6. 1. 2018

Zomrel Jerry Van Dyke

Zomrel Jerry Van Dyke

Včera, vo veku 86 rokov, zomrel americký herec Jerry Van Dyke, americký komik ,rovnako ako mladší brat Dick Van Dyke.
Debutoval v The Dick Van Dyke Show a neskôr vystupoval ako Luther Van Dam v sitcome Tréneri.
Známy je aj zo seriálov ako Taká obyčajná rodinka, Two of a Kind, The Love Boat, či Perry Mason.

Marek Maďarič k Andrejovi Dankovi

Marek Maďarič k Andrejovi Dankovi

Vyhlásenia predsedu SNS Andreja Danka o možnosti použiť ušetrené prostriedky z hospodárenia štátu na zrušenie tzv. koncesionárskych poplatkov, vníma minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) ako jednostranné, mediálne vyhlásenie, nezohľadňujúce fakt, že takýto návrh nemožno uskutočniť bez dohody koaličných partnerov. "Nevidím preto dôvod sa ním hlbšie zaoberať," uviedol pre TASR.
      Minister kultúry zároveň upozornil, že postoj SNS k téme financovania RTVS je nejasný. Pripomenul, že na začiatku sa prostredníctvom programového vyhlásenia vlády SNS neprihlásila len k financovaniu RTVS cez tzv. koncesionárske poplatky, ale súhlasila aj s ich zvýšením. Neskôr návrh na ich primerané zvýšenie odmietla. "O niekoľko mesiacov však hlasmi svojich poslancov zvolila za generálneho riaditeľa RTVS človeka, ktorý sa hlási k financovaniu RTVS cez poplatky. A dnes prichádza s ideou financovania RTVS z daní občanov cez štátny rozpočet," upozornil Maďarič.
      Predseda SNS Danko navrhuje zrušiť koncesionárske poplatky, poukazuje pritom na možnosť, ktorú k takémuto kroku dáva výsledok hospodárenia za rok 2017 a výrazne, o 800 miliónov eur nižší schodok štátneho rozpočtu.
      "Ušetrené peniaze by sme mali investovať do ľudí, jednou z možností je použiť ich aj na zrušenie koncesionárskych poplatkov," uviedol Danko.
      Spor okolo koncesionárskych poplatkov vypukol na začiatku júna 2016. SNS sa vtedy postavila proti plánovanému návrhu ministra kultúry zvýšiť koncesionárske poplatky zo súčasných 4,64 eura na sedem eur a ich pravidelnú valorizáciu. Výška koncesií sa nemenila 13 rokov. Predseda SNS vtedy uviedol, že zvýšenie poplatkov musí ísť ruka v ruke s optimalizáciou financovania, riadenia aj programovej štruktúry RTVS.
      Maďarič návrh predložil na zasadnutí vlády, tá však 17. augusta 2016 rokovanie o tomto bode prerušila, keďže v tejto záležitosti absentovala dohoda koaličných partnerov. Premiér Robert Fico (Smer-SD) vtedy vyhlásil, že očakáva od SNS jej návrh riešenia.


Copyright © TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Twitter zablokoval účet gréckej krajne pravicovej strany Zlatý úsvit. Informovala o tom v piatok agentúra DPA, podľa ktorej sa to stalo zrejme v súvislosti s novými pravidlami, ktorými chce táto internetová sociálna sieť bojovať proti šíreniu nenávistných prejavov. 
Účet strany na Twitteri bol v piatok nedostupný. Twitter dôvod zablokovania, ku ktorému došlo vo štvrtok, neuviedol. Tejto extrémistickej strane už vymazali účty aj iné známe sociálne siete.  "Po Facebooku,... Instagrame a všetkých skorumpovaných médiách, bol na rade Twitter, aby zasiahol stranu týmto hrubým spôsobom," uviedla strana v reakcii na tento krok.
Členovia strany Zlatý úsvit sú často spájaní s násilím a výtržníctvom. Vodcu strany Nikosa Michaloliakosa a vyše desať popredných predstaviteľov strany zatkli v roku 2013. Stalo sa tak niekoľko týždňov po tom, ako stúpenec Zlatého úsvitu dobodal protirasistického rapera.
Vo voľbách v roku 2015 získala strana Zlatý úsvit 7 percent hlasov, a stala sa tak treťou najväčšou stranou v gréckom parlamente. Podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky si udržuje zhruba 6,8 percentnú podporu. 





Jednu z najdrahších fliaš vodky na svete, ktorú tento týždeň odcudzili z jedného z kodanských barov, sa podarilo nájsť v piatok v bezchybnom stave. S odvolaním sa na vyhlásenie kodanskej polície o tom v piatok informovala agentúra AP. 

      Fľašu vodky značky Russo-Baltique v hodnote 1,3 milióna dolárov (približne milión eur) podľa slov jej majiteľa Briana Ingberga objavili celkom neporušenú. Polícia prípad naďalej vyšetruje. 
      Cenná fľaša pozostáva z približne troch kilogramov zlata a troch kilogramov striebra, pričom jej uzáver je vykladaný diamantmi. Ukradli ju z kodanského baru Cafe 33. 
      Jej vlastník Brian Ingberg, ktorý je zároveň majiteľom zmieneného baru, povedal, že mu v piatok zavolala osoba tvrdiaca, že fľašu objavila na stavbe v Kodani a odovzdala ju polícii. Ingberg dodal, že v súvislosti s prípadom nikoho nezadržali. Totožnosť volajúceho zverejniť odmietol. 
      Ingberg drahú fľašu, ktorá nie je poistená, dostal ako výpožičku od závodu Dartz v Rusku. Fľašu podľa neho bolo možné vidieť aj v televíznom seriáli House of Cards (Domček z kariet).

Copyright © TASR 2018

Súd v Akrone v americkom štáte Ohio oslobodil 48-ročného muža, ktorý v decembri predminulého roku zabil svoju matku. Podľa sudcu je Derrick Williams duševne chorý a za svoj čin preto nenesie zodpovednosť. Williams pred súdom tvrdil, že na zavraždenie jeho matky ho naviedol cez televízor moderátor súťažného programu Koleso šťastia Pat Sajak, ktorý najprv spomenul jeho mesto a krátko nato zakričal "Urob to!" Vraždu nahlásila polícii Williamsova sestra, ktorá mužom zákona hneď po ich príchode spomenula, že jej brat je duševne chorý.

Mladú Američanku obvinili zo streľby na ženu, ktorá celú udalosť natáčala a naživo vysielala cez Facebook. Dvadsaťdeväťročná Labritney Austin sa s neskoršou obeťou streľby pohádala počas jazdy v aute a na záver hádky vytiahla pištoľ a začala na ňu strieľať. Dvadsaťsedemročná prísediaca streľbu prežila, páchateľka ju ale viackrát trafila do ruky. Po tom, čo sa ukázalo, že video z udalosti bolo naživo prenášané cez Facebook, sa Austin dobrovoľne prihlásila na polícii. Podľa hovorcu chicagskej polície Anthonyho Guglielmiho šlo o "istý druh domáceho incidentu medzi dvoma osobami, ktoré sa navzájom poznali".

 Televízia HBO potvrdila, že úspešný seriál Hra o tróny (2011) sa na obrazovky vráti až v roku 2019. Informuje o tom webová stránka magazínu Entertainment Weekly, ktorá tiež v lete ako prvá priniesla správy o tom, že tvorcovia uvažujú o ročnej pauze.
David Benioff a Dan Weiss vtedy povedali, že by na posledných epizódach radi pracovali asi rok, pretože chcú, aby boli tak pôsobivé a uspokojujúce, ako to len bude možné. Nakrúcať by mali zhruba do leta tohto roka.
Posledná sezóna Hry o tróny bude mať šesť epizód, ako médiá informovali už dávnejšie. No i keď niektoré časti budú dlhšie ako zvyčajne, fanúšikovia a fanúšičky podľa Entertainment Weekly nemajú očakávať, že budú všetky dlhé ako celovečerné filmy, ako produkcia naznačovala vlani.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období pripomínajúcom stredovek bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hoci predlohou seriálu je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich, pričom podľa najnovších informácií by sa mohla predposledná časť série dostať na trh ešte v tomto roku.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.  


