23. 9. 2017

RTVS pripravila na Medzinárodný deň nepočujúcich špeciálny program

RTVS pripravila na Medzinárodný 

deň nepočujúcich špeciálny program

V nedeľu 24. septembra budú všetky relácie, filmy, diskusie i spravodajstvo na JEDNOTKE a DVOJKE od rána až do nočných hodín uvádzané so skrytými titulkami alebo s prekladom do slovenského posunkového jazyka.
      „Je civilizačnou povinnosťou veľkých a silných pomáhať znevýhodneným, a preto túto našu aktivitu robíme so špeciálnou dávkou empatie,“ podotkol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.
      Na JEDNOTKE bude napríklad v slovenskom posunkovom jazyku diskusná relácia O 5 minút 12, večerné Správy RTVS, Góly - body – sekundy aj Počasie. Nepočujúcim deťom sa bude o 08.25 h venovať špeciálne vydanie Zázračného ateliéru. Deti sa v ňom vďaka pozvanému hosťovi bližšie dozvedia o posunkovom jazyku.
      Medzinárodný deň si na DVOJKE o 11.15 h pripomenie Televízny klub nepočujúcich. Jeho tvorcovia zašli na medzinárodný festival kultúry do Nórska a v Bergene navštívili centrum pre nepočujúcich, kde s jeho klientmi hovorili o ich živote, podmienkach, školstve a celkovom začlenení nórskych nepočujúcich do spoločnosti.
      RTVS vysiela denne na DVOJKE v slovenskom posunkovom jazyku Správy RTVS o 20.00 h a na záver vysielania hlavné Správy RTVS „N“. Zároveň každú druhú sobotu predpoludním uvádza magazín Televízny klub nepočujúcich
.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

22. 9. 2017

Hovorca roka 2017

Hovorca roka 2017

Momentálne najlepším hovorcom na Slovensku je Juraj Rizman. Hovorcu a koordinátora komunikácie a kampaní občianskeho združenia Via Iuris vyhlásili za TOP Hovorcu roka 2017 počas dnešného Výročného stretnutia novinárov a ľudí z komunikačnej oblasti. TASR o výsledkoch informoval predseda Asociácie hovorcov Slovenska (AHS) Vladimír Machalík.
      V jednotlivých hodnotených kategóriách bodovali dlhoroční profesionáli. Za najlepšieho hovorcu v štátnej správe a štátnom sektore bol vyhlásený Boris Chmel, hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR. Ocenenie získal celkovo už po tretí raz, na rozlúčku so svojou profesiou. Chmel odchádza do RTVS, kde bude šéfom televízneho spravodajstva.
      V kategórii privátneho a komerčného sektora vybrala odborná verejnosť Tomáša Kráľa, manažéra komunikácie ProCare a Svet zdravia, a najlepším hovorcom samosprávy a neziskového sektora sa stal Marek Tettinger, ktorý je hovorcom mestskej časti Bratislava – Nové Mesto. Obaja obhájili titul z minulého roka.
      V prípade Juraja Rizmana sa odborná porota rozhodla najvyššie ocenenie súťaže udeliť za kampaň a komunikačné aktivity združenia, ktoré významnou mierou prispeli k zrušeniu tzv. Mečiarových amnestií, ktoré od roku 1998 traumatizovali slovenskú spoločnosť. Via Iuris koordinovala a zastrešila online podpisovú akciu www.somza.to na podporu zrušenia Mečiarových amnestií v Národnej rade SR.
      „Výsledky i exekúcia kampane boli ohromujúce, keď sa za necelé štyri týždne vyše 84.000 ľudí vyjadrilo za zrušenie amnestií. Téma, o ktorej sa roky len hovorilo, bola vďaka kvalitnej komunikácii vyriešená za niekoľko mesiacov,“ povedal k udeleniu ocenenia Vladimír Machalík. Občiansky tlak i komunikácia témy na verejnosti, v médiách a u kľúčových stakeholderov mali podľa poroty rozhodujúci vplyv na hlasovanie poslancov v parlamente.
      Najlepších hovorcov vybrala odborná verejnosť v hlasovaní na internete spomedzi nominácií odbornej poroty. Tento rok mohli hlasovať novinári, hovorcovia a zástupcovia PR agentúr. Organizátori celkovo zaznamenali 271 hlasovaní. Chmel, Kráľ i Tettinger boli podľa Machalíka ocenení za mimoriadne kvalitnú prácu na pozícii komunikátorov svojich organizácií, za komunikačné zručnosti, odbornosť v oblasti aj etické správanie, ktoré by malo byť neoddeliteľnou súčasťou práce hovorcu. 
      Členmi odbornej poroty tento rok boli Iveta Radičová (dekanka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy v Bratislave), Ivan Haluza (zástupca šéfredaktora týždenníka TREND), Michaela Benedigová (managing director Seesame), Martin Čeliga (vedúci redakcie politiky Nový Čas), Richard Kvasňovský (vedúci domácej redakcie TASR), Tibor Mattyašovský (šéfredaktor spravodajstva TV Markíza) a Vladimír Machalík (predseda Asociácie hovorcov Slovenska a riaditeľ komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR).

Copyright © TASR 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Sýrsku aktivistku s dcérou-novinárkou našli vo štvrtok zabité v ich dome v Istanbule, informovala dnes turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.
Telá 60-ročnej Arúby Barakatovej a 22-ročnej Haly Barakatovej objavili vo štvrtok neskoro večer priatelia, ktorí začali mať obavy, keď novinárka neprišla do práce.
V Turecku sa v ostatnom čase udiala séria útokov namierených proti opozičným aktivistom. Džihádistická skupina Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za zabitie štyroch sýrskych novinárov v Turecku.
Sýrski opoziční aktivisti uviedli, že Barakatová staršia bola členkou opozičnej Sýrskej národnej rady (SNC). Podporovala povstanie proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Jej dcéra bola novinárkou a pracovala pre opozičnú mediálnu skupinu Orient News.

