19. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Britská firma Cambridge Analytica využívala súkromné informácie z viac ako 50 miliónov účtov amerických užívateľov sociálnej siete Facebook na podporu volebnej kampane prezidenta USA Donalda Trumpa v roku 2016. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na americký denník New York Times a britské noviny Observer. 
Generálna prokurátorka amerického štátu Massachusetts Maura Healeyová v tejto súvislosti uviedla, že začali vyšetrovanie.
Healeyová na Twitteri napísala, že obyvatelia Massachusetts si od Facebooku a spoločnosti Cambridge Analytica "zaslúžia odpovede". 
Facebook v piatok uviedol, že na základe zistení o porušení pravidiel o ochrane osobných údajov so spoločnosťou Cambridge Analytica prerušil spoluprácu. 
Pre firmu Cambridge Analytica a jej materskú spoločnosť Strategic Communication Laboratories (SCL) to znamená, že nemôžu na Facebooku nakupovať inzeráty a tiež spravovať stránky, ktoré patria klientom, píše Reuters.
Spomínané noviny citovali výpovede bývalých zamestnancov, spolupracovníkov a tiež čerpali informácie z dokumentov. Podľa nich šlo o jedno z najväčších útokov na súkromie užívateľov v dejinách Facebooku.  
Denník Observer informoval, že Cambridge Analytica na začiatku roka 2014 bez povolenia využila údaje užívateľov tejto sociálnej siete pri vývoji sofvéru, ktorým mala predpovedať preferencie a ovplyvniť voličov. 


Nemecký novinár, ktorého nedávno prepustili po vyše roku z väzby v Turecku, kde ho zadržiavali pre obvinenia zo špionáže, kritizoval vládu kancelárky Angely Merkelovej za jej politiku voči Ankare.
      Deniz Yücel sa v rozhovore nemecké médiá, zverejnenom v nedeľu, poďakoval nemeckej vláde za podporu počas svojho zadržiavania v tureckej väzbe, dodal však, že Merkelovej vláda "dvakrát zradila všetky progresívne a demokratické sily v Turecku".
      Berlín podľa Yücela na jednej strane v roku 2005 "dal Turkom jasne najavo: nevstúpite do EÚ bez ohľadu na to, čo robíte" - a to v čase, keď Turecko sa stále zdalo byť na ceste k prehĺbeniu vzťahov s Európou.
      Yücel uviedol, že druhá "zrada" sa odohrala pri Merkelovej návšteve u tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana po utečeneckej kríze z roku 2015 a krátko pred voľbami v Turecku.
      "V kontexte medzinárodnej diplomacie to bola veľmi neobvyklá podpora v kampani," povedal Yücel v spoločnom interview pre denníky Die Welt a Die Tageszeitung. V prvom z nich pracuje ako spravodajca, v druhom pôsobil v minulosti.
      Novinár tureckého pôvodu vyhlásil, že až do jeho zadržania bola nemecká vláda najviac protureckou v EÚ, "aj keď sa začalo zatýkanie opozičných politikov a novinárov".
      V Turecku je naďalej obžalovaný z písania "propagandy pre teroristickú organizáciu" a "popudzovania ľudí k nenávisti a nepriateľstvu". Proces pokračuje a v prípade uznania za vinného by Yücela mohli odsúdiť na štyri až 18 rokov väzenia.


Copyright © TASR 2018

Seriál Will a Grace (1998 - 2006), ktorý televízia NBC pôvodne obnovila len na jednu limitovanú sériu, bude pokračovať aj ďalšími dvoma sezónami.
Televízia NBC oznámila, že už objednala tretiu obnovenú sezónu, celkovo jedenástu. Spravili tak pritom ešte predtým, ako sa začalo s nakrúcaním druhej série. Nadchádzajúce sezóny by mali mať po 18 epizód.
Nečakaný návrat Willa a Grace na televízne obrazovky odštartovala 10-minútová miniepizóda k americkým prezidentským voľbám. Následne si televízia objednala limitovanú sériu s desiatimi časťami, ktoré neskôr rozšírili postupne na 12 a následne na 16.
S účinkovaním v seriáli pokračujú všetci pôvodní predstavitelia hlavných postáv Eric McCormack, Debra Messing, Megan Mullally a Sean Hayes. Na komédii o skupinke svojských priateľov sa podieľajú aj jej pôvodní tvorcovia David Kohan a Max Mutchnick.
Seriál Will a Grace priniesol príbeh interiérovej dizajnérky Grace (Messing), ktorá býva v jednom byte s homosexuálnym právnikom Willom (McCormack), ako aj ich výstredných priateľov Karen (Mullally) a Jacka (Hayes). Projekt, ktorý pôvodne vysielali osem sezón, si vyslúžil 83 nominácií na ceny Primetime Emmy, z ktorých 16 premenil na víťazstvo, pričom si toto prestížne ocenenie odniesol každý z predstaviteľov hlavných hrdinov. Seriál má okrem toho na konte napríklad aj sedem GLAAD Media Awards alebo sedem Screen Actors Guild Awards.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.