18. 2. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bruselský súd nariadil spoločnosti Facebook, aby prestala nelegálne zhromažďovať údaje o Belgičanoch, ktorí využívajú jej sociálnu sieť. Za každý deň, ktorý Facebook toto nariadenie nebude rešpektovať, mu bude hroziť finančný postih, uviedla v piatok agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá.
Denník De Standaard informoval, že súd nariadením potvrdil skorší verdikt belgického úradu zaoberajúceho sa ochranou súkromia, podľa ktorého spoločnosť Facebook zhromažďovala o užívateľoch dáta bez ich súhlasu. 
Súd podľa denníka dospel k tomu, že Facebook používateľov adekvátne neinformoval o tom, že o nich zhromažďuje informácie, ani o tom, aké detaily uchováva a ako dlho, resp. čo s nimi robí.
Súd ďalej rozhodol, že Facebook musí prestať uchovávať údaje o Belgičanoch a zničiť všetky dáta, ktoré o nich získal nelegálne. V opačnom prípade hrozí spoločnosti finančná pokuta vo výške 250.000 eur za každý deň neuposlúchnutia nariadenia.

 Nemecká kancelárka Angela Merkelová privítala piatkové prepustenie Deniza Yücela, novinára nemeckého denníka Die Welt, ktorý bol viac než rok vo väzbe v Turecku. Merkelová podľa agentúry AP uviedla, že sa teší spoločne s novinárovou rodinou, ktorá "musela zniesť ťažký rok odlúčenia".
      Yücela (44), ktorý má nemecké i turecké občianstvo, zadržali v Istanbule 14. februára 2017 pre obvinenia z terorizmu a propagandy. Odvtedy bol vo vyšetrovacej väzbe napriek tomu, že turecká prokuratúra voči nemu oficiálne nevzniesla žalobu.
      Novinára prepustili v piatok z väzenia, pred ktorým sa zvítal so svojou manželkou Dilek. Fotografiu objímajúceho sa páru zverejnil na sociálnej sieti Twitter novinárov právny zástupca Veysel Ok i samotný denník Die Welt. 
      Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel uviedol, že Yücel už je na ceste do Nemecka, pričom Turecko mu bolo umožnené slobodne opustiť. Turecký súd podľa ministra zjavne nestanovil v súvislosti s novinárovým prepustením nijaké podmienky. Gabriel zároveň trval na tom, že prepusteniu nepredchádzala žiadna dohoda Berlína s Ankarou.
      "Môžem vás ubezpečiť, že nedošlo k nijakej dohode, nijakému quid pro quo (niečo za niečo), ako to niektorí ľudia nazývajú," povedal. 
      Merkelová sa ešte vo štvrtok stretla v Berlíne s tureckým premiérom Binalim Yildirimom, pričom na spoločnej tlačovej konferencii zdôraznila, že prípad Yücela je pre Nemecko "mimoriadne naliehavý". V piatok kancelárka uviedla, že novinárovo prepustenie značí, že rozhovory s Ankarou "nie sú zbytočné". 
      Upozornila však i na to, že v Turecku je aj naďalej vo väzbe viacero osôb vrátane nemeckých občanov. "Vieme, že existujú aj iné, možno nie až také prominentné prípady osôb v tureckých väzniciach a dúfame, že sa aj im dostane rýchly právny proces," povedala Merkelová. 
      Turecký premiér Binali Yildirim na prepustenie Yücela reagoval vyhlásením, že medzi Ankarou a Berlínom sa podarilo vyriešiť niektoré z predošlých sporov. "Zdá sa, že niektoré minulé problémy v nemecko-tureckých vzťahoch sa dnes vyriešili," povedal podľa agentúry Anadolu v Mníchove. Premiér dodal, že obe strany budú teraz "spoločne" podnikať kroky na zlepšenie vzájomných vzťahov. 
      Turecké média informovali, že Yücela prepustili, avšak súd v Istanbule zároveň prijal obžalobu, ktorá pre novinára žiada väzenie v rozmedzí od štyroch do 18 rokov za šírenie "teroristickej propagandy" a "podnecovanie nenávisti a nepriateľstva" na verejnosti. 