Copyright © TASR 2017

Viacero divákov káblových televíznych sietí v americkej Kalifornii sa obrátilo na médiá s tým, že ich vystrašilo mysteriózne oznámenie, ktoré vo štvrtok náhle prerušilo vysielanie ich obľúbených televíznych programov. Téma sa stala veľmi diskutovanou aj na sociálnych sieťach. Žena z kalifornského Lake Forest napríklad informovala, že vysielanie programu HGTV, zameraného na záhradkárov a domácich kutilov, zrazu prerušil záhadný oznam, v ktorom sa hovorilo o konci sveta.
Podobné informácie prichádzajú od mnohých divákov rôznych kanálov na rôznych káblových sieťach vrátane rozšírených služieb Cox Communications a Spectrum. "Pamätajte si, v týchto posledných dňoch nastanú extrémne násilné časy," cituje zo záhadného oznámenia šokovaná diváčka, ktorá ho videla na stanici Bravo TV.
Viacerí diváci vravia, že zvuk oznamu mal oveľa vyššiu hlasitosť ako bežné vysielanie. "Znelo to akoby hovoril Hitler. Vyzeralo to ako rádiové vysielanie prichádzajúce z televízie," povedala médiám ďalšia diváčka.
Niektoré médiá špekulujú, že udalosť by mohla súvisieť s učením Davida Meadea, ktorý sa vyhlasuje za proroka a tvrdí, že už túto sobotu sa objaví nad Jeruzalemom apokalyptické znamenie signalizujúce začiatok konca sveta.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Neznámy páchateľ sa v stredu dopoludnia vlámal do pražského bytu komentátorky českého spravodajského severa Echo24 a Týdeníka Echo Lenky Zlámalovej. Odcudzil tam malý modrý kufor plný osobných dokumentov a dôverných písomností, ako aj mobilný telefón, iPad a sedem rokov starý notebook. Ten nemal žiadnu hodnotu, ale nachádzal sa v ňom celý archív novinárky.
Zlámalovej zmizli z bytu v pokojnej pražskej štvrti tiež šperky a malá finančná hotovosť, ktorá sa nachádzala v komode v spálni. Páchateľ nespôsobil žiadnu škodu na zariadení bytu a nezanechal ani neporiadok.
Prípad začala ešte v stredu vyšetrovať pražská kriminálna polícia.
Redakcia portálu Echo24.cz v správe uviedla, že chce veriť, že išlo o klasické vlámanie, ktoré nesúvisí s novinárskou prácou kolegyne Zlámalovej.

Copyright TASR ©2017


Facebook sa rozhodol sprístupniť plný obsah takmer troch tisícok platených reklám, ktoré si, najmä počas predvolebnej kampane pred americkými prezidentskými voľbami, u neho objednala istá ruská agentúra. Spoločnosť sa tak rozhodla po nátlaku zo strany niektorých amerických poslancov a senátorov. Facebook už obsah reklám zadávaných ruskou agentúrou pred dvoma týždňami odovzdal polícii.
Nie je zatiaľ známe, kto presne mal byť zadávateľom týchto reklám, ani aký bol ich obsah. Kongresmani, ktorí trvali na ich sprístupnení, ako aj americké médiá však predpokladajú, že reklamy mali byť súčasťou ruskej propagačnej ofenzívy, ktorej cieľom malo byť ovplyvnenie amerických prezidentských volieb tak, aby ich vyhral ich neskorší víťaz Donald Trump.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


"Chmelár je lepší a lepší... pomenovaie "žabky demokratky" pre voličstvo toho amerikofila Kisku je perfekt... P.s. len skoda ze u chmelara som blokovany a nemozem mu tam dat pozotivny koment."
Martin Daňo

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Na Deň Ozbrojených síl SR, ktorý je v piatok 22. septembra, REGINA pripravila premiéru v cykle dejiny.sk o v súčasnosti už opomínanej téme – duchovnej službe v armáde habsburskej monarchie. RTVS sa ju preto rozhodla zaradiť do ďalšieho pokračovania rozhlasovej historickej revue. Odvysiela ju o 22.00 h na všetkých troch okruhoch Rádia REGINA.
Už od čias tureckých vojen sa počas vojenských operácii povolal k habsburskej cisárskej armáde biskup, či prelát, ktorý vykonával duchovnú jurisdikciu. Jeho právomoci však trvali iba v čase trvania určitého konfliktu. V 16. storočí boli pre cisársku armádu v čase vojny po prvý raz vymenovaní delegáti apoštolskej stolice, neskôr sa duchovná služba plne profesionalizovala. V rámci všeobecnej mobilizácie v júli 1914 prúdilo zo všetkých kútov Rakúsko – Uhorska k cisárskej a kráľovskej armáde desaťtisíce mužov, rôznych národností a vierovyznaní. Pri vojsku preto pôsobili duchovní všetkých uznaných kresťanských konfesií monarchie.
V sobotu 23. septembra sa poslucháči môžu tešiť na premiéru fíčra Slušný človek, a to od 22.00 h vo vysielaní REGINY Západ a Stred.
Autorka Terézia Križková v ňom hľadá postoj, aký zaujať k človeku, ktorý dokázal zabiť, prostredníctvom korešpondencie s ním a v diskusii s vlastnou rodinou. Dá sa vražda odsúdiť? Dá sa pochopiť, ba dokonca ospravedlniť? Fíčer je konfrontáciou sveta pomerne šťastnej a spokojnej rodiny strednej vrstvy a jej pevných morálnych zásad so svetom človeka, ktorý dokázal zabiť.
V rámci projektu Folklórne leto priblíži REGINA Západ v sobotu 23. septembra o 10.00 h v relácii Panoráma v živých reportážnych vstupoch festival Slovákov z rumunského Nadlaku.
Demokratický zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku sa snaží zachovávať národnú identitu Slovákov na Dolnej zemi, a preto pripravil už 19. ročník festivalu Cez Nadlak je... Festival má medzinárodný charakter - súťažia v ňom slovenskí interpreti z Rumunska, Maďarska, Srbska, či Chorvátska v troch vekových kategóriách. Štvordňová prehliadka vyvrcholí v nedeľu 24. septembra galakoncertom. Účinkujúcich sprevádza orchester pod vedením Ondreja Maglovského.

