3. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký prezident Donald Trump vyslovil v utorok nádej, že príchod nového vydavateľa denníka New York Times umožní tejto spoločnosti vrátiť sa k vízii jej zakladateľa, ktorou bola objektívnosť a nezaujatosť.
      "Potácajúci sa (denník) New York Times má nového vydavateľa A. G. Sulzbergera. Blahoželám! Pre Timesy je to posledná šanca naplniť víziu ich zakladateľa Adolpha Ochsa 'prinášať správy nestranne bez strachu či ZAUJATOSTI bez ohľadu na zúčastnenú stranu, sektu či záujmy'," uviedol na Twitteri americký prezident.
      "Staňte sa nestrannými novinármi s oveľa vyšším štandardom, zbavte sa svojich falošných a neexistujúcich 'zdrojov' a správajte sa k prezidentovi Spojených štátov FÉROVO, aby ste sa nabudúce, keď zvíťazím, nemuseli svojim čitateľom ospravedlňovať za zle odvedenú prácu. Veľa šťastia," napísal ďalej Trump.
      Spoločnosť New York Times vlani oznámila, že dlhoročný vydavateľ Arthur O. Sulzberger k 31. decembru odstúpi a vo funkcii ho nahradí jeho syn, 37-ročný Arthur Gregg Sulzberger, pričom jeho otec bude zastávať čestnú funkciu prezidenta spoločnosti. A.G. Sulzberger sa tak stal od roku 1896 v poradí šiestym členom rodiny Ochs-Sulzberger, ktorý jeden z najčítanejších denníkov v Spojených štátoch povedie.
      Trump poskytol minulý týždeň denníku New York Times 30-minútový rozhovor aj napriek tomu, že toto médium neustále kritizuje.

 Politická kampaň sa aj na českej scéne v čoraz väčšom meradle odohráva v prostredí internetu, napísal v stredu český denník Právo.
      Podobná situácia je aj v aktuálne prebiehajúce predvolebnej kampani pred nadchádzajúcimi voľbami českej hlavy štátu. Sociálne siete ako nástroj svojej propagácie využívajú podľa Práva všetci uchádzači o Hrad. V počte priaznivcov pritom ostatných kandidátov "valcuje" Miloš Zeman, ktorý sa pritom roky držal tradície - klasického písacieho stroja i života bez mobilu.
      Zeman má aktuálne na sociálnej sieti Facebook 102.000 fanúšikov. S propagáciou mu navyše spoločne s ďalšími priaznivcami pomáha jeho hovorca Jiří Ovčáček, ktorí na jeho podporu zakladajú fanúšikovské stránky.
      Slabší je Zeman iba na Twitteri, na ktorom ho pred Vianocami sledovalo necelých 7000 užívateľov, všimlo si Právo. Túto situáciu však kompenzuje Ovčáček, ktorého tweety odoberá takmer 30.000 ľudí.
      Právo konštatuje, že Zeman môže cez internet osloviť viac než 100.000 občanov.
      Takýto dosah nemá ani jeden z jeho protikandidátov. Jiřího Drahoša a Michala Horáčka sleduje na Facebooku okolo 75.000 ľudí, Mirek Topolánek má dosah na 19.000 užívateľov, Pavel Fischer 17.700, Marek Hilšer 17.000; Petr Hannig, Jiří Hynek a Vratislav Kulhánek majú po 2000 sledovateľov.
      V porovnaní s niektorými zahraničnými politikmi sa však tí českí nemôžu porovnávať, upozorňuje Právo. Napríklad rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena sleduje na Facebooku takmer 300.000 fanúšikov. Tamojšieho premiéra Sebastiana Kurza dokonca 713.000. Rakúsko má pritom asi o dva milióny obyvateľov menej než Česko. Český premiér Andrej Babiš má pritom 142.000 sledovateľov.
      Lepšie sa darí tiež slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ktorý má na Facebooku takmer 253.000 fanúšikov, a to aj napriek tomu, že Slovensko má takmer o polovicu menej obyvateľov než Česko.

