9. 9. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký komediálny seriál Viceprezident(ka) (2012) sa skončí po pripravovanej siedmej sezóne. Pre magazín The Hollywood Reporter to potvrdila predstaviteľka titulnej hrdinky Seliny Meyer Julia Louis-Dreyfus. "Začalo byť jasné, že táto sezóna bude posledná. Nechceli sme sa opakovať a ani tu zostávať nežiadane dlho," uviedla a dodala, že to pre tvorcov ani pre ňu nebolo jednoduché rozhodnutie. "Priznajme si, bola to životná rola," skonštatovala 56-ročná herečka, ktorá je zároveň výkonnou producentkou projektu.
Spomínaná siedma sezóna seriálu, ktorý vzniká pod taktovkou televízie HBO, by sa mala dostať na televízne obrazovky v roku 2018. Dovedna by mala obsahovať desať epizód.
Séria Viceprezident(ka), za ktorej vznikom stojí Armando Iannucci, sa zameriava na spomínanú fiktívnu političku a neskoršiu prezidentku USA Selinu Meyer s tímom, s ktorým sa snaží zvládnuť každodenné politické hry vo Washingtone. Zároveň chce však vyzerať dobre pre verejnosť a vykonať niečo dobré pre svoju krajinu. Okrem Louis-Dreyfus si v projekte zahrali Tony Hale, Anna Chlumsky, Matt Walsh, Reid Scott, Timothy Simons, Kevin Dunn, Gary Cole či Sam Richardson. Séria má na konte dvanásť cien Primetime Emmy či sedem nominácií na Zlatý glóbus.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


O rozruch na srbskej mediálnej scéne sa postaralo vymenovanie nového šéfredaktora vláde blízkeho denníka Večernje novosti, ktorým sa stal Milorad Vučelič (69) - niekdajší blízky spolupracovník zosnulého juhoslovanského exprezidenta Slobodana Miloševiča. Prezident futbalového klubu Partizan Belehrad je už majiteľom nacionalistického magazínu Pečat.
      Rodák zo Sivacu riadil začiatkom 90. rokov minulého storočia srbskú štátnu televíziu RTS. Mnohí spájajú jeho meno so štvavou vojnovou propagandou, ako aj prepustením asi 1300 zamestnancov, ktorí ostro kritizovali vtedajšiu politiku belehradského vedenia.
      Niekdajšia spolupracovníčka RTS Gordana Sušová sa pre denník Danas vyjadrila, že terajšie vymenovanie Vučeliča je signálom, že 90. roky 20. storočia sa ešte stále nepominuli.
      Večernje novosti sa nachádzajú v zlej ekonomickej situácii, čo sa uvádza aj ako dôvod vymenovania nového šéfredaktora. Ten by mal teraz pripraviť predaj štátneho podielu v periodiku, podľa médií väčšinového.

Šesťdesiattriročný dramaturg historických programov Českej televízie (ČT) prišiel dnes popoludní o život po páde zo štvrtého poschodia sídla tohto verejnoprávneho médiá.
      Muž, ktorý podľa informácií internetového denníka Blesk čelil vyhrážkam, spáchal zrejme samovraždu.
      Najskôr sa mu snažili pomôcť laici, po niekoľkých minútach už profesionálni záchranári, avšak márne. Mnohopočetné zranenia boli nezlučiteľné so životom a muž zomrel na mieste tragédie na ich následky.
      Hovorca pražskej polície Tomáš Hulan potvrdil, že prijali oznámenie o pokuse o samovraždu na Kavčích horách, ktoré preverujú.
      Samotná ČT zverejnila na internete vyhlásenie s textom: V objekte ČT došlo dnes popoludní k tragickej udalosti, ktorou sa zaoberá Polícia ČR. Česká televízia sa k celej veci s ohľadom na prebiehajúce vyšetrovanie a ochranu súkromia nebude bližšie vyjadrovať.