21. 9. 2017

Zomrel Bernie Casey

Zomrel Bernie Casey

Vo veku 78 rokov zomrel americký herec Bernie Casey. Naposledy vydýchol v utorok v nemocnici v Los Angeles po krátkej chorobe. Na smutnú správu už reagoval prostredníctvom sociálnej siete Twitter napríklad herec Jeffrey Wright, ktorý zosnulého nazval "renesančným mužom starej školy".
Bernie Casey sa narodil 8. júna 1939 v Západnej Virgínii. Ako hráč amerického futbalu pôsobil na začiatku 60. rokov v tíme San Francisco 49ers a neskôr prešiel k Los Angeles Rams. Ako herec debutoval vo filme Kolty siedmich statočných (1969). Ukázal sa aj v snímkach ako napríklad Brianova pieseň (1971), Hit Man (1972), Bertha z dobytčiaku (1972), Cleopatra Jones (1973), Muž, ktorý spadol na Zem (1976), Dr. Black, Mr. Hyde (1976), bondovke Nikdy nehovor nikdy (1983), Pomsta šprtákov (1984), Takí istí špióni ako my (1985), Najatý poliš (1987), Dostanem ťa, gauner (1988), Ďalších 48 hodín (1990), Zlaté okovy (1991), Prepadnutie v Pacifiku (1992), Pomsta šprtov: Nová generácia (1992), Rana bez milosti (1993), Šialenstvo (1994), Pomsta šprtov: Zamilovaní šprti (1994) či Frajeri (2001). Venoval sa tiež maľovaniu a písaniu poézie.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

ČIARA NA OSCARA

ČIARA NA OSCARA

Na konci februára vyhlási americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) na slávnostnom ceremoniáli v losangeleskej sále Dolby Theatre držiteľov svojich ocenení známych ako Oscar. Spomedzi slovenských snímok vyberá národného nominanta do "oscarovského" boja v kategórii najlepších cudzojazyčných filmov Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA). Členovia akadémie zvolili spomedzi 11 prihlásených filmov divácky úspešnú drámu Čiara režiséra Petra Bebjaka a producentky Wandy Adamík Hrycovej.
Snímka si hneď po premiére odniesla zo súťaže MFF Karlove Vary ocenenie za najlepšiu réžiu a v slovenských kinách ju od augustovej premiéry videlo takmer 300.000 divákov. Príbeh Čiary sa odohráva krátko pred vstupom Slovenska do Európskej únie a sleduje boj pašeráka Adama Krajňáka o dôstojný život svojej rodiny na hraniciach s Ukrajinou. Novobudovaný hraničný priechod zvyšuje napätie na oboch jej stranách a keď zlyhá jedna z pašeráckych akcií, zásadový Krajňák sa dostáva do víru udalostí, vďaka ktorým bude musieť prekročiť aj tie pomyselné hranice, za ktoré rozhodne neplánoval zájsť.
Medzi jedenástkou prihlásených filmov, z ktorých akademici vyberali a ktoré spĺňajú podmienky určené AMPAS, figuruje napríklad festivalovo úspešná dráma Piata loď (r. Iveta Grófová), jeden z najnavštevovanejších filmov tohto roka Únos (r. Mariana Čengel Solčanská), kontroverzný dokument Richard Müller: Nespoznaný (r. Miro Remo), ale aj snímky, ktoré len pred pár dňami vstúpili do kinodistribúcie - Out (r. György Kristóf) a Nina (r. Juraj Lehotský). Zoznam filmov spĺňajúcich podmienky pre zaradenie do hlasovania o národného nominanta na ocenenie AMPAS v aktuálnou ročníku dopĺňajú snímky Pirko (r. Lucia Klein Svoboda, Petr Klein Svoboda), 5 October (r. Martin Kollár), IMT Smile a Lúčnica: Made in Slovakia (r. Palo Janík), Finále (r. Palo Korec, Dušan Milko) a Sprisahanie šedej rasy (r. Maroš Berák).

