16. 9. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecké úrady včera prepustili na slobodu francúzskeho nezávislého novinára, ktorý bol obvinený z napomáhania teroristickým organizáciám. Informovala o tom turecká agentúra Anadolu.
Francúzskeho novinára Loupa Bureaua prepustili len deň po tom, ako francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v Ankare rokoval s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a ďalšími predstaviteľmi Turecka.
O Bureauovom prepustení dnes rozhodol súd v meste Silopi v provincii Anatólia na juhovýchode Turecka. Išlo pritom o prvé súdne pojednávanie v jeho prípade.
Novinár bol zadržiavaný od 26. júla. Turecké úrady ho obvinili z pomoci teroristickej organizácii, ktorého sa dopustil tým, že ako novinár písal o Kurdoch. V čase zadržania mal pri sebe fotografie a nahrávky rozhovorov s bojovníkmi kurdských milícií.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) informovala, že 27-ročný novinár bude deportovaný do Francúzska. Podľa riaditeľa RSF Christopha Deloirea by Bureau mal do Francúzska pricestovať pravdepodobne v sobotu.
"Bolo jasné, že kľúče (k prípadu) má Erdogan a ukončil to tým, že odomkol dvere," vyhlásil Deloire, ktorý však neuviedol detaily súvisiace s Bureauovým prepustením na slobodu.

Ďalší členovia EÚ sa pripojili k nemeckému návrhu na vypracovanie nového európskeho modelu zdanenia globálnych internetových gigantov, akými sú Google a Apple.
Šesť štátov podpísalo dnes na neformálnom stretnutí ministrov financií EÚ v estónskom Tallinne list adresovaný Európskej komisii (EK). Jeho iniciátormi boli spolu s Nemeckom Francúzsko, Španielsko a Taliansko. Žiadajú v ňom, aby sa výnosy internetových firiem, ktoré dosahujú v Európe, zdaňovali na kontinente.
Komisár EÚ pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis uviedol, že EK do jari budúceho roka vypracuje návrh príslušného zákona. Jeho idey by sa mali konkretizovať už na budúci týždeň. Návrh sa má dostať do konca roka aj do Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).
Digitálne firmy môžu byť zatiaľ zdaňované v krajine, kde majú hlavné sídlo, ale ich aktivity sú rozšírené ďaleko od neho.

Copyright TASR ©2017

Vedenie Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) na svojom piatkovom zasadnutí v Moskve informovalo o rozdelení ziskov z predaja televíznych práv a dividend na základe účasti v súťaži, návštevnosti domácich duelov a športového úspechu jednotlivých klubov v sezóne 2016/2017. Celková čiastka, ktorú rozdelia medzi účastníkov KHL, činí viac ako 350 miliónov rubľov, čo je v prepočte viac ako 6 miliónov dolárov podliehajúcich zdaneniu podľa ruských zákonov. KHL zaviedla dotačnú schému v sezóne 2014/2015. Výšku čiastok pre jednotlivých účastníkov regulujú tri kritériá - účasť v základnej časti a v play-off, záujem zo strany televízií a športový úspech mužstiev v ročníku 2016/2017. Jediný slovenský zástupca v súťaži HC Slovan Bratislava sa tak môže tešiť na 9 851 873 rubľov za televízne práva a návštevnosť na domácich zápasoch a ďalšie 3 milióny rubľov za štart v základnej časti, dohromady v prepočte cca 186-tisíc eur. V prípade postupu do play-off by bratislavský klub zinkasoval ďalšie 2 milióny rubľov.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Harry Dean Stanton

Zomrel Harry Dean Stanton

Vo veku 91 rokov zomrel v piatok americký herec Harry Dean Stanton, ktorý v desiatkach známych filmov stvárňoval najčastejšie "čudákov" na okraji spoločnosti. Spolupracoval s mnohými slávnymi režisérmi ako Wim Wenders, David Lynch a dokonca Alfred Hitchcock a preslávil sa najmä titulnou rolou v kultovom Wendersovom filme Paríž, Texas (1984). Ako v sobotu informoval hercov agent John S. Kelley, Stanton skonal v piatok v nemocnici v Los Angeles.
Okrem filmu Paríž, Texas Stanton zažiaril napríklad aj v titulnej úlohe akčnej sci-fi komédie Repo Man (1984) alebo v síce vedľajších, ale legendárnych úlohách vo filmoch ako Divokosť v srdci (1990), Twin Peaks (1992), Zelená míľa (1999) či Príbeh Alvina Straighta (1999). Jeho dvorný režisér David Lynch ho obsadil aj do seriálu Twin Peaks (2017), ktorý je pokračovaním pôvodného kultového mysteriózneho seriálu Mestečko Twin Peaks (1990-1991).
Stanton bol aj spevákom muzikantom, hral na gitaru a ústnu harmoniku a nahral okrem iného duet s Bobom Dylanom. Nikdy sa neoženil, napriek tomu, že mal dlhoročný vzťah s herečkou Rebeccou De Mornay.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

TO JE TV!



15. 9. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Dokumentárny film Sedliacky rozum o predsedovi hnutia ANO Andrejovi Babišovi uvidia diváci na obrazovkách Českej televízie až po voľbách. Dokument neobsahuje žiadne nové zistenia, ktoré by už neboli vo vysielaní ČT. Neexistuje tak žiadny veľký záujem na televíznom vysielaní tohto filmu do volieb. Povedal to Petr Dvořák, generálny riaditeľ Českej televízie. Bude to až v novembri. ČT ako koproducent snímky nesúhlasí s využitím filmu, ktorý ukazuje vzťah Babišovho podnikania a politického pôsobenia, v kampani Zelených.
Diskusiu ohľadom filmu na Rade ČT otvorila radca Zdeněk Šarapatka, ktorého zaujímalo, prečo televízia film neplánuje vysielať. " Film sa dá pozrieť na interente. ČT je médiami ostrakizovaná za to, že pracuje na politickú zákazku, čo sa ja nedomnievam," uviedol Šarapatka.
Podľa Dvořáka nebolo možné vysielať film pred októbrovými voľbami. Pôvodne mal byť dokončená minulý rok v septembri, ale lehota bola predĺžená až na jar. Po odovzdaní sa však ukázalo, že obraz musel byť prepracovaný. Vyskytli sa nedostatky v pravidlách citácií a či všetky strany v dokumente majú dostatok priestoru.
Všetky kópie filmu, ktoré možno vidieť na internete, sú podľa Dvořáka nezákonné. Je však ťažké to zabrániť, pretože film už bol prehliadaný v takzvaných kontrolných projekciách, dodal riaditeľ ČT.

V prvej polovici tohto roka získala Česká televízia približne 200 miliónov korún z reklamy a predaja vysielacích práv. Z toho 170 miliónov získala za reklamu a sponzorstvo, 30 miliónov za vysielacie práva v zahraničí a v rámci Českej republiky. Na zasadnutí Rady Českej televízie to uviedol radca René Kühn. Celkové výnosy za rok boli 470 mil. Kč.