Copyright TASR ©2017 

Zomrel Don Williams

Zomrel Don Williams


Vo veku 78 rokov zomrel v noci nadnes po krátkej chorobe americký country spevák Don Williams, informovala dnes agentúra AP.
Za svoju 35 rokov trvajúcu kariéru (1971-2006) vydal viac ako 30 albumov, mal 17 hitov na prvom mieste hitparád a získal rad zlatých a jednu platinovú platňu. V roku 2010 ho uviedli do siene slávy hudby country.
Williams bol populárny nielen v USA a Kanade, ale aj v Británii, kde sa hitmi stali jeho piesne I recall a gypsy woman a You're my best friend. Jeho najznámejšia nahrávka I believe in you bola úspešná aj na Novom Zélande a v Holandsku.
Williamsov spevácky prejav ovplyvnil nasledujúcu generáciu umelcov vrátane Joea Nicholsa a Josha Turnera. Keith Urban priznal, že to bol práve Williams, kto ho priviedol ku country music.
Vďaka svojmu mäkkému barytónu a vysokej postave mal spevák prezývku Nežný obor.

Copyright TASR ©2017

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

8. 9. 2017

TO JE TV!

TO JE TV!

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dosiaľ nezverejnenú skladbu vlani zosnulého britského popového speváka Georgea Michaela odvysielali dnes ráno po prvý raz na rozhlasovej stanici BBC Radio 2. Išlo však iba o nový remix skladby Fantasy z jeho prvého sólového štúdiového albumu Faith (1987).
Pieseň mala premiéru v programe The Chris Evans Breakfast Show o 09.10 h SELČ. Hudobný producent Nile Rodgers, ktorý so spevákom spolupracoval krátko pred jeho smrťou, dúfa, že skladba fanúšikov poteší.
George Michael sa preslávil začiatkom 80. rokov ako člen skupiny Wham! po boku Andrewa Ridgeleyho, neskôr odštartoval sólovú dráhu. Na prvom mieste britských rebríčkov mal sedem hitov vrátane Careless Whisper, Fastlove či Jesus to a Child, ako aj 23 skladieb v Top 10 vrátane Faith či Father Figure.
Spevák zomrel 25. decembra 2016 vo veku 53 rokov vo svojom dome v obci Goring-on-Thames na ochorenie srdca a pečene. Bojoval so závislosťou od návykových látok.


Dánsky odvolací súd včera rozhodol, že vynálezca Peter Madsen, predbežne obvinený zo zabitia a zneuctenia telesných pozostatkov švédskej novinárky Kim Wallovej, ostane nasledujúce štyri týždne vo vyšetrovacej väzbe. Zamietol tak vynálezcovo odvolanie proti utorňajšiemu rozhodnutiu kodanského okresného súdu, informovala agentúra DPA.
      Na utorňajšom verejnom vypočutí Madsen (46) vyhlásil, že Wallová (30) zomrela, keď jej v ponorke nešťastnou náhodou spadol na hlavu poklop vážiaci 70 kilogramov. Zároveň odmietol, že by sa dopustil sexuálneho útoku. Cieľom vypočutia nebolo odhaliť vynálezcovu vinu, ale zistiť, či existuje dostatok dôkazov na jeho ponechanie vo vyšetrovacej väzbe.
      Utorňajšie rozhodnutie kodanského okresného súdu odobril dnes odvolací súd, ktorý uviedol, že Madsen by sa v prípade prepustenia mohol pokúsiť brániť vo vyšetrovaní. Podľa dnešného rozhodnutia ostane vynálezca vo vyšetrovacej väzbe nasledujúce štyri týždne.
      Wallovú naposledy videli 10. augusta večer, ako nastupuje v Kodani do Madsenovej ponorky, ktorá sa následne potopila, čo podľa vyšetrovateľov mohlo byť dôsledkom úmyselného konania. Telo novinárky v ponorke nenašli a Madsen, ktorého zadržali 11. augusta, spočiatku tvrdil, že pasažierku vysadil na malom ostrove.
      Po nezvestnej novinárke pátrali policajti a dobrovoľníci z Dánska i susedného Švédska, na čo po viac ako desiatich dňoch vylovili z mora pri dánskom pobreží jej telesné pozostatky. Podľa polície išlo len o trup, pričom hlava a končatiny boli oddelené úmyselne a zatiaľ sa nenašli.