Copyright TASR ©2017

Zomrel Gejza Ďurjak

Zomrel Gejza Ďurjak

Vo veku 81 rokov zomrel režisér Gejza Ďurjak. Podieľal sa na dielach ako Bratislavský hrad pre tretie tisícročie, Bratislavský hrad - cesta k slovenskej štátnosti, Potulky po zábavných parkoch, Potulky po zábavných parkoch, Ono a onô, Hlavičkove rozprávky.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Vydavateľ denníka Nový Čas spoločnosť Ringier Axel Springer Slovakia uspela na Okresnom súde v Banskej Bystrici, ktorý vydal predbežný zákaz portálu vcas.sk používať doménu www.vcas.sk a označovať internetový denník slovom VČAS a rovnako VCAS bez mäkčeňa. Zároveň súd zákazal aj prelinkovať doménu, predať ju a inak s ňou nakladať. „Deje sa tak po piatich mesiacoch existencie nášho úspešného projektu, a to v čase, keď nám každým dňom narastá čítanosť. Proti tomuto škandalóznemu rozhodnutiu súdu sa odvolávame,“ povedal dnes pre agentúru SITA šéfredaktor portálu Štefan Šperka.
Ringier v žalobe tvrdí, že môže prichádzať k zámene jeho domény cas.sk a domény vcas.sk. „Podľa slovníka slovenského jazyka sú však slová ČAS a VČAS významovo rozdielne,“ uviedol Šperka s tým, že Ringieru sa tiež nepáči, že logo portálu vcas.sk je rovnako na červenom podklade ako to ich. „Čo na tom, že je v úplne inom odtieni, čo na tom, že červené logo s bielym písmom je úplne bežnou praxou pri tomto druhu webov na celom svete,“ uviedol.
Portál vcas.sk do právoplatného verdiktu súdu bude namiesto vcas.sk používať označenie, ktoré tvorilo podtitul názvu - Slovenský denník. Projekt tak naďalej pokračuje na adrese www.slovenskydennik.sk .

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Novým členom rady Audiovizuálneho fondu sa stal Ľubomír Čechovič

Novým členom rady Audiovizuálneho 

 

fondu sa stal Ľubomír Čechovič


Minister kultúry Marek Maďarič vymenoval včera Ľubomíra Čechoviča za člena rady Audiovizuálneho fondu za oblasť nezávislých producentov v audiovízii na návrh producentských spoločností RECORD, s.r.o., ARS MEDIA, spol. s r. o., Wandal Production, s.r.o., NUNEZ NFE s. r. o., ATARAX, spoločnosť s ručením obmedzeným Košice, PARTNERS PRODUCTION, spol. s r.o., JMB Film & TV Production Bratislava, spoločnosť s ručením obmedzeným, Heyday, s.r.o., MAYA, spol. s r.o., noemo, s.r.o. a OKNO obč. z. Ľubomír Čechovič tak pokračuje ako člen rady Audiovizuálneho fondu v druhom funkčnom období. Rovnakú pozíciu zastával vo fonde od roku 2011. Jeho druhé šesťročné funkčné obdobie začína plynúť 20. 9. 2017.
Ľubomír Čechovič študoval odbor filmové a televízne umenie – produkcia a riadenie na VŠMU v Bratislave, kde aj v roku 2011 absolvoval doktorandské štúdium. Od roku 1973 až do roku 2003 kontinuálne pôsobil v Slovenskej televízii v Bratislave v rôznych profesiách v oblasti výroby audiovizuálnych diel a televíznych programov. V rokoch 2004 a 2005 bol generálnym riaditeľom televízie TA3 a od roku 2007 do roku 2016 sa opäť vrátil do Slovenskej televízie (RTVS). Od roku 2016 pôsobí v Národnom osvetovom centre ako manažér kultúry. Od roku 1990 je pedagogicky aktívny na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave.
Rada Audiovizuálneho fondu je štatutárnym orgánom fondu a koná v jeho mene. Má deväť členov, ktorých vymenúva a odvoláva minister kultúry na návrh osôb pôsobiacich v audiovízii v Slovenskej republike tak, aby zloženie rady fondu tvorili dvaja členovia rady z oblasti tvorby slovenských audiovizuálnych diel, dvaja členovia rady z oblasti nezávislých producentov v audiovízii, jeden člen rady z oblasti distribúcie audiovizuálnych diel alebo z oblasti prevádzkovania audiovizuálnych technických zariadení, jeden člen rady z oblasti televízneho vysielania vysielateľom zriadeným zákonom, jeden člen rady z oblasti televízneho vysielania vysielateľmi oprávnenými vysielať na základe licencie, jeden člen rady z oblasti poskytovania retransmisie a jeden člen rady vymenovaný ministrom.
Funkčné obdobie člena rady je šesť rokov, pričom tá istá osoba môže byť vymenovaná za člena rady najviac v dvoch po sebe nasledujúcich funkčných obdobiach. Funkčné obdobie člena rady sa začína dňom, ktorý nasleduje po zániku mandátu člena rady, na ktorého miesto bol vymenovaný, najskôr však dňom jeho vymenovania.
 

