19. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Uznávaný český herec Karel Roden (55) opäť uspel v boji s tamojším bulvárom v súvislosti so zverejňovaním detailov zo svojho súkromia.
      Najnovší úspech zaznamenal vo štvrtok podľa servera iDNES.cz v súdnom spore so spoločnosťou RF Hobby, ktorá musí zaplatiť Rodenovi a jeho rodine 720.000 korún. Ide o vydavateľa časopisov ako Moje šťastná hvězda, Můj čas na kafíčko a Můj kousek štěstí. V žalobe sa poukazovalo na celkove 17 článkov v nich zverejnených od novembra 2013 do novembra 2015, v ktorých sa objavili intímne informácie zo súkromia Karla Rodena, jeho partnerky Laury Čekanovej alebo ich dvoch detí.
      Štvorica žalujúcich žiadala od spoločnosti RF Hobby odškodnenie v celkovej výške tri miliónov korún.
      Prvostupňový Obvodný súd pre Prahu 10 im vlani v máji vyhovel a priznal každému odškodné vo výške 500.000 korún. Rodenova rodina mala teda celkove dostať dva milióny korún.
      Po odvolaní sa vydavateľstva voči neprimeranosti odškodného a pochybnostiach o tom, ako k jeho výške dospela sudkyňa, sa kauzou zaoberal Mestský súd v Prahe. Ten sčasti vyhovel odvolaniu a znížil výšku odškodného.
      Karel Roden tak dostane odškodné vo výške 300.000 korún, jeho partnerke náleží suma v rovnakej výške a obe deti dostanú po 60.000 korún.
      Žalované články totiž podľa súdu poškodzovali hlavne rodičov, kým k deťom boli zdržanlivejšie.
      Súd súčasne zaviazal vydavateľa spomínaných titulov, aby odstránil aj na internete pasáže videoreklám na časopisy, ktoré sa týkajú Rodena a jeho blízkych. Navyše by sa spoločnosť RF Hobby mala zdržať zverejňovania informácií "o biologickom pôvode a spôsobe počatia" Rodenových detí a nemala by vydávať ďalšie články o súkromí herca a jeho partnerky, ktoré by ich mohli poškodiť.

Copyright © TASR 2018

Poľský prezident Andrzej Duda sa vo štvrtok poďakoval prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi za to, že bojuje proti falošným správam. V médiách tento Dudov krok vyvolal zmiešané reakcie, keďže Trump ako "falošné správy" najčastejšie označuje akékoľvek informácie médií o sebe, s ktorými nesúhlasí. Naopak v Európe sa pojmom "falošné správy" označujú skôr vymyslené alebo prifarbené informácie šírené "alternatívnymi" a proruskými médiami.
Agentúra AP okrem toho pripomína, že Trumpove útoky na to, čo on sám nazýva "falošnými správami", sa vo všeobecnosti považujú skôr za útoky proti slobode slova.
Poľský prezident Duda svojím štvrtkovým vyjadrením reagoval na takzvané "fake news awards", teda rebríček falošných správ, ktorý Trump zverejnil v stredu a do ktorého zahrnul aj správu amerického magazínu Newsweek, že prvá dáma Poľska si s ním počas jeho návštevy Poľska odmietla podať ruku.
Neskôr však vysvitlo, že Agata Kornhauser-Duda sa síce Trumpovej ruke najprv skutočne vyhla, ale len preto, aby si potriasla rukou s jeho manželkou Melaniou, pričom hneď na to podala ruku aj Trumpovi.
"Ďakujem Vám. Musíme pokračovať v boji proti tomuto fenoménu. Poľsko zažíva silu falošných správ z prvej ruky," napísal vo štvrtok na Twitter poľský prezident Duda.
Ani on podľa všetkého nehovoril o dezinformáciách z dielne ruskej propagandy, keďže v ďalšom texte svojho tvítu spomenul len údajné očierňovanie poľskej vlády. "Mnohí európski a dokonca aj americkí predstavitelia si formujú svoj názor na Poľsko na základe nikdy nekončiaceho prúdu falošných správ," napísal poľský prezident.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.