Copyright © TASR 2017

Slávny španielsky herec Antonio Banderas stvárni v americkom seriályo génioch Pabla Picassa. Zahrá ho v druhej sérii Genius, ktorá sa bude vysielať v budúcom roku.
"Budem hrať Picassa v druhej časti série Genius, ktorý sa bude vysielať na staniciach National Geographic a Fox a potom tiež inde vo svete," povedal Banderas agentúre AFP. Prvá časť série bola venovaná Albertovi Einsteinovi a získala desať nominácií na cenu Emmy TV Award. Na svete ho sledovalo okolo 45 miliónov ľudí.
Banderas povedal, že hranie Picassa je pre neho skvelou úlohou. "Budeme sa točiť od začiatku novembra do konca marca, prvé piesne budú vysielané v apríli alebo máji" v amerických televíznych staniciach, povedal herec. Ten sa preslávil vo filmoch Pedra Almodóvara - Zákon túžby alebo Ženy na pokraji nervového zrútenia - a potom v USA, kde začal nakrúcať na začiatku 90. rokov.
"Picasso životný príbeh ma fascinoval na dlhú dobu, ja si vážime, že človek, ktorý pochádza z môjho rodiska Málagy," povedal Banderas.
Producent Ron Howard povedal, že Banderas je prirodzenou voľbou pre úlohu Picassa. "Nepristupuje k životu sa žiadnymi konvenciami, čo prispeje k zobrazenie geniality, a o to nám ide. Ako autor má tak široký register, že som si istý, že dokáže priviesť toho neobvyklého umelca k životu," povedal Howard.
Banderas pripustil, že nemá veľa skúseností s televíznou prácou. Otočil sa len raz a cítil, že nakrúca film.


Čínska CEFC dokončila odchod zo spoločností Empresa Media a Medea. V stredu využila svoje právo na vrátenie podielu (predajná opcia) svojmu pôvodnému majiteľovi Jaromírovi Soukupovi. Na riadení obidvoch spoločností sa CEFC Čína nezúčastňuje od polovice marca 2017.
CEFC vstúpila do dvoch spoločností v septembri 2015, keď tiež oznámila akvizície vo viacerých domácich spoločnostiach. Zmluvy boli podpísané v Šanghaji počas návštevy prezidenta Miloša Zemana v Číne. CEFC získala menšinový podiel v oboch spoločnostiach. Vlani v júli sa podpredseda skupiny CEFC Jaroslav Tvrdík stal zástupcom predsedníctva mediálnej rady spoločnosti Empresa .
Obrat spoločnosti dosiahol v minulom roku 5,489 miliardy korún. Najvýhodnejšou časťou bola Medea, ktorá vykázala prevádzkové výnosy (EBITDA) vo výške 127,1 mil. Na druhej strane spoločnosť Empresa Media skončila s prevádzkovou stratou vo výške 14,4 mil. Kč. Vydavateľstvo vlastní aj TV Barrandov a publikuje časopis Týždeň. Medea je mediálna skupina.
Čínska CEFC si ako sídlo svojich európskych aktivítit vybrala Českú republiku, kde teraz zamestnáva viac ako 4 000 ľudí. Doteraz boli investície realizované na 36 miliárd korún a výška dokončených investícií je 17 miliárd korún. V Českej republike si kúpila akcie napríklad v aerolíniách Travel Service, vstúpila do J & T Finance Group, ovláda Lobkowicz Group of Breweries a je majoritným vlastníkom futbalového klubu Slavia.



