19. 1. 2018

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS
 
Americký herec a scenárista Paul Stephen Rudd sa stal vo štvrtok mužským laureátom ocenenia Hasty Pudding, ktoré už viac ako polstoročie udeľuje študentská skupina divadelníkov z Harvardovej univerzity.
      Divadelníci zo skupiny Hasty Pudding Theatricals podľa agentúry AP uviedli, že 48-ročnému Ruddovi titul Muž roka 2018 udelili za jeho všestrannú hereckú kariéru, v rámci ktorej obsiahol mnoho žánrov - od mainstreamových cez alternatívne počiny až po komédie a filmy o superhrdinoch. Hercovi zároveň vyjadrili obdiv pre jeho zvláštnu schopnosť od roku 1995 "nezostarnúť".
      Svoju trofej v podobe pudingovej misy si Rudd prevezme 2. februára na Harvardovej univerzite.
      Divadelníci z Hasty Pudding Theatricals udeľujú ocenenie Muž roka už od roku 1967. Cena tak doplnila skorší, ženský variant - Žena roka, udeľovaný už od roku 1951, ktorého najnovšou laureátkou sa stala americká herečka ukrajinského pôvodu Mila Kunisová.
      Medzi doterajšími držiteľmi tohto humorného - avšak pozitívneho - ocenenia za "trvalý a efektný príspevok do sveta zábavy" figurujú okrem iných napríklad Tom Cruise, Julia Robertsová, Meryl Streepová, Harrison Ford a Clint Eastwood. Vlani ocenenie získali Octavia Spencerová a Ryan Reynolds a predvlani Kerry Washingtonová a Joseph Gordon-Lewitt.
      Rudd si zahral v komédiách ako 40 rokov panic, Nabúchaná, Kamoš za všetky drobné a iných. Populárnym na televíznej obrazovke sa stal aj vďaka svojej úlohe Mikea Hannigana, priateľa a neskôr i manžela Phoebe Bufetovej, postavy v sitcome Priatelia. Podieľal sa tiež na tvorbe scenára k sci-fi filmu Ant-Man z roku 2015 a nedávno si zahral v životopisnom filme The Catcher Was a Spy, ktorý by mal prísť do amerických kín v tomto roku.