V počte zmienok vo všetkých typoch médií vedie medzi prezidentskými kandidátmi súčasný prezident Miloš Zeman. V témach okolo voľby prezidenta mu patrí 36 percent, druhým nejzmiňovanějším kandidátom je Mirek Topolánek s 11,5 percenta a tretím so stratou 0,3 percentuálneho bodu je Jiří Drahoš. Hranicu desiatich percent ešte prekonal Michal Horáček. Vyplýva to z analýzy spoločnosti MONITOR Media.
Dominancia Zemana panuje vo všetkých typoch médií. Najväčší prevahu má v rádiách, kde získal podiel 45 percent, a následne v televíziách, kde má cez dve pätiny zmienok aj napriek tomu, že odmieta navštevovať predvolebnej debaty.
Druhá miesto v médiách patrí Topolánkovi s výnimkou rádia, kde dominuje Horáček. Ako tretieho kandidáta vo všetkých typoch médií je vidieť a počuť Drahoša.
Najväčší podiel na publicite budúcich prezidentov majú on-line médiá. Pri všetkých uchádzačov sa v priemere pohybuje na 81 percentách z akýchkoľvek správ. S veľkým odstupom nasleduje tlač s takmer 13 percentami, potom televízia s 3,2 percenta a posledná je rádio s 2,9 percenta z akýchkoľvek správ.
O prezidentský úrad sa uchádza deväť kandidátov. Prvé kolo prezidentských volieb sa koná 12. a 13. januára. Prípadné druhé kolo je na programe o dva týždne neskôr.

Copyright © ČTK 2018  

Je najvyšší čas zrušiť koncesionárske poplatky

Je najvyšší čas zrušiť 
koncesionárske poplatky

Podľa predsedu NR SR a Slovenskej národnej strany (SNS) Andreja Danka je najvyšší čas zrušiť koncesionárske poplatky. Nový rok so sebou priniesol aj pozitívnu informáciu o dobrom hospodárení štátu. Ušetrených 800 miliónov eur by sa malo investovať do ľudí. Jednou z možností, kam spolu s ďalšími opatreniami smerovať peniaze, je aj do zrušenia koncesionárskych poplatkov. Agentúru SITA informoval hovorca predsedu NR SR Tomáš Kostelník.

Podľa slov predsedu SNS Andreja Danka má SNS viacero ideí, ktoré by sa vďaka ušetreným peniazom podarilo zrealizovať. Jednou z nosných téz národniarskeho volebného programu je práve aj zrušenie koncesionárskych poplatkov za RTVS. „SNS od začiatku hovorí, že verejnoprávny rozhlas a televízia môžu fungovať aj bez koncesionárskych poplatkov,“ vysvetľuje Andrej Danko a dodáva, že investované peniaze by mohli pomôcť verejnoprávnej RTVS ponúknuť kvalitnejší program a zároveň by občania nepocítili žiadnu ďalšiu finančnú záťaž.

Generálny riaditeľ Rezník v rozhovore pre agentúru SITA označil za nespravodlivé, že sa hlavný zdroj príjmov RTVS, teda koncesionárske poplatky, nezvyšoval už 15 rokov. Ročný rozpočet RTVS je približne 130 miliónov eur, z toho zhruba 78 miliónov eur získava z koncesií. Podľa Rezníka otázkou teda je, či Slovensko chce verejnoprávne médiá platené cez koncesionárske poplatky. V okolitých krajinách, v Maďarsku a Poľsku, sa verejnoprávne médiá už financujú cez štát, a to rôzne, napríklad cez štátny rozpočet, percento z hrubého domáceho produktu a iným spôsobom. STV a SRo sa pri svojom vzniku začiatkom 90. rokov inšpirovali britským modelom verejnoprávneho BBC, ktoré sa financuje cez koncesie. Keďže sme od BBC prevzali systém fungovania verejnoprávnych médií, „tak by sme sa ďalej mali racionálne rozprávať o tom, či chceme koncesie, ktoré boli roky základom, alebo iný spôsob“, zdôraznil Rezník. Doriešiť model financovania RTVS by chcel do roku 2020.

Podľa bývalého poslanca NR SR za stranu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) a predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča sú prekvapujúce návrhy generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka na zmenu financovania RTVS v rozpore s projektovým zámerom, ktorý predstavil poslancom NR SR, keď kandidoval na tento post. „Pre mňa je absolútne neakceptovateľné, aby Rezníkove návrhy na zmenu financovania prichádzali predtým, ako dodrží slovo, a to, čo deklaroval vo vlastnom projekte ešte ako kandidát. Tvrdil, že je schopný udržať súčasný stav v RTVS a zvládnuť aj prevádzku nového tretieho televízneho kanála s existujúcimi zdrojmi,“ povedal tieňový minister kultúry OĽANO Viskupič, ktorého stanovisko agentúre SITA poskytol hovorca OĽANO Matúš Bystriansky.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.  

Zomrel Jon Paul Steuer

Zomrel Jon Paul Steuer
Vo veku 33 rokov zomrel Jon Paul Steuer, ktorý si ako dieťa zahral v kultovom seriáli Star Trek: Nová generácia (1987 - 1994). Steuer, ktorý neskôr pôsobil ako hudobník a reštauratér pod menom Jonny P Jewels, skonal podľa miestnych médií 1. januára. Príčina jeho smrti zatiaľ nie je známa.Steuer bol v roku 1990 prvým hercom, ktorý stvárnil Worfovho syna Alexandra Rozhenka. Rolu údajne dostal vďaka tomu, že ako jediné dieťa dokázal tri hodiny pokojne sedieť, kým z neho maskéri spravili Klingona. Predstavil sa však len v jednej epizóde.
V rokoch 1993 - 1996 účinkoval v sitkome Grace v jednom kole (1993 - 1998) a v roku 1994 si zahral v rodinnej komédii Malí obri. Neskôr vlastnil reštauráciu v Portlande a pôsobil v hudobnej skupine P.R.O.B.L.E.M.S. Jeho kolegovia z kapely pritom úmrtie potvrdili prostredníctvom vyhlásenia na sociálnej sieti Facebook. "S ťažkým srdcom a smutnými mysľami oznamujeme úmrtie nášho drahého priateľa a speváka Jonnyho Jewelsa, AKA Jona Paula Steuera," napísali.
Steuer sa narodil 27. marca 1984 v Kalifornii a hereckú kariéru odštartoval ako trojročný, no už o deväť rokov neskôr s herectvom skončil.



©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 



NCTO 2017

NCTO 2017

Tento rok je to opäť ťažké.Nie sú naozajstné celebrity. Ostatní sú trápni.
Mojsej prosto chýba. 
R.I.P. Martinka z Turca. Tvôj dôvtip nám veľmi chýba.

Keď sa fakt zadarí....

Keď sa fakt zadarí....