Česká internetová jednička, spoločnosť Seznam.cz, pripravuje svoj vlastný televízny kanál. Ponúkne  všetok videoobsah, ktorý  umiestňovala na internete. Preto zaregistrovala novú spoločnosť, spoločnosť Seznam.cz TV, ktorá požiada o licenciu na vysielanie.
Seznam umiestňuje teraz svoje  videá na Stream.cz alebo seznam spravy.
Dôraz by sa mal klásť na novinky a žurnalistiku.
Rovnako ako ostatné programy, nový program by sa mohol objaviť v káblových a satelitných operátoroch alebo dokonca v niektorých terestriálnych vysielacích multiplexoch. Ale tieto sú teraz "plné". Ďalším spôsobom šírenia je hybridná televízna aplikácia HbbTV, ktorá kombinuje širokopásmové televízne vysielanie.
Seznam.cz na jeseň vybudovala televízne štúdio a zriadila vlastnú redakciu pre správy, reportáže a publicistiku.
Seznam.cz vlastní jeho zakladateľ Ivo Lukačovič. Spoločnosť s tržbami takmer štyri miliardy korún má internetový vyhľadávač, e-mailovú službu, spravodajský portál News.cz a Seznam Spravy, mapový server Mapy.cz alebo internetové stránky ako Sreality a Sauto. Spoločnosť zamestnáva približne 1 200 ľudí a má ročný zisk vyše 1 miliardy korún.


Copyright © ČTK 2017



Spoločnosť Facebook objavila internetovú kampaň šíriacu rozporuplné či nepravdivé spoločenské a politické správy, ktorú financovalo Rusko. Kampaň mala podľa Facebooku približne tritisíc reklamných zobrazení, stála 100-tisíc dolárov (v prepočte približne 83 800 eur) a trvala viac ako dva roky, pričom skončila v máji 2017. Nepropagovala žiadnu konkrétnu politickú stranu, ale zameriavala sa na témy týkajúce sa prisťahovalectva, rás a ľudských práv.
Facebook na prípade spolupracoval s americkými vyšetrovacími orgánmi a svoje záznamy poskytol aj špeciálnemu prokurátorovi Robertovi Muellerovi, ktorý sa zaoberá kauzou údajného zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb.
Reklamy propagovali približne 470 účtov, ktoré šíria falošné informácie alebo inak porušujú pravidlá a podmienky populárnej sociálnej siete. Facebook sa domnieva, že účty vytvorila skupina z Petrohradu nazývaná Internetová výskumná agentúra, ktorá je známa rozširovaním ruských provládnych správ. Problematické účty už Facebook zrušil.


Eduardo Martins je slávny brazílsky fotograf, ktorý riskuje svoj život v krízových oblastiach po celom svete a je častým prispievateľom pozoruhodných fotografií do desiatok médií vrátane Wall Street Journal či BBC. V minulosti prekonal leukémiu a nový zmysel života našiel práve v zachytávaní pozoruhodných udalostí, a tiež v surfovaní. Martinsov profil na Instagrame, kde tento sympatický fotograf zverejňuje striedavo fotografie z vojnových zón a "selfíčka" z pláže, na ktorej surfuje, dosiahol počet 125-tisíc sledovateľov.
Toto všetko však platilo len dovtedy, kým britská BBC neodhalila, že žiadny Eduardo Martins neexistuje. Osoba, ktorá sa pod touto identitou doteraz skrývala, kradla fotografie profesionálnym fotografom a ponúkala ich médiám ako svoje vlastné.
Na Martinsových "selfíčkach" v neopréne je zas britský surfer Max Hepworth-Povey, ktorého toto zistenie šokovalo. "Keď mi tie fotky ukázal kamarát, moja prvá reakcia bola, že si zo mňa niekto uťahuje," cituje Hepwortha-Poveyho český týždenník Respekt.
Pôsobenie Martinsa začalo byť ako prvej podozrivé novinárke z brazílskej pobočky BBC Natashy Ribeiro, ktorej sa osobu, skrývajúcu sa pod touto identitou, podarilo skontaktovať. Zistila, že o situácii v regiónoch, z ktorých mal Martins údajne posielať fotografie, nevie tento človek absolútne nič.
Jej podozrenie neskôr potvrdili aj skúsenosti editorov médií, ktoré fotografie zaslané touto osobou pravidelne zverejňovali. Nikto z nich sa s autorom fotografií nikdy nevidel osobne a viacerí tvrdia, že pri videokonferencii s ním nikdy nefungoval obraz.