Plagáty na podporu súčasného českého prezidenta Miloša Zemana, ktoré dal vyrobiť spolok Priateľov Miloša Zemana a je na nich ústredný slogan "Stop imigrantom a Drahošovi, táto krajina je naša", českí politici spoločne odsudzujú. Prekáža im, že Zemanovi podporovatelia stavili na príliš negatívnu predvolebnú kampaň. Informoval o tom v piatok spravodajský portál Novinky.cz.
      Plagáty sa objavili vo štvrtok ako inzercia v niektorých českých denníkoch. Zemanov protikandidát Jiří Drahoš, voči ktorému sú namierené, ich vníma ako súčasť očakávanej kampane proti sebe pred druhým kolom prezidentských volieb. To sa bude v ČR konať 26. a 27. januára.
      "Dementujeme to stále a budeme tiež apelovať na zdravý rozum ľudí, aby všetkému neverili. Budeme sa určite brániť a budem sa proti tomu vymedzovať napríklad aj v televíznych debatách, ale nie je to také jednoduché," povedal Drahoš počas návštevy Plzenského kraja.
      Väčšina českých politikov sa za Drahoša postavila. "Vôbec sa mi to nepáči a som presvedčený, že to pánu prezidentovi vôbec nepomôže," povedal denníku Právo podpredseda snemovne a ČSSD Jan Hamáček.
      Podobne sa vyjadril aj predseda poslaneckého klubu sociálnych demokratov Jan Chvojka. "Mám pocit, že pánu prezidentovi by v druhom kole pristali skôr pozitívne vyhlásenia než vyvolávanie negatívnych emócií," uviedol Chvojka pre Právo.
      Inzerát zverejnený v novinách nenadchol ani Zemanových podporovateľov v ČSSD. Podľa Zemanovho skalného priaznivca Jaroslava Foldynu je takáto kampaň zjednodušujúca. "Netrápim sa tým. Keď to vidia takto zjednodušene, je to ich vec. Vystihuje to náladu ľudí, ktorí ten inzerát vyrobili. Veľmi zjednodušene to vyjadruje všetko, o čom sa hovorí v diskusiách," povedal Právu.
      "Jiří Drahoš podpisom výzvy deklaroval, že je za to, aby Európa prijímala povinne všetkých migrantov, a verejnosť podporujúca pána prezidenta ich tu nechce," dodal Foldyna. Na mysli mal výzvu Vedci proti strachu a nenávisti, ktorá po vypuknutí migračnej krízy varovala pred xenofóbiou a Zemanov protikandidát v druhom kole Drahoš ju podpísal.
      Veľmi ostro sa vyjadril predseda poslancov z TOP 09 Miroslav Kalousek. "Heslo 'Stop imigrantom a Drahošovi' má asi rovnakú intelektuálnu úroveň ako napríklad 'Stop vyšším cenám masla a Zemanovi'. Ak to dokáže voličov v Česku ovplyvniť, tak si Zemana zaslúžime. Za blbosť sa platí," napísal Kalousek na webe.
      Prvá podpredsedníčka ODS Alexandra Udženija označila inzerát v prospech Zemana za silne podpásový úder. "Veľmi odsudzujem takéto kampane a za ODS vravím, že ich nikdy nebudeme robiť," vyhlásila Udženija pre Právo.
      Podľa poslankyne za ODS Jany Černochovej táto kampaň Zemanovi neprospeje, skôr naopak. "Zúfalí ľudia robia zúfalé veci. Znemožňujú sa tým sami, ale skôr to Zemanovi hlasy odoberie, než prihrá. Negatívna kampaň má na voličov opačný efekt," vysvetlila.
      Drahoša sa zastali aj predseda Pirátov Ivan Bartoš a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. "Jiřího Drahoša prezidentovi muži spojili s imigrantmi a Zemana postavili do roly záchrancu českej spoločnosti. Je dúfam jasné, že Piráti nesúhlasia s lživou a manipulatívnou kampaňou a že ju odsudzujú, nech už ju robí ktokoľvek," napísal Bartoš.
      "Dúfam, že sa Miloš Zeman od hanebnej inzercie dištancuje a zarazí ju," vyjadril sa Bělobrádek, ktorého citoval aj portál Novinky.cz.


Počet domácnosti, ktoré prijímajú televízny signál cez anténu vzrástol na 30 %. Vyplýva to z omnibusového prieskumu, ktorý koncom minulého roka zrealizovala spoločnosť GfK. Porovnanie výsledkov prieskumu s predchádzajúcim prieskumom z marca 2017 poukazuje na 6 % nárast počtu domácnosti využívajúcich signál prostredníctvom antény.
      Prieskum zrealizovala spoločnosť GfK na vzorke 1000 respondentov z celého Slovenska.
      "Aktuálne výsledky prieskumu ukazujú, že vysielanie cez anténu je atraktívnym riešením pre príjem televízneho signálu, ktoré diváci oceňujú a stáva sa vyhľadávaným spôsobom sledovania televízie. Vývoj televízneho trhu nás motivuje k tomu, aby sme priniesli nové služby ako je hybridná televízia, archív či možnosť spätne si prehrať vysielanie," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Towercom Ivan Peschl.
      Spoločnosť Towercom zabezpečuje pokrytie Slovenskej republiky televíznym a rozhlasovým signálom verejnoprávnych médií ako aj súkromných televíznych a rozhlasových spoločností. Spoločnosť vlastní a rozvíja rozsiahlu vežovú infraštruktúru.