"Minulý rok bol mimoriadny, najmä kvôli zvýšeným príjmom z reklamy na športovom kanáli ČT Sport, kvôli výnimočným športovým podujatiam, ako sú olympijské hry alebo majstrovstvá Európy vo futbale," povedal Kühn.
Podľa neho tohtoročné výsledky predaja zodpovedajú plánom. 95 percent reklamného času, ktorý ČT2 a ČT Sport má Česká televízia k dispozícii, sa vypredáva. Okrem toho je možné zlepšiť výsledky predaja spoločnosti Telexport, pretože vysielacie práva sa vo všeobecnosti predávajú v druhej polovici roka.
V tomto roku má Česká televízia vyrovnaný rozpočet vo výške 6,88 miliardy korún. Ku koncu roka zamestnávala 2946 ľudí, medziročne vzrástol o 11 ľudí. ČT vysiela šesť televíznych programov.


Copyright © ČTK 2017

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



"S pobavením som si prečítal reakciu Štefana Harabina. Hoci som žiadneho sudcu v uvedenom prípade nemenoval, naplno sa u Štefana Harabina potvrdilo porekadlo, že trafená hus zagágala.Je to práve pán sudca Harabin, ktorý vydáva čudesné a nezákonné rozhodnutia. To, že ma označil za schizofrenika, považujem za následok jeho duševnej poruchy, ktorá sa u neho prejavuje po strate moci. Ako sa ukázalo, ani orgány súdnej samosprávy, ani rozhodujúce relevantné médiá na moje vyjadrenie takto hystericky nereagovali. Keďže podľa pána Harabina, by som nemal byť generálnym prokurátorom, dokonca by som nemal viesť ani miestnu prokuratúru v Ubli, podľa môjho názoru by pán Harabin nemal byť nielen sudcom Najvyššieho súdu SR, ale sudcom vôbec. Na rozdiel od pána Harabina si väčšinu sudcov vážim a považujem ich za odborníkov. Na ďalšie bludy a polopravdy tohto hysterika a patologického klamára reagovať nebudem.“
Jaromír Čižnár , generálny prokurátor

Zomrel J. P. Donleavy

Zomrel J. P. Donleavy


Vo veku 91 rokov zomrel jeden z klasikov súčasnej prózy, írsko-americký spisovateľ a dramatik James Patrick Donleavy, ktorý sa do povedomia čitateľskej verejnosti dostal najmä kontroverzným humoristickým románom The Ginger Man (Ryšavec) z roku 1955. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.
Donleavy, ktorý sa narodil v New Yorku do rodiny írskych prisťahovalcov a posledné roky života prežil v Írsku, zomrel v pondelok vo svojom vidieckom sídle neďaleko írskej metropoly Dublin. Spisovateľovo úmrtie potvrdila vo štvrtok jeho osobná asistentka Deborah Gossová.
Donleavy, ktorého niekedy z hľadiska štýlu prirovnávali ku gigantovi írskej literatúry Jamesovi Joyceovi - autorovi svetoznámeho románu Ulysses - bol svojho času pokladaný za jedného z najzábavnejších prozaikov sveta.
Napriek tomu, že Donleavy je autorom viac ako desiatky románov, čitatelia si ho pamätajú najmä ako autora románu The Ginger Man vynikajúceho drsným a miestami obscénnym humorom, ktorý bol zároveň jeho prozaickým debutom.

Copyright TASR ©2017

TO JE TV!

TO JE TV!



14. 9. 2017

Novým riaditeľom spoločnosti Media RTVS bude Igor Slanina

Novým riaditeľom spoločnosti 
Media RTVS bude Igor Slanina

Novým riaditeľom spoločnosti Media RTVS bude Igor Slanina. V pondelok 18. septembra vystrieda doterajšieho šéfa Martina Hauptvogela. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
Odchádzajúcemu šéfovi poďakoval generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník za kvalitne odvedenú prácu v prospech RTVS. Zároveň verí, že sa v budúcnosti stretnú pri spolupráci na ďalších projektoch. Nastupujúcemu riaditeľovi zaželal, aby naďalej rozvíjal celé portfólio činnosti Media RTVS, ktorá je dôležitou zložkou Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Slanina poznamenal, že chce pokračovať v zlepšovaní činnosti a efektivity spoločnosti.
Igor Slanina pracoval takmer 20 rokov na rôznych manažérskych pozíciách v spoločnosti Akzent Media, z toho 13 rokov ako jej riaditeľ. Od roku 2015 až doteraz bol predsedom predstavenstva a riaditeľom akciovej spoločnosti Technické služby Starého Mesta, a.s., v Bratislave.

Copyright TASR ©2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Austrálsky súd rozhodol o vyplatení odškodného vo výške 4,56 miliónov austrálskych dolárov (v prepočte vyše troch miliónov eur) herečke Rebel Wilson za články v magazíne, ktoré poškodili jej česť a pre ktoré údajne nedostala filmové roly. Tie publikovali v roku 2015 v austrálskom periodiku vydavateľstva Bauer Media. Najvyšší súd v austrálskom štáte Viktória už v júni rozhodol, že texty uvádzajúce, že herečka klamala o svojom veku, pôvode svojho krstného mena a výchove v Sydney, sa nezakladali na pravde a poškodil jej kariéru.
K rozhodnutiu súdu herečka na Twiteri uviedla, že v prípade nešlo o peniaze. "Teším sa, že s tým, čo som získala ako odškodné, pomôžem niektorej z austrálskych charít a podporím filmový priemysel. Tiež sa teším na návrat k svojej kariére a zabávaniu ostatných," napísala Wilson.
Herečka pôvodne požadovala ako odškodné 7 miliónov austrálskych dolárov (približne 4,7 milióna eur). Od spoločnosti Bauer Media navyše žiada zaplatiť náklady za súdny proces. Vydavateľstvo považovalo sumu odškodného za príliš vysokú, nedokázalo však preukázať, že sa články zakladali na pravde a že jej nespôsobili finančné straty.
Rebel Wilson je 37-ročná komediálna herečka známa najmä ako Amy z hudobných komédií Ladíme! (2012) a Ladíme 2 (2015). Okrem toho si zahrala vo filmoch Dámska jazda (2011), Bláznivá jazda (2011), Baby na ťahu (2012), Ako porodiť a nezblázniť sa (2012), Pot a krv (2013), Noc v múzeu: Tajomstvo hrobky (2014), Grimsby (2016) či Ako byť single (2016).

Poľská polícia začala na základe podnetu z ministerstva obrany vyšetrovať známeho poľského investigatívneho novinára, ktorý vo svojej najnovšej knihe tvrdí, že minister obrany má podľa všetkého veľmi blízke vzťahy s ľuďmi z prostredia ruských tajných služieb. Novinár Tomasz Piatek sa tým mal dopustiť ohrozovania štátneho predstaviteľa, za čo mu hrozí trojročné väzenie.
Podľa Piateka, ale aj iných poľských novinárov, mal mať poľský minister obrany Antoni Macierewicz čulé kontakty s ľuďmi blízkymi ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ruským tajným službám. Hoci túto skutočnosť niektoré zdroje naznačovali už dávnejšie, až na základe najnovšej investigatívnej práce poľských novinárov sa tieto obvinenia podľa poľských médií javia ako veľmi pravdepodobné.
Opozičná Občianska platforma už na základe týchto informácií vyzvala poľskú premiérku Beatu Szydlo, aby sa Macierewicza zbavila a odvolala ho z postu ministra.
Najvážnejšie obvinenia voči Macierewiczovi padli práve v novej Piatekovej knihe s názvom Macierewicz a jeho tajomstvá. Novinár v nej popisuje, ako súčasný minister obrany dlhé roky udržiaval styky s osobou, ktorá bola agentom bývalej sovietskej tajnej služby. Celkom nedávno mal mať Macierewicz čulé kontakty aj s americkým lobistom, ktorý je tiež spájaný s Putinom.
Paradoxne práve Macierewicz mal spomedzi poľských vládnych predstaviteľov doteraz najostrejšie vyjadrenia voči Rusku a jeho vedeniu. Napríklad už dlhé roky tvrdí, že za haváriou lietadla pri ruskom Smolensku, pri ktorom v roku 2010 zahynul okrem iných aj vtedajší poľský prezident Lech Kaczynski, stálo Rusko.
Niektorí novinári však už dlhšie upozorňovali, že tieto vyhlásenia by mohli byť z jeho strany len zastieracím manévrom a v skutočnosti môže mať Macierewicz k ruskému vedeniu oveľa bližšie, ako by sa mohlo zdať.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reakcia ministra financií SR Petra Kažimíra k dnešnému vyjadreniu prezidenta republiky Andreja Kisku

