4. 1. 2018

Stanovisko Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny k medializovaným informáciám o hromadnom prepúšťaní v Púchove a vo Svidníku

Stanovisko Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny 

k medializovaným informáciám o hromadnom prepúšťaní v Púchove a vo Svidníku

Na základe informácií, ktoré priniesli slovenské médiá v týchto dňoch a ktoré sa týkali údajného plánovaného hromadného prepúšťania v Púchove, zástupcovia Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Považská Bystrica navštívili zamestnávateľa s cieľom získať poznatky, ktoré by mohli ovplyvniť trh práce v pôsobnosti úradu, a v prípade potreby prijať adekvátne opatrenia. Na stretnutí zamestnávateľ nepotvrdil medializované fakty o chystanom hromadnom prepúšťaní v Púchove. Ako už ústredie oznámilo, hromadné prepúšťanie nebolo nahlásené a aj v týchto dňoch úrad práce eviduje a aktuálne ponúka (okrem iných) 11 voľných pracovných miest nahlásených týmto zamestnávateľom.
V súvislosti s medializovanými informáciami o hromadnom prepúšťaní vo Svidníku ústredie práce informuje, že do dnešného dňa bolo na úrade práce evidovaných 8 občanov, ktorým bol skončený pracovný pomer u spomínaného zamestnávateľa (do 30. 11. 2017 bolo celkovo prepustených 14 zamestnancov). Na konci novembra 2017 ústredie v okrese Svidník evidovalo 422 voľných pracovných miest a v okrese Bardejov 1 302 voľných pracovných miest. Všetkým evidovaným uchádzačom tak úrad práce okamžite ponúka voľné pracovné miesto.
Ku koncu novembra 2017 úrady práce evidovali 74 631 voľných pracovných miest (VPM). V medzimesačnom porovnaní to predstavovalo pokles o 724 VPM. Najviac VPM bolo v Bratislavskom kraji, a to 16 449 miest (podiel 22,0 %), najmenej voľných pracovných miest bolo v Banskobystrickom kraji 4 940 (podiel 6,6 %).