22. 3. 2018

Rádiorallye 2018

Rádiorallye 2018

Približne 120 študentov z deviatich slovenských a jednej českej univerzity sa od dneška zúčastní na 14. ročníku medzinárodnej súťažnej prehliadky tvorby internátnych rozhlasových štúdií a univerzitných rádií Rádiorallye 2018. Od večera 22. marca až do nedele 25. marca budú hosťami Asociácie členov a sympatizantov internátnych rozhlasových štúdií a Rádia PaF z Prešovskej univerzity.
Ako informoval zakladateľ Rádiorallye Ľuboš Kasala zo Slovenského rozhlasu RTVS, ide o amatérsku súťaž, v ktorej si nahrávky vzájomne hodnotia účastníci podujatia - redaktori, moderátori, hudobní dramaturgovia a zvukári zo zúčastnených univerzitných rádií. V Prešove budú mať okrem domácich vysokoškolákov z Rádia PaF zastúpenie aj členovia internátnych rozhlasových štúdií (IRŠ) TLIS Bratislava, Aetter Trnava, RAPEŠ Žilina, Rádio X Žilina, INRO Zvolen, PULZ rádio Ružomberok, ŠTuRKo Košice a Rádio 9 Košice. Pozvanie na stretnutie šiestykrát využilo aj Rádio K2 z Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach. Súťažné kolektívy poslali do uzávierky spolu 116 nahrávok, čo predstavuje necelých päť hodín čistého času v špecializovaných kategóriách ako sú literárno-dramatické relácie, spravodajstvo a publicistika, hudobné programy i kompozície, zvučky, jingle a reklamy. V programe bude aj simulácia živého vysielania a kategória novinárskej pohotovosti. „Redaktorský tím si vyžrebuje niektorú z nadefinovaných tém a v časovom limite tri hodiny musí tému spracovať do vysielateľnej podoby s využitím bežných žurnalistických postupov a žánrov,“ informoval Kasala, ktorý je zároveň aj hlavným porotcom podujatia. Prácu svojich možných budúcich rozhlasových kolegov budú sledovať aj ďalší zástupcovia z profesionálnych médií.
Súťaž Rádiorallye nadviazala na niekdajšie celoslovenské stretnutia „IRŠiek“ pod názvom Amatérsky zvukový záznam, z osemdesiatych a deväťdesiatych rokov minulého storočia. Prvý ročník obnovenej súťaže sa uskutočnil v roku 2005 na pôde študentského Rádia 9 v Košiciach. Titul najúspešnejšieho kolektívu z roka 2017 obhajuje ŠTURKO - Študentský rozhlas Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. „Ak sa podarí Košičanom vyhrať aj v tomto roku, bude to pre nich tretí rok po sebe, čo sa doposiaľ nikomu z účastníkov nepodarilo,“ dodal Kasala. Na podujatí spolupracuje Slovenská spoločnosť elektronikov, odborným garantom je Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) - Slovenský rozhlas.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.