Spoločnosti z oblasti informačných technológií (IT) pôsobiace v Európskej únii odstránili v priemere 70 percent nezákonných nenávistných prejavov, ktoré im boli oznámené. Uviedla to v piatok Európska komisia (EK) v rámci svojho tretieho hodnotenia uplatňovania kódexu správania pre boj proti nezákonným nenávistným prejavom na internete.
      Hodnotenie vykonali mimovládne organizácie v spolupráci s verejnými orgánmi. V máji 2016 sa spoločnosti Facebook, Twitter, YouTube a Microsoft v kódexe správania zaviazali bojovať proti šíreniu takéhoto obsahu v Európe.
      Z tretieho kola monitorovania vyplýva, že uvedené spoločnosti teraz lepšie plnia svoj záväzok odstrániť väčšinu nenávistného prejavu do 24 hodín. Všetky zúčastnené IT spoločnosti dnes plnia cieľ vyhodnotiť väčšinu oznámení do 24 hodín - v priemere to platí pre 81 percent oznámení. V predchádzajúcom kole monitorovaní bolo do 24 hodín vyhodnotených len 51 percent oznámení.
      V piatok aj ďalšie spoločnosti - Instagram a Google+ - oznámili, že sa pripájajú ku kódexu správania, čím sa zvýšil počet aktérov, na ktorých sa tento kódex vzťahuje.
      Podpredseda EK pre digitálny jednotný trh Andrus Ansip v správe pre médiá skonštatoval, že internetové platformy s plnou vážnosťou realizujú záväzok preskúmavať oznámenia a odstraňovať nezákonné nenávistné prejavy do 24 hodín. Zároveň vyzval IT spoločnosti, aby v súlade s usmerneniami eurokomisie z minulého roka zlepšili transparentnosť a spätnú väzbu a poskytli záruky na ochranu pred neúmerným odstraňovaním a ochranu slobody prejavu.
      Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová zdôraznila, že kódex správania sa stal úspešným nástrojom na rýchle a efektívne odstraňovanie nezákonného obsahu. "To dokazuje, že úzka spolupráca technologických spoločností, občianskej spoločnosti a tvorcov politiky môže priniesť výsledky aj pri súčasnom zachovaní slobody prejavu. Očakávam, že IT spoločnosti prejavia podobné odhodlanie aj pri riešení ďalších otázok, ako je boj s terorizmom alebo zlepšenie nepriaznivých podmienok pre užívateľov," zhodnotila situáciu Jourová.
      Komisia pripomenula, že hoci najdôležitejšie záväzky obsiahnuté v kódexe správania boli splnené, zlepšenia sa očakávajú v poskytnutí lepšej spätnej väzby a transparentnosti pre používateľov a vnímaní pribúdania nových právnych predpisov, ktoré exekutíva EÚ dopĺňa v rámci boja proti rasizmu a xenofóbii.
      EK odkázala, že bude v spolupráci s organizáciami občianskej spoločnosti aj naďalej pravidelne monitorovať, ako zúčastnené IT spoločnosti plnia uvedený kódex, a bude pracovať na tom, aby sa aj ďalšie internetové platformy zaviazali dodržiavať ho.


Manžela nemeckej novinárky Mešale Toluovej znovu zatkli turecké orgány, približne osem týždňov po jeho prepustení z väzby, kde ho zadržiavali pred súdnym procesom. Tlačovú agentúru DPA o tom v piatok telefonicky informoval príbuzný.
      Otec novinárky Toluovej uviedol, že jeho zaťa Suata Čorlua vzali znovu do väzby vo štvrtok. Socialistická strana utlačovaných (ESP), v ktorej je Čorlu členom výkonného výboru, takisto potvrdila nový vývoj situácie.
      ESP uviedla pre ľavicovú tlačovú agentúru ETHA, že polícia podnikla razie proti podporovateľom strany v mestách Istanbul, Ankara, Izmir, Diyarbakir, Antakya a Samsun, pričom zatkla sedem ľudí v ich bytoch. Bol medzi nimi aj Čorlu, ďalší členovia ESP a istý právnik.
      Čorlua aj Torluovú súdia v samostatných procesoch, v ktorých sú obžalovaní okrem iného z členstva v teroristickej organizácii.
      Čorlua prepustili z väzby 29. novembra, takže na verdikt vo svojom súdnom procese mal čakať na slobode. Toluová, ktorá pochádza z Nemecka a má nemecké občianstvo, bola prepustená 18. decembra, avšak zakázali jej opustiť krajinu.
      Čorlua pôvodne zatkli 5. apríla 2017 a Toluovú 30. apríla, pričom súd poslal oboch do väzby.