5. 1. 2018

Rezníkove slová na tému zvyšovania koncesionárskych poplatkov sú neakceptovateľné

Rezníkove slová na tému zvyšovania koncesionárskych poplatkov 
sú neakceptovateľné

Prekvapujúce návrhy generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka na zmenu financovania RTVS sú v rozpore s projektovým zámerom, ktorý predstavil poslancom NR SR, keď kandidoval na tento post. Konštatoval to dnes bývalý poslanec NR SR za stranu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, ktorý tak reagoval na Rezníkove slová na tému zvýšenia koncesionárskych poplatkov alebo priameho financovania RTVS zo štátneho rozpočtu. „Pre mňa je absolútne neakceptovateľné, aby Rezníkove návrhy na zmenu financovania prichádzali predtým, ako dodrží slovo, a to, čo deklaroval vo vlastnom projekte ešte ako kandidát. Tvrdil, že je schopný udržať súčasný stav v RTVS a zvládnuť aj prevádzku nového tretieho televízneho kanála s existujúcimi zdrojmi,“ povedal tieňový minister kultúry OĽANO Viskupič, ktorého stanovisko agentúre SITA poskytol hovorca OĽANO Matúš Bystriansky.
Viskupič doteraz nezaznamenal z Rezníkovej strany žiaden výrazný rozvojový projekt a ani náznak spustenia tretieho televízneho kanála. Naopak, šéf RTVS doteraz podľa Viskupiča neurobil nič, čo by ho oprávňovalo žiadať peniaze navyše. „Vnímam, že Rezník opakovane žiada obrovské sumy zo štátneho rozpočtu a podáva návrhy, ktoré chcú viac zaťažiť peňaženky domácností. Žiadal napríklad rozšíriť diabolskú zmluvu so štátom o dodatočných 30 miliónov eur na opravu a rekonštrukciu budov vo vlastníctve RTVS,“ povedal. Viskupič tvrdí, že financovanie verejnoprávnych médií sa musí zásadne zmeniť. Zopakoval svoj návrh, ktorý viackrát predložil do parlamentu a ktorý spočíva v zrušení koncesionárskych poplatkov a zmluvy so štátom a naviazaní financovania na presne určené percento z hrubého domáceho produktu (HDP). „Televízia by týmto získala dlhodobo udržateľné financovanie. Výrazne by sa znížil politický vplyv, stúpla by kvalita a objektivita televízneho vysielania a spravodajstva a zaviedol by sa pre RTVS veľmi dôležitý valorizačný mechanizmus financovania, ktorý by vyplýval z každoročnej zmeny HDP,“ uzavrel Viskupič.
Rezník v rozhovore pre agentúru SITA označil za nespravodlivé, že sa hlavný zdroj príjmov RTVS, teda koncesionárske poplatky, nezvyšoval už 15 rokov. Ročný rozpočet RTVS je približne 130 miliónov eur, z toho zhruba 78 miliónov eur získava z koncesií. Podľa Rezníka otázkou teda je, či Slovensko chce verejnoprávne médiá platené cez koncesionárske poplatky. V okolitých krajinách, v Maďarsku a Poľsku sa verejnoprávne médiá už financujú cez štát, a to rôzne, napríklad cez štátny rozpočet, percento z hrubého domáceho produktu a iným spôsobom. STV a SRo sa pri svojom vzniku začiatkom 90. rokov inšpirovali britským modelom verejnoprávneho BBC, ktoré sa financuje cez koncesie. Keďže sme od BBC prevzali systém fungovania verejnoprávnych médií, „tak by sme sa ďalej mali racionálne rozprávať o tom, či chceme koncesie, ktoré boli roky základom, alebo iný spôsob“, zdôraznil Rezník. Doriešiť model financovania RTVS by chcel do roku 2020.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

RTVS si vo svojom vysielaní pripomenie herca Mariána Labudu


 RTVS si vo svojom vysielaní 
pripomenie herca Mariána Labudu 


RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí známeho slovenského herca, člena Činohry SND Mariána Labudu. Jeho výraznú osobnosť si pripomenie v televíznom aj rozhlasovom vysielaní.

      JEDNOTKA zaradila do dnešného programu o 22.50 h talkshow Takí sme boli. DVOJKA dnes o 21.45 h odvysiela v cykle GEN.sk jeho portrét v réžii Juraja Nvotu. O 22.00 h nasleduje poetická komédia Martina Šulíka Záhrada, ktorá v roku 1995 získala niekoľkých Českých levov a stala sa filmovou udalosťou roka. Za herecký výkon vo vedľajšej úlohe získal ocenenie práve Marián Labuda. Jeho televízne začiatky pripomenie televízny film zo 60-tych rokov Neprebudený podľa rovnomennej predlohy Martina Kukučína. DVOJKA ho uvedie v nedeľu 7. januára o 14.10 h.

      Poslucháči Rádia Slovensko si v sobotu 6. januára krátko po 08.00 h môžu vypočuť reprízu rozhovoru s Mariánom Labudom.

      Rádio Devín dnes o 21.00 h uvedie reprízu rozhlasovej hry Veselé paničky, alebo ako Ján Štrasser, Igor Bázlik a Tomáš Janovic prinútili Shakespeara napísať rozhlasovú komédiu so spevmi – komédia v hlavnej úlohe s Mariánom Labudom v postave Falstaffa. V sobotu po 07.00 h odvysiela v Rannom ladení nekrológ a tiež záznam z archívu, ktorým si pripomenie jeho nezabudnuteľný hlas a výrazný, sugestívny prejav. V rozhovore s moderátorkou Zuzanou Golianovou si naňho zaspomína autor knihy rozhovorov s Mariánom Labudom, spisovateľ a publicista Ján Štrasser. O 09.00 h uvedie rozprávkovú hru Eleny Antalovej O múdrom Opekancovi, v hlavnej úlohe s Mariánom Labudom, ktorá mala premiéru v roku 1975. Na 14.00 h zaradilo do vysielania fíčer Táne Kusej - Prázdniny s mamou, venované hercovi a jeho rodine.

      V Rádiu Regina odznie v nedeľu 7. januára o 10.00 h repríza relácie Túto hudbu mám rád, v ktorej herca z jeho vzťahu k hudbe vyspovedal Vlado Franc. V piatok 12. januára o 23.00 h sa v relácii Na koncert s Reginou predstaví ako spevák a zabávač.

      RTVS pripravuje zmenu programu aj na deň poslednej rozlúčky s Mariánom Labudom.

      V Slovenskom rozhlase sa jeho hlas bude navždy spájať s postavou Bilba Bublíka z tolkienovej ságy Pán prsteňov. Zaskvel sa tiež v rozhlasovej adaptácii hry Umberta Eca Baudolino a mnohých ďalších hrách a rozprávkach.