TASR NEWS

TASR NEWS

Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) si dnes prevzala cenu Európskej aliancie tlačových agentúr "EANA Award for Excellence in News Agency Quality 2017". Porota EANA jednohlasne rozhodla, že cenu získal vývojový tím agentúry pod vedením šéfredaktora TASR Mariána Kolára za vytvorenie agregátora sociálnych sietí SomeCan. Ide vôbec o prvé ocenenie slovenskej agentúry v prestížnej konkurencii 32 dominantných tlačových agentúr v Európe. Naposledy túto cenu získala nemecká agentúra DPA. Cenu odovzdal na výročnej konferencií EANA v Belehrade jej prezident, šéfredaktor a generálny riaditeľ švédskej tlačovej agentúry TT Jonas Ericsson.
Podľa generálneho riaditeľa TASR Vladimíra Puchalu ide o historický úspech TASR v medzinárodnom kontexte. "Cena je dôkazom, že aj menšie agentúry, ako je TASR, môžu byť úspešné v konkurencii takých gigantov, ako je nemecká DPA, francúzska AFP či britská PA, keď sa systémovo venujú inováciám. Vďaka patrí celému realizačnému tímu na čele so šéfredaktorom Mariánom Kolárom a vedúcemu tímu developerov Patrikovi Illithovi," zdôraznil Puchala.
"Je to kolektívne dielo. Verím, že systém vytvorí pridanú hodnotu aj pre našich klientov a verejnosť," povedal ocenený šéfredaktor TASR Marián Kolár."
Podľa slov Patrika Illitha zo spoločnosti Drezzio, ktorá sa podieľala na projekte, išlo o neľahké programovanie a zložitý mechanizmus, ako monitorovať jednotlivé profily. Testovaním možností vývoja tohto produktu bola aplikácia Politici na Facebooku na webe teraz.sk, ktorú spoločnosť uviedla už pred rokom.
SomeCan (Social media content analysis) vyhľadáva v profiloch na sociálnej sieti Facebook a Twitter statusy, ktoré triedi podľa frekvencie a výskytu slov do jednotlivých kategórií s možnosťou vyhľadávania. Systém pracuje a vyhľadáva v slovenčine a angličtine.
"Sociálne siete (najmä Facebook a Twitter) sa stali zdrojom informácií, ktorým sa musia zaoberať aj tlačové agentúry, aby zaznamenali živé svedectvá, vyhlásenia, témy v diskusii či trendy. V procese hľadanie toho, čo je dôveryhodná informácia a čo je "fake news", majú tlačové agentúry dôležitú úlohu. Nárast relevantných informácií na sociálnych sieťach vytvára tlak na redaktorov a editorov, ako monitorovať tieto informácie a čo z nich prinášať v agentúrnych správach. TASR vyvinula systém SomeCan, ktorý umožňuje redakčným tímom v jednom spoločnom prostredí analyzovať množstvo diferencovaných statusov a profilov," konštatuje sa vo vyhlásení poroty.
EANA je stavovské združenie tlačových agentúr Európy, ktoré sú vo svojich krajinách dominantnými agentúrami. Sídli v Ženeve.

Copyright © TASR 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britská premiérka Theresa Mayová vyzvala internetové spoločnosti, aby účinne bránili šíreniu extrémistického materiálu, napísala dnes agentúra AP.
Mayová zároveň apeluje na veľké sociálne médiá ako Facebook či Twitter, aby v prvom rade vyvíjali technológie na blokovanie zverejňovania škodlivého obsahu.
Na boj proti zverejňovaniu extrémistického obsahu na internete sa Mayová bude sústrediť aj počas stretnutia s predstaviteľmi technologických spoločností, ktoré sa uskutoční dnes v New Yorku v rámci zasadnutia Valného zhromaždenia OSN.
Podľa Mayovej napriek tomu, že sociálne médiá urobili v boji s extrémistickou propagandou pokroky, mali by zabezpečiť, aby boli príspevky so škodlivým obsahom z ich serverov odstraňované za menej ako dve hodiny.
"Toto odvetvie musí ísť hlbšie a postupovať rýchlejšie pri automatizácii detekcie a odstraňovania teroristického obsahu", pretože extrémisti "kladú väčší dôraz na rýchle šírenie obsahu, aby si udržali náskok" pred dohľadom.

Súd v meste Krško na juhovýchode Slovinska uložil včera prísne tresty dvom mužom, ktorí ubili na smrť svojho priateľa, pričom prostredníctvom siete Facebook naživo vysielali videozábery tohto činu.
Agentúra AP uviedla, že 20-ročného Aleša Olovca a 29-ročného Martina Kovača uznali za vinných z vraždy. Prvý z menovaných má stráviť vo väzení 21 rokov a 11 mesiacov, zatiaľ čo v prípade druhého je to desať rokov a 11 mesiacov.
Odsúdení muži zbili vo februári 26-ročného Andreja Cekutu, s ktorým sa dostali do potýčky, pričom svoje konanie tzv. streamovali cez uvedenú sociálnu sieť. Cekuta následne zomrel v nemocnici.
Videozábery boli dostupné 23 minút, počas ktorých si ich pozrelo vyše 100.000 ľudí, informovala AP.