Reakcia ministra financií SR Petra Kažimíra


  k dnešnému vyjadreniu prezidenta republiky Andreja Kisku

„Prijal som pozvanie pána prezidenta a budem s ním o vzniknutej situácii hovoriť osobne a nie prostredníctvom médií. Dovoľte, aby som sa s ním najskôr stretol a potom vám tlmočil to, o čom sme hovorili.

V tejto chvíli môžem povedať, že ho budem informovať kto všetko s týmito dokumentami prišiel do kontaktu v rámci finančnej správy, ako aj mimo finančnej správy a to v rozsahu informácií, ktoré je možné získať počas predĺženého víkendu. Zatiaľ nie je známe, kto predmetné dokumenty poslal a či naozaj unikli z prostredia finančnej správy, preto žiadam pána prezidenta, aby dovtedy vážil svoje slová.

Zároveň sa chcem jasne dištancovať od praktík, ktoré pomenoval prezident republiky vo svojom emotívnom prejave.“

Prieskum MEDIAN SK

Prieskum MEDIAN SK

Najpočúvanejším rádiom na Slovensku ostáva súkromné Rádio Expres, nasledované verejnoprávnym Rádiom Slovensko a komerčným Fun rádiom. Potvrdil to prieskum Radioprojekt spoločnosti MEDIAN SK. Ako vyplýva z prieskumu, ktorý sa uskutočnil od 29. mája do 20. augusta tohto roka na vzorke 3 443 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov, Rádio Expres má počúvanosť 33,9 percenta, čo predstavuje 1,516 milióna poslucháčov. Rádio Slovensko, prvý okruh Slovenského rozhlasu RTVS zaznamenalo počúvanosť 28,9 percenta (1,293 milióna poslucháčov) a Fun rádio 23,5 percenta (1, 050 milióna poslucháčov). Štvrté najpočúvanejšie je podľa prieskumu Rádio Jemné s počúvanosťou 16,2% (725 tisíc poslucháčov) a Rádio Europa 2 je piate s počúvanosťou 14,9% (669 tisíc poslucháčov). Nasleduje Rádio Vlna s 12,6% (563 tisíc) a Rádio Regina s 12,4% (555 tisíc). Agentúru SITA o výsledkoch prieskumu informovala Linda Kleinertová zo spoločnosti MEDIAN SK, ktorá kontinuálny prieskum Rádioprojekt robí od apríla 2009.
Podľa výsledkov prieskumu celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň“ predstavuje 89 percent, čo je 3 983 000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúvajú rádio takmer tri milióny ľudí (63,8% populácie). V priemere každý občan Slovenska počúva denne rádio dve hodiny.
Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi šiestimi okruhmi (Rádio Devín, Rádio_FM, Rádio Patria, Rádio Regina, Rádio Slovakia International a Rádio Slovensko) dosiahol v parametri „počúval minulý týždeň“ 40,2% (1,8 milióna poslucháčov). Rozhlasová sieť Radio Services (Rádio Anténa Rock, Rádio Europa 2, Rádio Jemné a Rádio Vlna) dosiahla počúvanosť 38,7% (1,734 mil poslucháčov). Fun Media Group dosiahlo počúvanosť za „minulý týždeň“ 30,8% (1,377 mil. poslucháčov), pričom do tejto siete patrí 11 staníc - Fun rádio, Rádio Beta, Rádio Best FM, Rádio Frontinus, Rádio Kiss, Rádio Liptov, Rádio Lumen, Rádio Rebeca, Rádio SiTy, Sky rádio a Záhorácke rádio.
Počas prieskumu od 29. mája do 20. augusta malo najväčší podiel na trhu Rádio Expres (22,7%), nasledované Rádiom Slovensko (20,8%) a Fun rádiom (12,3%), za ktorými bolo Rádio Regina s podielom na trhu vo výške 7,9% a Rádio Jemné s podielom 7,4%. Podiel 7,2% získalo Rádio Europa 2, Rádio Vlna držalo 7-percentný podiel a ostatné rozhlasové stanice sa delili o 14 a pol percentný podiel z trhu.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Dnes odštaroval nový portál www.dalito.sk

Dnes odštaroval


nový portál www.dalito.sk

Portál www.dalito.sk, ktorý je o úspešných ľuďoch a pre úspešných už odštaroval. 
Portál neporovnáva, nesúdi, ale prijíma každého jednotlivca ako aj spoločnosť také aké sú.
Budeme prinášať zaujímavé ľudské príbehy vo vzťahu k práci a podporovať vlastný potenciál ľudí. Nebudeme ukazovať ciele, ale budeme ich sprievodcom na ceste životom a práce nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike.

Portál dalito.sk bude vyhľadávať ľudí s vnútornou spokojnosťou, ktorí majú radi sami seba a to čo robia môže byť inšpiráciou iným. Ukážeme ich odvahu, bojovnosť a schopnosťou nevzdať sa, keď spadnete na dno . Ich silu postaviť sa a ísť ďalej Redakcia chce portálom inšpirovať všetky vekové kategórie.
Portál www.dalito.sk je aj o tom, aby ukázal, že mnohé udalosti a veci majú ľudia len vo svojich rukách .

Webový projekt o úspešných a aj pre úspešných má tak dve časti, PORTÁL A KARIÉRU, ktoré budú navzájom úzko súvisieť .



Dalito.sk chce k jobseekingovej časti prilákať cez kvalitný obsah - rozhovory a príbehy..

Portál založila Lucia Tomečková, dlhoročná redaktorka a moderátorka spravodajstva RTVS s viac ako 15 ročnými skúsenosťami nielen z domácej politiky, ale aj z redakcie športu a publicistiky.
Posledné dva roky sa venuje aj PR, poradenstvu a komunikácii s médiami, prispievala aj na rôzne internetové portály. Žurnalistike sa venuje od roku 1996, odkedy odišla z nadnárodnej americkej firmy do súkromnej televízie VTV. V roku 1999 nastúpila do verejnoprávnej STV, kde do roku 2014 pôsobila ako redaktorka a moderátorka spravodajstva a publicistiky, či komentátorka športu. Počas dlhoročného pôsobenia v televízia získala niekoľko novinárskych ocenení. Momentálne žije a pracuje striedavo v Prahe a Bratislave. Šéfredaktorka portálu Lucia Tomečková je zároveň jedinou konateľkou , štatutárom a investorkou
spoločnosti Dalito, s.r.o. .