Kto stál za identitou brazílskeho fotografa a milovníka surfovania Eduarda Martinsa, sa stále nevie. Naposledy s ním podľa Respektu komunikoval majiteľ galérie v Sao Paule, v ktorej chcel falošný fotograf usporiadať výstavu "svojich" fotografií. V poslednom e-maile mu napísal, že sa odpája od internetu a vyráža na cestu okolo sveta v dodávke.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

           VÝROKY TÝŽDŇA

"Severná Kórea je naničhodný štát."
Donald Trump

„Trump nie je moja nevesta a je nie som jeho ženích."
Vladimir Putin



„Začnem sa špeciálne venovať Vám, Vašej osobe, Vašej matke, Vášmu otcovi a Vašim súrodencom."

Marian Kočner novinárovi

7. 9. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Druhá séria trinásťdielneho seriálu První republika, ktorá bude rehabilitovať hlavnú postavu Jaroslava Valenty, sa spustí na obrazovkách Českej televízie 8. septembra. Dej sa posunie do roku 1928, kedy sa Jaroslav ,v podaní Jiřího Vyorálka, vracia domov z väzenia odhodlaný získať späť rešpekt v spoločnosti i úspech v obchode. Pripravuje sa už aj tretia séria..
Prvá séria seriálu sa stretla s úspechom, sledovalo ju v priemere 1,3 milióna divákov starších ako 15 rokov. Na druhej strane sa stretla aj s kritikou. Napríklad preto, že sa tam vyskytlo niekoľko historických chýb.
Dobový seriál Prvá republika mapuje na pozadí osudov rodiny Valentových vývoj československej spoločnosti v medzivojnovom období. V hlavných úlohách sa objavia Ján Koleník, Jan Vlasák, Veronika Arichteva a ďalší.

Copyright ČTK ©2017

V Indii zastrelili významnú novinárku, ktorá bola známa svojou kritikou hinduistickej nacionalistickej politiky. Telo 55-ročnej Gauri Lankeš našli ležať v kaluži krvi na schodoch jej domu v meste Bangalúr. Ženu strelil neznámy páchateľ na motorke do hlavy a hrude, keď sa vracala v utorok večer domov. Motív jeho konania zatiaľ nie je jasný. Aktivisti tvrdia, že indickí novinári sa čoraz častejšie stávajú terčom násilia páchaného radikálnymi hinduistickými nacionalistami.
Gauri v minulosti pracovala pre denník The Times of India, neskôr viedla so svojím bratom vlastný nezávislý týždenník Lankeš Patrike a nakoniec si založila noviny Gauri Lankeš Patrike. Novinárka bola známa svojimi ľavicovými názormi a ostrou kritikou pravicových a hinduistických nacionalistov vrátane členov vládnej Indickej ľudovej strany (BJP). Minulý rok ju odsúdili na šesť mesiacov väzenia za článok, v ktorom kritizovala lídrov vládnej strany BJP, neskôr ju prepustili na kauciu. Verejnosť v Indii jej smrť odsudzuje, vo viacerých mestách sa chystajú protesty.




Americký herec Chris Pine si zahrá v limitovanom seriáli o zosnulom senátorovi Robertovi F. Kennedym. Zatiaľ nepomenovaný projekt vznikne na motívy knihy Bobby Kennedy: The Making Of A Liberal Icon (2016) od Larryho Tyea. Tridsaťsedemročný rodák z Los Angeles stvárni mladšieho brata prezidenta Johna F. Kennedyho, ktorého podobne ako jeho staršieho súrodenca zabili pri atentáte.

Biografia, z ktorej bude pri produkcii seriálu tvorca Todd E. Kessler vychádzať, ponúka viacero pohľadov na Kennedyho, ako napríklad na cynického zasvätenca z Bieleho domu či romantického vizionára. Kniha vznikla na základe stoviek rozhovorov s Kennedyho blízkymi, vrátane jeho vdovy Ethel, nevydaných memoárov, nezverejnených vládnych listín a politikových dokumentov, ktoré boli zavreté v krabiciach zhruba 40 rokov.