      Istanbulský súd zároveň v piatok odsúdil na doživotie šiestich žurnalistov a zamestnancov novín, ktorí boli obžalovaní z účasti na pokuse o štátny prevrat z júla 2016. K odsúdeným patria Ahmet Altan, bývalý šéfredaktor novín Taraf, jeho brat, novinár a akademik Mehmet Altan a novinárka a niekdajšia poslankyňa Nazli Ilicaková.
      Odsúdených obvinili z prepojenia s moslimským duchovným Fethullahom Gülenom, ktorému Turecko pripisuje zodpovednosť za pokus o prevrat z 15. júla 2016. Gülen, ktorý žije v exile v USA, to popiera. Novinárov zadržali krátko po zmarenom pokuse o prevrat a súdili ich za protiústavné aktivity a členstvo v teroristickej organizácii. 

Copyright © TASR 2018

V tenisovom svete ťažko jesto osoby s extrémnejším rozdielom medzi športovou výkonnosťou a všeobecnou známosťou ako Darko Grnčarov. Dvadsaťročný Macedónčan podľa databázy Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) dosiaľ absolvoval iba jeden oficiálny duel, aj to ako junior, a raz v seniorskom veku napokon nenastúpil. Vyfabrikovanými príbehmi a mohutnou PR-kampaňou však nachytal aj Martinu Navrátilovú či Serenu Williamsovú a dostal priestor v mnohých zahraničných médiách vrátane BBC.
Baróna Prášila z kurtov rozkryl publicista Ben Rothenberg, ktorý primárne píše pre New York Times, ale Grnčarovove konfabulácie spracoval pre Slate. "Ak to všetko v súvislosti s ním vyzerá príliš dobre na to, aby to mohla byť pravda, je to z dôvodu, že to ani nie je pravda. Legenda Darka Grnčarova je ´fake´ z krajiny, ktorá sa podieľala na vzniku úkazu falošných správ," skonštatoval Rothenberg.
Všetko terajšie globálne napučané sa začalo lokálne v decembri 2014, keď noviny v hráčovej Strumici referovali o Grnčarovovom prieniku do finále na juniorskom podujatí v Amsterdame. Turnaj sa údajne konal v klube Kattenlaan, ktorý je skutočný. Niet však žiadneho záznamu o príslušnej akcii. Prvými dvoma súpermi vraj boli Belgičania Xander Weis a Jan Clement - neexistujú. Na semifinále vychádzajúci Dán Benjamin Hannested síce áno (momentálne je poslucháčom Arizona State University a figuruje v jej tenisovom kádri), ale podľa ITF v príslušnom čase hral na Floride. Neprekážalo, Grnčarov sa so svojou holandskou story zakrátko dostal aj do vysielania mestskej televízie, ukázal trofej a porozprával o triumfe.
Päť mesiacov po zjavne vymyslenom úspechu odohral Grnčarov svoj jediný ozajstný medzinárodný zápas: na mládežníckej scéne dostal v máji 2015 v Podgorici dvojitého kanára od Nikolu Vukotiča z Čiernej Hory. Trvalo takmer dva roky, kým sa opäť niekde vyskytol: v apríli 2017 ako držiteľ voľnej karty napokon nenastúpil na duel zo Zimbabwčanom Markom Fynnom na seniorskom turnaji ITF Futures v egyptskom Sharm El Sheikhu. Napriek tomu "overený" portál Strumica Denes oslavoval triumfy nad Rusom Leonidom Avramenkom a Nemcom Elmarom Ejupovicom. Sú praví, ale nikdy v živote s Grnčarovom nehrali.
Aleksandar Bojadžiski z uvedeného média pre Rothenberga vysvetlil, že články publikoval na základe informácií od samotného hráča. Nevidel dôvod neveriť mu, až neskôr po kontrole zistil skutočný stav veci: "Zakázal som kolegom akokoľvek sa v budúcnosti venovať tejto osobe."