Portál dalito.sk Je chráneným pracoviskom, Aj preto Dalito.sk chce v nemalej miere prinášať príbehy ľudí s rôznym telesným, či duševný postihnutím, ktorí sa však dokázali vzoprieť vlastnou vôľou osudu a dokázali veci, ktoré sú motiváciou a úžasným príkladom pre všetkých. Aj z tohto dôvodu získala redakcia dalito.sk štatút chráneného pracoviska, pretože spolupracuje aj s novinármi, ktorí sú zdravotne znevýhodnení. Na projekte sa podieľa takmer dvadsiatka skúsených redaktorov zo Slovenska a Českej republiky s dlhoročnými novinárskymi skúsenosťami a hlavne prežitým, ktorých už v týchto dňoch postupne predstavuje na facebookovej stránke Dalito.



ŠTART portálu: 15. september 2017

Zomrel Frank Vincent

Zomrel Frank Vincent

Vo veku 78 rokov zomrel americký herec Frank Vincent, známy najmä ako Phil Leotardo zo seriálu Sopranovci (1999 - 2007). Ako informovala jeho rodina, rodák z North Adams v štáte Massachusetts zomrel v stredu. Príčinu úmrtia neuviedla. Podľa portálu TMZ však umelec skonal v dôsledku pooperačných komplikácií po minulotýždňovej otvorenej operácii srdca, ktorú musel podstúpiť pre infarkt.
Frank Vincent Gattuso Jr. sa narodil 4. augusta 1939. Už ako dieťa hral v školských hrách a ovládal tiež hru na klavíri, trúbke a bicích. V dospelosti pôsobil ako bubeník pri nahrávaní hudby interpretov ako Paul Anka, Del Shannon, Trini Lopez či skupiny The Belmonts. Vo filme debutoval v roku 1975, keď si zahral v krimidráme The Death Collector od Ralpha DeVita. Často hral postavy gangsterov a mafiánov. Okrem spomínaných Sopranovcov stvárnil kriminálnika napríklad aj v snímkach Zúriaci býk (1980), Mafiáni (1990) či Casino (1995) Martina Scorseseho. Medzi ďalšie snímky, v ktorých si zahral, patria Pápež z Greenwich Village (1984), Posledný útek do Brooklynu (1989), Konaj správne (1989), Tropická horúčka (1991), Súmrak nad Manhattanom (1996) či Akcia Pelikán (2000). V roku 2006 vydal knihu A Guy's Guide to Being a Man's Man.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Nové televízne dokumenty Jozef Miloslav Hurban a Evanjelický kostol a kolégium v Prešove včera v predpremiére prezentovala RTVS.
Životopisný dokument Jozef Miloslav Hurban spracováva miesta a udalosti, s ktorými je spojená významná postava slovenských dejín. Hurbana predstavuje ako evanjelického farára, politika a literárneho tvorcu. "Chceli sme ním naplniť aj dlh Slovenskej televízie, keďže dlhú dobu sa o ňom nič netočilo a 200. výročie narodenia, ktoré sme si pripomenuli v marci tohto roku, nám dalo podnet už v minulom roku, len realizácia trošku trvá, tak sa nám to podarilo dokončiť v priebehu prvého polroka," povedal pre TASR Miloslav Gdovin, ktorý scenár filmu vytvoril spolu s autorkou námetu Evou Tkáčikovou. Pod réžiu sa podpísal Fedor Bartko.
Televízna novinka je klasickým životopisným dokumentom, ktorý ukazuje miesta narodenia a posledného odpočinku Hurbana, poukazuje však aj na základné fakty, o ktorých sa v minulosti hovorilo menej. "Hurban je väčšinou známy ako národný buditeľ, ale to nebolo jeho zamestnanie, bol evanjelický farár v Hlbokom, kde pôsobil 40 rokov," podčiarkol Gdovin na margo zaujímavej historickej osobnosti: "Vedel skĺbiť aj to farárske, aj, dnes by sme povedali, verejné pôsobenie. Vedel povedať i z kazateľne, čo ho trápilo, ale v rámci možností, aké mal. A keďže videl, že niektoré veci z kazateľne by nemal ani hovoriť, pretavil to do toho, že vystúpil verejne."
Dokument nevynecháva vzájomný vzťah známej trojice Hurban - Hodža - Štúr a uzákonenie spisovnej slovenčiny. "Chceli sme priniesť momenty a ukázať tie miesta, kde Hurban žil, a vytiahnuť to najlepšie, čo je v archívoch, v múzeách, čo nám z Hurbana ostalo a ako to vyzerá dnes," dopĺňa scenárista 42-minútového filmu, ktorý predstavuje Hurbana nielen ako teológa, štátnika, ale aj ako otca rodiny. Tvorcovia čerpali z archívu Slovenskej národnej knižnice v Martine, kde skončila väčšina Hurbanovej pozostalosti a množstvo jeho vydaných kníh. Navštívili tiež Lyceálnu knižnicu v Bratislave, kde sú matriky a záznamy z jeho desaťročného štúdia.
Životopisný dokument Jozef Miloslav Hurban uvedie RTVS v premiére v utorok 19. septembra o 20.35 na Dvojke.
Evanjelický kostol a kolégium v Prešove je názov 13-minútového dokumentu z cyklu Genius loci (zatiaľ vzniklo sedem dielov), zameraného na jedinečné miesta a pamiatky evanjelickej cirkvi. Projekt vznikol v súvislosti s tohtoročným jubileom reformácie. V prvej časti predstavuje významné pamiatky evanjelickej cirkvi v Prešove. "Prešovský kostol má za sebou bohatú históriu a dodnes ju tvorí, nie sú to mŕtve stavby. Po roku 1989 sa do nich život vrátil a obnovili sa mnohé veci, ktoré počas komunistického režimu zanikli. Chceli sme ukázať, že genius loci mnohých takých miest nebolo len v minulosti, ale má čo povedať aj dnes," uzavrel Gdovin, ktorý sa opäť podpísal pod scenár i námet dokumentu. Réžiu a strih mal na starosti Ján Stračina.
Cyklus Genius loci sa na televízne obrazovky dostane v nedeľu 17. septembra po hlavných správach na Dvojke.

Copyright TASR ©2017

13. 9. 2017

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ


Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na svojom dnešnom zasadnutí rozhodla o odňatí frekvencií vysielateľovi Best FM Media (programová služba Rádio Best FM). V dňoch 20. apríla a 24. júla 2017 totiž nevyužíval frekvenciu 89,6 MHz Prievidza a v dňoch 11. apríla a 31. júla 2017 nevyužíval frekvenciu 92,4 MHz Martin na účely, na ktoré mu boli pridelené. TASR o tom informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová.
Rada zároveň uložila pokutu 7000 eur vysielateľovi MAC TV (programová služba JOJ) za porušenie ochrany maloletých pri vysielaní 3. marca programu Ako som prežil. Program totiž vysielateľ označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov napriek obsahu, ktorý podmieňuje jeho klasifikáciu ako nevhodného pre maloletých divákov do 15 rokov.
Za porušenie ochrany maloletých uložila RVR pokutu 7000 eur aj vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA (programová služba DAJTO). Program 112, odvysielaný 5. a 19. februára, označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov napriek obsahu, ktorý podmieňuje ich klasifikáciu ako nevhodných pre maloletých divákov do 15 rokov.
RVR zároveň upozornila na porušenie zákona vysielateľa MARKÍZA - SLOVAKIA (programová služba TV MARKÍZA) pre nedodržanie objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru. Poukázala pritom na odvysielaný príspevok 24. februára - Kritika do vlastných radov v programe Televízne noviny.
Za také isté porušenie zákona upozornila rada aj RTVS, a to v súvislosti s vysielaním príspevku 24. februára informujúceho o kritike dvojakého života niektorých členov cirkvi pápežom Františkom v programe Správy RTVS.