Copyright TASR ©2017

20. 9. 2017

RADA RTVS

RADA RTVS

Letnú programovú štruktúru vysielania hodnotila na dnešnom zasadnutí Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Podľa predloženého materiálu sumárny podiel na trhu, ktorý v tomto roku RTVS dosiahol špecifickou letnou vysielacou štruktúrou, mal v celom dni hodnotu 13,0 percenta a v hlavnom vysielacom čase 15,7 percenta.
      Televízna Jednotka v celodennom aj v hlavnom vysielacom čase zaznamenala najlepší sedemročný výsledok, celodenný predstavuje 10 percent, v prime time 13,1 percenta. Výraznejšie sa na náraste podieľali mladší diváci. Televízna Dvojka dosiahla celodenný podiel na trhu 2,9 percenta, v hlavnom vysielacom čase 2,6 percenta. Na sledovanosť Dvojky malo vplyv vysielanie atraktívnych a divácky sledovaných športových prenosov, ale aj pokles sledovanosti Tour de France po vylúčení Petra Sagana z pretekov.
      V letnej vysielacej štruktúre Rádia Slovensko dominovali aktuálne politicko-spoločenské, historické aj športové témy, medzi nimi projekt Po stopách Márie Terézie, výročie SNP a Deň ústavy SR. Rádio Regina pokračovalo v charaktere programu, ktorý vystihuje claim programovej služby Váš najbližší svet. Leto v Rádiu Devín prinieslo množstvo premiérových titulov v publicistickej, slovesnej a hudobnej tvorbe. Rádio FM sa zameralo hlavne na letné hudobné festivaly, výrazná je dlhoročná spolupráca s festivalom Pohoda.
      "Rada pravidelne hodnotí jednotlivé vysielacie štruktúry. Letná štruktúra je trocha špecifická, programová skladba sa prispôsobuje aj nižšej sledovanosti v rámci leta a prázdnin. RTVS nekoncipoval štruktúru tohto leta ako iba reprízovú, pristupoval k jej kreovaniu zodpovedne, splnil všetky potrebné atribúty a tak sme to aj na Rade hodnotili," povedal pre TASR podpredseda Rady Martin Kákoš.
      Zo strany manažmentu bola podaná informácia o vysielaní RTVS v súvislosti s voľbami do orgánov samosprávy vyšších územných celkov a pravidlami volebného vysielania.
      "RTVS ako inštitúcia vedomá si svojej spoločenskej zodpovednosti pristupuje k voľbám do vyšších územných celkov veľmi zodpovedne. V tejto súvislosti sme informovali Radu, aké legislatívne parametre má stvárnenie kampane a informovanie o voľbách do VÚC v podmienkach RTVS. Konkrétny rozpis predložíme na budúcom zasadnutí Rady. Je však jasné a zrejmé z preloženého materiálu, že RTVS poskytne všetkým kandidátom rovnaký priestor a nebude vystupovať v prospech či neprospech žiadneho z nich, to považujem za podstatné," uviedol pre TASR generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. 


Stavebno-technický stav areálu televízie v bratislavskej Mlynskej doline aj budovy rozhlasu nebol samostatným bodom dnešného rokovania Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník však podal informáciu aj o súčasnom stave techniky a pracovných priestorov.
"V RTVS sú aj zamestnanci, ktorí si pamätajú slávnostné odovzdávanie areálu STV v Mlynskej doline v 80. rokoch minulého storočia, odovzdávanie po častiach. Prešli sme celý areál na niekoľko etáp a realita je taká, že areál v Mlynskej doline je v postate plocha jedného stredne veľkého sídliska v malom meste. V globále toto sídlisko dnes v niektorých jeho častiach pripomína stav, ako keď v roku 1990 odišla sovietska armáda a nechala za sebou využívané areály. V Mlynskej doline sú miesta, kde sú havarijné stavy. Máme urobený komplexný sumár toho, čo bude potrebné v budúcich rokoch postupne realizovať, bez výškovej budovy, ktorú sme do sumáru nezahrnuli. Aproximatívne sme to napočítali na 32 miliónov eur bez DPH," uviedol Rezník.
Podľa jeho ďalších slov každý, kto tam bol v danom čase a priestore, urobil to najlepšie, čo vedel, mohol a dokázal. Tak tomu bolo aj v uplynulých rokoch.
"Rozumiem stratégii, že bolo potrené obnoviť a zmodernizovať v prvom rade vysielacie a výrobné reťazce, aby bolo čo na televíznej obrazovke ukázať. Ale vo veľkej časti toho areálu sú stavy, kde sú namontované veľmi moderné technológie, ale samotné priestory v ktorých sú, často nespĺňajú ani základné parametre, ktoré na ne súčasnosť kladie. Preto sa touto situáciou - okrem toho, že budeme plniť štandardné úlohy - budeme v blízkej budúcnosti zaoberať a predložíme Rade materiál na rokovanie, v ktorom budú jednotlivé časti Mlynskej doliny opísané a návrhy, čo by sme s nimi chceli robiť. Uvidíme, do akej miery budeme úspešní v zabezpečení finančného krytia na rekonštrukciu areálu ako celku," dodal generálny riaditeľ.
Z jeho pohľadu technické a programové zabezpečenie vysielania funguje, na druhej strane ani zo strednodobého hľadiska nie je udržateľný tento stav.
"Hliníkové okná, ktoré sa v zime nedajú zatvoriť, v lete poriadne otvoriť, neumožňujú zabudovať klimatizáciu, lebo nebude účinná. Nehovoriac o stave striech, kde ideme riešiť aktuálne havarijné stavy. Sú tam desaťtisíce štvorcových metrov plochých striech, na ktoré nebolo 40 rokov siahnuté. Máme priority programové, vysielacie, tých sa za nijakých okolností nechceme a nemôžeme vzdať. Domnievam sa ale, že je čas aj na to, aby sme začali hovoriť o tom, ktoré jednotlivé zložky a akým spôsobom budeme opravovať. Nehovoriac o tom, že máme veľký dlh aj voči budove Slovenského rozhlasu, vlastne voči priestorom, v ktorých pracujú zamestnanci," doplnil Rezník.

Copyright TASR ©2017

TV Markíza je na predaj

TV Markíza je na predaj


Televízia Markíza je na predaj, spolu s ňou aj  česká televízia Nova a stanice v Rumunsku a Bulharsku. Cena za všetky televízie má vysoko prekračovať sumu jednej miliardy dolárov. Informuje o tom český internetový denník Echo24.cz s tým, že tento mimoriadny obchod je v hľadáčiku niekoľkých veľkých finančných skupín pôsobiacich na českom trhu.
      Veľký záujem je podľa Echo24.cz zo strany čínskych investorov, zastúpených skupinou CEFC. Obchod má sledovať taktiež skupina PPF Petra Kellnera, ktorá kedysi mala podiel v televízii Nova. Záujem o túto televíziu už skôr deklarovala skupina Penta. Len v rovine špekulácií zaznieva aj meno Andreja Babiša. Denník tvrdí, že vyjednávanie o predaji televízií Markíza i Nova sú na samom začiatku a môžu trvať ešte mesiace.
      Bermudská mediálna spoločnosť CME začala svoje stredoeurópske televízie predávať už tento rok v lete. Potvrdený bol predaj slovinskej Pop TV a chorvátskej Nova TV. Cena za tieto televízie bola na úrovni 262,5 milióna dolárov.