Vznik zastrešuje streamovacia spoločnosť Hulu. Jeho výrobu zastrešujú Kessler, Overbrook Entertainment a Sony Pictures TV Studios. Kessler, Pine, Tye budú s Jamesom Lassiterom a Caleebom Pinkettom zároveň aj výkonní producenti.

Christopher Whitelaw Pine je známy najmä ako kapitán vesmírnej lode Enterprise James T. Kirk z filmu Star Trek (2009) a jeho pokračovaní Star Trek: Do temnoty (2013) a Star Trek: Do neznáma (2016). Okrem toho si zahral aj vo filmoch ako Denník princeznej 2: Kráľovstvo v ohrození (2004), Zabiť eso (2006), Víno roku (2008), Smrtiaca nákaza (2009), Nezastaviteľný vlak (2010), To bude boj! (2012), Jack Ryan: V utajení (2014), Šéfovia na zabitie 2 (2014), Príbehy z lesov (2014), Z for Zachariah (2015) Za každú cenu (2016) či Wonder Woman (2017).

 ©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Súd v dánskej Kodani predĺžil v utorok vyšetrovaciu väzbu vynálezcovi Petrovi Madsenovi, predbežne obvinenému zo zabitia a zneuctenia ľudských pozostatkov v súvislosti s prípadom švédskej novinárky Kim Wallovej, ktorú našli mŕtvu po tom, ako sa s ním vydala na plavbu ponorkou.
Príslušná sudkyňa podľa agentúry DPA oznámila, že Madsen bude po novom vo väzbe do 3. októbra a podrobí sa tiež psychiatrickému vyšetreniu, ako požaduje prokuratúra. Obvinený (46) na prvom verejnom pojednávaní, odkedy ho 11. augusta zadržali, vyhlásil, že Wallová (30) zomrela, keď jej v ponorke nešťastnou náhodou spadol na hlavu poklop vážiaci 70 kilogramov. Zároveň odmietol, že by sa bol dopustil sexuálneho útoku.
Cieľom utorňajšieho súdneho pojednávania nebolo určiť Madsenovu vinu, ale iba to, či je dostatok dôkazov na jeho ponechanie vo vyšetrovacej väzbe. Podľa agentúry AP pôsobil obvinený pokojne, aj keď ho hnevalo vyjadrenie prokuratúry, že mení opis danej udalosti s tým, ako sa objavujú nové informácie.
Wallovú naposledy videli 10. augusta večer, ako nastupuje v Kodani do Madsenovej ponorky, ktorá sa následne potopila, čo podľa vyšetrovateľov mohlo byť dôsledkom úmyselného konania. Telo novinárky v nej nenašli a Madsen spočiatku tvrdil, že pasažierku vysadil na malom ostrove.
Po nezvestnej novinárke pátrali policajti a dobrovoľníci z Dánska i susedného Švédska, na čo po viac ako desiatich dňoch vylovili z mora pri dánskom pobreží jej telesné pozostatky. Podľa polície išlo len o trup, pričom hlava a končatiny boli oddelené úmyselne a zatiaľ sa nenašli.
Madsen najnovšie tvrdí, že Wallová po nehode s poklopom utrpela otvorenú zlomeninu lebky. Jej bezvládne telo sa údajne snažil v šoku premiestniť pomocou lana, pričom z neho nechtiac stiahol oblečenie. Dodal, že najskôr chcel spáchať samovraždu, ale potom si to rozmyslel a mŕtvolu vyhodil do mora. Nevedel pritom vysvetliť, ako došlo k oddeleniu uvedených častí tela.
Madsenova obhajkyňa Betina Haldová-Engmarková vyhlásila, že sa proti utorňajšiemu rozhodnutiu súdu odvolá.