Copyright TASR ©2017

Nový zákon o odpolitizovanej voľbe šéfa RTVS už čoskoro

Nový zákon o odpolitizovanej voľbe

 šéfa RTVS už čoskoro

Nový zákon o spôsobe voľby generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) je v štádiu príprav a v priebehu jedného - dvoch týždňov by sa mal dostať do vnútrorezortného pripomienkového konania, povedal médiám minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) počas dnešného rokovania vlády. Doplnil, že následne posunie návrh, ktorým chce odpolitizovať voľbu šéfa RTVS, do legislatívneho procesu.

Minister kultúry Maďarič 21. júna, deň po tom, ako národná rada zvolila Jaroslava Rezníka za šéfa RTVS, na tlačovej besede oznámil, že chce meniť spôsob voľby generálneho riaditeľa RTVS. Cieľom zmien je, aby budúceho generálneho riaditeľa nevolil ani parlament, ani Rada RTVS, ale zbor voliteľov. Maďarič prišiel s týmto návrhom iniciatívne, nie je súčasťou Pprogramového vyhlásenia vlády SR. Podľa neho je teraz ten vhodný čas meniť voľbu, keďže nový systém by sa využil až o päť rokov, teda po skončení súčasnej koalície. „V tejto chvíli to považujem za svoju povinnosť ministra kultúry a za svoj dlh voči RTVS a verejnosti,“ povedal 21. júna na margo návrhu, ktorým chce voľbu generálneho riaditeľa odpolitizovať.

Šéf rezortu kultúry zároveň dnes médiám potvrdil, že s novým generálnym riaditeľom RTVS Jaroslavom Rezníkom hovoril o financovaní verejnoprávnej rádiotelevízie cez platby verejnosti za služby RTVS, tzv. koncesionárske poplatky. „Konštatoval som v rozhovore s ním, že vidím nepriechodnosť, pretože keď ho pán predseda národnej rady uvádzal do funkcie, tak ho vlastne de facto vyzval, aby ani on túto otázku neotváral a upriamil jeho pozornosť na hľadanie vnútorných rezerv“, povedal minister. Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) 17. júla počas odovzdávania dekrétu o nastúpení do funkcie novému generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi okrem iného pripomenul, že nechce zvyšovanie koncesionárskych poplatkov.

V otázke hľadania vnútorných finančných rezerv v RTVS Maďarič podľa vlastných slov Rezníkovi povedal, že „pokiaľ by náhodou chcel viac financií, tak najprv musí veľmi jasne nahlas verejne povedať, ako to je s vnútornými rezervami RTVS, či ich tam našiel alebo nenašiel“. V súčasnosti ministerstvo kultúry rokuje s vedením RTVS o novej rámcovej zmluve RTVS so štátom, ktorá je spolu s koncesiami a príjmom z reklamy jedným z troch hlavných zdrojov príjmov RTVS. Zvyšovanie koncesionárskych poplatkov „je jasne politicky nepriechodné“, pripomenul Maďarič s tým, že očakával avizovanú predstavu SNS o spôsobe financovania RTVS. „Pochopil som, že pôsob financovania zo strany SNS je apel predsedu SNS na generálneho riaditeľa RTVS, aby hľadal vnútorné rezervy,“ dodal pre médiá počas dnešného rokovania vlády minister.

Zvýšenie financovania verejnoprávneho RTVS je súčasťou Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky, konkrétne sa o ňom píše v časti Kultúrna politika. Výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov. Súčasná mesačná platba pre domácnosti 4,64 eura radí RTVS medzi najchudobnejšie v Európe. Legislatívny návrh ministerstva kultúry na zvýšenie úhrad za vysielanie RTVS, ktoré sú hlavným zdrojom príjmov RTVS, vlani v lete zastavila vo vláde SNS.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS. Na Sekciu spravodajstva, športu a publicistiky RTVS prichádzajú noví ľudia

RTVS NEWS

Na Sekciu spravodajstva, športu a publicistiky RTVS prichádzajú noví ľudia


Novým riaditeľom sekcie bude od 15. septembra Juraj Rybanský a novým vedúcim Odboru televízneho spravodajstva sa od 23. septembra stane Boris Chmel.

„Ďakujem za odvedenú prácu súčasnému riaditeľovi Lukášovi Dikovi a teším sa z toho, že RTVS prichádzajú posilniť skúsení profesionáli, ktorých kvality sa už otestovali v predchádzajúcom období a ktorí verejnoprávne spravodajstvo a publicistiku vnímajú ako najdôležitejšiu súčasť informačných tokov o verejnom dianí,“ uviedol na ich adresu generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Juraj Rybanský pôsobil od roku 1995 v Slovenskom rozhlase ako redaktor Rádiožurnálu, kde prešiel všetkými pozíciami – od redaktora, moderátora až vedúceho vydania a následne sedem rokov viedol spravodajstvo. V rokoch 2006 až 2007 sa venoval parlamentnému spravodajstvu v agentúre SITA. V rokoch 2007 až 2012 bol vedúcim vydania Hlavných správ STV, dramaturgom Správ a komentárov ako aj diskusnej relácie O 5 minút 12. Od roku 2012 až do súčasnosti pracoval na komunikačných odboroch ministerstva životného prostredia a ministerstva hospodárstva.

„Napriek 5-ročnej prestávke som sa vždy cítil človekom verejnoprávnych médií, preto som sa rozhodol prijať túto výzvu. Urobím všetko pre to, aby si spravodajstvo RTVS naďalej zvyšovalo svoj kredit a bolo originálne, objektívne, vyvážené a hodnotné,“ konštatoval J. Rybanský. Ako riaditeľ Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS zároveň rokuje s ďalšími ľuďmi, ktorí by mohli posilniť spravodajský a publicistický tím.

Prvým z nich je Boris Chmel. „Borisa poznám dlhé roky. Spolupracovali sme v Slovenskom rozhlase aj v Slovenskej televízii a vybral som si ho ako moju pravú ruku pre oblasť televízneho spravodajstva,“ poznamenal J. Rybanský.

Boris Chmel začínal v roku 2000 v denníku Sme, v rokoch 2003 až 2006 bol redaktorom Rádiožurnálu SRo, následne do roku 2008 redaktorom spravodajstva v TA3 a moderátorom Témy dňa. V rokoch 2008 až 2011 bol hlavným editorom denníka Pravda a moderátorom relácie Z prvej ruky v SRo, nasledujúci rok moderoval Správy a komentáre v RTVS a O 5 minút 12. Od roku 2012 je manažérom komunikácie s verejnosťou Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby, pričom na tejto pozícii dvakrát získal ocenenie Hovorca roka.