Zomrel Marián Labuda

Zomrel Marián Labuda

Vo veku 73 rokov zomrel známy slovenský herec Marián Labuda. TASR to potvrdila hovorkyňa Slovenského národného divadla Izabela Pažítková. Ako prvý o úmrtí informoval portál Aktuality.sk.
Herec Marián Labuda starší patril na divadelných doskách medzi stálice. Počas svojej kariéry natočil desiatky filmov, v 80. rokoch 20. storočia patril k najobsadzovanejším hercom v bývalom Československu a bol najobsadzovanejším slovenským hercom v českých filmoch.
V roku 2014 urobil nečakané rozhodnutie a verejnosť prekvapil svojím vyhlásením, že s herectvom nadobro končí. To že nevládze stáť na nohách si všimli aj diváci na októbrovej premiére jeho ostatného filmu Andělé všedního dne. Mohli za to nielen pribúdajúce roky, ale aj zhoršujúca sa cukrovka a nadváha. Vzápätí sa však objavilo aj umelcovo konštatovanie, že správny herec nikdy nekončí, ak skutočne nemusí.
Kruh priateľov českej kultúry nazval v roku 2009 Mariána Labudu st. "veľvyslancom slovenského herectva v Čechách". On to vnímal ako ocenenie jeho dlhoročného hlásania česko-slovenskej kultúrnej vzájomnosti. Česká republika (ČR) sa mu stala osudnou aj v jeho osobnom živote. V novembri 2005 na diaľnici neďaleko Veľkej Bíteše spôsobil smrť dvom ženám. Narazil do nich na zľadovatenej ceste, kde obe ženy zostali po havárii svojho auta. Okresný súd v českom Žďári nad Sázavouho ho odsúdil na trest odňatia slobody na desať mesiacov s podmienečným odkladom na 30 mesiacov. Zároveň mu zakázal riadiť motorové vozidlá. To však nebola jeho prvá havária na českých cestách. Ešte v marci 2000 bol účastníkom dopravnej nehody v okrese Tábor. Vtedy sedel vo vozidle ministra kultúry SR Milana Kňažka aj spolu s hercom Milanom Lasicom. Labuda pri havárii utrpel niekoľko zlomenín. Česko mal však rád. V relácii Karla Šípa Všechnopárty (2009) dokonca s úsmevom skonštatoval, že ak by mal umrieť, tak radšej v Čechách. "Určite by mi tu prišlo aj viac ľudí na pohreb" (reagoval úsmevne na svoju nehodu z roku 2005).
Marián Labuda st. sa narodil 28. októbra 1944 v Hontianskych Nemcoch v rodine krajčíra. Dlhé roky bol k rodnej obci citovo pripútaný, situácia sa však zmenila (v 90. rokoch minulého storočia bol za spoločný štát s Čechmi, nebrojil proti Maďarom, a tak mu rodáci dali najavo, že je zapredanec). V roku 1965 absolvoval Labuda štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Už počas štúdia niekoľkokrát hosťoval v Slovenskom národnom divadle (SND), kde bol potom v rokoch 1965-1968 riadnym členom jeho Činohry SND. V roku 1968 spoluzakladal bratislavské Divadlo Na korze, ktorého členom bol do roku 1971. V rokoch 1971-1989 bol členom činohry Novej scény (NS) v Bratislave, kde sa od komických a tragikomických postáv prepracoval k veľkým dramatickým úlohám. Exceloval v mnohých hrách, okrem iných napríklad ako Seňka Gromov v dramatizácii Šukšinových rozprávok, Malcolm v Macbethovi, či ako tajomník v Čaji u pána senátora. Od 1. januára 1990 bol M. Labuda st. členom Činohry Slovenského národného divadla (SND). Tu si ho diváci pamätajú napríklad ako Leona v predstavení Jean-Clauda Grumberga Krajčírky (2002), v Troch sestrách Antona Pavloviča Čechova stvárnil postavu Ivana Romanoviča Čebutykina (2008), účinkoval v hre amerického dramatika Neila Simona Zlatí chlapci (2010), či v komédii Carla Godoniho Vejár (2010).
Svoj hlas prepožičal aj dabingu, hlavne rozhlasovému. Nahovoril aj niektoré rozprávkové postavičky na plátne a kazety pre deti. Účinkoval v desiatkach rozhlasových hier, televíznych inscenácií a filmov. Svoje herecké umenie predviedol aj na popredných divadelných scénach v Českej republike (Národní divadlo v Brne, Městské divadlo v Zlíne, Divadlo na Vinohradech v Prahe). Na Slovensku hosťoval v bratislavskom Divadle Aréna, v roku 2005 exceloval v inscenácii Tiso. V roku 2013 mala v Bratislave premiéru hra Petra Pavlaca Moja mama mala brata v Divadle Astorka Korzo '90. Účinkoval v nej spolu so svojím synom Mariánom Labudom ml.
Najviac ho diváci poznali vďaka mnohým filmovým postavám najmä v českých, ale aj slovenských filmoch. Jeho najkrajšou a hádam najznámejšou filmovou úlohou je vodič Pávek z Menzlovej komédie Vesničko má středisková (1985). Režisér Jiří Menzel obsadil Labudu aj do úlohy obchodníka Waldena v jeho filme Obsluhoval jsem anglického krále (2006).
Prvé filmové skúsenosti získal Marián Labuda st. pod vedením režiséra Petra Solana, s ktorým nakrútil film Kým sa skončí táto noc (1965). Nasledovali filmy Zmluva s diablom (1967), Pacho, hybský zbojník (1975), Ružové sny (1976). Začiatkom 80. rokov 20. storočia si ho všimli českí režiséri. Juraj Herz mu zveril titulnú úlohu v komédii Buldoci a třešně (1981), s epizódnymi úlohami prišli Dušan Klein (Radikální řez, 1983) a Jiří Krejčík (Prodavač humoru, 1984). Českí režiséri ho obsadzovali aj do ďalších filmov: Anděl svádí ďábla (1987), Dobří holubi se vracejí (1988), Vážení přátelé, ano (1989), Konec starých časů (1989), Žebrácká opera (1991), či Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina (1993), Andělské oči (1994), Král Ubu (1996), Taková normální rodinka (2008). Aj české deti ho poznajú z rozprávok, napríklad Lotrando a Zubejda (1996), Pták Ohnivák (1997) a i. Na Slovensku si Labuda napríklad zahral vedľajšiu mužskú úlohu vo filme Záhrada v réžii Martina Šulíka (1995). Hral aj v ďalšom jeho filme Krajinka (2000). Objavil sa vo filme maďarského režiséra Istvána Szabóa Stretnutie s Venušou (1991). Nakrúcal v nemeckej a rakúskej televízii. Účinkoval v mnohých televíznych filmoch aj televíznych seriáloch, napríklad v Česku Rodinná poutá (2004), na Slovensku v Ordinácii v ružovej záhrade (2007). Predstavil sa aj v českom filme Andělé všedního dne (premiéra 1. október 2014), v roku 2015 mala premiéru česká rozprávka Zlatovláska v réžii Václava Vorlíčka.
Za svoje stvárnenia rôznych charakterov si Marián Labuda st. prevzal niekoľko ocenení: v roku 1996 Českého leva za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Martina Šulíka Záhrada (1995), v roku 1999 prémiu Literárneho fondu za mimoriadny umelecký výkon v hre Yasminy Rezy Kumšt. Za mimoriadny prínos v rozvoji slovenského umenia získal v roku 2004 Cenu ministra kultúry SR.
Labuda bol držiteľom štátneho vyznamenania Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy v oblasti kultúry (2005). V tom istom roku získal Cenu za najlepší mužský herecký výkon v ankete divadelných kritikov Dosky 2005 v hre Tiso. V roku 2007 mu na festivale Artfilm udelili ocenenie Hercova misia a na Most slávy v Trenčianskych Tepliciach si osobne pripevnil bronzovú plaketu so svojim menom. V roku 2009 získal výročnú cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo, v Trenčianskych Tepliciach si prevzal Cenu Karla Čapka za rok 2008. V roku 2012 pribudla pamätná tabuľa s jeho menom na Kultúrnom dome Samka Dudíka v Myjave.
V roku 2007 vydal publicista Ján Štrasser knihu rozhovorov s Mariánom Labudom - Herec je vždy na očiach. V otcových šľapajach ide aj jeho syn, uznávaný slovenský herec Marián Labuda ml. a dokonca už aj jeho vnuk. Všetkých troch privítala v zábavnej šou Zlaté časy moderátorka relácie Elena Vacvalová a jej stály hosť Milan Lasica.

Copyright © TASR 2018

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Polícia sa chce v novom roku zamerať na vyvracanie konšpirácií a nepravdivých správ na sociálnych sieťach. "Internet je výborný komunikačný nástroj, ktorý využíva aj Policajný zbor. Bohužiaľ sa v šak nájdu osoby, ktoré cez internet šíria nepravdivé a poplašné správy," uviedol vo videu na profile Policajného zboru policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že takéto správy šíria buď nevedome, alebo vedome, práve preto, aby sa pobavili, akou rýchlosťou sa dokážu šíriť, alebo aby úmyselne vyvolali v spoločnosti strach alebo reakcie voči istým skupinám obyvateľstva. "Práve preto sme sa rozhodli reagovať na túto skutočnosť. Prvý pokus sme urobili pri vysvetľovaní nepravdivej informácie pred Vianocami, keď sme informovali o nepravdivom príbehu, ktorého podstata spočívala v hrozbe teroristického útoku na vianočných trhoch v Bratislave," vysvetlil Gašpar.
V tejto súvislosti zároveň polícia zverejnila reakciu na tvrdenie poslanca parlamentu Mariana Kotlebu z novembra 2017, podľa ktorého Slovensko umiestnilo do Integračného centra vo Zvolene migrantov z Guantánama a že celý proces bude stáť 2,2 milióna eur. "V tom čase nebol v Integračnom centre vo Zvolene žiadny migrant. Centrum je využívané minimálne. Suma 2,2, milióna eur je celoročným rozpočtom Migračného úradu MV SR. Prevádzkové náklady vo Zvolene sú 4 500 eur," uviedla v tejto súvislosti polícia s tým, že z Guantánama boli na Slovensko v minulosti premiestnení ôsmi migranti. "Piati tu naďalej žijú a úspešne sa integrovali do našej spoločnosti," konštatuje polícia.
Ako zdôraznil policajný prezident, vyzýva v tejto súvislosti verejnosť na spoluprácu. "Pretože ako sa hovorí, dôveruj ale preveruj," dodal Gašpar



©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.  



