zástupcovia komunikačných agentúr na stránke www.hovorcaroka.sk.


VÝROKY TÝŽDŇA

         VÝROKY TÝŽDŇA



„ Za nepodpísaním uznesenia o dotácii vo výške približne 1700 eur sú posledné skúsenosti s divadelným súborom. Predseda BBSK Marian Kotleba bol zvolený, aby ochraňoval a presadzoval tradičné hodnoty a preto v tomto prípade využil svoju zákonnú právomoc a uznesenie o dotácii z verejných zdrojov nepodpísal."
Milan Uhrík, riaditeľ Úradu BBSK

"Viete si predstaviť že sa tu mohlo spokojne jesť. To, čo ste počúvali v médiách že horalka, tak si predstavte, že vás je tu teraz 150 a rokujete o vážnych zákonoch a 150 z vás tak ako to urobila jedna kolegyňa v prvej lavici si otvorí 150 horaliek. Ani vy v triede nemôžte telefonovať, nemôžte jesť, ale niekedy je to ťažké ľuďom vysvetlovať. A potom prídu rôzne ataky."
Andrej Danko


"Hitler, ktorý zabil milióny ľudí, nepriniesol žiaden osoh, aj keď bola jeho pohnútka správna."

Taró Asó,podpredseda japonskej vlády 


„Príhovory ústavných činiteľov vôbec nesvedčia o tom, že ĽS Naše Slovensko treba považovať za fašistov. Svedčia len o tom, že ĽS Naše Slovensko je jedinou skutočnou opozíciou voči zabehnutému systému politicko-ekonomických kšeftov, ktoré sa zradní politici snažia za každú cenu udržať aj naďalej“.
ĽS NS
 

„ Odstránil som návštevy bývalého koncentračného tábora Auschwitz a Múzea histórie poľských Židov plánu prehliadok organizovaných pre zahraničných novinárov. Chcem propagovať hodnoty poľskej kultúry a nepotrebujem ukazovať miesta a udalosti spojené s históriou iných národov".
Marek Olszewský už nie riaditeľ Poľskej organizácie cestovného ruchu
 

Seriálová jeseň na Jednotke

Seriálová jeseň na Jednotke

31. 8. 2017

RTVS pri príležitosti 25. výročia prijatia Ústavy SR odvysiela špeciálny program

RTVS pri príležitosti 25. výročia prijatia 

Ústavy SR odvysiela špeciálny program


Pred 25 rokmi poslanci Slovenskej národnej rady schválili 1. septembra najvyššie postavený právny predpis platný na Slovensku – Ústavu SR. RTVS pri tejto príležitosti pripravila špeciálny program.
„Ústava každého štátu predstavuje základný kameň jeho fungovania a jej poznanie by malo byť elementárnou súčasťou občianskej výbavy každého z nás. RTVS považuje 25. výročie prijatia Ústavy SR za významný míľnik, a preto k jeho rozhlasovému a televíznemu zachyteniu pristúpila s náležitou pozornosťou,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

JEDNOTKA
Program Jednotky sa v piatok začína výberom slovenských rodinných filmov. Prvý z nich - Stroskotanie Danubia, je naplánovaný na 08.50 h, nasleduje Posledná v abecede a Zlatohláska. O 13.00 h odvysiela priamy prenos zo Slávnostného zasadnutia NR SR pri príležitosti 25. výročia Ústavy SR. V nedeľu 3. septembra Jednotka na večerné hodiny zaradila slovenské filmy Dom (20.25 h) a Záhrada (22.05 h).