„V mediálnom priestore sa pohybujem už 17 rokov, z toho takmer polovicu som strávil vo verejnoprávnych médiách, preto som sa rozhodol prijať túto výzvu a spolu so spravodajským tímom sa pokúsim posunúť dobre nastavenú latku ešte vyššie,“ poznamenal B. Chmel.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Xavier Atencio

Zomrel Xavier Atencio


Vo veku 98 rokov zomrel v nedeľu animátor Xavier "X" Atencio, ktorý sa podieľal na tvorbe mnohých filmov štúdia Disney. Informovala o tom dnes podľa agentúry AP hovorkyňa zábavného parku Disneyland Suzi Brownová.
Výsledok svojej práce videl Atencio prvýkrát v 40. rokoch minulého storočia, keď sa podieľal na tvorbe filmu Pinocchio a muzikálu Fantasia. K svojej práci sa vrátil po skončení druhej svetovej vojny, počas ktorej slúžil v armáde USA. Podieľal sa vtedy na hraných filmoch s trikmi, ako napríklad The Parent Trap či Mary Poppins.
V 50. a 60. rokoch sa na žiadosť Walta Disneyho stal súčasťou tímov, ktoré pripravovali vizuály s scenáre pre Disneyland a Disney World - vrátane najobľúbenejších atrakcií ako Strašidelný dom a Piráti v Karibiku, kde sa hráva aj známa pieseň Yo Ho (A Pirate's Life for Me), pre ktorú Atencio napísal slová.
Atencio odišiel v roku 1984 do dôchodku, ale pracoval pre Disneyland aj naďalej - ako konzultant. V roku 1996 mu spoločnosť oficiálne udelila titul Disney Imagineering legend.

Copyright © TASR 2017

12. 9. 2017

Ministerstvo obrany SR upozorňuje na falošné profily na sociálnej sieti Facebook spájané s rezortom a ozbrojenými silami

Ministerstvo obrany SR upozorňuje 

na falošné profily na sociálnej sieti Facebook spájané s rezortom a ozbrojenými silami

Ministerstvo obrany SR upozorňuje verejnosť a zástupcov médií na falošné profily na sociálnej sieti Facebook, ktoré sú spájané s rezortom obrany a ozbrojenými silami. Linky na oficiálne profily sú zverejnené na webových stránkach www.mosr.sk a www.mil.sk, pričom sú iba tri https://www.facebook.com/mosr.sk/ https://www.facebook.com/Peter-Gajdoš-1789569397953972/ a https://www.facebook.com/ozbrojenesily/. Všetky ostatné profily spájané s vojenskou tematikou, ozbrojenými silami, útvarmi, či ministerstvom obrany nie sú oficiálne a Ministerstvo obrany SR sa od nich a ich obsahu dištancuje. Na túto skutočnosť sme už viackrát upozornili aj správcu sociálnej siete. Vzhľadom na dnešné informácie zverejnené v denníku Plus jeden deň, kde autor cituje vojakov z profilu, ktorý nespravujú Ozbrojené sily SR, na to upozorňujeme aj týmto spôsobom.

Zomrel Peter Hall

Zomrel Peter Hall


Vo veku 86 rokov zomrel v pondelok britský divadelný a filmový režisér Peter Hall, zakladateľ Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti (RSC) a bývalý riaditeľ Kráľovského národného divadla (RNT). Hall skonal v londýnskej nemocnici, oznámila dnes agentúra DPA, citujúc z vyhlásenia RNT.
Sir Peter Hall počas svojej kariéry zinscenoval premiéru hry "Čakanie na Godota" od Samuela Becketta v anglickom jazyku či svetovú premiéru hry "Návrat domov" od Harolda Pintera. Riaditeľom RNT bol v rokoch 1973-1988 a pričinil sa o jeho presťahovanie z divadelnej budovy Old Vic do komplexu v lokalite South Bank.
Hall založil RSC v roku 1960 iba ako 29-ročný a následne túto spoločnosť viedol do roku 1968. Po tom, ako v roku 1988 opustil RSC, založil Spoločnosť Petra Halla, ktorá fungovala do roku 2011. V roku 2003 sa stal zakladajúcim riaditeľom divadla Rose Theatre v londýnskom Kingstone. Bol obhajcom verejných dotácií pre umenie, pripomína stanica BBC.
Hall stál aj za viacerými premiérami divadelných hier na newyorskom Broadwayi. Jeho poslednou produkciou bolo v roku 2011 predstavenie Shakespearovej hry "Trojkráľový večer" v RNT.
Hall bol i operným režisérom. V rokoch 1984-1990 pôsobil ako umelecký riaditeľ Operného festivalu v Glyndebourne. V roku 1983 inscenoval v nemeckom meste Bayreuth pri príležitosti 100. výročia úmrtia nemeckého hudobného skladateľa Richarda Wagnera jeho operný cyklus "Prsteň Nibelungov".
Divadelník po sebe zanechal manželku a šesť detí vrátane herečky Rebeccy Hallovej.

Copyright © TASR 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká spoločnosť Google podala odvolanie voči pokute vo výške 2,42 miliardy eur, ktorú jej v júni tohto roku udelila Európska komisia (EK) z dôvodu porušenia pravidiel hospodárskej súťaže.
Internetová spoločnosť Google sa 27. júna dozvedela, že exekutíva EÚ jej udeľuje rekordnú pokutu 2,42 miliardy eur za zneužitie dominantného postavenia, keď vo svojom vyhľadávači firma systematicky zvýhodňovala svoj vlastný produkt Google Shopping, čím nezákonne vytlačila z trhu konkurenčnú spoločnosť AMD. Google už v deň oznámenia rozhodnutia EK upozornil, že s týmto verdiktom nesúhlasí a podá odvolanie.
Tlačová agentúra DPA upozornila, že Súdny dvor EÚ v Luxemburgu potvrdil odvolanie amerického internetového giganta, obe strany sa však zdržali ďalších komentárov.
"Európska komisia bude obhajovať svoje rozhodnutie súdnou cestou," uviedol hovorca exekutívy EÚ po oznámení o odvolaní.
Ide doteraz o najvyššiu finančnú pokutu uloženú v rámci pravidiel o porušovaní hospodárskej súťaže. "Rekordérom" v tejto oblasti bol doteraz americký výrobca mikroprocesorov Intel, ktorému EK 13. mája 2009 udelila pokutu vo výške 1,06 miliardy eur z dôvodu zneužitia dominantného postavenia na trhu s procesormi x86. Súdny spor medzi Intelom a EK je stále nedoriešený, keď 6. septembra sa americkej firme podarilo vrátiť prípad na Všeobecný súd EÚ.