Je nespravodlivé, že sa koncesie 15 rokov nezvyšovali

Je nespravodlivé, že sa koncesie 
15 rokov nezvyšovali

Je nespravodlivé, že hlavný zdroj príjmov Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), tzv. koncesionárske poplatky sa nezvyšoval už 15 rokov, myslí si to generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, „ tento stav je nespravodlivý predovšetkým voči poslucháčom a divákom. Otázka je, či sme ako spoločnosť neminuli ten správny okamih, keď bola príležitosť dostať to do stavu trvalo udržateľného rozvoja. Pravdepodobne sa o to budeme musieť pokúšať ako Syzifos znovu a znovu. A raz nejaký Syzifos ten kameň dotlačí tak, že ostane hore a nespadne mu dole. Ale, momentálne je dole“.
Ročný rozpočet RTVS je približne 130 miliónov eur, z toho zhruba 78 miliónov eur získava z koncesií. Je to síce o dva až tri milióny eur viac ako pred pár rokmi, no tento stav nepotrvá dlho. Dôvodom je najmä starnutie populácie a tým zvyšovanie počtu dôchodcov, ktorí platia polovicu - 2,23 eura mesačne. Príjmom RTVS je aj reklama, z ktorej získava RTVS štyri a pol až päť miliónov eur ročne. Pre verejnoprávny rozhlas a televíziu však platí, že reklama môže tvoriť pol percenta z vysielacieho času a neprerušuje sa ňou vôbec program tak, ako to robia komerčné stanice. Napriek tejto bilancii sa aj s ostatnými príjmami doteraz darilo udržať rozpočet vyrovnaný. Mať vyrovnaný rozpočet sa v budúcnosti bez škrtov v programe nepodarí, upozorňuje manažment RTVS.
Podľa Rezníka otázkou teda je, či Slovensko chce verejnoprávne médiá platené cez koncesionárske poplatky. V okolitých krajinách, v Maďarsku a Poľsku sa verejnoprávne médiá už financujú cez štát, teda z daní všetkých obyvateľov, a to rôzne, napríklad cez štátny rozpočet, percento z hrubého domáceho produktu a iným spôsobom. RTVS, jeho predchodcovia - STV a SRo sa pri svojom vzniku začiatkom 90. rokov inšpirovali britským modelom verejnoprávneho BBC. Vo Veľkej Británii je tradícia BBC veľmi silná a pre ľudí je podľa Rezníka honorom platiť koncesie pre BBC, a to napriek tomu, že je tam veľmi silný a liberálny súkromný mediálny trh. Keďže sme od BBC prevzali systém fungovania verejnoprávnych médií, „tak by sme sa ďalej mali racionálne rozprávať o tom, či chceme koncesie, ktoré boli roky základom, alebo iný spôsob“, zdôraznil Rezník.
O financovaní RTVS sa, ako zdôrazňuje šéf RTVS, treba rozprávať racionálne. „Nechajme bokom politické emócie, nechajme bokom šarvátky, lebo v konečnom dôsledku by sme sa mali snažiť o to, aby získal divák a poslucháč. To by mal byť náš cieľ.“ Otázkou je, ako sa bude dariť RTVS v rokoch 2018 a 2019, v roku 2020 však nastane technologický zlom. Vysielatelia budú musieť odísť z frekvencií, o ktoré sa podľa Rezníka pravdepodobne pobijú mobilní operátori na prevádzku sietí 5G a 6G. Mobilný internet v týchto sieťach bude mať takú prenosovú rýchlosť, že každému umožní mať „televízor vo vrecku“. Dovtedy by sme mali mať vyriešený model financovania, "lebo by sme v ňom mali mať zohľadnené už aj to, čo sa bude diať do budúcna a tam ja vidím príležitosť na odbornú debatu. Bude okolo toho veľa diskusií. Ale v konečnom dôsledku čím informovanejší človek je, tým je väčšia šanca, že tu budeme mať kvalitnú demokratickú spoločnosť a o to by nám malo ísť asi všetkým,“ dodal v rozhovore pre SITA Jaroslav Rezník.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.  

Najvyšší súd má novú hovorkyňu

Najvyšší súd má novú hovorkyňu 
Najvyšší súd (NS) SR má novú hovorkyňu. Od začiatku roka 2018 sa ňou stala Alexandra Važanová. Na oddelení komunikácie s verejnosťou Kancelárie NS SR vystriedala Borisa Urbančíka, ktorý bol hovorcom viac ako dva roky, od začiatku októbra 2015.
      
Vyštudovaná novinárka prichádza na Najvyšší súd z regionálnej televízie TV Bratislava, kde pôsobila ako moderátorka a redaktorka. Predtým pracovala takmer desať rokov v Slovenskej televízii, začínala v TV Ružinov.


Copyright © TASR 2018

VÝROKY ROKA

 VÝROKY ROKA


"Amnestie neboli zrušené."
Vladimír Mečiar

"Som obeť."
Vladimír Mečiar

"Tú úctu štátu a ten priestor tej väznice nám vyvoláva zodpovednosť voči štátu."
Andrej Danko

"Ja sa budem po obede venovať problematike pošpinenia mňa"
Andrej Danko


„Rád by som mal konštruktívnu debatu aj s opozíciou, aby sme sa neurážali ako ľudia."
Andrej Danko

"To je jediná cesta ako naozaj nájsť zabráneniu toho, čo na Slovensku dnes máme."
Andrej Danko

„My si uvedomujeme, že ľudia nemajú viac ako by si zaslúžili.“
Andrej Danko

"Zablokujeme tomu, aby sme sa rázne zobudili."
Andrej Danko

„Chcem vás poprosiť, aby ste naozaj aj vy pomáhali ľuďom, nielen v spôsobe depresií a života, ktorý na konci bude len čierny bod, ktorý bude hovoriť len o tom, že všetko je zlé.“
Andrej Danko

„Znesiem karikatúru na celú stranu, znesiem aj nevzdelanosť redaktorov, akým je pán Pataj, ktorý napíše, že som si o sedem stupňov polepšil hodnosť, a znesiem aj to, že jeden deň píše redaktor Denníka N o žltých vlakoch a druhý deň o armáde. Možno by som sa zamyslel, či nemajú nejakú špeciálnu úhradu od ľudí, ktorých ja kritizujem. Či už od RegioJetu či EPH. Ale určite verejne vyzývam Denník N k tomu, aby okamžite po skončení tejto tlačovej besedy stiahol z portálu Cynickej obludy fotografiu, kde je napísané, "už ma neoslovujte K.O..., už ma oslovujte kapitán Danko. Pretože sa dnes hanbím ísť domov k svojim synom. Dostal som túto fotografiu od môjho 15 ročného syna, ktorý sa dnes pýtal, či je normálne, aby v Slovenskej republike jeho otca oslovovali takým spôsobom.Verejne vyzývam Denník N, aby mi oznámil sumu, ktorou mi prispeje za túto urážku, a ja sám osobne prispejem touto sumou pre pozostalých vojakov a keď nie, budem sa o ňu súdiť..."
Andrej Danko