Potiaľto iba regionálny mystifikátor. Grnčarov však naberal obrátky. Približne 200 monotematických twitterových kont k tomu značne prispievalo. Niektoré mali úplne chaotické názvy (@bdusbsisnw, @niiiichduebsi1, @nfjsbajsnxjx1), iné aspoň trochu tenisovo znejúce (@atptennisnewsr, @wtasportnews, @usopenfans), niekoľko z nich evokovalo priamo objekt adorovania (@fans_darko, @darkofans1, @portalgrncarov). Mnohé simultánne informovali o rovnakých záležitostiach a podaktoré dokonca budia dojem, že vznikli na produkovanie umelých nevraživostí, ktoré ďalšie vzápätí vyvažovali obhajovaním Grnčarova. Virtuálna "armáda" nepretržite podsúvala zjednocujúce meno kontám s výtlakom veľkosti @ATPWorldTour alebo @ITF_Tennis či opakovane žiadala producenta The Ellen DeGeneres Show Andyho Lassnera o pozvánku pre Darka. Keď sa na tento fenomén skepticky pozrela tenisová publicistka Stephanie Mylesová, schytala koordinovanú nevôľu.
Odborníčka na sociálne siete Lisa-Maria Neudertová pre Rothenberga odhadla, že za spomenutými aktivitami na twitteri skôr tuší tzv. trollov, než softvérové automaty: "Sofistikovanosť jazyka je pre mňa indikátorom ľudskej činnosti."
Vlani v júli Grnčarov na verifikovanom konte (nad modrou "kvačkou" sa Rothenberg pozastavil - twitter vraj takto uznal hráča iba ako siedmeho macedónskeho športovca) oznámil, že mal mŕtvicu a bol pol roka v kóme. Zároveň skonštatoval: "Nie som Roger alebo Novak, ale teší ma, že veľké turnaje mi ponúkajú miesto ako prejav podpory pri comebacku." Ak by pritom onoho pol roka sedelo, spadal by do toho obdobia aj Grnčarovov výskyt v kvalifikačnom "pavúku" v Egypte.
Dojímavé intermezzo vzbudilo pozornosť až po niekoľkých mesiacoch, keď sa Grnčarov na twitteri upol na sestry Williamsové. Prvenstvo v zahraničí získal francúzsky web Tennis Actu 11. septembra. Opísal Grnčarova ako tenistu po kóme a zverejnil jeho plány zahrať si vo februári a marci v Rotterdame a Miami. Britské Metro v novembri vyrukovalo s "exkluzívnou" reportážou. Tiež pripomenulo polročnú kómu a okrem iného vyzdvihlo Macedónčanov servis s rýchlosťou 138 míľ za hodinu, čo je približne 222 km/h - razancia na úrovni absolútnej elity v tomto ukazovateli. Metro k tomu prezradilo, že tréningovým partnerom Grnčarova je Viktor Troicki, kedysi 12. vo svetovom rebríčku. Tvrdenie oprelo o instagramový príspevok na konte so Srbovým menom. Portál Tennis World rozvinul túto tému o budúcu spoločnú štvorhru v spomenutom Miami.
Rothenberg sa od Troického - v celom kontexte málo prekvapivo - dozvedel, že Srb nemá konto na instagrame a Grnčarova vôbec nepozná. "Skvelé rozprávky, wow," so smiechom reagoval Troicki. "Žiadny tenista z mojej krajiny ho v živote nevidel, nielen na kurte," skonštatoval Tomislav Jotovski, národná jednotka podľa postavenia v singlovom renkingu. Firma Adidas síce kedysi adresovala Grnčarovovi twitterové posolstvo "vitaj v rodine", ale pre Rothenberga uviedla, že hráča nesponzoruje. Spoločnosť Wilson detto.
Lavína bola v pohybe, pribalili sa španielsky Sport, indický New Indian Express, srbský Sport Klub či japonský News Tennis 365. Grnčarov všetko akceleroval videami a fotkami z prípravy na návrat. Na väčšine z nich je na kurte zozadu či s nezreteľnou tvárou, viaceré sú z instagramu španielskeho juniora Camerona Henricyho Trigolosa (nereagoval na Rothenbergove otázky). Navyše, Grnčarov začal postovať politické a spoločenské názory. Navrátilová jeden z príspevok retvítla a vyhlásila: "Veľa zdaru, Darko!"