Zabitie indickej novinárky vyvolalo včera rozhorčenie po celej krajine, kde tisíce ľudí protestovali proti snahám umlčať kritikov vládnucej hinduistickej nacionalistickej strany.
      Polícia prisľúbila, že vypátra útočníkov, ktorí zastrelili Gauri Lankešovú v utorok večer pred jej domom v Bengalúre. Mnohí sa však obávajú, že páchatelia - tak ako mnoho iných - uniknú bez potrestania.
      V mestách po celej Indii sa začali včera spontánne zhromažďovať ľudia, ktorí požadovali, aby vláda robila viac pre ochranu slobody prejavu v tejto sekulárnej juhoázijskej demokracii.
      Tisíce ľudí prišli vzdať hold prominentnej novinárke na radnici v Bengalúre, kde verejne vystavili jej telo. Niektorí z nich niesli plagáty s nápisom "Ja som tiež Gauri".
      Lankešová (55) pracovala v nezávislom týždenníku Lankesh Patrike. V novembri minulého roku ju uznali za vinnú z ohovárania poslancov vládnucej Indickej ľudovej strany (BJP) v článku z roku 2008. Tvrdila, že kauza bola politicky motivovaná a chcela sa brániť voči verdiktu na súde vyššej inštancie.
      Jej zabitie jej najnovším z podobných útokov v posledných rokoch, ktorých terčmi boli spisovatelia, umelci a vedci kritizujúci premiéra Naréndru Módího alebo jeho stranu, pripomína agentúra AP.



Mjanmarské bezpečnostné zložky dnes v Jakchainskom štáte ukázali novinárom dedinu, ktorú podľa vládnych úradov vypálili členovia tamojšej moslimskej komunity. Píše o tom agentúra AP.
      Jakchainský štát je už takmer dva týždne dejiskom násilností medzi vládnymi silami a miestnymi povstalcami, ktorí 25. augusta zaútočili na niekoľko policajných staníc vo viacerých dedinách. Následné ozbrojené zrážky vyvolali masový útek Rohingov do susedného Bangladéša. Podľa odhadov OSN sa tam uchýlilo až 150.000 ľudí, väčšinou žien a detí.
      Mjanmarská armáda pred časom informovala, že ozbrojené potýčky si vyžiadali takmer 400 obetí, väčšinou z radov povstalcov. Uviedla tiež, že v Jakchainskom štáte robí "začisťovacie operácie", pričom moslimských povstalcov obviňuje, že sami podpaľujú dediny, kde žijú príslušníci ich etnika. Rohingovia však tvrdia, že ničenie dedín majú na svedomí vojaci a davy zradikalizovaných budhistov.
      K situácii v Jakchainskom štáte sa v stredu vyjadrila aj vplyvná mjanmarská politička Aun Schan Su Ťij, ktorá odsúdila "záplavu dezinformácií" o postavení a situácii moslimskej menšiny v Mjanmarsku, ktoré podľa nej šíria a ťažia z nich "rohinskí teroristi".
      Nezávislá ľudskoprávna organizácia Burma Human Rights Network (BHRN) začiatkom tohto týždňa zverejnila správu, v ktorej konštatovala, že systematické prenasledovanie moslimskej menšiny je na vzostupe na celom území Mjanmarska, nielen v Jakchainskom štáte na severozápade tejto krajiny.
      BHRN tvrdí, že toto prenasledovanie je podporované vládou, časťou budhistických mníchov v krajine, ako aj ultranacionalistickými občianskymi zoskupeniami.
      V správe BHRN sa uvádza, že prechod k demokracii v Mjanmarsku umožnil, aby "vžité predsudky ovplyvnili konanie novej vlády" a viedli k ďalšiemu rozšíreniu "nebezpečného tvrdenia", že moslimovia sú vo väčšinovo budhistickom Mjanmarsku "cudzím" prvkom.
      Zaobchádzanie s približne 1,1 miliónom moslimských Rohingov je najväčšou výzvou, ktorej čelí líderka krajiny Aun Schan Su Ťij. 


Copyright © TASR 2017