Potom som povedal rukami nohami dostanú všetci poslanci v rámci výkonu voľnú kartu. Musí byť našim cieľom obhájiť túto vraždu, alebo udalosť. Ak by ma niekto presvedčil spôsobom, že to budú fakt potrestaní tí ľudia, ruky, nohy zdvihnem. Vyzvem aj prezidenta Slovenskej republiky, aby sme si nehádzali horúce gaštany zodpovednosti. Aj prezident SR má obrovský tím ľudí právne vzdelaných na Úrade vlády aj v Národnej rade hľadať legálnu ústavnú cestu, z ktorej vzájomne nebudeme vytĺkať politické body horúceho gaštana.Chce to, aby si vyhrnuli ruky všetci ústavní činitelia.“
Andrej Danko

„Ty kokot!“
Andrej Danko

„To je debilina, určite je to kokos.“
Andrej Danko

"Odporúčam novinárovi, aby sa nabudúce venoval viac behu, lebo vyzerá ako záchodový pavúk."
Robert Fico

„Stratili ste cveng verejnoprávnosti, pretože ste protivládne médium.“
Robert Fico o RTVS

“Mucko, to pobozkanie nezaslúžených výložiek a následné detinské "ja si ich zaslúžim" nemalo chybu. Ďakujem ti za státisíce ľudí, ktorým si tým otvoril oči. Máme ťa radi takého aký si, to mi ver. Len si pre štát nebezpečný, ale to sa poddá, neboj, my to dáme.
ps. Nechcem si ani len predstaviť, čo robíš s tými výložkami, keď tam nie sú kamery, keď na verejnosti cmuky-cmuk. Bŕŕŕ.”
Igor Matovič


"Zákon proti extrémizmu je fašistická prax."
Jalal Sulejman

„Mimovládne organizácie financované zo zahraničia sú špionážnymi rezidenciami cudzích štátov, ktoré rozkladajú našu republiku plazivým spôsobom. Bez toho, aby sme hľadali vzor v Izraeli, alebo v Rusku v právnom štáte, za ktorý sa v zmysle Ústavy považuje aj Slovensko,nesmú mať miesto.“
Štefan Harabin

„Slovenskú republiku ovládol fašistický režim, ktorý sa neštíti zneužiť silové zložky štátu na potlačenie skutočnej opozície.Dnešný zásah politického gestapa proti Mizíkovi bol za údajné výroky na internete. Precedens je, že polícia zasiahla proti poslancovi priamo počas zasadnutia výboru NR SR pre školstvo, ktorého je členom. Polícia na základe vyfabrikovaných obvinení násilným spôsobom zjavne zasiahla do slobodného výkonu mandátu poslanca, ktorý získal v demokratických voľbách. Toto sa ešte nikdy v histórii súčasnej SR nevyskytlo. Otázka len je, kto je 'duce' súčasného režimu? Či je to premiér Robert Fico, minister Robert Kaliňák alebo ministerka Lucia Žitňanská?
Marian Kotleba

"Mne však pripadá divné, že Filkova smrť prišla práve v tomto okamihu. Je to náhoda?“
Eduard Chmelár

„Ja som to nešírila, ja som to sharovala!"
Martina Šimkovičová


„Socializmus bol lepší ako kapitalizmus. Bol zameraný na ľudí. Ľudia nadávali, že sa nemohlo cestovať, že neboli napríklad banány. Ale ja nie som opica, nepotrebujem banány, stačí mi jablko. Existovali za socializmu bezdomovci? Každý mal zamestnanie. Vysokoškolák po skončení štúdií dostal dve umiestnenky. November 1989 bol riadený Veľkým bratom, spoza mora. Havel a spol. boli odchovanci USA. Myslíte si, že tí ľudia, ktorí to robili, to robili zadarmo? Svet sa uberá do záhuby. Dokonca by som povedal niečo, čo sa mnohým ľuďom nebude páčiť. Nemal sa vynájsť internet. Internet zahubí ľudstvo. Pozrite sa, dočítate sa, že nejakým hackerom sa podarilo dostať k tajným kódom FBI. Akú máme istotu, že sa taký hacker nedostane na ovládanie atómovej bomby. Spravodajstvo bolo pred tým kvalitnejšie ako dnes. Dnešná televízia je poplatná, nie slovenskej vláde .“
Karol Polák, krycie meno Eva, Šport, agent a dôverník ŠTB

TO JE TV!

TO JE TV!
Made by Michal Horáček

4. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký prezident Donald Trump použil v uplynulom roku svoj účet na sociálnej sieti Twitter na osočovanie médií nespočetnekrát. Teraz na ňom oznámil, že v pondelok "ocení" médiá, ktoré považuje za vôbec najhoršie z najhorších. 
"V pondelok o 17.00 h vyhlásim OCENENIA ZA NAJNEČESTNEJŠIE A NAJSKORUMPOVANEJŠIE MÉDIÁ ROKA. Posudzované budú nečestnosť a zlé spravodajstvo lživých médií rozdelené do viacerých kategórií. Zostaňte na príjme!" odkázal v utorok večer miestneho času Trump.
      Zatiaľ nie je jasné, ako chce americký prezident takéto bezprecedentné gesto voči médiám vykonať, napísal spravodajský portál Politico.eu. Pripomenul však, že Trump myšlienku udeľovania ceny "lživým médiám" za ich "skreslené" informovanie o jeho prezidentskom úrade spomenul na Twitteri už v novembri.
      "Mali by sme mať súťaž v tom, ktorá z (mediálnych) sietí, rátajúc CNN a vynímajúc Fox, je tá najnečestnejšia, najskorumpovanejšia a/alebo najzávádzajúcejšia vo svojom politickom spravodajstve o vašom obľúbenom prezidentovi (mne)," napísal vtedy v príspevku. 
      Trump médiá často osočuje tak, že ich spravodajstvo označuje za zaujaté, pričom kritické správy o svojej vláde pravidelne popiera a nazýva "lživými". Novinárov tiež obviňuje z väzieb na Demokratickú stranu. Najčastejším terčom jeho kritiky sú denníky New York Times a Washington Post, spravodajská televízia CNN, ale  i mnohé ďalšie médiá. 
      Do New York Timesu si Trump "kopol" aj v utorok, keď vyslovil nádej, že príchod nového vydavateľa mu umožní vrátiť sa k vízii jeho zakladateľa, ktorou bola objektívnosť a nezaujatosť.
      "Potácajúci sa (denník) New York Times má nového vydavateľa A. G. Sulzbergera. Blahoželám! Pre Timesy je to posledná šanca naplniť víziu ich zakladateľa Adolpha Ochsa 'prinášať správy nestranne bez strachu či ZAUJATOSTI bez ohľadu na zúčastnenú stranu, sektu či záujmy'," uviedol americký prezident.

 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu oznámil, že jeho vláda tento rok pripraví návrh zákona, ktorým chce bojovať proti "falošným správam" šíreným sociálnymi médiami a ohrozujúcim liberálne demokracie. 
      "Ak chceme chrániť liberálne demokracie, musíme mať silnú legislatívu," vyhlásil Macron na tlačovej konferencii, citovaný agentúrou Reuters. 
      Podľa neho by sa táto legislatíva vzťahovala na sociálne médiá hlavne počas volebného obdobia, čím by sa tiež výrazne zmenilo postavenie Najvyššej rady pre rozhlasové a televízne vysielanie (CSA), ktorá vo Francúzsku reguluje elektronické médiá. 
      Na základe nového zákona by prípady šírenia falošných správ počas volebných kampaní mohol posudzovať sudca. Možné sankcie by zahŕňali odstránenie obsahu, zrušenie alebo zablokovanie stránok či účtov. Francúzsky prezident sľúbil, že zákon bude vypracovaný v spolupráci s novinárskymi organizáciami, uviedla agentúra DPA.
      Od začiatku zvolenia do prezidentského úradu Macron kritizuje predovšetkým ruské médiá. Televíznu stanicu RT (predtým Russia Today) otvorene obvinil zo šírenia dezinformácií prostredníctvom svojej webovej stránky aj sociálnych sietí, ku ktorým malo dôjsť počas minuloročných prezidentských volieb vo Francúzsku.