Pätnásteho januára si Grnčarov síce neužil celých povestných 15 minút slávy, ale 9 minút na BBC 5 Live Radio malo k tomu blízko. Dotun Adebayo predstavil Macedónčana ako tenistu, ktorý sa čoskoro chce objaviť na ATP World Tour a bojkotoval by Margaret Court Arenu v Melbourne, ak by na tomto dvorci mal hrať. Ako je známe, po premenovaní volali mnohí liberáli, keď Courtová verejne prejavila svoje striktne odmietavé názory na sobáše osôb rovnakého pohlavia. "Ak by som tam raz mal hrať - azda to bude zanedlho - a to pomenovanie dovtedy zostane v platnosti, nenastúpim. Organizátorom nič nepoviem, jednoducho to skrečujem bez boja. Aj v prípade, že by som si už nikdy nemohol zahrať na tom turnaji. Je mi to jedno," zastrájal sa Grnčarov. Adebayo mal v otázke slovné spojenie "čisto hypoteticky". Grnčarov ako 20-ročný ešte nikdy neabsolvoval seniorský medzinárodný zápas.
Keď redaktor prešiel k téme kóma, následky a zotavovanie, Macedónčan skonštatoval. "Bez diskusie som pripravený hrať. Už tento mesiac aj budúci som mal byť na podujatiach ATP, ale nedávno som prišiel o výnimočného človeka v mojom živote, takže som zrušil turnaje na najbližšie dva mesiace." Rothenberg napísal, že Grnčarov v januári na twitteri informoval o smrti svojej matky, neskôr príspevok zmazal. Žena, ktorá sa zdá byť Darkovou matkou, Mirjana Grnčarovová, postovala na facebooku aj v období po údajnom úmrtí.
Serenine sympatie vzbudil Grnčarov tým, že poukázal na dávnejšie kontroverzné twitterové príspevky amerického tenistu Tennysa Sandgrena. Dvadsiateho piateho januára macedónsky web Reporter.mk zverejnil screenshot z pravo pôsobiacej správy od mladšej Williamsovej, adresátom je Grnčarov: "Wow, aký úžasný príbeh. Ľudia ako Ty ma inšpirujú. Bude cťou pre mňa aj dcérku Olympiu čoskoro sa s Tebou stretnúť!" Serenina agentka Jill Smollerová nereagovala na Rothenbergove otázky o interakcii. Macedónčanovo konto - to verifikované - bolo medzi 351, z ktorých Serena odoberala príspevky.
Grnčarov súhlasil s rozhovorom s Rothenbergom, ale nepristal na skype či telefonát, iba si písali cez chat. Macedónčan označil svoj jediný podchytený medzinárodný výsledok (0:6, 0:6 od Vukotiča) za chybu v prehľade ITF, súboj sa vraj nikdy nekonal. Víťaz publicistovi potvrdil, že áno. V súvislosti s podujatím z roku 2014 v Holandsku Grnčarov povedal, že to nebol oficiálny turnaj a ľudia z macedónskych médií sú zodpovední za zveličenie, lebo "krajina prahne po tom, aby konečne mala nejakého tenistu". Ďalej skonštatoval, že na tento rok sú v hre voľné karty v Miami, Houstone, Istanbule, Paríži (Roland Garros), Antalyi, Hertogenboschi a Los Cabos.
Grnčarov uťal interview, keď Rothenberg vytiahol otázku, ako mohol byť v kóme a zároveň prihlásený na turnaj ITF Futures v Egypte, a potom vyslovil podozrenie, že Macedónčan používa snímky a videá iných ľudí: "Nemáte právo takto konať, je to neprofesionálne." Zakrátko Grnčarov deaktivoval svoj twitter, instagram aj privátny facebook, zablokovaných bolo viacero twitterových kont venovaných tomuto hráčovi. "Počas niekoľkých minút Darko Grnčarov, reálna osoba, ktorá stvorila falošnú podobu seba samého na sociálnych sieťach, zmizla z virtuálneho sveta," napísal Rothenberg.
Bojadžiski, jeden z prvých, ktorí Grnčarovovi naleteli, v komunikácii, zapochyboval, že príbeh so Serenou má oporu v skutočnosti. Keď mu Rothenberg oponoval, že Williamsová naozaj sledovala predmetné twitterové konto, novinár vyhlásil: "Fíha, Darko zo Strumice nachytal Serenu Williamsovú, čo? Pekné."



©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.