Copyright TASR ©2017

Neonacistickú stránku The Daily Stormer, ktorá sa dostala do pozornosti médií po augustových nepokojoch v americkom Charlottesville, zhodili už aj z rakúskeho internetu. Po tom, čo ju v auguste zablokovala americká hostingová firma GoDaddy a neprijali ju ani iné americké spoločnosti, ju v pondelok vypol aj rakúsky registrátor domén nic.at. Podľa hovorkyne spoločnosti Moniky Pink-Rank mali túto stránku zaregistrovanú od konca augusta a vypnúť sa ju rozhodli okamžite po tom, ako ich niektorí rakúski politici upozornili na škodlivosť jej obsahu.
Stránka The Daily Stormer sa dostala do pozornosti amerických médií po tom, ako účastníčku augustového antirasistického pochodu v Charlottesville, ktorú zabil autom americký neonacista, označila za "tučnú bezdetnú k**vu". Stránka vypočítavala dôvody, prečo údajne nie je škoda, že táto mladá žena prišla o život, a naopak chválila útočníka.
Stránka The Daily Stormer má v tiráži uvedené, že je proti násiliu a snaží sa o revolúciu iba "prostredníctvom vzdelávania más". Jej titulný obrázok však znázorňuje bieleho muža, ktorý bije černocha a v hlavnej navigácii stránky má hneď za priečinkami "Svet" a "USA" zložky "Židovský problém" a "Rasová vojna".

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Stanovisko Rady prokurátorov Slovenskej republiky k článku Mareka Vagoviča zo dňa 7. septembra 2017 pod názvom Prokuratúra je štát v štáte. Rozhodujú známosti a politické krytie.

Stanovisko Rady prokurátorov

 Slovenskej republiky 
k článku Mareka Vagoviča zo dňa 7. septembra 2017 pod názvom Prokuratúra je štát v štáte. Rozhodujú známosti a politické krytie.

Rada prokurátorov ako najvyšší samosprávny orgán, volený prokurátormi, sa po oboznámení s článkom redaktora Mareka Vagoviča zverejnenom dňa 7.9.2017 na internetovom portáli aktuality.sk pod názvom "Prokuratúra je štát v štáte. Rozhodujú známosti a politické krytie." prijala nasledovné stanovisko.
Rada prokurátorov skutočnosti uvádzané v článku považuje za neobjektívne, vychádzajúce z vyjadrení osôb pôsobiacich v súčasnosti mimo rezort prokuratúry, resp. osôb, ktoré ani v minulosti v rezorte prokuratúry nepôsobili.
Rada prokurátorov odmieta politicky sprofanovaný termín "sovietsky model prokuratúry", pretože súčasné usporiadanie a fungovanie prokuratúry vychádza z demokraticky prijatej Ústavy Slovenskej republiky a na ňu nadväzujúceho demokraticky prijatého zákona o prokuratúre a zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry.
Rada prokurátorov odsudzuje spochybňovanie odbornosti a erudovanosti súčasne pôsobiacich prokurátorov. V tomto smere rada práve naopak vyzdvihuje otvorenosť verejných výberových konaní, ktoré sú práve v súčasnosti transparentné a podrobené verejnej kontrole, čo je nepochybne zárukou výberu tých najlepších kandidátov. Uvedený fakt najlepšie dokumentuje úspešnosť právnych čakateľov prokuratúry na odborných justičných skúškach, ktoré zastrešuje Justičná akadémia Slovenskej republiky, ako orgán nezávislý od prokuratúry.
Rada prokurátorov sa dôrazne ohradzuje voči ničím nepodloženému tvrdeniu, že súhlas rady prokurátorov, ktorý sa vyžaduje pri preradení prokurátora z vyššej prokuratúry na nižšiu bez uvedenia dôvodu, nemožno považovať za významnú prekážku. Práve naopak, v zmysle §10a odsek 1 zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry, bez súhlasu rady prokurátorov nemôže generálny prokurátor preradiť prokurátora z vyššej prokuratúry na nižšiu. Počas doterajšieho funkčného obdobia súčasného generálneho prokurátora nebol rade predložený žiadny návrh na preradenie takéhoto druhu.
Najvyšší samosprávny orgán prokuratúry rada prokurátorov záverom konštatuje zásadný pozitívny vývoj v rezorte prokuratúry smerujúci k transparentnosti, otvorenosti rezortu prokuratúry.

TO JE TV!

TO JE TV!


11. 9. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev podpísal dnes výnos o udelení milosti známemu blogerovi, občanovi Ruska a Izraela Alexandrovi Lapšinovi, ktorý bol v júli tohto roku odsúdený na tri roky väzenia za nepovolenú návštevu Náhorného Karabachu.
Ako dnes informovala agentúra Interfax, prezidentský výnos bol zverejnený na oficiálnej internetovej stránke azerbajdžanského prezidenta.
Lapšina zadržali koncom roku 2016 v bieloruskom Minsku na základe žiadosti Azerbajdžanu, ktorý ho zaradil na "čierny zoznam" s menami ľudí, čo vycestovali do medzinárodne neuznanej republiky Náhorný Karabach bez toho, aby ich cestu schválili úrady v Baku.
Autonómna oblasť Náhorný Karabach je oficiálne súčasťou Azerbajdžanu, ale v roku 1988 v Stepanakerte oznámili jej vystúpenie z vtedajšej Azerbajdžanskej sovietskej socialistickej republiky. Vo vojenskom konflikte, ktorý potom vypukol, Azerbajdžan stratil kontrolu nad týmto územím.
Rokovania o pokojnom urovnaní tohto konfliktu sa začali v roku 1992: Azerbajdžan na nich trvá na zachovaní svojej územnej celistvosti. Záujmy Náhorného Karabachu na rokovaniach zastupuje Arménsko, keďže neuznaná republika nie je na ne prizvaná.
Od roku 1994, keď sa skončila vojna za odštiepenie Náhorného Karabachu od Azerbajdžanu, je tento región pod kontrolou ozbrojencov, ktorí o sebe tvrdia, že sú príslušníkmi miestnej arménskej menšiny. Azerbajdžan však deklaruje, že ide o príslušníkov arménskej armády.

Politická komentátorka ruského denníka Novaja gazeta Julija Latyninová v obave o svoj život odcestovala z Ruska. Ako dôvod v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy uviedla nedávne podpálenie svojho auta v Moskve. Z Ruska odcestovala spolu s rodičmi a "tak skoro sa vracať nemieni".
Incident s autom sa odohral 3. septembra v blízkosti chalupy Latyninovej v dedine Peredelkino v metropolitnej oblasti Moskvy, kde sa v tom čase nachádzali novinárkini rodičia.
Tí sa skoro ráno zobudili na silný výbuch; novinárkin otec následne vybehol na ulicu, kde uvidel horiace auto. Požiar sa síce podarilo lokalizovať, ale auto zhorelo do tla.
Prípadom sa zaoberá polícia. Latyninová je presvedčená, že jej auto niekto podpálil.
Jej rodičia však nevylučujú, že tento incident mohol byť pokračovaním udalosti z júla, keď neznáme osoby postriekali múr ich domu a auto neznámou jedovatou chemikáliou. Zdravotné problémy kvôli výparom z nej malo osem ľudí vrátane dvoch detí zo susedstva. Otec i matka Latyninovej sa domnievajú, že chemikália mohla poškodiť káble v aute, čo nevylúčil ani privolaný policajný expert.
Agentúra AP pripomenula, že Latyninová - jedna z najostrejších kritičiek súčasného vedenia v Kremli - čelila útokom aj vlani, napríklad keď jej neznámy útočník hodil do tváre výkaly. Denník Novaja gazeta vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že novinárka dostala aj vyhrážky smrťou.
Prešetrenie najnovšieho prípadu a zaručenie bezpečnosti pre Latyninovú žiadala aj americká mimovládna organizácia Výbor na ochranu novinárov (VON).