Copyright © TASR 2017
 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Vydavateľ amerického magazínu Rolling Stone oznámil, že ponúka na predaj rozhodujúci podiel v tomto dvojtýždenníku zameranom na popkultúru. Informovala o tom v pondelok stanica BBC.
Magazín založil v roku 1967 v San Franciscu Jann Wenner. Odvtedy bol časopis pod kontrolou jeho spoločnosti Wenner Media. Rolling Stone sa zameriava aj na politické témy a spoločenské komentáre.
Časopis v poslednom čase čelil tvrdým obchodným podmienkam, v ktorých sa celý vydavateľský priemysel prispôsobuje čitateľskému prostrediu zameranému viac na digitálne formáty než na klasické tlačené médiá.
Nakladateľská spoločnosť tvrdí, že Rolling Stone má napriek zmieneným problémom mesačne 60 miliónov čitateľov a jeho platforma na digitálnych, ako aj sociálnych médiách rastie rýchlym tempom.
Magazín patrí desaťročia k oporám hudobnej publicistiky nielen v USA, ale celom svete. Byť na jeho ikonickej prednej obálke sa stalo symbolom prestíže a vrcholu hudobnej kariéry spevákov a skupín.
Na titulke sa objavilo množstvo svetových interpretov a hercov, či dokonca niekoľko prezidentov alebo pápežov. Pobúrenie vyvolalo číslo s teroristom z bostonského maratónu Džocharom Carnajevom.
Zrejme najslávnejším "coverom" tohto magazínu je fotografia nahého Johna Lennona chúliaceho sa na zemi k svojej oblečenej manželke Yoko Ono. Záber vznikol v rovnaký deň, kedy Lennona zavraždili.

Copyright TASR ©2017

Polícia na Srí Lanke našla telo britského novinára, ktorého pravdepodobne pripravil o život krokodíl. Paul Stewart McClean z Financial Times
bol na dovolenke s priateľmi a podľa svedkov, ktorí sa zúčastnili lekcie surfovania náhle zmizol v zátoke.

Zdroj: CT TXT

19. 9. 2017

RVR NEWS- VÝBEROVÉ KONANIE - JESEŇ 2017

RVR NEWS


VÝBEROVÉ KONANIE - JESEŇ 2017

Rada pre vysielanie a retransmisiu začína konania o udelenie/zmenu licencie na rozhlasové terestriálne vysielanie podľa ustanovenia § 48 ods. 1 a 3 zákona č. 308/2000 Z. z. Konania sa budú viesť osobitne na každú jednotlivú frekvenciu.


Základné podmienky konaní:
1.  lehota na podanie žiadosti o udelenie licencie/zmenu licencie: 13. 10. 2017 
2. miesto podania žiadosti: sídlo Rady pre vysielanie a retransmisiu, Palisády 36, 811 06  Bratislava
3. dátum verejného vypočutia v konaniach: 22. 11. 2017

Zoznam frekvencií a územný rozsah vysielania:

Lokalita Frekvencia
[MHz]
 Výkon 
[W]
 Dunajská Streda 91,4 100
 Dunajská Streda 98,3 50
 Krupina 92,8 500
 Levice 100,6 500
 Piešťany 97,3 500
 Žilina 88,2 500
 Žilina 101,9 500
 

 

 

 

 

RADA RTVS

RADA RTVS



18. 9. 2017

Diváci Jednotky sa môžu tešiť na tajomnú Matu Hari

Diváci Jednotky sa môžu tešiť 

na tajomnú Matu Hari


Nový výpravný dvanásťdielny seriál spája veľkolepé scény, výkony svetoznámych hereckých hviezd a verné kópie historických dobových kostýmov do napínavého deja. "Čím tajomnejší život človek žije, tým väčšie legendy okolo neho vznikajú," poznamenal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník k príbehu o exotickej tanečnici, spoločníčke a špiónke.Jednotka ju začne vysielať v utorok 19. septembra o 20.25 hodine.

