18. 4. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Zakladatelia iniciatívy Za slušné Slovensko poslali predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu list s návrhom na stretnutie. "Od vymenovania novej vlády SR Iniciatíva Za slušné Slovensko pozorne sleduje všetky jej kroky. Napriek tomu, že nerozumieme lehote 31. mája 2018, vítame gesto predsedu vlády Petra Pellegriniho - odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara. Toto rozhodnutie považujeme za prvý a nevyhnutný krok pre začiatok obnovovania dôvery občanov ako aj krok k naplneniu požiadavky nezávislého vyšetrenia vraždy Jána a Martiny a všetkých káuz, na ktoré Ján poukázal," uvádza sa vo vyhlásení aktivistov.
Iniciatíva Za slušné Slovensko podľa jej zakladateľov od začiatku vyzýva občanov k tomu, aby boli aktívnou súčasťou občianskej verejnosti. "Vieme, že zhromaždenia na námestiach sú len jednou z foriem tejto aktivity a preto naša platforma pracuje na ďalších, či už sú to stretnutia s občanmi, verejné diskusie, diskusie na školách alebo kultúrne podujatia. Veríme, že cesta k slušnému a spravodlivému Slovensku vedie aj prostredníctvom dialógu. Po dohode všetkých organizátorov zhromaždení Za slušné Slovensko sme preto premiérovi Pellegrinimu poslali list s návrhom na stretnutie, a to v súvislosti s prerokovaním našej požiadavky na obnovenie dôvery občanov v štátnu moc, činnosť ministerstva vnútra, vedenia Policajného zboru a kreovania nezávislej policajnej inšpekcie, špeciálnej prokuratúry a ďalších systémových zmenách, ktoré posilnia právny štát," konštatujú aktivisti s tým, že veria, že aj po apeloch predsedu vlády na ich adresu sa stretnutie uskutoční v krátkom čase.
Podľa vlastných slov budú zakladatelia inicitívy naďalej pozorne sledovať ďalšie kroky novej vlády. "Či už ide o pripravenosť zaviesť systémové zmeny posilňujúce právny štát, ale aj zmeny vo voľbe policajného prezidenta, odchod Róberta Krajmera a Tibora Gašpara z funkcií,návrhy na nového ministra vnútra či odpovede ministeriek Matečnej a Laššákovej na vznikajúce krízy v ich rezortoch," dodali aktivisti.

Vedenie Mestského úradu v Humennom žiada od humenských organizátorov zhromaždení Za slušné Slovensko ospravedlnenie za nepravdivé výroky. Ako uvádza radnica vo svojom vyhlásení k nedeľňajšiemu (15.4.) zhromaždeniu v Humennom, ktoré agentúre SITA poskytla Mária Míčková z tlačového referátu mestského úradu, mesto rešpektovalo právo organizátorov zvolať pochod do Humenného a nemá problém s organizovaním občianskych mítingov v meste. Dôkazom toho má byť aj promptné vybavenie žiadosti pre vstup motorového vozidla na pešiu zónu. „Hoci má mesto na vybavenie žiadosti 30 dní, napriek tomu sme im ešte v ten deň (v piatok 13. apríla) promptne vydali povolenie,“ informovala radnica.
Aj preto vedenie mesta mrzia rôzne nepravdivé vyjadrenia, ktoré odzneli na adresu humenského úradu od organizátorov. Stalo sa tak napríklad v súvislosti s jedným z odkazov na facebookovej stránke Humenné, kde sa objavila informácia o poskytnutí peňažnej odmeny za účasť na zhromaždeniach. Správu doteraz zdieľalo 5 370 užívateľov. Mesto následne organizátori zhromaždení obvinili zo šírenia dezinformácií. Ako ale vysvetľuje humenská radnica, správa nebola uverejnená na oficiálnom profile Mesto Humenné - MsÚ, ktorý doteraz nikdy neinformoval o žiadnom zo zhromaždení. „Na facebooku a sociálnych sieťach sú desiatky stránok, ktoré majú vo svojom názve slovo Humenné a mesto nemá žiaden dosah na to, čo uverejňujú. Mrzí nás, že na žiadnom zhromaždení Za slušné Slovensko neodznelo ospravedlnenie za to, že nie mesto Humenné, ale jedna zo stránok, ktoré má v názve slovo Humenné, zverejnila hoax,“ uviedla radnica s tým, že sa voči osočovaniu od organizátorov zhromaždení chce brániť. „Po takomto vykonštruovanom útoku organizátorov zhromaždení Za slušné Slovensko poklesla dôveryhodnosť našej stránky a preto žiadame, aby sa organizátori verejne ospravedlnili. Ak bojujú za pravdu, tak ju predsa musia sami aj šíriť,“ dodala radnica.
Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko za Prešovský a Košický kraj vo svojom stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol Matúš Nakata uviedli, že ak odznela kritika, stalo sa tak na základe osobných výpovedí samotných Humenčanov. „Hodnotiť ich objektivitu síce nie je v našich možnostiach, no je isté, že ak sa akákoľvek skupina občanov vo svojom komunálnom priestore cíti nevypočutá, či priam odmietaná pri snahe o svojich problémoch komunikovať a hľadať riešenie, niečo asi smerom k občanom tohto mesta nefunguje správne. A je našou povinnosťou na takéto pochybenia poukázať,“ uviedli organizátori. Zdôraznili, že nikto z organizátorov ani účastníkov neútočil na mesto Humenné. „Veríme, že ktorýkoľvek z predstaviteľov mesta príjme slová, ktoré na nedeľnom zhromaždení odzneli ako konštruktívnu kritiku a pokúsi sa nastaviť také spoločenské a kultúrne prostredie v meste, ktoré jeho občanov nebude rozdeľovať, ale spájať,“ dodali organizátori v stanovisku. Zároveň sa poďakovali odborom zodpovedným za vybavenie administratívnych náležitostí. „A to nielen naposledy v Humennom, ale rovnako tak na všetkých protestoch, ktoré sme robili v mestách Slovenska.“
2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár podpísal v stredu v Haagu s partnermi vznik medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ktorý bude pracovať na objasňovaní vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR (GP SR) Andrea Predajňová.
"Dnes popoludní, po veľmi intenzívnych rokovaniach a viacerých koordinačných stretnutiach medzi zástupcami justičných orgánov Slovenskej republiky, Talianskej republiky, zástupcami Eurojustu a Europolu, bola podpísaná dohoda o vytvorení spoločného vyšetrovacieho tímu v trestnej veci poškodených Jána K. a spol.," uviedla hovorkyňa GP SR. Dohodu o vytvorení spoločného vyšetrovacieho tímu podpísal v stredu na pôde Eurojustu v holandskom Haagu za GP SR Čižnár.
"Podpísanie dohody považujem za mimoriadne dôležité, pretože dohoda bude slúžiť ako základná báza pre výmenu a získavanie poznatkov a informácií vedúcich k objasneniu skutku a zisteniu jeho páchateľa - páchateľov," uviedol Čižnár. 
Podľa prezidenta Eurojustu a národného člena Slovenskej republiky v Eurojuste Ladislava Hamrana, Eurojust aktívne participoval na vytvorení spomínaného spoločného vyšetrovacieho tímu. "Eurojust je i naďalej pripravený intenzívne pomáhať prokurátorom oboch krajín pri objasnení tohto závažného a odsúdeniahodného trestného činu," uviedol Hamran.
Čižnár v druhej polovici marca oznámil, že po intenzívnej komunikácii s justičnými orgánmi Talianskej republiky zaslal návrh dohody o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu v prípade vraždy novinára Kuciaka a jeho družky. Návrh dohody bol zaslaný v piatok 16. marca prostredníctvom Eurojustu. TASR o tom vtedy informovala hovorkyňa Predajňová.       Zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu Čižnár vtedy prerokoval s vtedajšou ministerkou spravodlivosti SR a podpredsedníčkou vlády SR Luciou Žitňanskou (Most-Híd). V praxi bolo zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu a podpísanie dohody časovo náročné (tento proces obvykle trvá niekoľko týždňov až mesiacov).

Copyright © TASR 2018