Copyright © TASR 2017

Creative Arts Emmy

Creative Arts Emmy

Počas tohtoročného udeľovania Creative Arts Emmy Awards dominovali seriály Stranger Things (2016), Westworld (2016) a zábavná šou Saturday Night Live (SNL, 1975). Projekty získali po päť trofejí, pričom Stranger Things získal napríklad cenu za najlepší kasting v dramatickom seriáli a Westworld zase za špeciálne efekty. Ceny za účinkovanie v ostatnej 42. sezóne SNL si odniesli Dave Chappelle a Melissa McCarthy, ktorí zvíťazili v kategóriách najlepší hosťujúci herec a herečka v komediálnej sérii.
Po štyri ceny si odniesli tri projekty, a to dokumentárna snímka 13th (2016), animovaný seriál Samurai Jack (2001 - 2017) a miniséria Jedna noc (2016). Trojo ocenení získali zase seriály Príbeh služobníčky (2017), Viceprezident(ka) (2012), miniséria Veľké malé klamstvá (2017), súťažná reality šou RuPaul's Drag Race (2009) a televízny muzikál Hairspray Live! (2016). Cenu pre najlepšieho hosťujúceho herca v dramatickej sérii si odniesol Gerald McRaney, ktorý stvárnil lekára Nathana Katowského v seriáli This Is Us (2016). V ženskej kategórii trofej získala Alexis Bledel za stvárenenie Ofglen v spomínanom projekte Príbeh služobníčky.
Odovzdávanie Creative Arts Emmy Awards sa uskutočnilo počas dvoch ceremoniálov, v sobotu aj v nedeľu, v Microsoft Theater v Los Angeles. Sobotňajšie udeľovanie otvoril herec Tom Hanks, ktorý bol rovnako ako Dave Chappelle nominovaný na cenu pre najlepšieho herca v komediálnej sérii. Nedeľňajší slávnostný večer mal pôvodne moderovať Hank Azaria, ten však musel pre hurikán Irma vycestovať na Floridu a pomôcť svojej matke s evakuáciou.
Nominácie v 69. ročníku udeľovania televíznych cien Primetime Emmy, ktorých súčasťou sú aj Creative Arts Emmy Awards, oznámili 13. júla. Nominovaných predstavili herečka Anna Chlumsky a herec Shemar Moore. Primetime Emmy Awards rozdajú 17. septembra v Microsoft Theater v Los Angeles. Slávnostným večerom bude sprevádzať moderátor a komik Stephen Colbert.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Cinematik 2017

Cinematik 2017


Celkovo 104 filmov, z toho 91 celovečerných a 13 krátkometrážnych, premietne 12. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik. "Z 91 filmov 57 ešte nebolo v distribúcii a 48 má slovenskú premiéru," povedal umelecký riaditeľ festivalu Vladimír Štric.
Tradičná súťažná sekcia Meeting Point Europe uvedie desať filmov reflektujúcich to najlepšie zo súčasnej európskej kinematografie. Medzi nimi sú roadmovie American Honey (r. Andrea Arnold), Druhá strana nádeje (r. Aki Kaurismäki), drsná poľská dráma o deťoch a násilí Detské ihrisko (r. Bartosz M. Kowalski), dráma Elle (r. Paul Verhoeven) či snímka Bez názvu (r. Michael Glawogger, Monika Willi). "Je to posledný film legendárneho rakúskeho dokumentaristu, ktorý pred rokom zomrel na maláriu v Afrike pri nakrúcaní práve tohto filmu," poznamenal Štric a predstavil i druhú súťažnú sekciu Cinematik.doc. V sekcii slovenských dokumentov sa predstaví a o Cenu Literárneho fondu sprevádzanú prémiou 750 eur pre režiséra zabojuje deväť filmov. Medzi nimi napríklad časozberný dokument o mladých európskych rodinách - 10 rokov lásky (r. Adam Hanuljak), príbeh Slováka, ktorý bojoval a zahynul v druhej svetovej vojne v americkej armáde - Chlapec, ktorý chcel byť prezidentom (r. Dušan Hudec), roadmovie z Donbasu Mir vam (r. Juraj Mravec) či tragikomický pohľad do sveta tradičnej rómskej hudby Ťažká duša (r. Marek Šulík).
Aktuálny výber slovenskej kinematografie, v minoritnej aj v majoritnej koprodukcii, predstaví aj sekcia Čo dom dal s premiérovou novinkou Nina, druhým celovečerným hraným filmom Juraja Lehotského. Na divákov čaká aj svetová premiéra nového slovenského titulu DOGG štvorice režisérov Slávo Zrebný, Vilo Csino, Enrik Bistika a Jonáš Karásek. "Je to poviedkový film, na ktorom pracovali tvorcovia filmu Kandidát, ktorý pred tromi rokmi zaznamenal obrovský divácky úspech na Slovensku, bol to jeden zo štartérov diváckeho záujmu o slovenskú kinematografiu," povedal pre TASR Peter Konečný z organizačného tímu Cinematiku. DOGG tvoria štyri poviedky, ktorých základom sa stal strach - jedna z najčastejšie sa prejavujúcich ľudských emócií. Strach z viditeľného aj neviditeľného, jeho schopnosť morfovať sa do stále nových tvarov.
Šesťdňový festival uvedie vo svetovej premiére aj dokument Tisíckrát Jááánošííík alebo zrod legendy režiséra Juraja Štepku. Tvorcovia štylizovaného hraného dokumentu sledujú takmer polstoročný trpko-smiešny osud hry a divadla od premiéry v Radošine v roku 1970 až po poslednú inscenáciu Jááánošííík po tristo rokoch. Film rozpráva o neľahkom desaťročnom schvaľovaní inscenácie Radošinského naivného divadla v čase normalizácie, ale aj o následnom diváckom i kritickom prijatí.
V Piešťanoch uvidia diváci v slovenskej premiére i aktuálneho víťaza karlovarského festivalu, českú poetickú snímku Křižáček režiséra Václava Kadrnku. Hrdinom historickej roadmovie je otec (Karel Roden), ktorý hľadá strateného syna. "Vytvoril veľkú diskusiu o tom, nakoľko sú festivalové filmy určené aj pre bežných divákov. Túto tému by sme radi v diskusii otvorili tiež, pretože tento film divácky, v rámci distribúcie totálne zlyhal, ľudia ho vlastne nechcú vidieť, a na filmových festivaloch si vyslúžil obrovský ohlas," doplnil Konečný.
Cinematik, ktorý mal minulý rok 13.000 registrovaných divákov, sa v aktuálnom ročníku bude venovať tiež súčasnému belgickému filmu. "Najväčšou hviezdou festivalu bude belgický režisér Fabrice du Welz, príde osobne predstaviť svoju tvorbu a urobí i hodinový masterclass, na ktorý je vstup voľný," dodal Štric.
Na sprievodné podujatia upozornil výkonný riaditeľ festivalu Tomáš Klenovský. V rámci koncertov vystúpia Bad Karma Boy, Bijouterrier, Peter Lipa a ďalší. Divákov tiež čaká projekcia doku-drámy Optimista v Elektrárni Piešťany, dve výstavy či filmový kvíz.
Festival sa uskutoční od 12. do 17. septembra.

Copyright © TASR 2017