Americká spoločnosť Wixen Music Publishing, ktorá vlastní autorské práva k dielam hudobných interpretov ako Tom Petty, Neil Young, Weezer alebo The Doors, zažalovala švédsku streamovaciu službu Spotify za to, že bez povolenia a finančného vyrovnania používa tisíce skladieb.
      Od Spotify preto požaduje náhradu škody vo výške najmenej 1,6 miliardy dolárov a zastavenie tejto činnosti, informoval v stredu webový portál hudobného časopisu Rolling Stone.
      Žaloba podaná na Spotify spoločnosťou Wixen Music Publishing prichádza po viacerých žalobách, ktoré boli zamerané na nevyplácanie tantiém zo strany tejto streamovacej služby.
      Nahrané skladby majú dve odlišné autorské práva - na záznam zvuku, ktorý zvyčajne vlastní nahrávacia spoločnosť, a na hudobnú zložku, ktorej vlastníkom je skladateľ alebo vydavateľstvo.
      Wixen Music Publishing obviňuje službu Spotify z toho, že si nezaobstarala priamu licenciu ani povinnú licenciu na použitie piesní z jej katalógu. Spoločnosť tvrdí, že Spotify delegovala túto úlohu na spoločnosť Harry Fox Agency, ktorá sa zaoberá autorskými právami v USA. Tá to však podľa Rolling Stone nezvládla.
Britská kráľovná Alžbeta II. sa vzácne objaví v novom televíznom dokumentárnom filme "Korunovácia" z produkcie stanice BBC. Panovníčka sa v ňom podelí o spomienky na svoju vlastnú korunováciu v roku 1953, ako aj na korunováciu svojho otca - kráľa Juraja VI. - v roku 1937, keď mala 11 rokov.
      Alžbeta sa v hodinovom dokumente bude rozprávať s odborníkom na britský kráľovský dvor Alastairom Bruceom. Dokumentárny film, ktorý bude mať premiéru 14. januára, sa zaoberá aj históriou korunovačných klenotov spojených s týmto podujatím. Hlavné prvky korunovácie sa pritom príliš nezmenili po celé tisícročie.
      Korunováciu britských kráľov vedie v súčasnosti arcibiskup canterburský. Monarcha je pomazaný posvätným olejom a sú mu odovzdané panovnícke insígnie vrátane koruny svätého Eduarda vyrobenej zo zlata a vyzdobenej drahokamami. Na konci korunovačnej slávnosti má monarcha na hlave korunu britského impéria.
      "Korunovácia" je súčasťou série dokumentárnych filmov, ktoré pripravila stanica BBC v spolupráci s nadáciou Royal Collection Trust, ktorá spravuje kráľovskú zbierku britských panovníkov.
      Alžbeta II. nastúpila na trón vo veku 25 rokov. Jej pompézna korunovácia sa vďaka televíznemu prenosu vryla do pamäte nielen britskej verejnosti, ktorá bola vtedy stále poznačená povojnovou striedmosťou.

Copyright © TASR 2018

Americká herečka a speváčka Rose McGowan bude mať vlastný dokumentárny seriál. Päťdielny projekt s názvom Citizen Rose ponúkne televízia E! a zameria sa na umelkyňu pri príprave jej memoárov Brave, ako aj na jej aktivizmus v boji proti špinavým praktikám Hollywoodu. Prvý diel, ktorý bude trvať dve hodiny, televízia uvedie 30. januára a ďalšie odvysiela na jar.
"Formálne vás pozývam do mojej mysle a sveta. Som nadšená, že spolupracujem s E! na posilnení posolstva o odvahe, umení, radosti a prežití," uviedla na margo série McGowan v stanovisku. "Guráž Rose McGowan v rozprávaní o sexuálnom násilí a obťažovaní v Hollywoode podnietila rozhovor, ktorý inšpiroval ďalšie ženy k tomu, aby prehovorili proti násilníkom," zdôvodnila výber výkonná viceprezidentka vývoja a produkcie v E! Amy Introcaso-Davis. Štyridsaťštyriročná herečka sa bude na projekte podieľať aj ako producentka.
Rose McGowan sa preslávila najmä vďaka seriálu Čarodejnice (1998 - 2006), v ktorom účinkovala v období 2001 až 2006. Svoj filmový debut absolvovala v roku 1992 v komédii Chlapec z praveku. Vďaka snímke The Doom Generation (1995) ju nominovali na Independent Spirit Award. Známa je aj z filmov Vreskot (1996), Opoparchant (2001), Čierna Dahlia (2006), Grindhouse: Planéta Teror (2007), Grindhouse: Auto zabijak (2007), Štvanec IRA (2008) alebo Barbar Conan (2011). Objavila sa na obálkach časopisov ako Seventeen, Interview, Maxim, GQ, Entertainment Weekly, či Rolling Stone a figurovala tiež v zoznamoch najpríťažlivejších žien podľa magazínov Maxim, FHM či Stuff.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.  

Britská pošta vydá sériu 15 známok s postavami z úspešného amerického fantasy seriálu Hra o tróny. Chce tak zdôrazniť britský príspevok k tomuto televíznemu hitu, ktorý sa z veľkej časti natáčal v Severnom Írsku a v ktorom hrajú aj britskej hviezdy, napríklad Emilia Clarkeová, Kit Harington a Maisie Williamsová.
Fanúšikovia seriálu si známky budú môcť zakúpiť od 23. januára alebo si ich objednať vopred cez internetovú stránku pošty, napísal server BBC News.
Seriál z dielne HBO sa teší rekordnej sledovanosti, vlani bola odvysielaná siedma séria. Záverečná ôsma rad sa teraz natáča a vysielať by sa mala budúci rok. Sága o láske, zrade a boji o moc si získala priaznivé recenzie okrem iného za herecké výkony aj príbeh, od niektorých si ale vyslúžila kritiku za veľkú mieru násilia.

Copyright © ČTK 2018