DVOJKA
Bohatý program pripravila na piatok aj Dvojka, ktorá o 11.20 h prinesie pohľad na dejinný vývoj národných rád na Slovensku pod názvom Míľniky slovenského parlamentarizmu. O 11.45 h odvysiela dokumentárnu panorámu o vandrovných sklenároch spoza Chočských vrchov Rodiská a doliny. O tom, ako to dopadne, keď sa írsky študent a slovenská herečka a vášnivá športovkyňa, rozhodnú na bicykloch spoločne precestovať Slovensko, sa diváci dozvedia o 17.30 h v dokumentárnom cestopise S tebou ma baví Slovensko. Večer od 20:10 bude patriť premiére tretej časti prírodopisnej dokumentárnej série RTVS Tajomné Karpaty - Živá rieka, ktorá predstavuje Karpaty ako unikátny ostrov divokej prírody v mori okolitej civilizácie.
Program na Dvojke vyvrcholí v nedeľu 3. septembra o 20.10 h záznamom Slávnostného večera pri príležitosti 25. výročia prijatia Ústavy SR. V rámci neho vystúpia na Hlavnom nádvorí Bratislavského hradu slovenskí folklórni interpreti a skupiny, ktorí sa divákom predstavili v úspešnom projekte RTVS Zem spieva.

RÁDIO SLOVENSKO
Téma výročia Ústavy SR bude počas celého piatku rezonovať v publicistických príspevkoch Rádia Slovensko. Poslucháči si tiež môžu vypočuť špeciálne vydanie relácie Z prvej ruky a počas troch voľných dní aj diskusné relácie s historikmi a politikmi v cykle Na ceste k samostatnosti.

RÁDIO REGINA
Špeciálny program pripravili aj všetky tri regionálne programové služby Rádia Regina (Západ, Stred, Východ). V piatok o 14.05 h zaradila Regina do vysielania premiéru fíčera Miesto, čas a ľudia. Zameriava sa v ňom nielen na prácu bibliografov na prvej časti bibliografického slovníka Dejatelia východného Slovenska, ktorý vydala Štátna vedecká knižnica Košice, ale sa tiež vyberá po stopách niekoľkých z takmer 1600 opisovaných osobností. Ďalší fíčer Štúr nie je včerajší naplánovala Regina na 19.00 h. O najvýznamnejšom predstaviteľovi slovenského národného života budú rozprávať etnologička a historička Katarína Nádaská, historička Daniela Kodajová, ako aj potomok Ľudovíta Štúra - prof. Ivan Štúr.
Rádio Regina Východ priblíži prácu Ústavného súdu SR prostredníctvom rozhovoru s jeho predsedníčkou Ivetou Macejkovou.
Rádio Regina Stred poslucháčom objasní vznik štátnej hymny a históriu slovenského dvojkríža. Ponúkne tiež rozhovor s dekanom fakulty politológie Branislavom Kováčikom o tom, ako ústava ovplyvňuje naše životy. A v premiére si môžu vypočuť Príbeh Veľkej Fatry.

RÁDIO DEVÍN
Taktiež poslucháči Rádia Devín si môžu naladiť zaujímavý program, pripravený pri príležitosti výročia Ústavy SR. V Hudobnej skladačke o 10.30 h budú slovenskí dirigenti interpretovať svetovú klasiku a naopak, svetoví dirigenti zase slovenskú. O 12.00 h odvysiela Devín Slávnostný koncert ku Dňu Ústavy, o 15.00 h prinesie ťažiskové diela slovenskej hudby 90. rokov 20. storočia, o 18.30 h sa poslucháči dozvedia o slovenskom historikovi profesorovi Richardovi Marsinovi a na 21.00 h zaradil rozhlasovú hru Bankár o zakladateľovi prvej slovenskej banky Rudolfovi Krupcovi.

Zomrel Vlado Balco

Zomrel Vlado Balco

Podľa našich informácií zomrel vo veku 68 rokov slovenský režisér, dokumentarista a scenárista Vladimír Balco. Vyučoval na Katedre dokumentárnej tvorby VŠMU, na ktorej bol od roku 2000 aj vedúcim.

