19. 1. 2018

Ceny ZAI za rok 2017

Ceny ZAI za rok 2017

Na odovzdávaní cien Zväzu autorov a interpretov za rok 2017, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok v bratislavskom DK Zrkadlový háj, triumfovala kapela Horkýže Slíže. Ako jediní nominovaní získali ceny vo dvoch kategóriách - Skupina roka a Album roka, kde ich ocenili za nahrávku Pustite Karola. „Sme strašne radi za tieto ocenenia, lebo ich je už veľmi, veľmi málo, už dlho sme nič nevyhrali,“ povedal gitarista kapely Juraj Štefánik. „Asi sa oplatí robiť nové albumy menej často,“ zavtipkoval gitarista Marián Sabo.
Medzi ocenenými sa objavila aj Sima Martausová, ktorá si odniesla sošku v kategórii speváčka roka. „Cítim veľkú radosť a vďaku, že držím teraz v ruke toto ocenenie. Je to cena nielen pre mňa, ale aj pre moju kapelu a fanúšikov, patrí nám všetkým,“ poznamenala mladá rodáčka z Považskej Bystrice.
Spevákom roka sa stal bývalý basgitarista skupiny Tublatanka Paľo Horváth, ktorý momentálne pôsobí v zoskupení Živá voda. „Určite podľa mňa zavážilo to, že som sa nedávno vynoril z hĺbky vesmíru. Vždy som žil hudbu zvnútra a tak to robím doteraz. Až sa z toho sám čudujem, ale je to vo mne, robím to rád,“ uviedol hudobník.
Pódium DK Zrkadlový Háj bude 30. januára patriť kapele Aces, ktorá získala cenu ZAI pre objav roka. „Sme prekvapení, nečakali sme to. Minulý rok sme sa o tejto ankete dozvedeli po prvý raz a zrazu sme jej súčasťou. Osobne si vždy stojím za tým, že najviac sa kapela ukáže pri živom hraní, je to o tom, ako dokáže dať ľudí do varu a to nám práve celkom ide,“ zamyslel sa spevák a gitarista skupiny Tomáš Michalčák.
Celoplošnou rozhlasovou stanicou roka sa stalo rádio Anténa Rock, cenu v kategórii lokálna a regionálna rozhlasová stanica si zas odniesli zástupcovia Rádia Aligátor. Roman Bomboš potvrdil po tretí raz prvenstvo v kategórii hudobný redaktor/moderátor roka. „Je to úžasné, pretože toto je cena, ktorú určujú interpreti a keďže je za to, že s nimi pracujeme a robíme s nimi rozhovory, tak to znamená, že tie rozhovory bavia aj ich. Je to vlastne taká odmena za dobre vykonanú prácu. Je perfektné, keď sa to, čo máte radi, stane vaším zamestnaním. A keď za to dostanete aj cenu, tak je to dvojnásobná radosť,“ poznamenal Bomboš.
Za celoživotnú podporu slovenskej hudby v médiách ocenili hudobného redaktora rádia Regina Františka Strempeka. „Je to pre mňa obrovské prekvapenie, ušili na mňa habaďúru, nečakal som to. No je to zároveň aj ocenenie pre inštitúciu, v ktorej robím. Človek je závislý od prostredia, v ktorom pracuje, a keď vám daná inštitúcia umožní vysielať toľko slovenskej hudby, tak ju človek vysiela...“ povedal Strempek.
Festivalom roka sa stal Dobrý festival v Prešove, ktorého organizátorom je hudobník Miro Tásler. Cenu pre usporiadateľa roka zas získal Dušan Drobný, ktorému pod rukami vyrástol festival Topfest. Cenu Klub roka s kapacitou nad 200 účastníkov si prevzal majiteľ Majestic Music Clubu v Bratislave Juraj Ryban a cenou Klub roka s kapacitou pod 200 účastníkov potešil ZAI majiteľa Blue Note v Novom Meste nad Váhom Tibora Zelenaya.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.