Copyright © TASR 2018

Novú šéfredaktorkou spravodajstva Českej tlačovej kancelárie (ČTK) bude od februára doterajšia šéfeditorka Radka Matesova Marková (43). Funkciu prevezme od generálneho riaditeľa Jiřího Majstra, ktorý ju vykonával od odchodu šéfredaktora Petra Holubca v roku 2016.
Zástupcom Markovej bude šéfeditor Jan Vavrušák (42). Novým šéfeditorom sa namiesto Markovej sa potom v polovici januára stane bývalý zástupca šéfredaktora spravodajského portálu Info.cz Zdeněk Fučík (41), ktorý sa do ČTK vracia po niekoľkých rokoch.

Copyright © ČTK 2018  

Stanovisko Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny k medializovaným informáciám o hromadnom prepúšťaní v Púchove a vo Svidníku

Stanovisko Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny 

k medializovaným informáciám o hromadnom prepúšťaní v Púchove a vo Svidníku

Na základe informácií, ktoré priniesli slovenské médiá v týchto dňoch a ktoré sa týkali údajného plánovaného hromadného prepúšťania v Púchove, zástupcovia Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Považská Bystrica navštívili zamestnávateľa s cieľom získať poznatky, ktoré by mohli ovplyvniť trh práce v pôsobnosti úradu, a v prípade potreby prijať adekvátne opatrenia. Na stretnutí zamestnávateľ nepotvrdil medializované fakty o chystanom hromadnom prepúšťaní v Púchove. Ako už ústredie oznámilo, hromadné prepúšťanie nebolo nahlásené a aj v týchto dňoch úrad práce eviduje a aktuálne ponúka (okrem iných) 11 voľných pracovných miest nahlásených týmto zamestnávateľom.
V súvislosti s medializovanými informáciami o hromadnom prepúšťaní vo Svidníku ústredie práce informuje, že do dnešného dňa bolo na úrade práce evidovaných 8 občanov, ktorým bol skončený pracovný pomer u spomínaného zamestnávateľa (do 30. 11. 2017 bolo celkovo prepustených 14 zamestnancov). Na konci novembra 2017 ústredie v okrese Svidník evidovalo 422 voľných pracovných miest a v okrese Bardejov 1 302 voľných pracovných miest. Všetkým evidovaným uchádzačom tak úrad práce okamžite ponúka voľné pracovné miesto.
Ku koncu novembra 2017 úrady práce evidovali 74 631 voľných pracovných miest (VPM). V medzimesačnom porovnaní to predstavovalo pokles o 724 VPM. Najviac VPM bolo v Bratislavskom kraji, a to 16 449 miest (podiel 22,0 %), najmenej voľných pracovných miest bolo v Banskobystrickom kraji 4 940 (podiel 6,6 %).

Novou hovorkyňou mesta Žilina je Barbora Zigová


Novou hovorkyňou mesta Žilina 
je Barbora Zigová 



Novou hovorkyňou mesta Žilina sa od 1. januára 2018 stala Barbora Zigová.
      Vo funkcii nahradila Pavla Čorbu, ktorý pôsobil na poste hovorcu od 1. februára 2011 do 31. decembra 2017. Zigová predtým pracovala ako vedúca oddelenia cestovného ruchu a informácií na odbore informácií a zahraničných vzťahov Úradu Žilinského samosprávneho kraja.
      TASR o tom informoval vedúci odboru tlačového a zahraničných vecí Mestského úradu v Žiline Pavol Čorba.



Copyright © TASR 2018

Zomrel Aharon Appelfeld 

Zomrel Aharon Appelfeld 


Uznávaný izraelský románopisec Aharon Appelfeld, ktorý sa stal vedúcim hlasom literatúry o holokauste, zomrel v noci na štvrtok vo veku 85 rokov. Informovala o tom agentúra AP.
      Appelfeld sa narodil v Rumunsku pred vzostupom nacizmu a svoju matku stratil počas masového vraždenia Židov v druhej svetovej vojne. S otcom sa opäť stretol až o 20 rokov neskôr.
      Postupne sa stal jedným z najplodnejších izraelských autorov píšucich v hebrejčine, aj keď sa tento jazyk naučil až ako tínedžer.
      Napísal desiatky kníh, ktoré boli preložené do mnohých jazykov a udelili mu najvyššie literárne ocenenia v krajine. Známy americko-židovský autor Philip Roth sa o ňom vyjadril ako o "vysídlenom spisovateľovi vysídlenej beletrie, ktorý si urobil z vysídlenia a dezorientácie svoju jedinečnú tému".

Copyright © TASR 2018

Cena denníka Republika

Cena denníka Republika
Minulý rok ju získal trubiroh Martin Daňo, ale je to v podstate had,špinavý smrad,podvodník,primitív,skorumpovaný prestitút,trápny defraudant,lenivý,zhumpľovaný a prihlúply skorumpovanec s odporne riedkymi hnusnými mastnými vlasmi a duševne narušený človek, ktorý potrebuje intenzívnu starostlivosť.

Pôvodne sme cenu chceli dať Tiborovi Eliotovi Rostasovi a jeho žumpe, ale zjavil sa nová hviezda, ba kométa.


Preto cena poputuje do rúk Ivana Čeredejeva. Pluska začína pripomínať Slovenskú republiku a Čeredejev v niektorých aspektoch prekonáva Piskorovú z Pravdy. Old school band...





3. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký prezident Donald Trump vyslovil v utorok nádej, že príchod nového vydavateľa denníka New York Times umožní tejto spoločnosti vrátiť sa k vízii jej zakladateľa, ktorou bola objektívnosť a nezaujatosť.
      "Potácajúci sa (denník) New York Times má nového vydavateľa A. G. Sulzbergera. Blahoželám! Pre Timesy je to posledná šanca naplniť víziu ich zakladateľa Adolpha Ochsa 'prinášať správy nestranne bez strachu či ZAUJATOSTI bez ohľadu na zúčastnenú stranu, sektu či záujmy'," uviedol na Twitteri americký prezident.
      "Staňte sa nestrannými novinármi s oveľa vyšším štandardom, zbavte sa svojich falošných a neexistujúcich 'zdrojov' a správajte sa k prezidentovi Spojených štátov FÉROVO, aby ste sa nabudúce, keď zvíťazím, nemuseli svojim čitateľom ospravedlňovať za zle odvedenú prácu. Veľa šťastia," napísal ďalej Trump.
      Spoločnosť New York Times vlani oznámila, že dlhoročný vydavateľ Arthur O. Sulzberger k 31. decembru odstúpi a vo funkcii ho nahradí jeho syn, 37-ročný Arthur Gregg Sulzberger, pričom jeho otec bude zastávať čestnú funkciu prezidenta spoločnosti. A.G. Sulzberger sa tak stal od roku 1896 v poradí šiestym členom rodiny Ochs-Sulzberger, ktorý jeden z najčítanejších denníkov v Spojených štátoch povedie.
      Trump poskytol minulý týždeň denníku New York Times 30-minútový rozhovor aj napriek tomu, že toto médium neustále kritizuje.

