17. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Príčinou utorkového poplachu v Japonsku, kde verejnoprávna televízia odvysielala informáciu o pravdepodobnom vypálení rakety zo Severnej Kórey, bolo pochybenie jedného z pracovníkov, ktorý mal v úmysle zverejniť inú rýchlu správu.
Agentúra AP v stredu uviedla, že podľa samotnej televíznej stanice NHK falošný poplach nebol dôsledkom strojového zlyhania. Stanica dodala, že zvažuje preventívne opatrenia, aby sa takýto incident neopakoval.
V zverejnenej flešovej správe sa uvádzalo, že Severná Kórea pravdepodobne odpálila raketu smerom na Japonsko a vláda vyzýva obyvateľov, aby sa ukryli. NHK túto informáciu v priebehu niekoľkých minút stiahla zo svojich internetových stránok, na čo sa ospravedlnila verejnosti aj v iných formátoch vysielania.
Stanica nedokázala s istotou uviesť, ku koľkým ľuďom sa nepravdivá správa dostala. Takisto neznáme je to, či niektorí z nich naozaj vyhľadali úkryt.
Falošný raketový poplach v Japonsku nasledoval iba niekoľko dní po tom, ako podobné varovanie dostali obyvatelia amerického štátu Havaj. Tamojší používatelia mobilných telefónov si prečítali minulú sobotu správu odoslanú systémom úradu civilnej ochrany, podľa ktorej hrozil zásah územia balistickou raketou. Medzi Havajčanmi vypukla panika, pričom niektorí z nich opúšťali svoje autá na diaľnici a pripravovali sa na útek z príbytkov, kým neprišlo po viac ako polhodine oznámenie, že ich v skutočnosti nijaká raketa neohrozuje.


Novinár s nemecko-tureckým občianstvom Deniz Yücel, ktorý je zadržiavaný v Turecku posledných 11 mesiacov bez vznesenia obvinení, uviedol, že čoskoro vydá knihu. 
      Bude mať názov "Wir sind ja nicht zum Spaß hier" (Nie sme tu pre zábavu) a vyjde 14. februára v nezávislom nemeckom vydavateľstve Edition Nautilus, uviedol Yücel v písomnom rozhovore pre agentúru DPA, sprostredkovanom jeho právnikmi. 
      Yücela zatkli v Istanbule 14. februára. Turecké úrady ho obviňujú zo šírenia teroristickej propagandy, podnecovania k nenávisti a zo špionáže. Yücel tieto obvinenia odmieta.
      Yücel, spravodajca nemeckého denníka Die Welt, v tejto súvislosti dodal, že obsahom knihy sú prepracované "staré a veľmi staré" články, napriek tomu si myslí, že stále stoja za prečítanie. Ide o články, ktoré sa objavili v denníkoch Die Welt a Die Tageszeitung a ľavicovom týždenníku Jungle World. Všetky sídlia v Berlíne. 
       Okrem toho by sa mali v knihe objaviť "dva alebo tri nové príspevky", ktoré napísal Yücel a jeho manželka. 
      Vydavateľkou knihy je novinárka Doris Akrapová, ktorá mu s výberom a prepracovaním textov pomáhala. 



Copyright © TASR 2017