6. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Twitter zablokoval účet gréckej krajne pravicovej strany Zlatý úsvit. Informovala o tom v piatok agentúra DPA, podľa ktorej sa to stalo zrejme v súvislosti s novými pravidlami, ktorými chce táto internetová sociálna sieť bojovať proti šíreniu nenávistných prejavov. 
Účet strany na Twitteri bol v piatok nedostupný. Twitter dôvod zablokovania, ku ktorému došlo vo štvrtok, neuviedol. Tejto extrémistickej strane už vymazali účty aj iné známe sociálne siete.  "Po Facebooku,... Instagrame a všetkých skorumpovaných médiách, bol na rade Twitter, aby zasiahol stranu týmto hrubým spôsobom," uviedla strana v reakcii na tento krok.
Členovia strany Zlatý úsvit sú často spájaní s násilím a výtržníctvom. Vodcu strany Nikosa Michaloliakosa a vyše desať popredných predstaviteľov strany zatkli v roku 2013. Stalo sa tak niekoľko týždňov po tom, ako stúpenec Zlatého úsvitu dobodal protirasistického rapera.
Vo voľbách v roku 2015 získala strana Zlatý úsvit 7 percent hlasov, a stala sa tak treťou najväčšou stranou v gréckom parlamente. Podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky si udržuje zhruba 6,8 percentnú podporu. 





Jednu z najdrahších fliaš vodky na svete, ktorú tento týždeň odcudzili z jedného z kodanských barov, sa podarilo nájsť v piatok v bezchybnom stave. S odvolaním sa na vyhlásenie kodanskej polície o tom v piatok informovala agentúra AP. 

      Fľašu vodky značky Russo-Baltique v hodnote 1,3 milióna dolárov (približne milión eur) podľa slov jej majiteľa Briana Ingberga objavili celkom neporušenú. Polícia prípad naďalej vyšetruje. 
      Cenná fľaša pozostáva z približne troch kilogramov zlata a troch kilogramov striebra, pričom jej uzáver je vykladaný diamantmi. Ukradli ju z kodanského baru Cafe 33. 
      Jej vlastník Brian Ingberg, ktorý je zároveň majiteľom zmieneného baru, povedal, že mu v piatok zavolala osoba tvrdiaca, že fľašu objavila na stavbe v Kodani a odovzdala ju polícii. Ingberg dodal, že v súvislosti s prípadom nikoho nezadržali. Totožnosť volajúceho zverejniť odmietol. 
      Ingberg drahú fľašu, ktorá nie je poistená, dostal ako výpožičku od závodu Dartz v Rusku. Fľašu podľa neho bolo možné vidieť aj v televíznom seriáli House of Cards (Domček z kariet).

Copyright © TASR 2018

Súd v Akrone v americkom štáte Ohio oslobodil 48-ročného muža, ktorý v decembri predminulého roku zabil svoju matku. Podľa sudcu je Derrick Williams duševne chorý a za svoj čin preto nenesie zodpovednosť. Williams pred súdom tvrdil, že na zavraždenie jeho matky ho naviedol cez televízor moderátor súťažného programu Koleso šťastia Pat Sajak, ktorý najprv spomenul jeho mesto a krátko nato zakričal "Urob to!" Vraždu nahlásila polícii Williamsova sestra, ktorá mužom zákona hneď po ich príchode spomenula, že jej brat je duševne chorý.

Mladú Američanku obvinili zo streľby na ženu, ktorá celú udalosť natáčala a naživo vysielala cez Facebook. Dvadsaťdeväťročná Labritney Austin sa s neskoršou obeťou streľby pohádala počas jazdy v aute a na záver hádky vytiahla pištoľ a začala na ňu strieľať. Dvadsaťsedemročná prísediaca streľbu prežila, páchateľka ju ale viackrát trafila do ruky. Po tom, čo sa ukázalo, že video z udalosti bolo naživo prenášané cez Facebook, sa Austin dobrovoľne prihlásila na polícii. Podľa hovorcu chicagskej polície Anthonyho Guglielmiho šlo o "istý druh domáceho incidentu medzi dvoma osobami, ktoré sa navzájom poznali".

 Televízia HBO potvrdila, že úspešný seriál Hra o tróny (2011) sa na obrazovky vráti až v roku 2019. Informuje o tom webová stránka magazínu Entertainment Weekly, ktorá tiež v lete ako prvá priniesla správy o tom, že tvorcovia uvažujú o ročnej pauze.
David Benioff a Dan Weiss vtedy povedali, že by na posledných epizódach radi pracovali asi rok, pretože chcú, aby boli tak pôsobivé a uspokojujúce, ako to len bude možné. Nakrúcať by mali zhruba do leta tohto roka.
Posledná sezóna Hry o tróny bude mať šesť epizód, ako médiá informovali už dávnejšie. No i keď niektoré časti budú dlhšie ako zvyčajne, fanúšikovia a fanúšičky podľa Entertainment Weekly nemajú očakávať, že budú všetky dlhé ako celovečerné filmy, ako produkcia naznačovala vlani.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období pripomínajúcom stredovek bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hoci predlohou seriálu je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich, pričom podľa najnovších informácií by sa mohla predposledná časť série dostať na trh ešte v tomto roku.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.  


V počte zmienok vo všetkých typoch médií vedie medzi prezidentskými kandidátmi súčasný prezident Miloš Zeman. V témach okolo voľby prezidenta mu patrí 36 percent, druhým nejzmiňovanějším kandidátom je Mirek Topolánek s 11,5 percenta a tretím so stratou 0,3 percentuálneho bodu je Jiří Drahoš. Hranicu desiatich percent ešte prekonal Michal Horáček. Vyplýva to z analýzy spoločnosti MONITOR Media.
Dominancia Zemana panuje vo všetkých typoch médií. Najväčší prevahu má v rádiách, kde získal podiel 45 percent, a následne v televíziách, kde má cez dve pätiny zmienok aj napriek tomu, že odmieta navštevovať predvolebnej debaty.
Druhá miesto v médiách patrí Topolánkovi s výnimkou rádia, kde dominuje Horáček. Ako tretieho kandidáta vo všetkých typoch médií je vidieť a počuť Drahoša.
Najväčší podiel na publicite budúcich prezidentov majú on-line médiá. Pri všetkých uchádzačov sa v priemere pohybuje na 81 percentách z akýchkoľvek správ. S veľkým odstupom nasleduje tlač s takmer 13 percentami, potom televízia s 3,2 percenta a posledná je rádio s 2,9 percenta z akýchkoľvek správ.
O prezidentský úrad sa uchádza deväť kandidátov. Prvé kolo prezidentských volieb sa koná 12. a 13. januára. Prípadné druhé kolo je na programe o dva týždne neskôr.

Copyright © ČTK 2018