Personálne zmeny v RTVS



Personálne zmeny v RTVS
 

V Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) prichádza k personálnym zmenám na manažérskych pozíciách. Novým riaditeľom sekcie generálneho riaditeľa bude od 1. septembra Marek Knut, ktorý v tejto funkcii nahradí Danielu Migrovú. Riadenie sekcie marketingu a komunikácie od 1. septembra prevezme Richard Jajcay. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
      "Som rád, že do služieb RTVS prichádzajú skúsení profesionáli, ktorí svoje dlhoročné skúsenosti zúročia v nasledujúcich rokoch v prospech našich divákov a poslucháčov," vyjadril sa v tejto súvislosti generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.
      Podľa informácií hovorkyne RTVS bol Marek Knut od roku 1996 do roku 2011 výkonným riaditeľom a spolumajiteľom agentúry Publicis Knut, člena tretej najväčšej komunikačnej sieti na svete Publicis Wordwilde. V agentúre sa venoval rozvoju podpory klientov v oblasti marketingu, komunikácie a PR a zároveň bol komunikačným poradcom.
      V ostatnom období pôsobil ako biznis a komunikačný konzultant v spoločnosti ColorBox pre klientov z oblastí maloobchodu, módy, logistiky a finančných služieb a pri príprave komunikačných a marketingových projektov. "Je pre mňa výzvou pomôcť generálnemu riaditeľovi pri napĺňaní novej koncepcie RTVS," uviedol Knut.
      Richard Jajcay bol štyri roky obchodným a marketingovým riaditeľom v Tlačovej agentúre Slovenskej republiky. Na rovnakej pozícii pôsobil aj v spoločnosti Perex, v spoločnosti Ecopress bol členom predstavenstva a sedem rokov riaditeľom klientskeho servisu v reklamnej agentúre CD Ogilvy & Mather.
      V rokoch 2008 až 2016 pôsobil ako člen výboru Slovenského ochranného zväzu autorského a od roku 2016 ako člen jeho predstavenstva. "Je to neodolateľná príležitosť zúročiť moje skúsenosti z iných typov médií, marketingu a reklamy," konštatoval Jajcay.

Copyright © TASR 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Internetová spoločnosť Google oznámila, že čoskoro predstaví plán plnenia požiadaviek Európskej komisie (EK) v oblasti hospodárskej súťaže. Malo by sa tak stať v lehote do troch mesiacov (90 dní) od uvalenia rekordnej pokuty vo výške 2,42 miliardy eur za zneužitie svojho dominantného postavenia na trhu. Uviedla to belgická televízna stanica RTBF.
Komisia 26. júna tohto roku oznámila, že spoločnosti Google udeľuje pokutu vo výške 2,42 miliardy eur, lebo podľa jej vyšetrovania internetový gigant potláčal hospodársku súťaž na trhoch porovnávania cien založenú na kvalite výrobkov a v dôsledku toho európski spotrebitelia prišli o možnosť skutočnej slobodnej voľby. Podľa stanoviska EK tak Google iným spoločnostiam z tejto oblasti zabránil, aby mohli súťažiť "na základe zásluh a inovácií".
Spoločnosť Google dostala k dispozícii lehotu 90 dní na to, aby tieto praktiky ukončila a aby sa zdržala akýchkoľvek krokov, ktoré by mali rovnaký alebo podobný cieľ, alebo účinok.
Eurokomisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová koncom júna upozornila, že to, k čomu sa spoločnosť Google uchýlila, je podľa protimonopolných pravidiel EÚ nezákonné a hlavne to európskym spotrebiteľom bráni využívať širší výber služieb a naplno využívať inovácie.
Spoločnosť Google najskôr uviedla, že sa chce odvolať proti tomuto rozhodnutiu, teraz však naznačuje, že čoskoro predstaví plán plnenia požiadaviek Európskej komisie. Exekutíva EÚ upozornila, že bude starostlivo monitorovať riešenie navrhované americkou spoločnosťou, lebo ak Google nepristúpi na jej požiadavky, hrozí jej nová pokuta vo výške 5 % celosvetového obratu firmy, čo znamená 12 miliónov USD denne.

Predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií Harlem Désir vyzval Ukrajinu, aby prestala zatýkať a deportovať novinárov z iných členských krajín OBSE. Výzvu zverejnil na svojom twitterovom účte.
Podľa agentúry Ukrinform hovorkyňa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Olena Hitľanská dnes informovala, že vyhostená bude ruská novinárka Anna Kurbatovová, ktorú označila za "propagandistku". Deportácia čaká každého, kto bude haniť Ukrajinu, varovala hovorkyňa.
Ruské médiá predtým informovali, že Kurbatovovú v Kyjeve uniesli.
Agentúra Ukrinform napísala, že ruská novinárka vo svojich správach z Ukrajiny uvádzala skreslené a nepravdivé informácie.
V utorok Hitľanská informovala, že SBU zakázala vstup do krajiny dvom španielskym novinárom. Antonio Pampliega a Manuel Ángel Sastre majú podľa nej zákaz vstupu na Ukrajinu do roku 2020, a to "za svoje aktivity, ktoré sú v rozpore s národnými záujmami Ukrajiny".
V publikáciách dvojice novinárov na sociálnych sieťach možno nájsť protiukrajinské posolstvá, vysvetlila Hitľanská.
Obaja novinári na voľnej nohe pricestovali 24. augusta na kyjevské letisko, kde ich informovali, že majú zákaz vstupu na Ukrajinu z dôvodu hrozby pre národnú bezpečnosť, dodal Ukrinform.

Copyright TASR ©2017

TO JE TV!

TO JE TV!


30. 8. 2017

Zomrel Károly Makk

 Zomrel Károly Makk 


Vo veku nedožitých 92 rokov zomrel jeden z najznámejších maďarských režisérov - Károly Makk (22. december 1925). Informovala dnes o tom agentúru MTI Sečéniho akadémia literatúry a umenia, ktorej bol Makk predsedom. Šesť jeho filmov bolo nominovaných na filmovom festivale v Cannes na Zlatú palmu.
      Ani jeden z jeho filmov napokon nezískal hlavné ocenenie, ale film Dni čakania (1971) dostal cenu poroty. Dielo z obdobia stalinistického režimu Mátyása Rákosiho nakrútené na základe dvoch poviedok Tibora Déryho Láska a Dve ženy, sa podľa MTI stali jedným z najvýznamnejších diel maďarskej kinematografie, pričom vlani ho znova uviedli v Cannes.
      Snímka Liliomfi v hlavnej úlohe s Ivánom Darvasom z roku 1954 bola v Maďarsku najhranejším filmom svojej doby.
      Makk, rodák z Berettyóújfalu, neďaleko Debrecína, režíroval vyše 15 hraných filmov pre kiná, televíziu, ale nakrúcal aj inscenácie a dokumentárne filmy.