Copyright © TASR 2018

  "Pretože migrácia je citlivá téma, spojenie pána Drahoša s migráciou je logické a oprávnené," povedal prezident a poukázal na niektoré Drahošová výroky. K práci svojich podporovateľov uviedol, že ich obhajuje, aj keď si myslí, že to bolo zbytočné. Drahoš vo štvrtok povedal, že proti sebe pred druhým kolom volieb čaká ďalší podrazy a lotroviny. "Miloš Zeman už nemá našej krajine čo ponúknuť. Jeho ľudia si ale ešte majú čo vziať. Preto okolo seba kopú. Aké prosté," povedal večer ČTK.
Inzerát v Denníku a Právu hlása "Stop imigrantom a Drahoš. Táto krajina je naša!" a nabáda k voľbe Zemana. Denník má k tomu na titulnej strane i reakciu Drahoša: "Presne tento typ klamstiev a dezinformácií som očakával. Je to obyčajná klebeta. Súhlasím iba s časťou Stop imigrantom. Nikto z nás tu vlny imigrantov nechce," povedal.
Zeman sa v televízii Barrandov tiež vyjadril k odporúčaniam od premiéra Andreja Babiša (ANO) pre druhé kolo prezidentských volieb. Podľa prezidenta nie je nenormálne, že sa usiluje o dobré ekonomické vzťahy s Čínou a Ruskom, a novinárskej klišé, že Zeman tiahne SR na východ, je absurdné. Hradného kancelára Vratislava Mynářa a prezidentovho poradcu Martina Nejedlého nestíha polícia.  Babiš po prvom kole Zemanovi odporučil, aby jasne deklaroval, že nechce orientáciu krajiny na Východ a že do Ruska a Číny jazdí len preto, aby podporil českých podnikateľov. Prezident by sa mal podľa Babiša tiež zbaviť Mynářa a Nejedlého.
"Keby som chcel byť ironický, ale ja som v živote ironický nebol, tak by som povedal, že ani jeden z týchto dvoch ľudí nie je trestne stíhaný," povedal Zeman o Mynářovi a Nejedlom. "Tak prečo by som sa ich zbavoval," dodal k výhrade Babiša, ktorého polícia obvinila v dotačnej kauze farmy Bocianie hniezdo. Človek má byť lojálni voči svojim priateľom, podotkol prezident.
Podľa Zemana by bola nuda, keby sa s Babišom vo všetkom zhodol. Odmietol špekulácie, že medzi ním a premiérom existuje mocenský pakt. "Žiadny pakt reálne neexistuje, my sa v niečom zhodujeme, v niečom líšime," povedal.  Babiša je pripravený znovu poveriť zostavením vlády, ako avizoval predtým. "Prezident do 8. marca tohto roku vykonáva svoju funkciu v päťročnom funkčnom období a nie je akokoľvek obmedzený," uviedol. Babišova menšinová vláda v stredu podala demisiu potom, čo nezískala dôveru v Snemovni. Zeman chce Babiša znovu menovať premiérom, ak si Babiš zaistí podporu väčšiny poslancov.
Pre ukrajinskú aktivistku hnutia Femen, ktorá k nemu pri prvom kole prezidentských volieb vybehla vo volebnej miestnosti, by Zeman vážne zvažoval milosť, ak by jej súd uložil trest väzenia, povedal prezident v TV Barrandov. Jej výstup podľa neho nebol "tak hrozný, skôr smiešny". Žene pražský súd uložil tri mesiace väzenia s ročnou podmienkou a vyhostenie z Česka. Na súde uviedla, že chcela varovať českú spoločnosť pred Zemanovým znovuzvolením.

Copyright © ČTK 2018


Švajčiari sú ochotní aj naďalej platiť poplatky za verejnoprávnu televíznu a rozhlas, vyplýva to z prieskumu agentúry Tamedia. Oficiálne referendum o tejto otázke sa uskutoční 4. marca a umožní občanom rozhodnúť sa, či budú aj naďalej ročne platiť 451,10 švajčiarskych frankov (v prepočte 383,98 eur) za používanie rozhlasu a televízie.
Do internetového prieskumu z 15. januára sa zapojilo 15 197 ľudí a vyplynulo z neho, že 59 percent respondentov nesúhlasí s návrhom zrušiť súčasný systém financovania verejnoprávnych médií. Návrh zákona by, naopak, podporilo 40 percent opýtaných. Prieskum pripúšťa štatistickú chybu 1,1 percenta.
Odborníci varujú, že odstránenie poplatkov môže zásadne zmeniť to, kto bude mať vplyv na dôležité verejnoprávne médiá vo viacjazyčnom Švajčiarsku.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.