 Politická kampaň sa aj na českej scéne v čoraz väčšom meradle odohráva v prostredí internetu, napísal v stredu český denník Právo.
      Podobná situácia je aj v aktuálne prebiehajúce predvolebnej kampani pred nadchádzajúcimi voľbami českej hlavy štátu. Sociálne siete ako nástroj svojej propagácie využívajú podľa Práva všetci uchádzači o Hrad. V počte priaznivcov pritom ostatných kandidátov "valcuje" Miloš Zeman, ktorý sa pritom roky držal tradície - klasického písacieho stroja i života bez mobilu.
      Zeman má aktuálne na sociálnej sieti Facebook 102.000 fanúšikov. S propagáciou mu navyše spoločne s ďalšími priaznivcami pomáha jeho hovorca Jiří Ovčáček, ktorí na jeho podporu zakladajú fanúšikovské stránky.
      Slabší je Zeman iba na Twitteri, na ktorom ho pred Vianocami sledovalo necelých 7000 užívateľov, všimlo si Právo. Túto situáciu však kompenzuje Ovčáček, ktorého tweety odoberá takmer 30.000 ľudí.
      Právo konštatuje, že Zeman môže cez internet osloviť viac než 100.000 občanov.
      Takýto dosah nemá ani jeden z jeho protikandidátov. Jiřího Drahoša a Michala Horáčka sleduje na Facebooku okolo 75.000 ľudí, Mirek Topolánek má dosah na 19.000 užívateľov, Pavel Fischer 17.700, Marek Hilšer 17.000; Petr Hannig, Jiří Hynek a Vratislav Kulhánek majú po 2000 sledovateľov.
      V porovnaní s niektorými zahraničnými politikmi sa však tí českí nemôžu porovnávať, upozorňuje Právo. Napríklad rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena sleduje na Facebooku takmer 300.000 fanúšikov. Tamojšieho premiéra Sebastiana Kurza dokonca 713.000. Rakúsko má pritom asi o dva milióny obyvateľov menej než Česko. Český premiér Andrej Babiš má pritom 142.000 sledovateľov.
      Lepšie sa darí tiež slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ktorý má na Facebooku takmer 253.000 fanúšikov, a to aj napriek tomu, že Slovensko má takmer o polovicu menej obyvateľov než Česko.

Americká spoločnosť Wixen Music Publishing, ktorá vlastní autorské práva k dielam hudobných interpretov ako Tom Petty, Neil Young, Weezer alebo The Doors, zažalovala švédsku streamovaciu službu Spotify za to, že bez povolenia a finančného vyrovnania používa tisíce skladieb.
      Od Spotify preto požaduje náhradu škody vo výške najmenej 1,6 miliardy dolárov a zastavenie tejto činnosti, informoval v stredu webový portál hudobného časopisu Rolling Stone.
      Žaloba podaná na Spotify spoločnosťou Wixen Music Publishing prichádza po viacerých žalobách, ktoré boli zamerané na nevyplácanie tantiém zo strany tejto streamovacej služby.
      Nahrané skladby majú dve odlišné autorské práva - na záznam zvuku, ktorý zvyčajne vlastní nahrávacia spoločnosť, a na hudobnú zložku, ktorej vlastníkom je skladateľ alebo vydavateľstvo.
      Wixen Music Publishing obviňuje službu Spotify z toho, že si nezaobstarala priamu licenciu ani povinnú licenciu na použitie piesní z jej katalógu. Spoločnosť tvrdí, že Spotify delegovala túto úlohu na spoločnosť Harry Fox Agency, ktorá sa zaoberá autorskými právami v USA. Tá to však podľa Rolling Stone nezvládla.
Britská kráľovná Alžbeta II. sa vzácne objaví v novom televíznom dokumentárnom filme "Korunovácia" z produkcie stanice BBC. Panovníčka sa v ňom podelí o spomienky na svoju vlastnú korunováciu v roku 1953, ako aj na korunováciu svojho otca - kráľa Juraja VI. - v roku 1937, keď mala 11 rokov.
      Alžbeta sa v hodinovom dokumente bude rozprávať s odborníkom na britský kráľovský dvor Alastairom Bruceom. Dokumentárny film, ktorý bude mať premiéru 14. januára, sa zaoberá aj históriou korunovačných klenotov spojených s týmto podujatím. Hlavné prvky korunovácie sa pritom príliš nezmenili po celé tisícročie.
      Korunováciu britských kráľov vedie v súčasnosti arcibiskup canterburský. Monarcha je pomazaný posvätným olejom a sú mu odovzdané panovnícke insígnie vrátane koruny svätého Eduarda vyrobenej zo zlata a vyzdobenej drahokamami. Na konci korunovačnej slávnosti má monarcha na hlave korunu britského impéria.
      "Korunovácia" je súčasťou série dokumentárnych filmov, ktoré pripravila stanica BBC v spolupráci s nadáciou Royal Collection Trust, ktorá spravuje kráľovskú zbierku britských panovníkov.
      Alžbeta II. nastúpila na trón vo veku 25 rokov. Jej pompézna korunovácia sa vďaka televíznemu prenosu vryla do pamäte nielen britskej verejnosti, ktorá bola vtedy stále poznačená povojnovou striedmosťou.

Copyright © TASR 2018

Americká herečka a speváčka Rose McGowan bude mať vlastný dokumentárny seriál. Päťdielny projekt s názvom Citizen Rose ponúkne televízia E! a zameria sa na umelkyňu pri príprave jej memoárov Brave, ako aj na jej aktivizmus v boji proti špinavým praktikám Hollywoodu. Prvý diel, ktorý bude trvať dve hodiny, televízia uvedie 30. januára a ďalšie odvysiela na jar.
"Formálne vás pozývam do mojej mysle a sveta. Som nadšená, že spolupracujem s E! na posilnení posolstva o odvahe, umení, radosti a prežití," uviedla na margo série McGowan v stanovisku. "Guráž Rose McGowan v rozprávaní o sexuálnom násilí a obťažovaní v Hollywoode podnietila rozhovor, ktorý inšpiroval ďalšie ženy k tomu, aby prehovorili proti násilníkom," zdôvodnila výber výkonná viceprezidentka vývoja a produkcie v E! Amy Introcaso-Davis. Štyridsaťštyriročná herečka sa bude na projekte podieľať aj ako producentka.
Rose McGowan sa preslávila najmä vďaka seriálu Čarodejnice (1998 - 2006), v ktorom účinkovala v období 2001 až 2006. Svoj filmový debut absolvovala v roku 1992 v komédii Chlapec z praveku. Vďaka snímke The Doom Generation (1995) ju nominovali na Independent Spirit Award. Známa je aj z filmov Vreskot (1996), Opoparchant (2001), Čierna Dahlia (2006), Grindhouse: Planéta Teror (2007), Grindhouse: Auto zabijak (2007), Štvanec IRA (2008) alebo Barbar Conan (2011). Objavila sa na obálkach časopisov ako Seventeen, Interview, Maxim, GQ, Entertainment Weekly, či Rolling Stone a figurovala tiež v zoznamoch najpríťažlivejších žien podľa magazínov Maxim, FHM či Stuff.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.  

Britská pošta vydá sériu 15 známok s postavami z úspešného amerického fantasy seriálu Hra o tróny. Chce tak zdôrazniť britský príspevok k tomuto televíznemu hitu, ktorý sa z veľkej časti natáčal v Severnom Írsku a v ktorom hrajú aj britskej hviezdy, napríklad Emilia Clarkeová, Kit Harington a Maisie Williamsová.
Fanúšikovia seriálu si známky budú môcť zakúpiť od 23. januára alebo si ich objednať vopred cez internetovú stránku pošty, napísal server BBC News.
Seriál z dielne HBO sa teší rekordnej sledovanosti, vlani bola odvysielaná siedma séria. Záverečná ôsma rad sa teraz natáča a vysielať by sa mala budúci rok. Sága o láske, zrade a boji o moc si získala priaznivé recenzie okrem iného za herecké výkony aj príbeh, od niektorých si ale vyslúžila kritiku za veľkú mieru násilia.

Copyright © ČTK 2018