Copyright TASR ©2017



MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Federálny súd v Manhattane zamietol žalobu bývalej aljašskej guvernérky Sarah Palinovej za ohováranie, ktorú podala na denník The New York Times. Prostredníctvom písaného vyhlásenia o tom rozhodol sudca Jed Rakoff, podľa ktorého politička v súdnych dokumentoch nedokázala preukázať, že sa periodikum dopustilo prečinu, keď podľa nej publikovalo nepravdivé stanoviská.
Palinová podala žalobu na The New York Times po tom, ako v júni v denníku vyšiel úvodník s názvom America's Lethal Politics (v preklade Americká smrtiaca politika, pozn. red.). Text publikovali po útoku strelca na zákonodarcov vo Virgínii, pri ktorom utrpel zranenia republikánsky kongresman Steve Scalise. Denník úvodník dva razy opravil po tom, ako sa čitatelia sťažovali, že sa zdá, že viní Palinovej politický akčný výbor z "politického podnecovania". Ten pred streľbou na demokratickú členku snemovne reprezentantov Gabby Giffords v roku 2011 rozdal mapy, na ktorých boli demokratickí zákonodarcovia zobrazení ako krížiky, píše agentúra Associated Press. Úvodník pôvodne vyšiel večer na internete a prvú opravu vykonali na ďalší deň ráno. Ďalšiu opravu denník urobil v texte o deň neskôr v tlačenom vydaní, kde uviedol, že mapy krížikmi poukazovali na volebné okresy a nie na ľudí.
"To, čo tu máme, je rýchlo napísaný a prepísaný úvodník v snahe vyjadriť názor na aktuálnu dôležitú udalosť, v ktorom je pár nezrovnalostí týkajúcich sa pani Palinovej veľmi rýchlo opravených," uviedol sudca. "Môže to byť nedbalosť, ale nie ohováranie verejného činiteľa," uviedol sudca Rakoff. The New York Times reagoval na rozhodnutie súdu stanoviskom, v ktorom oľutoval svoje chyby. Palinovej právnici sa k situácii nevyjadrili.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vydavateľstvo Mafra, ktoré vydáva Mladú frontu Dnes, Lidové noviny,či Metro, minulý rok zvýšilo čistý zisk o  72% na 236 miliónov korún. Objem predaja klesol o dve percentá na 2,535 miliardy korún.
 Významný vplyv na hospodárenia má vrátenie dane z príjmu z investičných stimulov v celkovej výške 155 mil. Kč.


Ruská televízna stanica Pervyj kanal oznámila, že jej spravodajkyňa Anna Kurbatovová bola unesená v centre Kyjeva.  Zrejme ju zatkla ukrajinská tajná služba SBU, dodala.
 Posledná reportáž novinárky sa týkala s prenasledovaním novinárov na Ukrajine.                                
 Hovorca SBU pre zadržanie Ruska potvrdil, reportérku  označil za propagandistku a povedala, že bude vyhostená  Dodal, že správy o únose sú hlúposť a všetko sa uskutočňuje v rámci zákona.


Americký prezident Donald Trump útočí na slobodu tlače, ktorá je základným kameňom americkej ústavy. Povedal to v Ženeve vysoký komisár OSN pre ľudské práva  Zajd Raad Husajn. Nedávna Trumpova kritika novinárov môže predstavovať podnecovanie k nenávisti.


Zdroj: CT TXT
                                       

Zomrel Jiří Datel Novotný

Zomrel Jiří Datel Novotný


Vo veku 73 rokov zomrel dnes český herec Jiří Datel Novotný. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na vyhlásenie divadla Semafor.
Okrem divadla sa Novotný uplatnil aj vo filme a v obľúbenom seriáli Návštevníci.
Jiří Novotný prišiel do Semaforu v roku 1969. Pôvodne bol tajomníkom spoluzakladateľa a riaditeľa Semaforu Jiřího Suchého a následne tlačovým tajomníkom. Neskôr začal aj hrať.
V 70. rokoch sa dostal k menším úlohám vo filmoch ako Takže ahoj alebo Nevěsta. Známejšie sú filmy Zánik samoty Berghof či A zase ta Lucie, ako aj seriál Návštevníci. Úloha vedca z budúcnosti doktora Jacqua Michella je jeho najslávnejšou. Návštevníci boli vďaka kombinácii sci-fi a humoru úspešným projektom aj v zahraničí. Natáčali sa v spolupráci s Nemeckou spolkovou republikou a Švajčiarskom. Pojmy ako "amarouny" a "Centrální mozek lidstva" v ČR čoskoro zľudoveli.
Novotný si okrem iného zahral v seriáloch Sanitka, Arabela či Četnické humoresky a naposledy v retro seriáli Českej televízie První republika. Z filmov potom v Tichej bolesti alebo Smrti pedofila.

Copyright TASR ©2017