Príbeh založený na reálnych skutočnostiach si vzala pod svoju taktovku trojica režisérov s medzinárodným zastúpením: Julius Berg (Francúzsko), Dennis Berry (USA) a Olga Riashyna (Rusko). Za krásou európskej architektúry z prelomu 19. a 20. storočia vycestoval štáb ruskej produkčnej spoločnosti Star Media do Portugalska a Ruska a veľké bojové scény sa nakrúcali na Ukrajine.
Matu Hari stvárnila francúzska herečka Vahina Giocante. Okrem nej sa diváci môžu tešiť aj na Gérarda Depardieu, Rutgera Hauera, Christophera Lamberta, Johna Malkovicha, Johna Corbetta a mnohých ďalších.
Producenti si na príprave seriálu dali záležať. Len samotná hlavná postava mala približne 70 rôznych na mieru ručne šitých do detailov prepracovaných kostýmov, ktoré verne napodobňujú kostýmy známe z fotografií a plagátov. Kostyméri detailne zreprodukovali aj dobové francúzske vojenské uniformy. Hlavná hrdinka má síce za sebou baletnú minulosť, no v mnohých scénach ju nahradili profesionálne tanečnice. Produkcia jednej epizódy stála približne 1 milión dolárov.
Jednotka Matu Hari uvedie každý utorok o 20:25 v dvoch častiach za sebou.
Jej skutočné meno bolo Margaréta Gertrúda Zelleová. Ako dieťa veľmi skoro prišla o rodičov a vyrastala u príbuzných. Ako mladé dievča sa vydala za dôstojníka holandskej armády a odišla s ním na ostrovy Jáva a Sumatra. Jej manželstvo nedopadlo dobre, takže sa vrátila naspäť do Európy. Odchodom z manželstva prišla aj o právo opatrovať ich dcéru. V Európe začala pôsobiť ako exotická tanečnica a kurtizána. Snažila sa získať si priazeň mužov, ktorí mali vplyv a mohli jej pomôcť dostať dcéru naspäť do opatery. Časom sa usadila v Paríži, kde ju pozývali na exkluzívne večierky do luxusných víl a honosných panstiev, kde sa stretávala s francúzskou elitou. Mata Hari komunikovala v piatich jazykoch. Okrem svojej rodnej holandčiny, rozprávala nemecky, anglicky, francúzsky a po malajsky.
V časoch prvej svetovej vojny mala blízke kontakty na vysokopostavených vojenských dôstojníkov. Dostala preto ponuku pracovať v službách nemeckej rozviedky. Neskôr sa ukázalo, že v rovnakom čase prijala podobnú ponuku aj z francúzskej strany. Sú o tom rôzne dohady historikov a dodnes sa s istotou nepotvrdilo, či tomu tak skutočne bolo. V roku 1917 ju obvinili a uväznili za dvojitú špionáž a francúzska tajná služba ju ešte v tom istom roku popravila za zradu. Mala vtedy 41 rokov.

Zomrela Oľga Gallová

Zomrela Oľga Gallová
Jozef Kuchár a Oľga Gallová


V sobotu 16. septembra zomrela v Bratislave vo veku 85 rokov bývalá dlhoročná sólistka spevohry Divadla Nová scéna Oľga Gallová. TASR o tom informovala PR manažérka divadla Zuzana Šebestová.
"O termíne poslednej rozlúčky bude rodina zosnulej informovať v najbližších dňoch," dodala.
Rodáčka z Podkylova Oľga Gallová absolvovala štúdium spevu na Vysokej škole múzických umení a Konzervatóriu v Bratislave. Pôsobila i ako sólová tanečníčka v Lúčnici.
Do divadla Nová scéna nastúpila v roku 1953, v čase jeho osamostatnenia sa od administratívnej kurately Slovenského národného divadla. Post sólistky si udržala až do roku 1991. Na doskách Novej scény stvárnila desiatky postáv v operetách, muzikáloch, hudobných komédiách, ale aj v činohre. Svoj talent uplatnila tiež vo filme i v televízii.

Copyright © TASR 2017

EMMYS 2017

EMMYS 2017

Politická satira Veep a dráma Služobníčkin príbeh získali v nedeľu večer na odovzdávaní prestížnych televíznych cien Emmy v Los Angeles ocenenia pre najlepšie seriály roka. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Veep (VP, viceprezidentka) ocenili ako najlepší komediálny seriál a jeho hlavná predstaviteľka Julia Louisová-Dreyfusová dostala rekordnú ôsmu cenu Emmy v kategórii najlepšia komediálna herečka.
Najlepšou herečkou v dramatickom seriáli sa tento rok stala za stvárnenie hlavnej úlohy v dystopickom Služobníčkinom príbehu Elisabeth Mossová, pre ktorú je to prvá cena Emmy v jej hereckej kariére.
Najlepším hercom v dramatickom seriáli sa stal Sterling K. Brown za rolu v seriáli This Is Us.
Cenu pre najlepšieho herca v komediálnom seriáli si prevzal Donald Glover za stvárnenie postavy Earnesta "Earna" Marksa v seriáli Atlanta.
Galavečer 69. ročníka odovzdávania najvýznamnejších televíznych cien sveta, ktorý moderoval spisovateľ a herec Stephen Colbert, sa niesol v znamení početných politických narážok spojených najmä s pôsobením amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Copyright © TASR 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Po viac ako 50 dňoch strávených v tureckom väzení a vyhostení z Turecka sa včera do Paríža vrátil nezávislý francúzsky novinár Loup Bureau. Novinár bol zadržiavaný od 26. júla. Turecké úrady ho obvinili z pomoci teroristickej organizácii, ktorého sa dopustil tým, že ako novinár písal o Kurdoch. V čase zadržania na tureckým hraniciach s Irakom mal pri sebe fotografie a nahrávky rozhovorov s bojovníkmi kurdských milícií.
Bureau dnes uviedol, že prvé dni v policajnej väzbe boli ťažké. Bol vystavený zastrašovaniu a vyhrážkam. Dodal, že zaobchádzanie s ním sa zlepšilo po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval turecké úrady na jeho prepustenie.
"Odkedy (Emmanuel) Macron intervenoval, (syn) bol chránený," uviedol dnes novinárov otec Loic Bureau, ktorý dodal, že okamžitá medializácia podobných zatknutí býva veľmi prospešná.
Bureauov prípad bol od Macronovho nástupu do funkcie prezidenta druhým svojho druhu. Už v júni bol po jeho intervencii na slobodu prepustený francúzsky fotoreportér Mathias, ktorého turecké úrady zadržali na juhovýchode Turecka, kde žije početná kurdská menšina a často tam dochádza k zrážkam medzi kurdskými povstalcami a vládnymi bezpečnostnými zložkami.

Copyright TASR ©2017