24. 5. 2018

Stanovisko Generálneho prokurátora Slovenskej republiky k článku redaktora Akualít Mareka Vagoviča, zverejneného dnes 24. 5. 2018 s názvom „Čižnár vedel o podozreniach z korupcie. Tvrdil, že neboli konkrétne."

Stanovisko Generálneho prokurátora Slovenskej republiky 
k článku redaktora Akualít Mareka Vagoviča, zverejneného dnes 24. 5. 2018 s názvom „Čižnár vedel o podozreniach z korupcie. Tvrdil, že neboli konkrétne."


Na absolútne neobjektívny a zavádzajúci článok, v ktorom redaktor ani nezverejnil celú odpoveď Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky môže generálny prokurátor iba zopakovať, že tzv. trestné oznámenie pána predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR nespĺňalo ani základné náležitosti pre ustálenie toho, či vôbec došlo k podozreniu zo spáchania trestného činu, nie to ešte právnej kvalifikácie trestného činu. (Zrozumiteľnejšie podania sú doručené Generálnej prokuratúre SR od bežných občanov). Preto Generálna prokuratúra SR požiadala pána predsedu NKÚ, aby doplnil konkrétne skutočnosti, ktoré zakladajú podľa neho, podozrenie z trestnej činnosti. Pán predseda NKÚ ani len nereagoval a po určitom čase, bez vedomia Generálnej prokuratúry SR vec postúpil NAKE. Takýto postoj pána predsedu NKÚ svedčí o tom, aké „konkrétne" bolo jeho podanie. Opätovne, čo autor článku zrejme zámerne neuviedol, zdôrazňujeme, že Generálna prokuratúra SR zo strany NKÚ eviduje vo veci PPA len jeden, vyššie uvedený list.
Autorovi článku zrejme uniklo, že GP SR s NKÚ podpísala Memorandum o spolupráci medzi Ministerstvom vnútra SR, Generálnou prokuratúrou SR a Najvyšším kontrolným úradom SR dňa 15. 5. 2015, v rámci ktorého bolo pánu predsedovi NKÚ niekoľkokrát zdôraznené a vysvetlené, aké základné náležitosti má trestné oznámenie z ich strany obsahovať, pričom nikto od neho nežiada, aby určil kvalifikáciu skutku a určenie podozrivých osôb, tak ako sa to autor článku, zrejme „znalec trestného procesu“ snaží naznačovať a podsúvať. Mimochodom, aj k tomuto postupu bola redaktorovi poskytnutá odpoveď, ktorú nezverejnil. Asi sa domnieva, že úlohou prokuratúry je kontrolovať kontrolnú činnosť NKÚ a nie vyhodnocovať konkrétne poznatky, ktoré boli orgánom, ktorého je to náplňou práce, zistené. V tejto súvislosti dávame redaktorovi do pozornosti tohto týždňové vystúpenie predsedu NKÚ so správou o činnosti v pléne Národnej rady Slovenskej republiky.
Na záver je potrebné uviesť ešte jeden fakt. Generálna prokuratúra SR očakávala, že redaktor napíše takýto neobjektívny a tendenčný príspevok. Už jeho email s otázkami bol formulovaný útočným spôsobom, bez akéhokoľvek skutkového základu. Informáciu, že NKÚ adresoval list GP SR pretavil vo svojich otázkach do predpojatých komentárov. Profesionál, si najskôr verifikuje informácie minimálne od adresátov danej problematiky, a následne by sa mal držať faktov a nie demaskovať svoj „nepriateľský“ postoj už pri adresovaní otázok. Ak to nie je o profesionalite redaktora, tak by to malo byť minimálne o elementárnej slušnosti v rámci komunikácie."